19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Recepty pro dlouhé zimní večery

25.10.2008

V zimě můžeme úžasně improvizovat a zpestřit si ty dlouhé večery něčím, co je trochu netradiční a trochu romantické a co nás zaměstná na celý večer a bude nám krásně: JÍDLO! A bude-li k tomu ještě příjemná muzika, teplíčko od sálajících kachlových kamen, krbu nebo jen ústředního topení, příjemné osvětlení, svíčky a pohodová atmosféra, tak na tu slotu venku rychle zapomenete. Ne nadarmo byly kdysi tak oblíbené večerní táčky, povídání, černé hodinky a nevím, jak se ty "relaxační metody", dříve zcela běžné, ještě jmenovaly!

Ale naši předci dobře věděli, že si ty zimní večery musí nějak zpříjemnit, aby je přežili a aby načerpali sil do dalších prací, než to bílé nadělení zase odtaje a bude spousta práce venku.

I ve městech, kde ty zemědělské činnosti na jaře nehrozí, ale zato jsme v neustálém spěchu a stresu, lze načerpat pohodu a klid v duši příjemným večerem, při kterém si užijeme dobrého jídla a nasajeme trochu té milé rodinné atmosféry. A je úplně jedno, jaké zrovna venku je nevlídno.

Potřebujeme k tomu jen málo: nápad, chvíli času, bohužel, trochu delší na přípravu, nežli u obvyklé večeře, několik přístrojů a chuť se do toho pustit.

Možná nosím sovy do Atén s těmito recepty, ale nedá mi to, protože ty zimní večery se nezadržitelně blíží a tak chci připomenout něco, co se určitě bude hodit:

FONDUE

Dělám buď masové, nebo sýrové, obojí je skvělé, jen to sýrové je kalorická bomba!

SÝROVÉ dle tuzemských podmínek a z tuzemských surovin

Najemno nastrouhané nejméně 3 druhy tučného sýra si připravíme do misky (ementál, madeland a goudu - např., mohou být ale zvoleny i další typy, dle chuti, jen by měly být sýry dost tučné, aby se dobře rozpouštěly).

Ve speciálním hrnci z litiny, který jsme předem vymazali máslem, ochuceným hojně česnekem, zahřejeme bílé víno, nevaříme. Do vína postupně přisypáváme strouhanou sýrovou směs a mícháme, aby se sýr plynule rozpouštěl. Ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem. Když je směs hladce vymíchaná a stéká z vařečky, přilijeme 2-3 panáky kořalky, nejlépe se hodí třešňovice nebo vínovice.

Pokud by směs byla příliš řídká, můžeme buď dodat sýr nebo vmíchat lehce několik malých lžiček škrobu, rozpuštěného ve vodě. Směs důkladně promícháme, stáhneme plamen a postavíme na hořák s hořlavou pastou nebo i svíčkou, případně existují elektrické ohřívače, kde se bude sýrová hmota udržovat teplá.

Mezitím jsme si nakrájeli na kostičky rohlík, housku, bílé pečivo, ale můžeme použít i chléb, který lehce opečeme nasucho, prostě podle chuti a připravili dlouhé vidličky, na které se pečivo nabodne.

Pak už jen otáčíme v horkém rozpuštěném sýru a vsunujeme do úst a užíváme si tu nádhernou vůni muškátového oříšku, kořalky a dobrých sýrů.

Na konci zbude příškvarek sýra, tomu se říká "koláček" a zůstává pro paní domu nebo nejváženějšího hosta.

MASOVÉ

Na tento druh fondue si připravíme kostičky masa, které dopředu okořeníme. Já používám jemnější maso - krůtí prsa, kuřecí prsa, játra, vepřovou panenku, pravou svíčkovou, králičí hřbet atd.

Vhodné a úžasně dobré jsou také ryby, ale musí to být pevnější maso, moc se nehodí pangasius, tresky a další, které se rozpadají. Vhodný je tuňák, losos, žralok - skvělé jsou i velké loupané krevety a velké mušle nebo naopak malé olihně. Kořením zásadně pouze olivovým olejem, česnekem a bylinkami.

