6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ratatouille

Ve Francii máme letní slogan: Pro vaše zdraví denně 5 druhů ovoce nebo zeleniny!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MaRi 26.6.2009 12:03

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Aido, prosím prosím, pouč děvčicu z vesnice, které se nechce hledat, co je to PASSATA????  Jinak fšecky recepty zde uvedené můžu a lilek láká, jen kuchtička zatím nesebrala odvahu....

a masojídkům otázečka: to by nešlo pláteček masínka na polovinu talířku a zeleninku na druhou - aha?

terra-san 26.6.2009 12:00

Re: OT - kotěcí hlášení

:-DKapitálizmus to přežije, ale to kotě by nemuselo. A firma to bude mít dobré  "na výsostech" u CD:-D

terra-san 26.6.2009 11:55

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Tak jsem ani netušila, kolik variací na téma "lilek" vlastně znám a občas i vařím, a že se některé jmenují tak "nóbl":-D Jenže taková lilková smršť jakou popisuješ, Aido, by mi tuhle skvělou zeleninu asi poněkud...no, asi už bych ji neměla tak ráda. Všeho moc škodí. A ostatně, u nás doma stejně většina lilků skončí "nastudeno" naložená v caponatě. V té se totiž můžeme hromadně ujíst (hlavně od té doby, co jsem "vychytala" pečení domácích ciabat) i když tedy rozhodně nejevíme sklony k vegetariánství a hodláme zůstat všežravci. Nicméně je lilek zelenina skvělá. 

Jenda 26.6.2009 11:54

Re: Dobré ránko!

Teda ta skorice a hrebicek me tam trosku desi, ale myslim, ze tenhle Jenda by to blečo taky ocenil ;-)

aida 26.6.2009 11:53

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Karolíno, zapomněla jsem to napsat - český balkán doporučuju nejdřív "odslanit", tj. vymáchat aspoň 2x po hodině, hodině a půl ve vodě, pak je dobrý. Samozřejmě, že třeba originální feta je lepší, ale pro mě je moc drahá, kupuju ji jen občas.

A ad grilování - zkuste si opéct nějakou zeleninu (třeba ten "můj" lilek, dopředu nakrájený, posolený a "vyplakaný"), to je fakt dobrota, nebo třeba cukety v podobné "předpřípravě". A co je fakt bomba - čerstvý ananas na plátky.

P.S. Jakou má přednosta diagnózu, co smí a co nesmí? Třeba bychom tu společně na něco přišly. Moje maminka a můj hodně dobrý kamarád totiž taky mají cosi od doktorů předepsané a dlouho jsme to řešili.

terra-san 26.6.2009 11:42

Re: Ratatouille jedine od krysy

Téhle krysy by bylo na talíři škoda (a navíc by to patrně byl potkan, a to člověk hned vidí kanály, bacily, leptospiru...fuj), tahle zcela určitá krysa totiž uměla skvěle vařit.:-D

Li 26.6.2009 11:40

Re: Ahooooj všichni:-)

S Darlenkou děkujeme za všechna přání a slibujeme, že se budeme snažit všechno dotáhnout do krásného a úspěšného konce bez problémů ;-P Kéž by !!

Krásný víkend !!;-)

terra-san 26.6.2009 11:40

Re: No, na můj vkus je receptík

Louk, tak středověkou, to si taky nejsem jistá, ale z rudolfínské kuchyně jsme semo tamo něco rekonstruovali:-D, někdy se zdarem až na druhý nebo třetí pokus, ale jíst se dalo všechno. Trochu jinak kořenili (např. spoustou šafránu, na což tu vůbec nejsme zvyklí), bílkoviny byly často spíš z tvarohu a vajec než z masa - maso tak v neděli, a víc v zimě (ono to souviselo i s neexistencí ledniček). A to, že z našeho jídelníčku dost ustoupily luštěniny, jáhly, kroupy a pohanka, tak to je spíš k naší škodě... Vždyť je to dobré - zvlášť když se to na talíři potká se slaninou nebo uzeným...:-D

Jakub S. 26.6.2009 11:37

Re: Ratatouille jedine od krysy

Šak krysy jsou dobré! Prý.

Jakub S. 26.6.2009 11:34

Re: OT - kotěcí hlášení

Sákra, s takovýma ten kapitálizmus nevybudujeme... morálka že by jeden zaplakal. Aji dva. Pak se nedivte...

terra-san 26.6.2009 11:32

Re: Tak jsem se zase jednou úspěšně probojovala k vám!

Tak přání všeho krásného ( a hodně síly, když se dostaví to ošklivější) pro psa Jíru !!

Jakub S. 26.6.2009 11:32

Re: No, na můj vkus je receptík

Koukám, že v KV item v Litomyšli se pro jistotu taky nejradši pasíruje zelenina přes vepříka - ?

Jakub S. 26.6.2009 11:30

Re: Dobré ránko!

Skořice? Do leča - ? Naozaj?

