28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Recepty pro dlouhé zimní večery

A je to zase tady: zima, lezavo, venku pršivo-sněživo, vlhko, fouká to, mlha, ale hlavně strašně krátký den a dlouhá tma... to jsou ty zápory! Ale koukněme se také na ty KLADY!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xerxová 25.10.2008 18:03

Re: ýno a štětinko

Nabrala 6 kilo a porodila mimíška 3,80... to jí opravdu budeš asi muset trošku vykrmit  ;-) Doufám, že slečna Petra alespoň nebude vybíravá a dovolí mamce živit se pokud možno různorodou stravou bez velkých omezení...

LA 25.10.2008 18:08

Re: ýno a štětinko

Projeď ledničku a mrazák, dej vařit nějaké vhodné maso a chce to opravdu hodně dlouho vařit, aby byl silný vývar. Přidej zeleninu, nudličky, rýži,... Takhle to jde s různými obměnami opravdu hodně dlouho. Občas je tam možné přidat i šlehačku a polévku udělat krémovou. Pak už mě kromě luštěninových napadá jen chlebovka a kulajda, ale ty jistě znáš.

baty 25.10.2008 18:13

Re: ýno a štětinko

Ha, ty dvě mě nenapadly!V

Matylda 25.10.2008 19:07

Re: ýno a štětinko

A co takhle kmínová? Kmín pomáhá na prdíky:-)

štětinka 25.10.2008 19:12

Žebrová polívka je tuze jednoduchá!

máslová hustější jíška. Pak se nechá napůl zchladnout, ne vychladnout ani ne vařící. Klepne se do ní vejce (někdy i dvě, podle množství jíšky), zahňahňáme a zalije horkou vodou. Vzniknou knedlíčky.  Do vody se najemňounko naseká cibule a nastrouhá zelenina. Provařit. Zalije se smetanou a  žebírka se obalují.;-)

Zkumavka taky přišla dom po porodu unavená a podvyživená a tak babička uvařila kotel Žebrovky a za pár dní dala novorozené holčičce míchaná vajíčka na trošce mléka, aby nebyla tak hladová. To by se dnešní dietářky zhroutily!

Ale Batičko (alá babičko), neboj se o ni! Já s Vojtou přibrala za celý tehotenství jen kilo a s Ondrou dvě a jakej sem macek!;-D 

Další hustá polívka je porková, tu mám moc ráda: na máslo krájený pórek a krájené brambory. Tak jeden porek na dvě brambory. Nechá se zesklovatět a přidá se vývar nebo voda. Po změknutí se rozmixne a osolí a troška smetany. Podává se s osmahlou houskou. Další je cibulová polívka: do vody rozvařit 2-3 cibule a masox, po změknutí vyndám cibule, část nasekám a dám zpět, zahustím jíškou a podávat s opečeným chlebem nebo houskou. Obdobně dělám i žampionovou nebo brokolicovou. Květáková je taky silná...no polívkovat můžu dlouho;-D

Matylda 25.10.2008 19:21

Re: Žebrová polívka je tuze jednoduchá!

No jo, ale pórkovku, cibulovku a květákovku bych teda kojící matce nedala- přece jenom trochu nadýmají...

štětinka 25.10.2008 19:28

Re: Žebrová polívka je tuze jednoduchá!

víš oba moji kluci děsně na "prdíky" trpěli. Ale postupem času jsem metodou pokus omyl zjistila, že je úplně jedno co jím. Ze zoufalství jsem dokonce i několik dní jen pila fenyklový čaj (blééé), prdíky byly a nic je neovlivnilo. Až věková hranice třech měsíců. Dokonce i v porodnici jsem dostaly k obědu hrachovou kašíi s párkem 8-o .

nakonec jsem se vyučila k dokonalosti technikám, jak jim od toho ulevit.;-) To jediné pomohlo. Ale ani jedení tvrdých sucharů a brambor je bolení bříšek nezbavilo:-/

zana 25.10.2008 21:32

Re: ýno a štětinko

K tý chlebovce bych ještě přihodila panádlovku. Rozvařit housky s masoxovou vodou/vývarem a kmínem, přidat vejce (lze ještě vylepšit smetanou, ale na mne už to je moc). Velmi rychlá a i dobrá (a ten zdraví prospěšnej kmín;-)).