Příklad koření: -

vepřová panenka na kostičky s rozmarýnem -

krůtí s drceným zázvorem -

svíčková s česnekem -

kuřecí s bazalkou -

ryby s různým rybími směskami nebo s bylinkami dle výběru a chuti

Do olivového oleje naložíme masové kostky, zasypané kořením a necháme odležet nejlépe přes noc v ledničce. Na malý talířek každému dáme přiměřeně od každého druhu masa.

Pak máme dvě možnosti: buď smažíme v rozpáleném oleji nebo v masovém vývaru. Při smažení v oleji mohou být kostky více hrubé, ve vývaru doporučuji pouze jemnější krájení.

Obě varianty jsou skvělé - "vývarová" je podstatně dietnější a vznikne navíc skvělá polévka. Ta smažená v oleji je sice méně dietní, ale chutnější a výraznější. Na dlouhou vidličku naďobneme kousek masa a vložíme do rozpáleného oleje nebo vřícího vývaru, dáme přitom pozor, abychom se nedotkli dna, až později, až se maso zatáhne. Jinak se kousek ke dnu beznadějně přilepí a odpadne nám od vidličky. Průběžně kontrolujeme, jak se vyvíjí smažení či vaření a pak už jen namáčíme v připravených omáčkách, které můžeme buď koupit, nebo vytvořit. Já je raději vytvářím.

OMÁČKY dělám velmi jednoduše: smíchám 1/3 bílého jogurtu, 1/3 zakysané smetany a 1/3 majolky. To je základní směs, kterou dokořením vybraným kořením:

-

česneková - hodně prolisovaného česneku, sůl -

zázvorová - hodně najemno strouhaného zázvoru, bez soli -

křenová - nejemňoučko nastrouhaný křen, sůl -

hořčicová - ostrá francouzská hořčice s tou směsí v poměru 1:1, bez soli -

chilli - chilli papričky najemno mleté, bez soli -

bylinková - různé bylinky, sůl

Omáčky nechávám také odležet aspoň den v ledničce. Přidám na stůl, samozřejmě, i tatarku a různé druhy kečupů a hořčic, hodně se teď objevily i různé salsy, dipy atd., už hotové, které se také výborně hodí. Čím pestřejší, tím lepší. K tomuto jídlu se jako příloha hodí veka nebo měkký světlý chléb.

RACLETTE

To je další z mých velmi oblíbených zimních "společenských jídel".

Původně to byl blok sýra, který se na jedné straně zahříval, a odkrajovaly se kousky toho rozpuštěného sýra a kladly na brambory, pečené ve slupce, ale pak se to trochu "zvrtlo" i do jiné podoby.

Přístroj dnešní je plotnička, která je buď se silikonovým povrchem, nebo ze speciálního lávového kamene, my máme typ, kde je obojí, ale stejně dávám přednost té silikonové, ten lávový kámen nemá žlábek a tuk odkapává na spodek přístroje a tam se škvíří. A dole pak jsou malé pánvičky, na kterých lze připravovat další mňamky. Uprostřed je topná spirála, která shora ohřívá obsah pánviček a zespoda tu plotničku.

Na tomhle přístroji se dají dělat zázraky:

PÁNVIČKY slouží buď jako "rozehřívače" sýra, který si na kostičky připravíme na misky vedle přístrojíčku a lze použít opravdu všechny dostupné druhy sýra (kromě zrajících! Komu někdy vytekl při smažení syreček, ví, o čem mluvím!). Ale vynikající je třeba méně plísňová niva, všechny další druhy sýrů.

Rozpustíme si kostičku sýra, posypeme zvoleným kořením (paprika, bylinky, zázvor, česnek...) a přesuneme dřevěnou špachtličkou na kousek chleba, topinku, sušenku...

