Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Vaření pro lidi
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
tojefuk 20.6.2006 10:25Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku Tak si v tý rezervaci můžete založit klub antičesnekovejch antitojefukářů! |
Lída Š. 20.6.2006 11:37Re: Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku A budem chodit na drby k anticuketářům |
Iva 20.6.2006 13:01Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Medvídku, Medvídku na jedny táčky a na druhé táčky antimikrovlnkářům |
Medvídek 20.6.2006 9:06:o) Tojefuku, pokud jsi na ženský, tak toto se jmenuje "mladá selka pod závojem" a je to děsně sladký. Nutno narvat ze stromu asi 3/4 kg jablek a ze špajzu donést cukr (moučka, dvě polévkové lžíce vrchovatky), skořici a hřebíček (taky ze špajzu - né z dílny !!!). Nastrouhat polévkový talíř černého chleba. Lžičku másla rovněž, šlehačku a když už jsme u toho strouhání tak nastrouhat nějakou čokoládu. Jablka oloupáme, nakrájíme a podusíme se skořicí a cukrem a pár hřebíčky tak nějak do měkka. Nastrouhaný boží dar se osmaží na pánvi s cukrem a máslem, do sucha. Do mísy se pak dá vrstva chleba, (udělá to takovu krustu) pak jablka, pak zase chleba, posype se strouhanou čokoládou a nahoru závoj ze šlehačky. Je to šeredně sladký a údajně je tento dezert z Islandu i když ruku do ohně bych za to nedal. Je to z knihy Cesta slepých ptáků. |
tojefuk 20.6.2006 9:21Re: :o) Medvídku, děkuju za snahu! Kdyby sis tak nehrál na Karpatskou ruinu a prozradil zdroj, měl bych to v neděli k jahodám. Podle Součka jsem si to dělal kdysi, pak jsem byl nějakým cesťákem poučen, že je to recept z Holandska, z jižní Anglie, i v Dánsku to prý dělají, skočil jsem tím, že je mi původ lhostejný, hlavně že se to dá sníst. A to tohle jídlo jo! Na kterou ingredienci sis nevzpomněl? |
tojefuk 20.6.2006 9:29Re: Re: :o) Já su holt šikula! .....i v Dánsku to prý dělají, skončil jsem ...... |
Medvídek 20.6.2006 9:31Re: Re: :o) Nevzpomněl jsem si jestli se ten chleba má smažit s cukrem. Ale logicky jo, protože on trochu zkaramelizuje a spojí ten chleba dohromady. |
tojefuk 20.6.2006 9:49Re: Re: Re: :o) Aničesnek, ani ryba - zase jsem to prohádal! |
jiný Honza 20.6.2006 10:13Re: Re: :o) Teda, já mohl být za chytrého - jak napsal islandský recept a bez ryby, tak mě ta Cesta slepých ptáků a Bonepik med slor (bylo to tak???) hned trkly. No nic, zase jsi za hvězdu ty. 8-))) Ale ty laskominy ti neodpustím. |
tojefuk 20.6.2006 10:30Re: Re: Re: :o) Nechcu bét za hvězdu! Nebylo tam bonepig? Ale tak nějak to znělo. Laskominy - buď rád, že máš aspoň něco! Já už flaškopaštik dojed, je tady už jen voda! |
jiný Honza 20.6.2006 22:09selská dívka se závojem je islandsky BONDEPIGE MED SLÖR - ověřeno u Dr. Součka. 8-))) |
madla 20.6.2006 8:39nejlepší jsou kroupový jelita!!! A všichni naši známí to vědí, že nejlepší kytka pro mne je uvita právě z nich, takže ti, kteří se k nějakému tomu praseti dostanou a nemají líného řezníka, si mne jimi předcházejí.Jako malá jsem šla ve své vášni pro ně až tak daleko, že při roznášení výslužky, kdy babička do bandasky s polívkou dávala jitrnice a jelita, a my s tím pak běhali po vsi, jsem vždycky jedno jelito cestou vybrala a snědla, takže zabijačka v dětství je pro mne spojena s totálním přežráním (pardon) jelity. Asi jsem věděla, že se jako městské dítě k domácím jelitům moc nedostanu, a taky jo. Když mi bylo sedm, babička zemřela, no a od té doby jen tu a tam ti známí, ale těch se zabijačkou je málo, jak to tak v Praze bývá. Tohle se zabijačkou nesouvisí, ale teď se mi to vybavilo. Můj tatínek měl rád uši, rypáček a ocásek a uměl vařit jen česnečku, bramborový guláš a bramborovou kaši. No a taky