Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 27.4.2018 9:31Re: Parádní recepis na jedy Díky :-) A jsem ráda, že se povědomí o možnosti zahuštění bramborou místo mouky rozšířilo. Zelí jsem jednou zkusil zahustit nastrouhaným jablkem, a moc mi to nechutnalo, asi jde o zvyk. |
Š. Matyášová 27.4.2018 10:03Re: Parádní recepis na jedy záleží na druhu jablka.... |
Z. Jenny 27.4.2018 10:38Re: Parádní recepis na jedy Jo, podle mně jsou nejlepší Jadrníčky. :-) |
Z. Tečka 27.4.2018 11:02Re: Parádní recepis na jedy No, mně teda záklechtka, amerika a podobné nesmysly (pro mně) do kuchyně nesmí. Všechno, co se musí zahustit jedině na jíšce. Tu mouku prostě v jídle poznám a drhne mi to o lžíci. |
Z. Lika 27.4.2018 11:24Re: Parádní recepis na jedy Co je amerika, Tečko? A jestli jsem dobře rozuměla, děláš rozdíl mezi jíškou a moukou? Ale to jsem určitě nerozuměla. Já vlastně ani nevím, co to je záklechtka. Ponětí mám o jíšce. |
Z. Tečka 27.4.2018 11:35Re: Parádní recepis na jedy No, záklechtka nebo amerika je ta mouka rozmíchaná ve vodě a nalitá do polévky nebo do guláše. No a jíška je přece mouka oprásknutá na začátku výroby na příslušném tuku, do zlatova, nebo trošku do hněda. Pak se do toho pěkně pěkně vsákne i to obdělávané masíčko nebo zelenina. Většinou je ale potřeba cibulová jíškaa, to je mouka nasypaná na lehounce zlátnoucí cibulku a taky opražená. |
Z. Tečka 27.4.2018 11:37Re: Parádní recepis na jedy Jo, a do té kategorie patří i ta klechtanka, jak píše Yga. |
Z. Yga 27.4.2018 11:42Re: Parádní recepis na jedy Pche - já klechtanku dělám a do bílých máček dávám (a taky do toho brgulu, protože ten máme rádi hodně hustý) - nikdo neříkal, že by mu drhla v krku. Mosí se to dobře povařit. Klasickou zásmažku už ani nedělám, cibulovou jíšku do polívek či máček, kde je základ cibulka. To je asi o zvyku a chuti ... |
Z. Lika 27.4.2018 11:45Re: Parádní recepis na jedy Ano, určitě se musí dobře povařit, nejméně sedm minut, aby nebyla syrová, a třicet minut, aby se ztratila mouková chuť, to mám od nějakého kuchaře. Někdo jen počká, až jídlo moukou zhoustne, a hned podává, lepší je opravdu povařit. |
Z. Tečka 27.4.2018 8:51kolik kuchařek tolik způsobů. Já dávám buřtíky k cibulce a chvíli to mastím spolu. Pak dodám to ostatní. Buřtíky by neměly být moc opražené. S tím protlakem jsem to nikdy nezkusila, i když jsem někde v receptech četla, žes e protlak přidává i do normálního guláše, nebo do gulášovky. Příště zkusím, už dostávám chuť :) |
Z. Lika 27.4.2018 9:32Re: kolik kuchařek Protlak do různých gulášů opravdu doporučuji, setkala jsem se s tím ve francouzských a italských kuchařkách, a je to pecka. |
Z. Inka 27.4.2018 8:11tak já taky troškou do mlýna protože Bimbo nemůže cokoli rajského jako omáčku, protlak u nás není, i když mám velmi kvalitní Doppio concentrato z naší italské fabriky. Místo buřtů používám pálivou klobásu opečenou a též dávám současně s bramborami pár stroužků česneku.Podle kvality klobásy může se dávat až nakonec, nebo nechat předávat chuť bramborám |
