18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vaření pro lidi

Čtenáře ujišťuji, že se nechci nikoho dotknout, nedejbože někoho urazit! Nejsem kuchař profesionál, nemám patent na rozum a skutečnost, že někdo vaří jídlo stejného názvu i výsledku jinak než já, že určitou přísadu vloží jindy než já a jinam než já, pro mne rozhodně není důvodem, abych jej prohlásil za nekuchaře!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zdena 20.6.2006 7:43

Zapomněl na podstatné: BUCHTA, KOLÁČE

Jo, jako hospodyni mi zabíjačka připadla jako pěkná honička, nijak mne to netěšilo. Ale dobře se to čte.

Pro nás bylo nejdůležitější UPÉCT NĚJAKOU BÁBOVKU, či koláče a nakonec jsem to řešila mraženým cukrovím od vánoc!

 Náš PAN řezník byl na sladký a jakmile nebylo (krom piva a slivovice) na stole SLADKÝ, tak byl protivnej a odflákl to.

Iva 20.6.2006 7:33

Tojefuku :-(

Co mi to děláš, slintám jak bernardýn a mám akorát vlákninu:-(před sebou výhled ze zubařského křesla, srdce v kalhotách a ty na mě se zabijačkou. Aůůůůů, jak já bych si ji dala.

tojefuk 20.6.2006 8:01

Re: Tojefuku :-(

Ivo, zapomnělas! Nepřipomenulas! Slíbil jsem ti, že se budu bát s tebou! Tak se teda začínám bát až teď, dej vědět, kdy budu moct se strachama přestat!

Kateřina 20.6.2006 6:50

MÁM HLAD!!!

:-P.... tak tu tak tiše sedím v kanceláři po ranním jogurtu (rozhodla jsem se shodit váhu, takže ještě ke všemu netučném bílém) a nahlas místo práce slintám! Zabíjačku já totiž nade vše miluju. Dělat i jíst (to tedy hlavně!). Občas ji děláváme na chalupě jen tak, prostě se koupí prase a vytvoří se zabíjačka. Sejdou se sousedi chalupáři (ten víkend má každý zákaz práce na své chalupě, ale podílí se na pracech spojených se zabíjačkou) a z vesnice dorazí místní náš kamarád řezník. Na nějaké "hrnutí masa a dalších pochutin do mrazáku" ovšem u nás v údolí nikdy nedojde, protože se prase jednoduše sežere za ten víkend celé ať je jakkoliv velké. Jinak milý tojefuku souhlas s tím, že k vaření je někdy zapotřebí základní "vodicí" recept, ale pak už jen vlastní fantazie a vlastní mlsnost. Můj muž se nad každým povedeným jídlem rozčílí, že už tohle nikdy v životě jíst nebude! Ne proto, že by mu nechutnalo! Ale proto, že už to podruhé nikdy neuvařím! Vždycky to bude chutnat úplně jinak. Ale o tom to asi celé je. Tak hurá na zabíjačku, já přestanu s dietou a dojdu si někam aspoň na dršťkovou. Jo, kde jsou ty časy, kdy člověk v Praze v centru a kdekoliv jinde zakopl na každém kroku o řeznictví s jídelnou a nezdravě a dobře se přecpal ovarů, prdelaček, zabíjačkových gulášků...... pivečko a jak se mi to šlapalo ulicemi po povinnostech dál. Dneska je to samý zdravý Mr.Donald a KFC a o to nezdravé, ale tak mooooooc dobré už ani nezakopneš!

Mirek 20.6.2006 12:33

Re: MÁM HLAD!!!

no , viděl jsem na vlastní oči jak a z čeho se dělají hamburgry, jedním slovem  FUUJ.Protože takřka celý svůj produktivní život po ukončení vysoké školy jsem pracoval v potravinářské průmyslu, myslím si, že této problematice rozumím.Asi by jste se hodně divila, čemu se také říká v supermarketu dietní lahůdkové párky.Je tam ledaccos, kromě masa.Nejlépe by to vystihla hláška mého  přítele Vodičky, řečeného Vodouch, který se živí obchodováním s kořením.Když jsem ho potkal naposled, tak na moji otázku, kde byl tak dlouho odpověděl, že pomáhal na Ukrajině a v Bělorusku zavádět výrobu bezmasých uzenin, to naopak Gusta, takto výrobní náměstek v jednom velkém podniku na výrobu kvalitních uzenin zase hrdě říka, my vyrábíme některé druhy salámů dokonce i z masa.

aida 20.6.2006 12:41

Re: Re: MÁM HLAD!!!