týna 25.10.2008 18:20

Re: ýno a štětinko

zrovna jsem dovařila. prostě se veme sádlo/máslo/olej, hodí se na to krupička dětská (aby to bylo nahusto), lehce se to opraží, klinďno pinďno se do toho dá sypnout zbytek strouhanýho sýra, vytvoří se tímto hmota, do které se vrhne véco(až tři-dle množství a potřeby a chuti), ono se to tak nějak všecko spojí a opeče, až je to hmota opečená a kompaktní, zalije se vývarem/vodou s masoxem a uvaří a tak. a je to dobrý. a dost sytý. a dá se do toho dle chuti a stavu domácích zásob vrazit taky trochu česneku, jakákoliv najemno nastrouhaná zelenina, véco navíc jen tak rozmíchat.... je to záležitost max.15 minut a pokaždé je jiná

týna 25.10.2008 18:22

Re: ýno a štětinko

a bábinka říkala, že je to v základním tvaru polívka pro šestinedělky-bez česneku a s vývarem. ta hmota vytvoří něco jako knedlíčky. později ale krupice nasákne vznikne z toho taková ta hmota, jak jsem psala výš

Dede 25.10.2008 18:48

Re: ýno a štětinko

Týno tak přesně tuhle vařila babička (mamina i já:)) a babička jí z neznámých důvodů říkala drdólová polívka. Baty, ta je pro kojící maminy úžasná, já bych ji dělala na másle, je pak jemňoučká a voňavá. A když se zeleninka nastrouhá, tak je fakt do 20 minut hotová. :-)V

Lucka 25.10.2008 19:02

U nás se jí říká

MILIONOVÁ.. a na másle je nejlepší ;-P

baty 25.10.2008 19:47

Re: U nás se jí říká

DĚKUJUUUU!V:-)

LA 25.10.2008 20:03

Re: U nás se jí říká

Tohle sice není polívka, ale k večeři jsem si dala pangase. Osolit, posypat trochou kari, opéct na rozpáleném olivovém oleji, přihodit olivy, salám, sýr. Pak jsem vyndala rybičku na talíř a nalila na pánev zakysanou smetanu, ta se krásně spojila s tím rozehřátým sýrem a vytvořila krásnou omáčku. :-P

Ejška 25.10.2008 20:18

Re: U nás se jí říká

Jó pangasis je mana;-D ale na kojení není nad polívčičky;-P

veram 25.10.2008 14:22

milí, díky!

vidím, že podpisy pod petici proti zrušení Ústeckoorlického nádraží přibývají, děkuji Vám za pomoc! Kolikrát jsem na nádraží dobíhala, kolikrát vystupovala z vlaku a šla za maminkou ... Bylo by opravdu škoda zbourat tu pěknou historickou budovu. Vím, je zapotřebí vyřešit kolejiště, vylepšit čekárnu, příslušenství, ale to určitě půjde bez toho vandalizmu!

štětinka 25.10.2008 16:45

Re: milí, díky!

no, ale mám dojem, že se kdysi řešívalo, jak má vypada platná petice. Nevím, zda je to ještě platné a  zda se to vztahuje na internetovou petici. Ale tenkrát na každém petičním listu muselo být přesné znění akce, jména, adresy a vlasnoruční podpisy. Tak jen doufám, že zde to neplatí

veram 25.10.2008 16:52

Re: milí, díky!

Jo, štětinko, taky mám pocit, že je to pramálo platné. Ale říkám si, co kdyby...

Hana W 25.10.2008 19:17

Re: milí, díky!

