26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vaření pro lidi

Čtenáře ujišťuji, že se nechci nikoho dotknout, nedejbože někoho urazit! Nejsem kuchař profesionál, nemám patent na rozum a skutečnost, že někdo vaří jídlo stejného názvu i výsledku jinak než já, že určitou přísadu vloží jindy než já a jinam než já, pro mne rozhodně není důvodem, abych jej prohlásil za nekuchaře!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 20.6.2006 10:25

Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

Tak si v tý rezervaci můžete založit klub antičesnekovejch antitojefukářů!

Lída Š. 20.6.2006 11:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

;-DA budem chodit na drby k anticuketářům;-D;-D;-D;-D

Iva 20.6.2006 13:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku

na jedny táčky a na druhé táčky antimikrovlnkářům;-D

Medvídek 20.6.2006 9:06

:o)

Tojefuku, pokud jsi na ženský, tak toto se jmenuje "mladá selka pod závojem" a je to děsně sladký. Nutno narvat ze stromu asi 3/4 kg jablek a ze špajzu donést cukr (moučka, dvě polévkové lžíce vrchovatky), skořici a hřebíček (taky ze špajzu - né z dílny !!!). Nastrouhat polévkový talíř černého chleba. Lžičku másla rovněž, šlehačku a když už jsme u toho strouhání tak nastrouhat nějakou čokoládu.

Jablka oloupáme, nakrájíme a podusíme se skořicí a cukrem a pár hřebíčky tak nějak do měkka. Nastrouhaný boží dar se osmaží na pánvi s cukrem a máslem, do sucha. Do mísy se pak dá vrstva chleba, (udělá to takovu krustu) pak jablka, pak zase chleba, posype se strouhanou čokoládou a nahoru závoj ze šlehačky.

Je to šeredně sladký a údajně je tento dezert z Islandu i když ruku do ohně bych za to nedal. Je to z knihy Cesta slepých ptáků.

tojefuk 20.6.2006 9:21

Re: :o)

Medvídku, děkuju za snahu! Kdyby sis tak nehrál na Karpatskou ruinu a prozradil zdroj, měl bych to v neděli k jahodám. Podle Součka jsem si to dělal kdysi, pak jsem byl nějakým cesťákem poučen, že je to recept z Holandska, z jižní Anglie, i v Dánsku to prý dělají, skočil jsem tím, že je mi původ lhostejný, hlavně že se to dá sníst. A to tohle jídlo jo! Na kterou ingredienci sis nevzpomněl?

tojefuk 20.6.2006 9:29

Re: Re: :o)

Já su holt šikula!  .....i v Dánsku to prý dělají, skončil jsem ......

Medvídek 20.6.2006 9:31

Re: Re: :o)

Nevzpomněl jsem si jestli se ten chleba má smažit s cukrem. Ale logicky jo, protože on trochu zkaramelizuje a spojí ten chleba dohromady.

tojefuk 20.6.2006 9:49

Re: Re: Re: :o)

Aničesnek, ani ryba - zase jsem to prohádal!

jiný Honza 20.6.2006 10:13

Re: Re: :o)

Teda, já mohl být za chytrého - jak napsal islandský recept a bez ryby, tak mě ta Cesta slepých ptáků a Bonepik med slor (bylo to tak???) hned trkly. No nic, zase jsi za hvězdu ty. 8-))) Ale ty laskominy ti neodpustím.

tojefuk 20.6.2006 10:30

Re: Re: Re: :o)

Nechcu bét za hvězdu! Nebylo tam bonepig? Ale tak nějak to znělo. Laskominy - buď rád, že máš aspoň něco! Já už flaškopaštik dojed, je tady už jen voda!

jiný Honza 20.6.2006 22:09

selská dívka se závojem je islandsky

BONDEPIGE MED SLÖR - ověřeno u Dr. Součka. 8-)))

madla 20.6.2006 8:39

nejlepší jsou kroupový jelita!!!