Z. Lika 27.4.2018 9:34Re: tak já taky troškou do mlýna Přesně tak, s přidáváním klobásy se dá počarovat. Koncentrovaný rajský protlak je skvělá věc, už se bez něj neobejdu a vozím ho i na loď. Česnek mám moc ráda. Kupodivu, v klasických českých kuchařkách se do guláše nedával, ani majoránka. |
T. Zana 27.4.2018 7:37Buřtguláš! Jé, ten mám moc ráda a už jsem ho dlouho nedělala. Raději než s masem :-) Ten bude brzo! |
Z. Lika 27.4.2018 9:35Re: Buřtguláš! Jsem ráda, že jsem kápla vhod :-) Buřty vpřed! |
Z. Maw 27.4.2018 6:50Tvuj gulas musi byt skvostny. Ja delam skoro stejny, misto burtu je tam maso :D A rozhodbe potvrzuju, ze je to mnaminka a ten s burtem udelam priste, protoze se bude varit "chvilku" |
Z. Lika 27.4.2018 7:15Re: Přesně tak, jeho výhoda je ta chvilka, během níž je guláš uvařený. Takže příště dobrou chuť! |
Z. Xerxová 27.4.2018 6:40hezký den hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o) Jééé - buřtguláš byl u nás včera k večeři. Brambory je třeba rychle dobrat, v mražáku bylo pár zbylých kvalitních párků po Trpajzlíkách... Guláš byl skvělý, zbyteček bude k obědu. |
Z. Lika 27.4.2018 7:16Re: hezký den Kvalitní párky a buřty jsou základ. Ráda vidím, že tento guláš je jaksi "ve vzduchu" :-) |
Š. Matyášová 27.4.2018 6:26Liko, napřed jsem si chvilku myslela.... že jsi si půjčila recept z kuchařky Stařenky Oggové :-D |
Z. Lika 27.4.2018 6:29Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela.... Nene, žádná stařenka :DD |
Š. Matyášová 27.4.2018 6:36Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela.... já vím, že ne, ale napadla mne jako první,když jsem to dočetla,věděla jsem, že to nevařila :-D |
Z. Matylda 27.4.2018 9:53Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela.... No, tak to bude ten Žekspír :) |
R. Enatae 27.4.2018 0:29Ingredience mám stejné Ale jiný postup.Nejprve opékám špekáčky, na vypečený tuk hodím cibuli. Potom přidám papriku (tuk pomůže pustit barvu i chuť), protlak. Následují brambory a voda, nakonec majoránka. Zahustím rozmačkaným bramborem. Mňam. Asi bude o víkendu nad Dalmatinovem. |
Z. Lika 27.4.2018 6:21Re: Ingredience mám stejné To je výborný postup. Jsem automaticky zvyklá začínat cibulí, a přitom to může být lepší. Díky za tip! Pozdravuj prosím Dalmatinov. |
Š. Matyášová 27.4.2018 6:25Re: Ingredience mám stejné já po vypečení špekáčků, před přihozením cibule, tyto vyjmu a vrátím je až těsně před dovařením...majoránku do buřtguláše nedávám, ale prubnu to... rajskej protlak ano a papriku dávám uzenou a přidám trošku maďarské pálivé- ne chilli, to je jiná chuť. |
Z. Lika 27.4.2018 6:30Re: Ingredience mám stejné Majoránku až úplně nakonec, příliš ji nevařit, ale to určitě znáš. Já už si uvědomila, proč začínám cibulí - jsem tak zvyklá z lodi a ušpinit jenom hrnec. Doma se s nádobím můžu rozmáchnout, to je fakt. |
Š. Matyášová 27.4.2018 6:38Re: Ingredience mám stejné na buřtguláš mi stačí hrnec a prkýnko a talíř :-D osmahnu v hrnci,pak vyndám na talíř , z prkýnka přidávám cibul a pak zarestuju s paprikou a nakonec přihodím brambory a podleju... |
Z. Yga 27.4.2018 12:41Re: Ingredience mám stejné A na ten talíř, na kterém byl původně odložen osmažený buřt, na ten si pak následně zas nandám hotový guláš, tudíž není nádobí na víc (:o))) |