Veram, ta situace kolem toho nadrazi se me fakt dotkla. Ja jsem na te trati Praha - Olomouc jezdila kazdy druhy tyden takovych dobre 11 let, od skonceni gymplu az po emigraci. A vzdycky, kdyz se rychlik blizil k Usti nad Orlici - z prazske strany, tak jsem vyhlizela to nadrazi, ktere do te krajiny patri. Kdyz jsme prijeli s Chetem v zime 1990 a nasedli do rychliku do Olomouce, tak jsme chytli rychlik courak, ktery stavel v Usti nad Orlici. A bylo zasnezeno a blizime se k Usti a rikam, Chet, ted se musis moc dobre divat, protoze tady je krasna krajina a nadrazi jak z pohadky. A nejak ten rychlik mel 10 min. zpozdeni, tak stal v Usti a Chet fotil a rikala jsem si, ze moje milovane nadrazi  ac jsem tam nikdy nevystoupila, se nam ukazalo v plne krase. Jakoby na mne cekalo.  To je moje troska do mlejna....

Jakub S. 25.10.2008 21:55

Tak to podepiš taky, z A m e r i k y !

Ovšem čistě de iure - asi budou moct prohlásit, že to je  n u l i t n í  - prostě že to nepla, nejsou tam všecky  n á l e ž i t o s t i . . . Že by to tomu shromažďovateli nikdo ani dodatečně neřekl? Nevadí - aspoň takto bude přibývat. V samotném množství je síla, de facto!

...do té krajiony patří. Ano, ty nádraží z druhé poloviny tamtoho století tam patří, zapadají, vrostly tam, nádraží dávno opěvané až po Karla Čapka či Petra Koptu. Na Severní dráze Ferdinandově je pěkných pár takových klenotů taky.

veram 25.10.2008 22:07

Re: Tak to podepiš taky, z A m e r i k y !

Hanka to podepsala už ráno :-D

štětinka 25.10.2008 13:41

Dede

došel včera emil?

Dede 25.10.2008 14:09

Re: Dede

Došel a letěla odpověď :-)Že by se zatoulala? 8-o

štětinka 25.10.2008 16:32

Re: Dede

nic nedolítlo, ani do spamů8-o

Dede 25.10.2008 18:49

Re: Dede

tak běžela druhá! :-)

Jakub S. 25.10.2008 13:28

Nosit sovy do Athén, no jo -

To se ptá jedna postava Aristofanových Ptáků: Tís glauk´ Athénaz´ égage?! Kdo přinesl ty sovy do Athén?!

No a já se ptám: nosí dneska někdo pěkně vykrmené sovy do Athén? Na čempak je dělají... a s čím? No já už asi v Heladě nikdy nebudu, do antické se stejně už nedostanu a jiná mě nezajímá. Tak ulovte někdo nějakou sovu a zkuste to! Nevím o jediné kuchařce, kde by byl puštík na česneku, sýček po pytlácku, výr na paprice - no? A  n i k d e - a na to vznáším (c) - není žádná grilovaná sova pálená.

Karolína 26.10.2008 9:54

Re: Nosit sovy do Athén, no jo -

Letím do Atén na 4 dny začátkem prosince, tak se mrknu, zda by nebyla nějaká ta grilovaná sova pálená! Ale spíš to budou klasické a typické řecké mňamky, ty já moc ráda!

dalmatin 25.10.2008 11:13

Karolíno,

asi mi doma přibude nový přístroječek :-D Velký stůl máme, dostatek židlí taky a bývá nás tu plno. Takže děkuji za nápad!

xz 25.10.2008 12:49

Re: Karolíno,

preji mnoho uspechu, zustanu ted  pri obvyklem  fondue. Delame ve trech kotlicich. Jeden se syrem pro  vegetariany, dva pro masozravce - jeden na hovezi pro muslimana, druhy na veprovou panenku. Krutu  nejim zas  ja, tak jsem nikdy nezkousela, ale pro hosty prijde levneji;-), tak uvidim.Ale ty omacky udelam sama, budou urcite lepsi nez ty sajrajty co kupuju.

Jinak vsem hezky vikend a zavidim tem, co sedi doma, mam  pred sebou dobrych 400 km na dalnici, venku poprchava a je uz dost sero.

Dede 25.10.2008 14:09

Re: Karolíno,

Lity lity, vím o čem mluvíš :-)Tak dobře dojeď! R^