ještě dělal na směny a před noční odpoledne spával. Máti byla v nemocnici, byli jsme sami a tak tatínek vařil (bylo to o kurděje). Jednou jsem přišla ze školy, na sporáku kastrol, na stole lístek: Ohřej si kaši, vzbuď mě v 16.30. Nahlédla jsem pod pokličku, tam krásně uhlazená kaše, zapnula jsem plotýnku a hledala něco pro první pomoc proti hladu, to asi znáte - salám, sušenku, cokoliv. Kaše si začala pšoukat, tak jsem usoudila, že je čas ji zamíchat, odklopila jsem pokličku a ječák 12leté vyděšené holky dokázal nejen vzbudit tatínka v ložnici za 3.dveřmi už ve 13.40, ale vzburcovat celý dům a přilehlé ulice.Z kaše trčely tři pečené vepřové ocásky, které tatínek pečlivě zakryl tou kaší a zapomněl mi to napsat. A mně v tom věku nenapadlo, když ocásky nejím, si jen tak odebrat a ohřát trochu kaše pro sebe. A tak jsem začala vařit a odnášel to chudák otec, když mé nevydařené začátečnické dílo polykal a chválil.Končívalo to tím, že je to strašně syté a tak stačilo málo a za chvíli jsme se oba doráželi chlebem.Ale netrvalo to dlouho, za půl roku už jsem vařila i knedlíky a pekla buchty.Není nad praxi, že. |
tojefuk 20.6.2006 9:56Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! Jelita, a upečený na pánvi, až mají z každé strany dokřupava upečený proužek, a okurky a teplý chleba - když už jsou kroupy, tak to je fuk, já blbec si na zabijačku vzpomenu v létě! A když došly střívka a syrových krup do mrazáku už bylo dost, kroupy upečený na plechu, jedlo se to lžící rovnou z plechu, i vystydlý to bylo dobrý ..... |
Mirek 20.6.2006 10:14Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! u nás se jelitovému a jitrnicovému prejtu na plechu říkalo nevlezlo, ještě by stála za podrobné pojednání problematika pečených vrabců- kousky masa okrájené ze hřbetního sádla, upečené a podávané s chlebem, pokud možno čerstvým a moravským zelím, a co teprve teplé, masové škvarky, kremžská hořčice a chleba, tojefuku, ježíšmarjá já snad budu muset jít k řezníkoví koupit alespoň jedno jelito, kousek tlačenky a pár škvarků, zase mě chytne žlučník, ale je nad lidské síly to vydržet,ten článek, to je přímo týrání. |
tojefuk 20.6.2006 11:02Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! Nevlezlo - logiku to má, nevlezlo do střev. Problém je jinde. Než jsem to stačil pojmenovat, nebylo co pojmenovat. Moravští brabci - odřezky od sádla máš, když sundáš sádlo z ještě teplého prasete nožem - rukou to jde špatně. Vychladlé - druhý den - stáhneš rukou jen sádlo. A odřezky zůstávají při bourání a porcování, šly do sklenic, do klobás, místo brabců byl pečený kus páteře. Týrání článkem - neříkej, že nemáš před očima v barevném oparu se vznášející vidinu válu, plného zabijačkových dobrot! Já jo a mám se na co těšit! |
Mirek 20.6.2006 11:15Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! tak jsem si najednou , nevím proč vzpoměl na Balouna,jak říká jelita houskový, kroupový, spráskal jsem od každého dvacet třicet kousků....... |
Mirek 20.6.2006 12:02Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! no už jsem zpět od řezníka, koupil jsem takovou malou jitrnici,docela malinké jelito, plátek tlačenky,hrstku masových škvarků, čerstvý opatovský chleba, vzal tuplovanou dávku cholagolu, no a už je mě dobře.Akorát zítra jdu k doktorovi na kontrolu, to zas bude řečí o hladině cholesterolu, no nic budeme lhát, že jsem posledních čtrnáct dní a vlastně pořád jedl podle jeho pokynů, dušenou zeleninu jenom na vodě, rybu zrovna tak a jenom jednou jsem se rozšoupl plátkem vařené šunky.On mi to stejně nebude věřit, protože mě zná už 30 let a tak budeme oba spokojení. |
