26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vaření pro lidi

Čtenáře ujišťuji, že se nechci nikoho dotknout, nedejbože někoho urazit! Nejsem kuchař profesionál, nemám patent na rozum a skutečnost, že někdo vaří jídlo stejného názvu i výsledku jinak než já, že určitou přísadu vloží jindy než já a jinam než já, pro mne rozhodně není důvodem, abych jej prohlásil za nekuchaře!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 20.6.2006 11:08

Re: Re: Re: V tom aby se už prase vyznalo, dám to radši sem:

A sakra! Žil jsem v domnění, že PC žere proud! A von si pacholek z nejen mých výlevů dělá chleba s řízkama a pak vyvádí hovadiny! Dík za objasnění procesů uvnitř té zatracené bedny! 

JoVo 20.6.2006 12:37

Re: Re: Re: Re: V tom aby se už prase vyznalo, dám to radši sem:

:-DRádo se stalo. Člověk se stále musí učit. To už přede mnou někdo řekl. Myslím, že to řekl 3x.Nemůžu tomu člověku, nebo co to bylo, na jméno.

Asi jsem ve škole nedával pozor.:-D

aida 20.6.2006 12:39

Re: Re: Re: Re: Re: V tom aby se už prase vyznalo, dám to radši sem:

Mě to říkal můj dědoušek. A pak taky - buď chytrá, hloupejch je dost.

JoVo 20.6.2006 12:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: V tom aby se už prase vyznalo, dám to radši sem:

;-)Pan Werich říkal:„KDE BLB, TAM NEBEZPEČNO“ !:-)

Kardiak 20.6.2006 18:59

Re:JoVo

To byl Mireček:"Se učit,se učit,se učit!";-P

Mirek 20.6.2006 9:37

krásný článek

Vážený pane autore, Váš článek byl pro mě přímo balzám na duši.Také pocházím z dědiny a když jsem si četl ve Vašem článku, přímo na mě zavanula atmosféra dob bohužel už dávno minulých, kdy jsme do ma úplně stejně prováděli ten obřad,prozaicky nazvaný domácí zabíjačka.Přímo jsem viděl a hlavně cítil tu krásu, která se od rána až do pozdního odpoledne odehrávala u rodičů na dvoře, je přímo s podivem, že až na malé výjimky-(např červa  jsme u nás trávili rumem, také pašík musel mít nejméně 2 metráky se tato operace prováděla stejně. Moc díky,zlepši jste mi náladu a taky trošičku rozesmutnil, protože všichni  aktéři této slavnosti bohužel již dávno odešli někam úplně jinam, ale rád jsem si na ně vzpomenul. S pozdravem Mirek.

tojefuk 20.6.2006 9:44

Re: krásný článek

Tři dvoumetrákový prasata by mně nevešla do chlívku! Už takhle tam bylo plno. A čtyři čísla sádla na hřbetě bylo akorát, stejně se po nakrájení nevlezlo do dětské vaničky, i když už 5-6 kilo bylo na uzení. 

tojefuk 20.6.2006 9:45

Re: Re: krásný článek

JO, a vystačíte s tojefukem. Váženýho pána nevyžaduju ani si tak nepřipadám!

Mirek 20.6.2006 10:07

Re: Re: Re: krásný článek

tojefuku, beru na vědomí, už žádný vážený pán, ale jinak všechno co jsem napsal platí.

tojefuk 20.6.2006 10:19

Re: Re: Re: Re: krásný článek

Fajn. Jenom nevím, co jste s jedním prasetem dělali do pozdního odpoledne. My jsme od půl sedmé do jedenácti měli šest půlek na hákách, kotlový v kotli, udělali jsme jen střívka a čekali na kotel. Ve dvě bylo zametýno. Plusmínus půl hodiny. Řezník se zeťákem - na ně byla radost se dívat, jak jim to šlo od ruky! Tak jsem se raději omezil na návod, jak co seknout, aby byla páteř vcelku - půlenou já nerad - nepřekážel jsem, jen jsem se ptal, jesli ještě pořád nemají červa!

Mirek 20.6.2006 10:26

Re: Re: Re: Re: Re: krásný článek

tojefuku, se řezníkem ano, jenomže to byjste musel znám mého tátu, ten musel dělat všechno sám i to co tak úplně neuměl .Proto nám to trvalo poněkud déle, protože táta kromě zabíjačky ještě musel stačit všem okolo nadávat, že ho zdržují, že jin nic nejde od ruky , že nic není připraveno a to co je tak úplně špatně, že je voda buď studená nebo naopak moc horká, smůla je buď moc hrubá nebo zase moc jemná, no vydalo by to na dlouhé povídání.Nicméně dnes, když už táta dávno nežije mi to připadá, že to bylo součástí obřadu že to snad táta dělal i úmyslě za účelem pobavení nás dětí.

tojefuk 20.6.2006 10:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: krásný článek

Tak to jo! Já si umím zabijačku, no ,zabijačku, teď už obvykle seženu hotový půlky a dělám jen dobroty, taky udělat sám. Ale se řezníkem jsme si pokecali a prácu se zeťákem zvládali líp a rychleji než já. Tak jsem holt byl ten podej, podrž, uhni atd. a šla práca fofrem. Bylo víc času na rokování po tlačenkách.