Kde jste dělal, aspoň naznačte (nemusíte explicitně), jsem taky z oboru.

Mirek 20.6.2006 13:07

Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

v drůbežářských závodech a po jejich rozdělení  na  soukromých ale velkých jatkách a tam jsem měl možnost, protože jsme dodávali výrobní maso do mnoha výroben nahlédnout a poznat to sladké tajemství výroby zejména měkkých tzv. vařených uzenin.Jestli chcete znát a doporučit opravdu kvalitu tak někdy zkuste výrobky Vysočina a.s. Hodice.Jedna z mála firem, která ctí tradici a kvalitu, taková vysočina. herkules, poličan od nich no opravdu pochutnání. Troufám si tvrdit, že obecně velcí výrobci vyrábějí ještě pořád kvalitu, samozřejmě pokud nejsou pod tlakem supermarketů, ty svojí cenovou politikou jsou hlavními viníky poklesu kvality.Co můžete chtít za 39 korun za 1 kg dietních párků v akci než neřád, sojovoý koncentrát, rozmixované vepřové kůže, ledová tříštˇ, trošku tuku a polyfosfát, který to všechno drží pohromadě.Takový párek se Vám na ohni při pečení roztrhne jak ruční granát.

aida 20.6.2006 13:22

Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

Z těch Hodic se tady u nás myslím nic moc nedostane. Jinak, ta ostatní Vámi zmiňovaná fakta znám docela důvěrně, je to ještě kapku jinak (ale o moc víc ne).

P.S. Můj učitel z VŠ je proklamovaný nejlepší výrobce uzenin v JM kraji, můj spolužák pro změnu největší výrobce, ale špatné věci nedělá, rodinná tradice by mu nedala.

Mirek 20.6.2006 13:27

Re: Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

to bych ho měůl znát,jsem také  Moravák, pravda až z Vysočiny, to znáte, že Moraváci se dělí na dva druhy a to polní a skalní, ti jsou nejhorší  rostou jim na zádech štětiny a jsou vzteklí, no a  mezi ně já patřím.U nás už dneska se nepěstují ani brambory natož pak víno, ale zato slivovici máme dobrou a je tu velice krásně, tedy v létě, v zimě jako byla letos mnohem hůř.

aida 20.6.2006 13:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

První - okolí Brna, druhý - okolí Zlína (ale není vůbec známý). Bližší souřadnice bych s dovolením neuváděla.

Mirek 20.6.2006 13:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

první myslím, že určitě vím o koho se jedná, ale ctím Vaše přání a nejmenuji a ten druhy bych si skoro troufnul hádat, ale také nebudu.Jinak, nejsem profesí technolog zpracování masa ,ale jsem absolventem vysoké školy ekonomického směru, takže pokud se vloudila nějaká nepřesnost, velmi se omlouvám

aida 20.6.2006 13:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

No a já to mám vyštudované z opačného směru, přes ta zviřátka. Se mi vždycky doma smějou, že mě zviřátka zajímají až pokud jdou sníst . Jinak si podle školy všichni myslí, že je léčím.:-)

Mirek 20.6.2006 13:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

 já jsem studoval v Brně v letech 1971-1976 Vyskou školu zemědělskou fakultu provoz a ekonomika.

aida 20.6.2006 14:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

VŠV, nyní VFU 1984-1989.

Mirek 20.6.2006 14:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

musím už končit, zase někdy zde naschle a moc mě těšilo. Mirek

Kadlus 20.6.2006 13:49

Re: Re: MÁM HLAD!!!

