27.11.2021 | Svátek má Xenie


Diskuse k článku

PTÁCI: Ptáci naší zahrádky

Kdejaký předškolák má oblíbenou knížku pohádek, některý listuje Čtyřlístkem a já znala nazpaměť kapesní atlas ptáků. A ta úchylka mě neopustila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 23.11.2007 14:24

Re: Re: Re: Teprve teď jsem

Dobrý den, baty:-)Pozdravy rád vyřídím - a kdybys měla někdy zamířeno do toho dolního Poodří, doporučuji prohlédnout. Je to zvláštní kus země - ale pokud to bude v létě, kyblík repelentu a balení B-komplexu s sebou. A to myslím vážně:-) Ty kormorání kolonie vypadají přízračně (a strašně páchnou:-/).

jiný Honza 23.11.2007 15:35

Re: Re: Re: Re: Teprve teď jsem

Poodří? Oblast mezi Polankou a Studénkou? Téééda, já ani nevím, co mám za rohem. Tady přímo u nás tak leda volavky a čápi (jednou jich letělo 8 najednou - neuvěřitelně majestátní letka pomalu kroužící nad dědinou).

Xerxová 23.11.2007 15:44

Re: Re: Re: Re: Re: Teprve teď jsem

Nee, Terra myslel Dolní Poodří - hnízdiště kormoránů u Baltu

terra 23.11.2007 16:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Teprve teď jsem

Mno, ono to  "naše" Poodří je taky nádherný kus krajiny, Honzo. Mám to tam moc rád. Ale o kormorána tam nezavadíš:-)Opravdu jsem myslel Dolní Poodří, území na německo-polské hranici nahoře u Baltu... 

zana 23.11.2007 20:48

Re: Re: Re: Re: Re: Teprve teď jsem

čápů bývá hodně kolem rybníků v Podbrdsku:-)

jiný Honza 23.11.2007 15:32

Re: Re: Teprve teď jsem

Terro, k té zahradě: pokud máš slušnou rotační sekačku, tak na zplanýrování stačí srýt ty největší drny a posbírat kameny. Zbytek udělá rotující nůž. Ověřeno.

A k té kachničce: já raději masíčko na rožni, pěkně na skutečném ohni a pak stačí obyčejné vepřové nebo makrela. Už aby byla zase grilovací sezóna. :-( Chybí slintající smilník.;-D

terra 23.11.2007 16:06

Re: Re: Re: Teprve teď jsem

Honzo, asi to nakonec uděláme, jak říkáš - posbírat balvany, srazit drny a "posekat" - jenom o sekačku budu muset oloupit bráchu, protože vzhledem k větší výměře latifundií vlastní i výkonnější stroje. Tu naši chudinku sekací bylom na tom strhli v kříži...:-)

jiný Honza 23.11.2007 23:28

Re: Re: Re: Re: Teprve teď jsem

Použij vlastní (pokud je benzínová). Alespoň bys nemusel bráchovi sponzorovat servis a mohl bys koupit novou. Ono ta orba sekačkám moc nesvědčí. ;-P;-P

YGA 23.11.2007 13:12

Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Ještě k té pečené kačeně - v zásadě nepodlívat vodou - jenom na začátku trošíčku, a pomalu péct (dvě a půl hoďky není žádná doba;-D). Kačena, co plave na vodě, je fujka (furt mluvím o mrtvém ptáku ;-)) - tu dělá moje tchyně a je to hnus, velebnosti. Navíc, pravá kačena z výspy Moravského Hanácka je pouze vypečený pták, kořeněný pouze solí (žádný kmín panímámo, ten leze do zubů), k tomu knedlík a zelí (pokud už máté pátou neděli po sobě kačku, tak může být i polívkový křen). Tolik o regionálním výskutu kachny domácí ;-D.

P.s. - kačena se musela ke konci krmit namočenou kukuřicí, aby mělá hezká velká žlutá játra (zkrátka měla zaděláno na vážný jaterní problém) - to bylo na domácí kačce nejlepší (když k nám přijde švagr a já mu něco nabídnu, tak on říká - Já nejsu vůbec vybíravý, když je zle, aj kačení játra zím!)

baty 23.11.2007 13:23

Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

;-D;-D;-D:-P:-P:-P(ten se olizuje)

LFSH 23.11.2007 13:34

Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Zítra je k obědu kachna domácí Klatovská. Krásně vypečená, se šťávičkou hodně slanou, nadýchaný knedlík, vařené kyselé zelí (to já radši než syrové), křupavá kůrčička. VVVVVV Už se těším. R^V

baty 23.11.2007 14:09

Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

:-P8-o;-(:-/to my máme zítra zrovna diéééétku, bléééé!

