29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chleba KDYŽ

Aneb obrázková kuchařka ze zápraží

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 25.5.2018 7:00

Re: No,

A co tak kotlík nad ohněm obrátit, vyrobit z těsta placky a ty naplácat na kotlík a pomalu upéct ? A máte čápátý. Taky jsem slyšel o pečení na zameteném ohništi pod kotlíkem, oheň okolo, ale nezkoušel jsem, placky jsou rychlejší, ale je nutno hlídat, aby upečené nespadly do ohně.

Z. Matylda 25.5.2018 8:02

Re: No,

Kotel má kulaté dno a velikost je pro padesát lidí. Na tom placky neupeču :) Musela bych si pořídit velkou pánev, aby se to dalo realizovat vůbec, natož v tom počtu strávníků.

Z. Iva 25.5.2018 8:07

Re: No,

Matyldo, koukni na " holandské" trouby, dají se vtom prý upéct i buchty a chleba. Je to v podstatě těžký litinový kotlík s poklicí...

Š. Matyášová 25.5.2018 8:26

Re: No,

on nikdo netuší,co by následovalo po větě: buď na kotli postupně upeču chlebové placky a postupně se najíte nebo najednou v kotli udělám guláš..... ;-)

L. Písařík 25.5.2018 14:07

Re: No,

Nevěděl jsem, pekl jsem pro dva hladovce placky velikosti lívance a nestačil jsem, na mně zbyl jen studený guláš.

E. Šusová 25.5.2018 8:20

Re: No,

To by, pravda, v těch úplně polních podmínkách asi moc nešlo a nebo kdyby, bylo by to dost náročný na proces a čas toho pečení - kdyby se to mělo péct tak, jak píše Lika, nebo pan Písařík. A taky do těchto podmínek si člověk asi tyhle ingredience nevozí.

L. Písařík 25.5.2018 14:13

Re: No,

Máte pravdu, ale v indických a arabských zemích pečou placky v karamických píckách připlácnutím na vnitřní povrch, jsou bezvadné, dokud nezjistíte, že pícky jsou vytápěné sušeným kravským nebo velbloudím trusem.

Z. Xerxová 25.5.2018 6:44

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

Dokonalá fotoreportáž a vzhledný výsledek. Určitě voňavý a dobrý.

Š. Matyášová 25.5.2018 6:37

voňavej a krásnej Boží dar...

jen ty brambory bych nastrouhala na jemno :-D , Olivy mám raději černé, ale to není nic proti ničemu, stačí je zaměnit...moc pěkná reportáž Petro, jen ty polní podmínky, máš moc luxusní :-D

E. Šusová 25.5.2018 8:24

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

to strouhání je úplně zbytečná práce, v chlebu se to nepozná totiž. Ale olivy pochopitelně v původním receptu černý jsou. Jenže na chalupě zrovna nebyly, tak co oliva, jako oliva :-D

Š. Matyášová 25.5.2018 8:28

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

no,já su estét-občas teda, takže já bych strouhala, u oliv-mají jinou chuť, ty zelené jsou trpké,protože jsou nezralé....ale jak píšu,to není nic proti ničemu...kdybych neměla černé,dala bych sušená rajčata v oleji nebo zelené...případně třeba kapary nebo i nasekané ančovičky....

E. Šusová 25.5.2018 9:50

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

já mám taky radši černý, ale......... no nebyly, nebyly, ani rajčata ani chilli papričky, nouze byla a krám taky nebyl :D , takže nouzovka. A struhadlo by byl další kousek k mytí nádobí, takže estét neestét.... ono to v tom chlebu stejně nevidíš, takže si jen přiděláš nádobí a práci. A páč mám na tý zahradě fůru jiných povinností, tak volím cestu co nejjednodušší. Ale jasně nic proti strouhání a barvě oliv. Rasita nejsem :D

T. Zana 25.5.2018 8:38

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

A to já zelený radši :-))

Z. Yga 25.5.2018 9:16

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

Taky hlasuju pro zelený!

Z. Matylda 25.5.2018 9:53

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

A já pro černý!

Z. Maw 25.5.2018 5:53

presstavuju si, jak mam v polnich podminkach misu, temosku, anebo elektrinu, nedejboze vsechno dohromady :D

nicmene chleba vypada bozsky a si sikovna hospodynka napadita, ted muzete pict na chalupe furt :)

Z. Lika 25.5.2018 7:00

Re:

Ano ano, Maw, kdo prokáže šikovnost, má to nafurt :-) Ale jak píšu výše u Matyldy, prý stačí i jen ešus a ohýnek.

Z. Maw 25.5.2018 10:02

uz jsem cetla o tom esusu, je to zajimava volba a moznost, nikdy by ne nenapadlo, ze by to tak slo :)

E. Šusová 25.5.2018 11:42

Re:

jenže to chce podle mě hodně moc popela a bude to na dlouho???

E. Šusová 25.5.2018 8:23

Re:

:-D dooooooooooobřeeeeeeeeeee uznáváááám, že nejsou polní podmínky jako polní podmínky :-D :-D ale představa to je hezká: vidím Mawe velikou, ana těsto s olivama na vandru hněce a poté pecen do popela vkládá!!!" :-D Každopádně jsi u toho psaní trochu musela škytnout, protože mi bylo líto, že tohle si dát nemůžeš a přitom Tobě by se to na cesty hodilo. On totiž dlouho vydrží, když se teda nesežere hned.

Z. Maw 25.5.2018 10:04

mozna nekdy prubnu s pohankou :)

E. Šusová 25.5.2018 11:44

Re:

To asi ale moc nebude kynout - se bojím????? Nebo teda mně to nekyne. Já z pohankový mouky- čistě jen pohankový - umím jen bábovkový těsto. myslím, že i Brůt do toho přidává normoš mouku, aby to právě vykynulo.

Z. Maw 25.5.2018 11:51

aha a kdyz to nekyne tak je to sutr? ja pecu jen orechovej "chleba" tak nemam zkusenosti

E. Šusová 25.5.2018 12:31

Re:

jojo, šutřík. :-(

Z. Iva 25.5.2018 14:35

Re:

Musí tam být nějaké pojivo, ve směsích na bezlepkové pečení bývá guma guar.