Napřed jsem nechtěl, já ale byl na masokombinátu "za odměnu"- sice jak technik. Neumíte si představit, jak to vypadá, když jde na smrt a do jitrnic 500 prasat a 100 hovězích hovádek denně. Navíc, čuníci nejsou žádní malí blbci a tak ,jak první došel ke kleštím- elektrika, 150 voltíků přesně- víc jim trhalo páteře a vykrváceli dovnitř- tedy, jak první zakňoural, ostatní zpátečku, jenže to nešlo ,byli nahnáni do úzkých uliček z trubek. Taky čuníci- max 120kg živé váhy, tuku na pupku max.15 mm, pokud bylo víc, šla výkupní cena dolů.Poznal jsem ale spoustu báječných řezníků, většinou staří mazáci, kterým komunisti vzali živnost. Ti mne naučili spoustu fíglů. Jedno musím ale řící určitě. Normy se dodržovaly daleko víc než teď, kontrola byla pravidelně a často. Taky proto dneska můžete vidět reklamu : Vysočina podle receptu z r. myslím 1968.Tak jsem se naučil, ač jinak vzdělán, vážit si poctivé práce dobrých řemeslníků- a vážím si jí dodnes.Domácí zabíjačky znám taky, babička držela pravidelně čuníka. Děda mi chtěl jednou udělat radost, posadil mne na něj jako na koníka. Čuník frnk, rovnou na hnojiště- kombinované. Z jedné strany kadibudka, dveře se srdíčkem, z druhé strany , co se vykydalo. Já se nejen topil, já smrděl tak, že si mne máma odmítala vzít zpátky do města- prý až vyčichnu. Tohle děti v panelácích neznají.

Mirek 20.6.2006 13:55

Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

myslím, že ke škodě těch dětí,  jsem ročník narození 1951, takže už také leccos pamatuji, ono se řekne, je jiná doba, ale nejsem si zcela jistý, zda televize, video, počítač může úplně nahradit to co jsme na dědině prožili mi již poněkud odrostlejší.

tojefuk 20.6.2006 13:02

Re: MÁM HLAD!!!

Další tojefukova dobrá rada! Shodit váhu? Neznám nic jednoduššího! Postav váhu na kraj stolu, trošku do ní drcni - a je to!

aida 20.6.2006 13:04

Re: Re: MÁM HLAD!!!

Přesně tak to dělám taky!:-D

Mirek 20.6.2006 13:22

Re: Re: MÁM HLAD!!!

ještě mnohel lepší je na takovou váhu nelézt.

aida 20.6.2006 13:23

Re: Re: Re: MÁM HLAD!!!

Přesně tak.:-)

Kardiak 20.6.2006 18:22

Re: MÁM HLAD!!!

Ale je.Na Zelené lišce na rohu je jídelna patřící k řeznictví a tam se báječně nezdravě nadlabeš  pochutin z prasat;-).

Kateřina 21.6.2006 12:59

Re: Re: MÁM HLAD!!!

;-Dhaha, na Zelenou Lišku to mám z Hloubětína fakt kousek! Na polívku tříhodinový výlet, to by asi nešlo. Ale díky za tip. Kdybych tam někdy zavítala, tak se stavím. Skvělá jídelna byla i u nás, zavřeli to a je tam sexshop. Robertky jsem nechutnala, kromě toho se tam stydím i pohlédnout, natož vlézt.

Rpuť 20.6.2006 6:30

Já znám zabijačku jenom s postřižin, takže věřím, že je to velmi "poetická záležitost":)

A taková prdelačka, to je přímo báseň v próze! Pardon v hrnci!

zana 20.6.2006 8:25

Re: Já znám zabijačku jenom s postřižin, takže věřím, že je to velmi "poetická záležitost":)

já taky a považuju to za hroznou újmu:-(

Mirka - Houston 20.6.2006 2:33

Zabijacka...

Jak pise veram, chutna lepe, kdyz je chladno. Mam pouhe vzpominky. Kdysi, kdysi... dobry ovar. Zde mam plno palem kolem, exoticke ovoce - zadnou zabijacku!  ;-(   Ostatne Tvuj popis zabijacky jsem cetla prez vikend na Hadopasech a take jsem se olizovala..... Proste zlate ceske rucicky : na co sahnou, to umi!!!! Ze, ano Tojefuku R^

veram 20.6.2006 1:45

zabijačka

tojefuku, co mi to děláš? Mě do klávesnice kapou sliny. Netušila jsem, že nastane chvíle, kdy budu chválit vedro, ale je to ted. Díky těm vedřinám přece jen mám na tu zabijačku menší chuť, jinak bych asi šla teď v noci se vloupat do řeznictví.