Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
PTÁCI: Ptáci naší zahrádky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Xerxová 23.11.2007 7:43Re: Jo tak tady je laťka: ptáčci! Hin se hukáže, jak pravil Žižka. já nejsem žádný odborník - to zase ne. Ale to, co mám na zahradě (a v okolí - v tom lesoparku k Nise by se dala další desítka ptáčků přihodit) znám. A pokud se objeví nějaký nový opeřenec - hledám a bádám a sháním informace. On je to někdy veliký problém - jinak vypadá sameček, jinak samička, jinak rok starý mládežník, jinak je vybarven šat svatební, jinak šat prostý... I pro "suchozemské" bydliště neznám pořádně kachny (lžičáci, čírky, kopřivky...???), nerozeznám od sebe různé racky (a že jich je), i rákosníků a pěnic je moc a vypadají skoro stejně... Takže mezer je dost - teoreticky to nestuduji (to snad ani nejde), jen se snažím zvládat okolní "praxi" |
EvaŽ 23.11.2007 8:26Re: Re: Jo tak tady je laťka: ptáčci! Hin se hukáže, jak pravil Žižka. No jo, co je to neodborník. Já bych ráda byla takový neodborník. A to jsem chtěla studovat přírodní vědy (ale pod vlivem Tinbergena a Veselovského, Lorenz se tu v té době nevydával, spíš etologii). |
LFSH 23.11.2007 9:10Re: Re: Jo tak tady je laťka: ptáčci! Hin se hukáže, jak pravil Žižka. Z kachen je nejlepší kříženec čínky a běžné domácí. Masíčko je pak krásně šťavnaté, ani suché, ani samé sádlo. Tohle studuji ráda. Betka by s tím určitě souhlasila. |
YGA 23.11.2007 9:21Re: Re: Re: Jo tak tady je laťka: ptáčci! Hin se hukáže, jak pravil Žižka. No - ona ani taková kachna divoká, pěkně vypečená s červeným zelíčkem a bramborovým knedlíčkem není špatná. A náhodou kačení sádlo na čerstvý chleba a posypat najemno nakrájenou pažitkou - to je mana. A coby děcko jsem měla nejradši nedělní podvečer v kačení sezóně - to jsem knedlíkem vytírala tu slanou šťávu, co zbyla po kačce na pekáči - mňam mňam slinty slinty. |
LFSH 23.11.2007 9:34Re: Re: Re: Re: Jo tak tady je laťka: ptáčci! Hin se hukáže, jak pravil Žižka. Tu slanou šťávu přímo zbožňuji, ale mě se nějak nedaří ji udělat, máma se o to ani nijak nepokouší (plave na mastné vodě, fuj ) a tak zbývá jenom babi. Kříženci sádlo samozřejmě mají, ale příměřeně - většina se odstraní při kuchání (a následně vyškvaří), není prorostlá jako "bůček! Divoká kachna také není špatná, ale bývá trochu tužší a sušší. A nemá kůžičku . Divokou kachnu je lepší upéct na svíčkovou, má maso chuťově výraznější než domácí. Může být i upečená nadivoko. |
terra 23.11.2007 9:54Štáva z kachny jakož i sádlo se nejlépe získá pomalým pečením (středně velká kachna i 2,5 hoďky) a prakticky žádným podléváním - jen občasným politím tím, co se vypeče. Alespoň podle rodinné tradice naší bábi... A kachní sádlo máme právě v lednici ještě od Havelského posvícení... Tedy, ornitologie, kam jsi nás to zavedla?! |
LFSH 23.11.2007 9:59Re: Štáva z kachny Do té části ornitologie, kde se většina z nás velice dobře vyzná. A v klidu můžeme pokračovat: já dávám přednost kachně před husou (huse je moc tučná) a perličku moc nemusím - chutná jako kuře. |
terra 23.11.2007 10:07Re: Re: Štáva z kachny Jasně, mě to taky neuráží. A s tou husou - ona chutná jinak, a vypéci se dá podobně: tedy nekupovat ptáka velikosti pštrosa (popřípadě si ho vykrmit menšího a "na maso") a péci p o m a l u ... Trochu šok je, že se po takové odtučňovací kúře pečeně smrskne o třetinu, ale s tím se musí počítat... |
LFSH 23.11.2007 10:56Re: Re: Re: Štáva z kachny Snažíme se je zabít včas, ale obvykle se to nepovede a je to pořádný macek (a žádné šiškování se u nás nevede, to je vše ze zrní a zeleně). A i utěch menších a dostatečně vypečených mě přijde maso moc tučné. Ale teď zrovna máme v mrazáku bažanta a přemýšlím, co s ním. |