19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky

Ovesné vločky nejsou jenom pro koně, ale i pro lidi. A dnes vám ukážu, že se s nimi dá podniknout pár opravdu zajímavých věcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karolína 1.2.2008 8:22

Re: Já se přiznám bez mučení - vločky nerada!

Alčo já taky ne!!! Vločky mám ráda jen ve formě vločkové polévky, kterou mi vařívala maminka. Tu jsem milovala jako dítě. Ona se s tím, chudinka, vždycky natrápila: vločky se uvařily ve vývaru se zeleninou, pak se pasírovaly přes cedník, byla to děsná práce, ale výsledek dokonalý. Přidalo se vajíčko, čerstvé bylinky z terasy, mohla jsem se po té polévce utlouct. Když maminka nebyla, zkusila jsem uvařit polévku já sama. Dopadlo to katastrofálně i přesto, že si troufám říci, že kuchařka jsem dobrá! Nechtělo se mi pasírovat, tak jsem to rozmixovala. Ale nějak se nepovedlo dochucení, prostě byla to taková divná kašovitá hmota bez chuti a bez zápachu a ať jsem do toho přidávala cokoliv, výsledek byl stejný - nejedlé! Nevím, v čem byl problém, ale maminčiny speciality jsem nikdy nedokázala uvařit. Např. má rybí polévka vánoční! Nejedly ji ani ty polodivoké kočky v kůlně a že jsou nějak vyhládlé! A to jsem dodržela přesný postup tak, jak jsem to od ní odkoukala. Nevím dodnes v čem dělám chybu. Jsou prostě věci nenahraditelné!!!! :-/

Bubu 1.2.2008 8:13

Re: JE TO UŽ HODNĚ DLOUHO,

Aby ti to, LenkoS, nebylo líto, trochu prskání se dočkáš ;-). Od ortodoxní masožroutky jako jsem já. Ovesnou kaši bys do mne nedostala, ani kdyby za to byl roční plat.  ;-P

Ale domácí müsli taky dělám - na plechu promíchám 0,5kg ovesných vloček a celkem asi 0,75kg různých oříšků, semínek, rozinek, sušených meruněk, švestek, apod., pokropím teplým medem a peču do křupava, pak nasypu do sklenic a za týden můžu dělat nové. Můj nejdražší si vezme kilovou sklenici a polévkovou lžíci, sedne do křesla a cpe a cpe a cpe.

A slané placičky zkusím. Poraď nezkušené. Píšeš mleté ovesné vločky. Nikdy jsem to nedělala, na čem se to mele? Vločky asi nejdou strouhat jako oříšky? A nebo se koupí už mleté? 

Jednu vzpomínku: za totáče se prodávaly sušenky s ovesnými vločkami, tuším, že se jmenovaly "Start", a můj dědeček je miloval. Odpoledne ke kafíčku musel mít sušenky Start (i když babička pekla něco sladkého i několikrát týdně) a říkal jim "voves".

Alča 1.2.2008 8:03

Já se přiznám bez mučení - vločky nerada!

Jedinou výjimku tvoří bašta, kterou dělají v naší jídelně - ale nechtějí mi prozradit recept. ;-(

Tak se zeptám tady: neví někdo návod na výrobu ovesných placiček ( slané, určitě je tam česnek a majoránka, asi se to peče na sucho na pečícím papíře, protože je to opečené, ale nemastné). Přelívají nám to sýrovou nebo bylinkovou omáčkou a je to moc mňam (nejsou tam totiž cítit a vidět ty vločky ...;-)).

Judith Saebel 1.2.2008 2:52

Slaný vločkový mlsotník

Lenko, já tedˇmusím letět, ale až se za pár hodin vrátím, hodim sem velice dobrý recept na rajskou polévku s ovesnými vločkami.  No a pro ty, co mají rádi sladké sem taky něco dám.

Judith Saebel 1.2.2008 2:47

OT - advokátní poplatky v Čechách

Milí Zvířetníci, můžete mi někdo, prosím, říct kolik si advokáti v Čechách můžou účtovat za vyřizování dědictví?  Vypadá to, že si budu muset najmout advokáta or advokátku, aby mě zastupovali v řízení.  Jaký je zhruba možný rozsah sazeb?  Moc děkuju předem. 

LENKA S 1.2.2008 1:19

Re: Re: Moc pškný mlsotník, opravdu

AHOJ, AIDO. PROČ  ŽE  SE  SEM  NEDOSTANEŠ? POUČ  PC  ANALFABETKU, PROSÍM. JÁN  VYBÍRALA   RECEPTY  , KTERÉ  JEŠTĚ  NA  MLSOTNÍKU  NEBYLY. TEN S  PIKAEM  NEBO  SALKEM ZNÁM TAKY,ALE JE  NA  MNE  MOC  SLADKÝ.  VŮBEC  SLAĎÁRNY  NEMUSÍM, I KDYŽ JE  DĚLAT  MUSÍM.  TO  SI  RADŠI  SMLSNU A   SLANÉ  KAŠIČCE. POKUD  JSOU RAJČATA.,DÁM SI JICH  A  SYROVÝCH   HODNĚ  A   PŘIDÁM SI  I  KOUSEK  HRUBĚ  STOUHANÉ SALÁTOVKY. KDO  SNESE  A  MŮŽE, AŤ  SI  DODÁ  I  SYROVÝ PAPRIKOVÝ  LUSK. FANTAZII SE  MEZE  NEKLADOU A  KAŽDÝ  RÁD  NĚCO  JINÉHO.   DO  NĚKTERÉ  ZCHLADLÉ  KAŠE  STROUHNU   NĚKDY  I KOUSČK   EIDAMU. JÁ NIVU  A  PLESNIVÁKY  NERADA, ALE  JIŘÍ   MÁ  SLANOU  FORMU  S   ROZDROBENOU NIVOU RÁD.