A všichni naši známí to vědí, že nejlepší kytka pro mne je uvita právě z nich, takže ti, kteří se k nějakému tomu praseti dostanou a nemají líného řezníka, si mne jimi předcházejí.Jako malá jsem šla ve své vášni pro ně až tak daleko, že při roznášení výslužky, kdy babička do bandasky s polívkou dávala jitrnice a jelita, a my s tím pak běhali po vsi, jsem vždycky jedno jelito cestou vybrala a snědla, takže zabijačka v dětství je pro mne spojena s totálním přežráním (pardon) jelity. Asi jsem věděla, že se jako městské dítě k domácím jelitům moc nedostanu, a taky jo. Když mi bylo sedm, babička zemřela, no a od té doby jen tu a tam ti známí, ale těch se zabijačkou je málo, jak to tak v Praze bývá. Tohle se zabijačkou nesouvisí, ale teď se mi to vybavilo. Můj tatínek měl rád uši, rypáček a ocásek a uměl vařit jen česnečku, bramborový guláš a bramborovou kaši. No a taky ještě dělal na směny a před noční odpoledne spával. Máti byla v nemocnici, byli jsme sami a tak tatínek vařil (bylo to o kurděje). Jednou jsem přišla  ze školy, na sporáku kastrol, na stole lístek: Ohřej si kaši, vzbuď mě v 16.30. Nahlédla jsem pod pokličku, tam krásně uhlazená kaše, zapnula jsem plotýnku a hledala něco pro první pomoc proti hladu, to asi znáte - salám, sušenku, cokoliv. Kaše si začala pšoukat, tak jsem usoudila, že je čas ji zamíchat, odklopila jsem pokličku a ječák 12leté vyděšené holky dokázal nejen vzbudit tatínka v ložnici za 3.dveřmi už ve 13.40, ale vzburcovat celý dům a přilehlé ulice.Z kaše trčely tři pečené vepřové ocásky, které tatínek pečlivě zakryl tou kaší  a  zapomněl mi to napsat. A mně v tom věku nenapadlo, když ocásky nejím, si jen tak odebrat a ohřát trochu kaše pro sebe. A tak jsem začala vařit a odnášel to chudák otec, když mé nevydařené začátečnické dílo polykal a chválil.Končívalo to tím, že je to strašně syté a tak stačilo málo a za chvíli jsme se oba doráželi chlebem.Ale netrvalo to dlouho, za půl roku už jsem vařila i knedlíky a pekla buchty.Není nad praxi, že.

tojefuk 20.6.2006 9:56

Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

Jelita, a upečený na pánvi, až mají z každé strany dokřupava upečený proužek, a okurky a teplý chleba - když už jsou kroupy, tak to je fuk, já blbec si na zabijačku vzpomenu v létě! A když došly střívka a syrových krup do mrazáku už bylo dost, kroupy upečený na plechu, jedlo se to lžící rovnou z plechu, i vystydlý to bylo dobrý .....

Mirek 20.6.2006 10:14

Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

u nás se jelitovému a jitrnicovému prejtu na plechu říkalo nevlezlo, ještě by stála za podrobné pojednání problematika pečených vrabců- kousky masa okrájené ze hřbetního sádla, upečené a podávané s chlebem, pokud možno čerstvým a moravským zelím, a co teprve teplé, masové škvarky, kremžská hořčice a chleba, tojefuku, ježíšmarjá já snad budu muset jít  k řezníkoví koupit alespoň jedno jelito, kousek tlačenky a pár škvarků, zase mě chytne žlučník, ale je nad lidské síly to vydržet,ten článek, to je přímo týrání.

tojefuk 20.6.2006 11:02

Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

Nevlezlo - logiku to má, nevlezlo do střev. Problém je jinde. Než jsem to stačil pojmenovat, nebylo co pojmenovat. Moravští brabci - odřezky od sádla máš, když sundáš sádlo z ještě teplého prasete nožem - rukou to jde špatně. Vychladlé - druhý den - stáhneš rukou jen sádlo. A odřezky zůstávají při bourání a porcování, šly do sklenic, do klobás, místo brabců byl pečený kus páteře. Týrání článkem - neříkej, že nemáš před očima v barevném oparu se vznášející vidinu válu, plného zabijačkových dobrot! Já jo a mám se na co těšit!

Mirek 20.6.2006 11:15

Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

tak jsem si najednou , nevím proč vzpoměl na Balouna,jak říká jelita houskový, kroupový, spráskal jsem od každého dvacet třicet kousků.......

Mirek 20.6.2006 12:02

Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

no už jsem zpět od řezníka, koupil jsem takovou malou jitrnici,docela malinké jelito, plátek tlačenky,hrstku masových škvarků, čerstvý opatovský chleba, vzal tuplovanou dávku cholagolu, no a už je mě dobře.Akorát zítra jdu k doktorovi na kontrolu, to zas bude řečí o hladině cholesterolu, no nic budeme lhát, že jsem posledních čtrnáct dní a vlastně pořád jedl podle jeho pokynů, dušenou zeleninu jenom na vodě, rybu zrovna tak  a jenom jednou jsem se rozšoupl plátkem vařené šunky.On mi to stejně nebude věřit, protože mě zná už 30 let a tak budeme oba spokojení.

tojefuk 20.6.2006 12:40

Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

A to můj kardiolog uznal, že když stojím nad zabijačkou, nemůžu se cpát naklíčeným zrním, i kdyby bylo bifidogenní!

