27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čarodějný

Nebo spíš čarodějnický?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 27.4.2018 9:31

Re: Parádní recepis na jedy

Díky :-) A jsem ráda, že se povědomí o možnosti zahuštění bramborou místo mouky rozšířilo. Zelí jsem jednou zkusil zahustit nastrouhaným jablkem, a moc mi to nechutnalo, asi jde o zvyk.

Š. Matyášová 27.4.2018 10:03

Re: Parádní recepis na jedy

záleží na druhu jablka....

Z. Jenny 27.4.2018 10:38

Re: Parádní recepis na jedy

Jo, podle mně jsou nejlepší Jadrníčky. :-)

Z. Tečka 27.4.2018 11:02

Re: Parádní recepis na jedy

No, mně teda záklechtka, amerika a podobné nesmysly (pro mně) do kuchyně nesmí. Všechno, co se musí zahustit jedině na jíšce. Tu mouku prostě v jídle poznám a drhne mi to o lžíci.

Z. Lika 27.4.2018 11:24

Re: Parádní recepis na jedy

Co je amerika, Tečko? A jestli jsem dobře rozuměla, děláš rozdíl mezi jíškou a moukou? Ale to jsem určitě nerozuměla. Já vlastně ani nevím, co to je záklechtka. Ponětí mám o jíšce.

Z. Tečka 27.4.2018 11:35

Re: Parádní recepis na jedy

No, záklechtka nebo amerika je ta mouka rozmíchaná ve vodě a nalitá do polévky nebo do guláše.

No a jíška je přece mouka oprásknutá na začátku výroby na příslušném tuku, do zlatova, nebo trošku do hněda. Pak se do toho pěkně pěkně vsákne i to obdělávané masíčko nebo zelenina. Většinou je ale potřeba cibulová jíškaa, to je mouka nasypaná na lehounce zlátnoucí cibulku a taky opražená.

Z. Tečka 27.4.2018 11:37

Re: Parádní recepis na jedy

Jo, a do té kategorie patří i ta klechtanka, jak píše Yga.

Z. Yga 27.4.2018 11:42

Re: Parádní recepis na jedy

Pche - já klechtanku dělám a do bílých máček dávám (a taky do toho brgulu, protože ten máme rádi hodně hustý) - nikdo neříkal, že by mu drhla v krku. Mosí se to dobře povařit. Klasickou zásmažku už ani nedělám, cibulovou jíšku do polívek či máček, kde je základ cibulka. To je asi o zvyku a chuti ...

Z. Lika 27.4.2018 11:45

Re: Parádní recepis na jedy

Ano, určitě se musí dobře povařit, nejméně sedm minut, aby nebyla syrová, a třicet minut, aby se ztratila mouková chuť, to mám od nějakého kuchaře. Někdo jen počká, až jídlo moukou zhoustne, a hned podává, lepší je opravdu povařit.

Z. Tečka 27.4.2018 8:51

kolik kuchařek

tolik způsobů. Já dávám buřtíky k cibulce a chvíli to mastím spolu. Pak dodám to ostatní. Buřtíky by neměly být moc opražené. S tím protlakem jsem to nikdy nezkusila, i když jsem někde v receptech četla, žes e protlak přidává i do normálního guláše, nebo do gulášovky.

Příště zkusím, už dostávám chuť :)

Z. Lika 27.4.2018 9:32

Re: kolik kuchařek

Protlak do různých gulášů opravdu doporučuji, setkala jsem se s tím ve francouzských a italských kuchařkách, a je to pecka.

Z. Inka 27.4.2018 8:11

tak já taky troškou do mlýna

protože Bimbo nemůže cokoli rajského jako omáčku, protlak u nás není, i když mám velmi kvalitní Doppio concentrato z naší italské fabriky. Místo buřtů používám pálivou klobásu opečenou a též dávám současně s bramborami pár stroužků česneku.Podle kvality klobásy může se dávat až nakonec, nebo nechat předávat chuť bramborám

Z. Lika 27.4.2018 9:34

Re: tak já taky troškou do mlýna

Přesně tak, s přidáváním klobásy se dá počarovat.