My ale předem uvaříme do poloměkka malé brambory ve slupce, ty překrojíme napůl a položíme je na dopečení na tu horní plošinku, na které se současně škvíří plátky prorostlé slaninky. A pak se vezme půlka té brambory a přelije na talířku tím rozpuštěným sýrem... zají tou křupavou slaninkou - no, je to mana nebeská.

Ale děláme také jiné věci na těch minipánvičkách:

miniomeletky s různým obsahem - připraví se těsto na omelety a k němu na miskách každý dostane strouhaný sýr, salám, ančovičky, sekané olivy, sekaný pórek, sekanou cibulku, sekaný česnek, prostě ingredience na drobňoučko připravené, které si na tu pánvičku nasypeme dle chuti a zalijeme těstem na omeletku - vyplatí se dospod dát proužek slaniny, který zajistí dostatečné promaštění pánvičky, a nesmíme zapomenout na nutnost koření v dosahu, aby si každý mohl udělat tu správnou svoji chuť

minipalačinky s různým obsahem - připraví se těsto na palačinky a postupuje se stejně, jako u miniomeletek - můžeme si vybrat, co dáme nahoru, buď sladké, nebo slané. A pak postupujeme stejně, jen dospod nedáme slaninu, ale kápneme lehýnce oleje, aby palačinky nepřilnuly. Taková palačinka s rozinkami, naloženými na týden předem do rumu nebo se sušenými meruňkami, naloženými na týden předem do meruňkovice, ve finále opatřená trochou pudinkového krému se šlehačkou... Nebo minipalačinka s tvarohem, na kterém je směs drcených jablek se skořicí a cukrem, který tím teplem krásně zkaramelizuje, taky moooooc... A to já sladké nejím!

minipizzy - koupím hotové vyválené lístkové těsto, z něj si připravím kousky dle velikosti pánviček a postavím na talířek vedle každého zúčastněného. Pak už si každý bere ingredience dle vlastní chuti - strouhaný salám, žampiony, mořské potvůrky (malé, třeba 1 krevetka), strouhaný sýr, sekané olivy, cibule, česnek, tuňák z konzervy, kečup atd. a každý si vytvoří svoji vlastní minipizzu dle chuti.

PLOTNIČKA horní - na té připravuji jemňoučké plátečky masa, dobře naložené a kvalitní - viz FONDUE - pouze v olivovém oleji a v koření, odleželé alespoň 1 den v chladničce. Nebo krevety, ryby, mušle, olihně, kalamary a další mořské dary.

Vynikající je ale také pečená zelenina - proužky paprik, kolečka cukety, půlky rajčat atd. Na plotničku, dobře vymaštěnou, se položí tenoučký, téměř průsvitný, kousek masíčka, kreveta, mušle, hrubší kousek ryby, opeče se a konzumuje. Opět k tomuto masíčku dělám omáčky - viz FONDUE a hodí se buď bílý chléb nebo veka nebo cokoliv, na co máme momentálně chuť.

Při dnešních cenách těchto přístrojů se opravdu vyplatí si nějaký z nich pořídit, protože ta atmosféra je nezapomenutelná a už se na ni opět moc těším - člověk se zastaví a chvíli vypne ty stresy a myslí na něco, co je příjemné a co mu pomůže zase dál se prodírat tou životní kalvárií. I ta příprava, která je dost hrozná a nadělá se při ní spousta nádobí a je náročná hlavně na čas, i ta je nutná!

Zaměstná mozek úplně jinak - najednou se přistihnu, že přemýšlím, jakou ještě omáčku, co ještě za maso, jestli krájet tak či tak... a zapomenu na to, že mám dodat na FÚ spoustu dokladů, které budu muset někde najít!

Prostě "vypnout" a zaměřit se na něco příjemného, pozvat kamarády, nekoukat na to, že to maso bude stát majlant, že budu umývat nádobí 2 hodiny, že to je akce na 2 dny - rozmyslet, koupit, připravit... pak se to slupne za 2 hodiny! Prostě si to užívat!

Karolína Příplatová