LENKA S 1.2.2008 1:07

JE TO UŽ HODNĚ DLOUHO,

SKORO  DVA  ROKY, CO  JSEM TYHLE  RECEPTY   PŘIPRAVILA  PRO   TEHDY  VZNIKAJÍCÍ  MLSOTNÍK. TEHDY  MNE  PŘEDBĚHLA  IVA, KTERÁ  SI   JIŽ   ŘÍKAL  RÁKŠASÍ.  A  JÁ  SE  TOLIK  TĚŠILA  PRÁVĚ  NA  TOJEFUKOVO  ŠAVLOVÁNÍ,  ROZČÍLENÉ PRSKÁNÍ, PROTESTY  A  PRŮPOVÍDKY. SVÉ  RECEPTY  JSEM SCHOVALA  DO  NITRA  PC A VYTÁHLA  JE  AŽ  V  DOBĚ, KDY  SI  DEDE  POSTĚŽOVALA  NA  SKOMÍRÁNÍ MLSOTNÍKU. UŽ    SICE NENÍ  TOJEFUKA, , ALE   DOUFÁM, ŽE  SE OD  OSTATNÍCH  DISKUTÉRŮ  DOZVÍM NĚJAKOU  ZAJÍMAVOU  NOVINKU . VLOČKY  JSOU  VHODNÉ  NEJEN  PRO  KONĚ, ALE  I  PRO  LIDI  A  DOKONCE  MALÁ  MIMČA. MŮJ JIŘÍ  JE  JAK  KRÁLÍK , JELIKOŽ SNÍ  DENNĚ   VELIKÉ MNOŽSTVÍ  JOGURTŮ S  JAKÝMIKOLIV VLOČKAMI. U  NÁS DOMA  BY  SI  VYBRAL  KAŽDÝ MILOVNÍK  TÉTO  POTRAVINY. VE  SPÍŽI  JSOU  STÁLE  K  DISPOZICI  SKORO  VŠECHNY   V ČR   DOSTUPNÉ DRUHY (ŠPALDOVÉ, POHANKOVÉ, ŽITNÉ, PŠENIČNÉ, OVESNÉ SÓJOVÉ). OBČAS  SI PŘIPADÁM, ŽE  VÁŽNĚ  SDÍLÍM  SPOLEČNOU  DOMÁCNOST  S  KRÁLÍKEM. NECHTE  SI  CHUTNAT A  NEBIJTE  MNE MOC ,KDYŽ  SE   NĚCO  NEBUDE   LÍBIT. MŮJ  EBOŽTÍK  TCHÁN  SKVĚLE  POMOCÍ  OVESNÝCH  VLOČEK   VYŘEŠIL  PROBLÉMY  SE  ZÁCPOU.  KAŽDÝ  VEČER DAL  DO  HRNKU 4 VRCHOVATÉ LŽÍCE   OVESNÝCH  VLOČEK,  PŘIDAL TROCHU  MEDU ,  OVOCNÉHO  SIRUPU, JABLEČNÉHO  MOŠTU NEBO  MARMELÁDY,  DOPLNIL  VŠE  PROSTOU  VODOU  Z VODOVODU  NA  TROŠKU  HUSTĚJŠÍ KAŠI A NECHAL  VŠE  STÁT. RÁNO  TUTO  KAŠI   NALAČNO SNĚDL A  ZAPIL VŠE JEŠTĚ  POŘÁDNOU  DÁVKOU  VLAŽNÉ  VODY. ÚČINNEK  SE  DOSTAVIL NEJVÝŠM  ZA   HODINKU.

aida 1.2.2008 0:54

Re: Moc pškný mlsotník, opravdu

oprava, omlouvám se, pěkný, samozřejmě

aida 1.2.2008 0:53

Moc pškný mlsotník, opravdu

vločky my doma můžem ve všech podobách.

Protože se sem přes den kvůli banu nedostanu a večer to možná nestihnu, přidám dva naše oblíbence.

1) Domácí müsli: pytlík vloček vysypat na plech (vymazaný nebo vyložený pečicím papírem), pokapat velkou tubou Salka nebo Pikaa. Péct,  občas promíchat. Až jsou skoro hotové, přidat pytlík slunečnicových semínek , kdo chce, i pytlík rozinek. Hotové uložit do vzduchotěsné dózy a  pak podle chuti konzumovat buď jen tak, nebo s bílým jogurtem nebo mlékem. Sladit se nemusí, to Salko nebo Pikao stačí.

2) Vločkový mozeček: půl pytlíku vloček namočit do vody nebo mléka tak, aby byly potopené. Po cca 0,5 až 1 hodině slít. Na pánvi opéct cibulku, pak vmíchat vločky a opékat. Až jsou vločky měkké, vmíchat cca 3 rozšlehaná vajíčka + sůl + pepř + bazalku (nebo jakékoli jiné koření podle chuti). Nechat srazit a pak podávat s bramborem.

Dobrou chuť a těším se na další recepty v diskusi.