Koncentrovaný rajský protlak je skvělá věc, už se bez něj neobejdu a vozím ho i na loď.

Česnek mám moc ráda. Kupodivu, v klasických českých kuchařkách se do guláše nedával, ani majoránka.

T. Zana 27.4.2018 7:37

Buřtguláš!

Jé, ten mám moc ráda a už jsem ho dlouho nedělala. Raději než s masem :-)

Ten bude brzo!

Z. Lika 27.4.2018 9:35

Re: Buřtguláš!

Jsem ráda, že jsem kápla vhod :-)

Buřty vpřed!

Z. Maw 27.4.2018 6:50

Tvuj gulas musi byt skvostny. Ja delam skoro stejny, misto burtu je tam maso :D

A rozhodbe potvrzuju, ze je to mnaminka a ten s burtem udelam priste, protoze se bude varit "chvilku"

Z. Lika 27.4.2018 7:15

Re:

Přesně tak, jeho výhoda je ta chvilka, během níž je guláš uvařený. Takže příště dobrou chuť!

Z. Xerxová 27.4.2018 6:40

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

Jééé - buřtguláš byl u nás včera k večeři. Brambory je třeba rychle dobrat, v mražáku bylo pár zbylých kvalitních párků po Trpajzlíkách... Guláš byl skvělý, zbyteček bude k obědu.

Z. Lika 27.4.2018 7:16

Re: hezký den

Kvalitní párky a buřty jsou základ. Ráda vidím, že tento guláš je jaksi "ve vzduchu" :-)

Š. Matyášová 27.4.2018 6:26

Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

že jsi si půjčila recept z kuchařky Stařenky Oggové :-D

Z. Lika 27.4.2018 6:29

Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

Nene, žádná stařenka :DD

Š. Matyášová 27.4.2018 6:36

Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

já vím, že ne, ale napadla mne jako první,když jsem to dočetla,věděla jsem, že to nevařila :-D

Z. Matylda 27.4.2018 9:53

Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

No, tak to bude ten Žekspír :)

R. Enatae 27.4.2018 0:29

Ingredience mám stejné

Ale jiný postup.Nejprve opékám špekáčky, na vypečený tuk hodím cibuli. Potom přidám papriku (tuk pomůže pustit barvu i chuť), protlak. Následují brambory a voda, nakonec majoránka. Zahustím rozmačkaným bramborem. Mňam. Asi bude o víkendu nad Dalmatinovem.

Z. Lika 27.4.2018 6:21

Re: Ingredience mám stejné

To je výborný postup. Jsem automaticky zvyklá začínat cibulí, a přitom to může být lepší. Díky za tip!

Pozdravuj prosím Dalmatinov.

Š. Matyášová 27.4.2018 6:25

Re: Ingredience mám stejné

já po vypečení špekáčků, před přihozením cibule, tyto vyjmu a vrátím je až těsně před dovařením...majoránku do buřtguláše nedávám, ale prubnu to... rajskej protlak ano a papriku dávám uzenou a přidám trošku maďarské pálivé- ne chilli, to je jiná chuť.

Z. Lika 27.4.2018 6:30

Re: Ingredience mám stejné

Majoránku až úplně nakonec, příliš ji nevařit, ale to určitě znáš.

Já už si uvědomila, proč začínám cibulí - jsem tak zvyklá z lodi a ušpinit jenom hrnec. Doma se s nádobím můžu rozmáchnout, to je fakt.

Š. Matyášová 27.4.2018 6:38

Re: Ingredience mám stejné

na buřtguláš mi stačí hrnec a prkýnko a talíř :-D osmahnu v hrnci,pak vyndám na talíř , z prkýnka přidávám cibul a pak zarestuju s paprikou a nakonec přihodím brambory a podleju...

Z. Yga 27.4.2018 12:41

Re: Ingredience mám stejné

A na ten talíř, na kterém byl původně odložen osmažený buřt, na ten si pak následně zas nandám hotový guláš, tudíž není nádobí na víc (:o)))