Rpuť 23.11.2007 14:12

Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Jenom to nesmí bejt kachna z Číny - já se chtěla vycajchnovat loni na Štěpána - takovej pták Noh to byl, říkala jsem si nevadí, kachna se speče - bude jí akorát.... Kachna se nespekla a ani po třech hodinách pečení nebyla poživatelná. Co se dalo jsem opižlala pro Blesana a zbytek skončil v popelnici....;-€

LFSH 23.11.2007 14:21

Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

U drůbeže, vajec, uzeného atd. platí, že nejlepší je domácí. ;-)

jiný Honza 23.11.2007 15:37

Re: Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

U králíků a vepřového obecně taky!

ZKUMAVKA 23.11.2007 20:52

Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Taky sem jednou pekla a pekla,tři dny a tři noci kačenu..Pojala sem podezření,že mi někdo podstrčil tu keramickou od ptačího pitítka..To nešlo.Stoletej kačírek..,měli ho nechat,už byl v dosti pokročilém věku..a umřel by on hnedle věkem..

Xerxová 23.11.2007 14:26

Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Já vždycky mezi svátky (když je nás v domě tak 10...) pekla krůtu s mandlovou nádivkou. Pekla se dlouho, pak bylo spousta zbytků na kostře, kdo to má pak psům obírat (dlouhé kosti jim nedávám). A tak vloni jsem udělala pokus - krůtičku jsme si dopředu vykostila, kostru a vnitřnosti zamrazila zvlᚍ. Ušetřil se tak prostor v mražáku a pak jsem udělala vývar s drůbky na polívku a krůtí roládu s mandlovou nádivkou... Co zbylo od oběda, snědlo se na studeno. Letos pro velký úspěch zopakuju.

Petra Philadelphia 23.11.2007 16:45

Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Jeee, muzu poprosit o recept?

Ja mam za sebou sve prvni americke dikuvzdani a musim priznat, ze nic moc (teda to jidlo, tradice je to nadherna:). Mozna mam nezvykle neinvencni pribuzenstvo, ale sucha pecena kruta a stouchane brambory, studene brusinkove zele z konzervy a obloha s varenou kukurici na me moc velky dojem neudelaly.

Priste az to bude na me, bych tomu chtela dat nejaky srmnc a ta rolada zni uzasne.

Jinak vylet za Maxem byl fajn, zadne usate torpedo - distingovany pan pes se smyslem pro humor a nehynouci vasni pro tenisak:) Jen si ho "musime zaslouzit" - podali jsme prihlasku, musime dodat reference od veta a prijedou na domaci prohlidku. Valim oci, ale asi je to tak dobre.

Xerxová 23.11.2007 17:37

Re: Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

No tohle zrovna tradiční americká krůta nebude :o) Pokud jsi někdy vykošťovala kuře, tak úplně stejně jsem vykostila krůtu - tj. zůstal víceméně souměrný "obdélník" kůže s masem (jak jsem už psala, kostra, drůbky i křídla jdou na polívku). Nádivka jde udělat různá. Jako základ vždy volím kostičky osmažené anglické slaniny, pak na kostičky nakrájené housky (zaliju troškou mléka nebo i vody, přihodím sůl, koření, nasekanou nať petrželky a zamíchám s vajíčky v žlutou hmotu. Ale může se do ní dát i barevná zelenina (kostičky mrkve, hrášek, kukuřice, barevná paprika)...roláda pak je v řezu vesele barevná. Dá se do ní zamíchat podušené žampiony, dá se položit i párek a vajíčka na tvrdo - zase je v řezu jiná... no a do té "vánoční" dávám spoustu mandlí (bílé, celé). Prostě co dům dá a jak to máte rádi. Roládu zabalím, převážu provázkem, posypu grilovacím kořením a dám upéct. Klidně ji udělám den předem a pak ji jen celou asi hodinku mírně ohřívám - líp se krájí. A stejně nejlepší je studená - a na míse vypadá moc dobře a rychle zmizí.