tojefuk 20.6.2006 12:40Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! A to můj kardiolog uznal, že když stojím nad zabijačkou, nemůžu se cpát naklíčeným zrním, i kdyby bylo bifidogenní! |
Mirek 20.6.2006 12:56Re: Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! a to si nejsem úplně jistý, zda z takové s odpuštěním stravy člověk nezačne bučet, případně řehtat a dámy snad dokonce i kvokat. Kdyby pánbů chtěl aby jsme s odpuštěním žrali naklíčený zrní, tak by určitě zařídil aby nám narostly zobáky a peří. |
tojefuk 20.6.2006 13:52Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší jsou kroupový jelita!!! Souhlas! |
Iva 20.6.2006 8:24Tak už jsem tu a zítra znovu, protože paní zubařka musela pryč a neměla čas ani možnost nás přeobjednat. Takže zítra se můžete bát se mnou znovu |
zana 20.6.2006 8:26Re: Tak už jsem tu no toto. Tak tedy zítra, držím palečky, ať tě moc netrápí. |
Lída Š. 20.6.2006 8:35Re: Tak už jsem tu Palce držím a koukej se nenervovat má milá |
Iva 20.6.2006 8:58to není nervování se to mě jen tak šimrá okolo žaludku, při vzpomínce na poslední zákrok, to si paní dochtorka odnesla obtisk mých zubů na své ruce, řka, že umrtvení je pro sr/albotky. |
tojefuk 20.6.2006 9:06Re: Tak už jsem tu Fajn, můžu se bát až zejtra! |
YGA 20.6.2006 8:20Jo, zabijačka - u nás to byla taky událost roku (vlastně dvě události, páč jsme měli dvě prasata - ovšem ne 150 kg, ale dost přes 200 - tenkrát se tak nehledělo na dietu, a hlavně, od zabijačky se také očekávalo sádlo). U nás probíhala trochu jinak - tak ráno se začínalo (pokud pominu nanošení vody do kotle, rozdělání a udržování ohně, rozložení "věšáku" na prase - my ho měli mechanizovaný s navijákem, atd. atd. ...) také slivovicí, ale jedlo se až kolem 9 hodiny - to byl hotový mozeček a vařená játra. Jinak prostoje nebyly žádné, muselo to odsýpat - když se vařil ovar, bouralo se maso a stahovaly škarky a krájeli se škvarky - k nám chodil moc dobrý a šikovný řezník, takže do večera bylo všechno hotovo - téměř. No, hotoví byli hlavně mužští členové domácnosti - to víte, slivovica a meruňkovica se popíjela celý den, protože venku byl samec - takže úklid zbyl na ženské. Na druhý den se dodělávalo - nakládalo maso do škopku a hlavně se dělala mňamózní domácí paštika - jo maminčina paštika, té se nic nevyrovná. A černé zabijačkové polívce se u nás říká obarnica (to je ta, ve které se vařila jelita a kam se ještě přidává "krív s krúpama" - tedy prejt). |
Rpuť 20.6.2006 8:07Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................! Máám škvaaarky v ledniciiiii, mááám škvarky máááááááááááám..... |
tojefuk 20.6.2006 8:13Re: Tojefuku - a což teprve takový škvarkový kynutý placky................! Já už mám jen ty malý na mletí, budou taky dneska, ať mám čím podlívat páteř! Mlet je nebudu, mám k nim ryzce! Škvarkový kynutý placky neznám, jen z bramtěsta nebo lístkovýho. A máš takový ty málo vymačkaný škvarky, co z nich je mastná brada? Ty jsou, co? Tak si večer budem olizovat brady stereo! Dobrou chuť! Co kuťata? |
Rpuť 20.6.2006 8:26Tojefuku - recept na kynutý placky musím pohledat. V důsledku renovace baráku, mám v tý literatuře ještě docela slušnej čurbes. Kuťata baštěj a prospívaj, Líza to jsou přímo Jihočeské mlékárny Cicavci maj s bříšek kuličky a nějak koncem týdne už by měly, pomalu, začít koukat |
tojefuk 20.6.2006 9:12Re: Tojefuku - recept na kynutý placky musím pohledat. V důsledku renovace baráku, Kvůli mně recepty nehledej! Co to asi může být? Slaný kynutý těsto, škvarky asi pomlet, nandat do těsta, a už je fuk, jesti bude výsledek tvaru placatého nebo vinutého! Kdybys měla hledat všechny recepty které neznám, tak se zvencneš určitě! Klídek, pošimrej micky na bříškách, Blesan se na podrbání taky zastaví, a běž přemýšlet o dobrotě na oběd! Tvůj oběd. |