Mirek 20.6.2006 12:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

a to si nejsem úplně jistý, zda z takové s odpuštěním stravy člověk nezačne bučet, případně řehtat a dámy snad dokonce i kvokat. Kdyby pánbů chtěl aby jsme s odpuštěním žrali naklíčený zrní, tak by určitě zařídil aby nám narostly zobáky a peří.

tojefuk 20.6.2006 13:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!!

Souhlas!

Iva 20.6.2006 8:24

Tak už jsem tu

a zítra znovu:-(:-/, protože paní zubařka musela pryč a neměla čas ani možnost nás přeobjednat. Takže zítra se můžete bát se mnou znovu;-P

zana 20.6.2006 8:26

Re: Tak už jsem tu

no toto8-o. Tak tedy zítra, držím palečky, ať tě moc netrápí.  

Lída Š. 20.6.2006 8:35

Re: Tak už jsem tu

Palce držím a koukej se nenervovat má milá;-)

Iva 20.6.2006 8:58

to není nervování se

to mě jen tak šimrá okolo žaludku, při vzpomínce na poslední zákrok;-), to si paní dochtorka odnesla obtisk mých zubů na své ruce, řka, že umrtvení je pro sr/albotky.;-D

tojefuk 20.6.2006 9:06

Re: Tak už jsem tu

Fajn, můžu se bát až zejtra!

YGA 20.6.2006 8:20

Jo, zabijačka

- u nás to byla taky událost roku (vlastně dvě události, páč jsme měli dvě prasata - ovšem ne 150 kg, ale dost přes 200 - tenkrát se tak nehledělo na dietu, a hlavně, od zabijačky se také očekávalo sádlo).

U nás probíhala trochu jinak - tak ráno se začínalo (pokud pominu nanošení vody do kotle, rozdělání a udržování ohně, rozložení "věšáku" na prase - my ho měli mechanizovaný s navijákem, atd. atd. ...) také slivovicí, ale jedlo se až kolem 9 hodiny - to byl hotový mozeček a vařená játra. Jinak prostoje nebyly žádné, muselo to odsýpat - když se vařil ovar, bouralo se maso a stahovaly škarky a krájeli se škvarky - k nám chodil moc dobrý a šikovný řezník, takže do večera bylo všechno hotovo - téměř. No, hotoví byli hlavně mužští členové domácnosti - to víte, slivovica a meruňkovica se popíjela celý den, protože venku byl samec - takže úklid zbyl na ženské. Na druhý den se dodělávalo - nakládalo maso do škopku a hlavně se dělala mňamózní domácí paštika - jo maminčina paštika, té se nic nevyrovná.

A černé zabijačkové polívce se u nás říká obarnica (to je ta, ve které se vařila jelita a kam se ještě přidává "krív s krúpama" - tedy prejt).

Rpuť 20.6.2006 8:07

Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

Máám škvaaarky v ledniciiiii, mááám škvarky máááááááááááám.....

tojefuk 20.6.2006 8:13

Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................!

Já už mám jen ty malý na mletí, budou taky dneska, ať mám čím podlívat páteř! Mlet je nebudu, mám k nim ryzce! Škvarkový kynutý placky neznám, jen z bramtěsta nebo lístkovýho. A máš takový ty málo vymačkaný škvarky, co z nich je mastná brada? Ty jsou, co? Tak si večer budem olizovat brady stereo! Dobrou chuť!    Co kuťata?

Rpuť 20.6.2006 8:26

Tojefuku - recept na kynutý placky musím pohledat. V důsledku renovace baráku,

mám v tý literatuře ještě docela slušnej čurbes.

Kuťata baštěj a prospívaj, Líza to jsou přímo Jihočeské mlékárny:-) Cicavci maj s bříšek kuličky a nějak koncem týdne už by měly, pomalu, začít koukat:-)

tojefuk 20.6.2006 9:12

Re: Tojefuku - recept na kynutý placky musím pohledat. V důsledku renovace baráku,

Kvůli mně recepty nehledej! Co to asi může být? Slaný kynutý těsto, škvarky asi pomlet, nandat do těsta, a už je fuk, jesti bude výsledek tvaru placatého nebo vinutého! Kdybys měla hledat všechny recepty které neznám, tak se zvencneš určitě! Klídek, pošimrej micky na bříškách, Blesan se na podrbání taky zastaví, a běž přemýšlet o dobrotě na oběd! Tvůj oběd.