Jinak radím vyzkoušet s kuřetem, ať to potom dopadne na jedničku

jiný Honza 23.11.2007 23:31

Re: Re: Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

A pokud neumíš vykostit kuře, tak se podívej na stránky Kluků v akci - dva kuchaři vaří pro Českou televizi, mají vlastní stránky, tam to najdeš.

Kačer 23.11.2007 19:02

Re: Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Milá Petro, tak to se připrav, že spotřeba tenisáků bude převeliká. Svého času si moje Andula vypěstovala závislost na balónek, bez něj prostě nešla ven. Když šla, tak mi furt koukala na ruce a kapsy až narážela do dopravních značek!!! No...ona je vlastně pořád stejná. Naopak Majora, jsem musela lásce k tenisáku učit! Takové to bylo jelítko, nechápala co je na tom, že má za něčím běhat, radši hlodala do klacků. Tak budu držet palce ať ta procedůra s Maxem není dlouhá a ať se kluk jeden  ušatá k Vám brzy dostane :-)R^R^

Petra Philadelphia 23.11.2007 21:02

Re: Re: Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Ta vasen pro tenisak dostala mou drahou polovicku. On je zatim "nepolibeny", psa nikdy nemel:) Jemu bylo uplne jedno jaky pejsek jake rasy, hlavne aby to byl vetsi "floppy puppy", ktery s nim bude hrat do omrzeni fetch a bude silet po freesbee. Ja bud ta zla na vychovu:)

Ono nevim co porad lidi maj proti pitikum - ja nepoznala vetsi mazlivce. Stastni jak blechy z lidi a deti a ti, co potkavame i kamaradsti ke psum, desne hravi a vubec takova slunicka...Ona ta velka huba kdyz se usmeje:) Mozna je to i temi tady velmi beznymi kastracemi sotva odrostlych stenat, nevim.

Ale vypada to, ze jsme se trefili:)

Hanča 23.11.2007 15:27

Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

Kačena se u nás moc často nepeče, dáváme přednost krůtě, ale když už, tak posypaná marjánkou a s nakyslým, dovnitř vloženým jablkem. Nevím sice přesně, jaký účel tam to jablko plní, asi že pustí šťávu a vůni, ale jelikož zvyk je železná košile, tak ho do kačeny pokaždé nacpu.

baty 23.11.2007 17:43

Re: Re: Ještě bych zde napsala něco ke kachně domácí Slováckohanácké

on pektin z jablka činí lahůdku lépe stravitelnou, kuchařky to dělají dávno, učencové na to přišli nedávno:-D

Beda 23.11.2007 11:57

prosím

kdo může, stihne... koukněte přihlášeni na Hady;-P

baty 23.11.2007 11:46

O.T. BLÁŽO

máš na Hadopasech soukromou zprávu.

baty 23.11.2007 11:45

Xerxová,

ty jsi ale znalec! A statistik se nezapře, je to krásně v systémuR^:-)

JanaBa 23.11.2007 10:41

No vida,

tak teda jíkavec! A já jsem si vždycky myslela, že je to svátečně oblečený vrabec. Než jsem se zapletla s kočkama, také jsem krmila dost početnou kolonii opeřenců, ale ted, k mému žalu, raději navštěvují nějaký bezpečnější lokál. Všelijakých malých ptáčků bývalo hodně, červená prsíčka tuhle, zelený kabátek tamhle, ale nejvíc agresivní byla modřinka. Přilétla, vystrčila lokty a i větší sýkorka konadra jí dělala místo. Ted už se nade mnou slétají jen krkavci;-(. Tím chci říct jen vrány šedivky a straky. Jak se venku objevím, objeví se i ony, posedají na větvích a mlčky čekají. Sakviš, to je skoro Hitchcock, že jo? No, ale taky mají hlad, tak dostanou všelijaké zbytky a zase zmizí. Skoda těch malých!

terra 23.11.2007 10:54

Re: No vida,

JanoBa, to je divné - my jsme s kočkami "zapletení" snad od té doby, co dům stojí, a ptáků mračna... i těch malých (odhadem přes 30 druhů)8-o

JanaBa 23.11.2007 11:45

Re: Re: No vida,

No jo, je a mě je to líto. Ale fakt jsou pryč. Asi mají norské kočky větší ramena a norští ptáčci jsou větší poserové, nevím.