Mirek 20.6.2006 11:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krásný článek

tojefuku, víte u nás to alespoň zpočátku byla i z nouze cnost, táta byl hodně velký sedlák, zprvu se vzpouzel a nechtěl do kolchozu, potom, když zjistil,že se díky různým schválnostem soukromě hospoddařit nedá, tak jej zase do JZD nechtěli vzít a tak musel až někdy do  roku 1962 soukromničit.Co Vám mám povídat, byla to jenom dřina a soustavné šikanování, jehož součástí bylo i to, že táta musel na MNV uctive žádat takového vola , tajemníka o povolení k soukromé porážce.Pokud byl naladěn tak povolení dal, ovšem jenom jedno prase za rok.Bylo nás spolu s pradědou doma 8 a tak si umíte představit, jak málo to bylo.A teď jsem u jádra problému, ve stodole pod slámou byl schovaný chlívek, kde babka krmila pašíka tzv. na černo,je fakt, že v padesátých letech, se to klasifikovalo jako ohrožení zásobování obyvatelstva, a tak se milý pašík musel zabít v noci a je jasné, že bez řezníka.tehdy se toho musel ujmout otec a provozoval to i později.

tojefuk 20.6.2006 11:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krásný článek

Tak tohle jsem ještě nezapomněl! A odevzdat krupon a kýbl sádla - co dělali s kruponem nevím, o sádlo se šábli na MNV! A když bylo velký prádlo, vytáhly se necky s valchou tak, aby na ně bylo zvenku vidět, protože pračku jsme měli zfuškovanou ( né zfušovanou, pral jsem v ní střeva ještě za dvacet let ) taky načerno!

YGA 20.6.2006 11:50

U nás se odevzdával

jenom krupon (taky se řezníkům říkalo kruponáři), sádlo měl každý vlastní.

Iva 20.6.2006 9:10

Medvídku, Medvídku

upíry na tebe, nebo aspoň roupy, abys poznal.......;-D;-D

Medvídek 20.6.2006 9:16

Re: Medvídku, Medvídku

Upíři jsou taky lidi, a mají svá práva !:-)

tojefuk 20.6.2006 9:22

Re: Re: Medvídku, Medvídku

Mají práva - vykládej to vycucanýmu antičesnekářovi!

Iva 20.6.2006 9:32

Re: Re: Medvídku, Medvídku

omyl!!! upíři byli lidi a jako takoví mají pouze nárok na upíří práva;-P

tojefuk 20.6.2006 9:39

Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Lidi - nelidi, to je fuk! Nemají rádi česnek - odeslat do rezervace, vybírat vstupný! Když už jsou takoví exoti! Srandičky, srandičky, tojefuku, počkej až tě najdou!

Lenka 21.6.2006 14:09

Re: Re: Medvídku, Medvídku

Upíři nejsou lidi, upíři jsou upíři :-)), ale ten česnek rádi nemají, to je fakt. Nemají toho rádi víc, pač jsou to citlivky :-).

Lída Š. 20.6.2006 9:36

Re: Medvídku, Medvídku

Áááále, na upíři platí i jiné věci než jenom česnek:-D

tojefuk 20.6.2006 9:47

Re: Re: Medvídku, Medvídku

Jó? Poraď! Vycucnout ho dřív než on tebe? To je už lepší šnek v pitíčku!

Lída Š. 20.6.2006 9:52

Re: Medvídku, Medvídku

Svěcená voda, kříž, kokrhající kohout;-D;-D;-D

tojefuk 20.6.2006 9:58

Re: Re: Medvídku, Medvídku

První dvě - dyk já su neznaboh, to by asi nezabralo! Kohout jo, vidíš, já jsem tuhle měl kokrhajícího kohouta pod polštářem a široko daleko žádnej upír! Dík, taky umíš poradit!

Lída Š. 20.6.2006 10:01

Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Ty seš upír? Na Tebe to zabírat nemá když se tím chráníš;-D

tojefuk 20.6.2006 10:10

Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Že bych byl upír - to snad né! Kohout ve mně jenom vzbudil myšlenku rozškubnout našeho mladýho jak hada!

MaR 20.6.2006 10:20

Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Před rozškubnutím varuji. Byli by dva! A nápadů by bylo taktéž dvojnásobně!

tojefuk 20.6.2006 10:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Jo! Jenže bych toho holomka musel trhnout v průměru tak třikrát denně, to by nebyl dvojnásobek, ale geometrická řada! 

Medvídek 20.6.2006 10:13

Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Správně Lído, nedejme se. My co se něčím lišíme to vždycky máme těžké.;-D