A  s chlapama z Výstavnictví, když jsme pomáhali budovat v létě 73 nitranské výstaviště, jsem do zeleniny na lečo při vaření na internátu dávali hafo mraženého hrášku, a překřtili jsme to na nitrianské voľačo. Az istenem - to bol lébes! Nuž - čo bolo, bolo... terazky som majorom! (Ve skutečnosti nositelem vzácné hodnosti vojín absolvent.)

terra-san 26.6.2009 11:28

Re: LenkoFR

Lilek je docela dobrá zelenina - právě nedávno jich padlo u nás několik do jiné zeleninové směsi - do caponaty. Neboj, YGO, všechno je jednou poprvé...:-D

Karolína 26.6.2009 11:25

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Aido díky za tento recept! Už vím, co budu vařit o víkendu! Přednosta má nějaké bídné testy z krve, objevilo se mu kdeco a tak drží dietu. Bohužel by měl držet diety 3, které se vzájemně vylučují, takže netuším, co budeme doma vůbec jíst! Ale zeleninu, balkánský sýr, tvaroh - to si, myslím, může, takže to hned vyzkouším. A nějaké těstoviny jen tak s olivovým olejem nebo bazalkovým pestem a navrch kousek parmazánu, jo, teď to bude s kuchyní trochu složitější! Letní čas grilování je tu a on maso nesmí a už vůbec ne takhle připravené a už vůbec ne vepřové.......... No, tak mu uvařím tu dietu a vyrazím k sousedům na kus voňavého prasátka, snědeného za rohem, aby mu to nebylo líto!

terra-san 26.6.2009 11:24

Re: Ahooooj všichni:-)

Nádhera! Kolouši, a tak vůbec... Darlence drží celá smečka palce a drápky, takový úplně malinkatý kavkazáček, to musí být žvížátko plyšové...R^

terra-san 26.6.2009 11:17

Re: Ratatouille jedine od krysy

:-D přidávám se k těm, které jako první napadla "krysička":-D Ale tuhle zeleninovou variaci můžeme a občas i děláme, ale přiznám se, že spíš když se nás v létě sejde víc - sešvagřenců a kamarádů, tak do 15 kousků. Takový kouřící kotel zeleniny a dobře vychlazený "plážák" - tedy pardon, lehké mladé rosé nebo dokonce klaret:-D - to nemá chybu. Díky za recept, je malinko odlišný od toho, který znám, jestli to nebude tím, že ho mám od lotrinského kuchaře...

Jakub S. 26.6.2009 11:16

Re: Tak jsem se zase jednou úspěšně probojovala k vám!

To je dneska převrácený svět, pani - napřed mrňáska maňáska, potom svatbu!

Jako - jak je to úsloví - ? Jo: jako u tadeášků...

aida 26.6.2009 11:15

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Jo a lilek (jedna ze základních složek ratatouille) a já, to je jiný příběh.;-) Lilek totiž můžu vždy a v jakékoli úpravě, takže týdně pár kousků kupuju (už se mi doma smějí - "a maminko, nezapomněla jsi na lilek?") Nejlepší recept (jen minulý týden jsem ho dělala 2x) je tady - zkuste, nebudete litovat. Nebo tenhle, ten jsem dělala předevčírem, to je fakt dobrota dobrot. Nebo jen opražený, pak zalitý olol, smíchaný s drobně posekaným česnekem a petrželkou, mana nebeská. Nebo melitzanosalata, mňam.

A vůbec, teď mě napadlo, že zbytek rodiny nebude přes víkend doma, asi vyrazím do obchodu na lilek. ;-)

Karolína 26.6.2009 11:13

OT - kotěcí hlášení

"Mamča" Iška je zpátky s mrnětem. Kotě je prý naprosto zdravé, očička, čumáček, ouška, vše odborně prohlédnuto a shledáno bez vady! Je to kočička, tudíž Adinka, jsou jí tak 4, max. 5 týdnů a vyvíjí se prý velmi dobře. Nebyla ani podvyživená ani nikterak nestrádala, možná jen stress z posledních hodin pod tím autem, kdo ví, jak se tam dostala. Klíšťat měla požehnaně, teď zbývá ještě jedno na boku a bude i bez těchto parazitů. Spucla 2 lžičky kotěcí konzervičky, víc jí nedáme, vyčůrala se do připravené bedničky a teď řádí ve skladu prodejny. ;-DMamča Iška obdržela instrukce pro další péči a všichni jsme tu uňuňaní a učičinkaní málem do bezvědomí! Dneska teda moc práce nikdo neodvedl! O víkendu budou fotečky a v pondělí je nějak propašuju někomu do e-mailu, aby mi pomohl je sem umístit, já to totiž neumím:-(Tak máme všichni obrovskou radost, nejvíc novopečení "rodiče" - technik a prodavačka.

Jakub S. 26.6.2009 11:12

Re: LenkoFR

Yvi - baklažán jednou okusíš a paz můžeš kupovat furt. Má visuální (nepíšu -z-) paměť mi promítne na požádání co chci, takže teď se promítá film Děcka - baklažány! Odehrává se v domku pod strání na Zálešné 1955.

Máma přichází odpoledne z konsumu (tradičně tak pořád nazýván obchod, dávno už bohužel pouze Pramen, že) a volá: Kluci, kde jste kdo? To jste ještě neviděli! Asi nějaká nová dobrota - no uvidíme.. a teda vidíme, po vyndání z nacpané síťovky (mladí nevíte co to je, jindy): cosi divného bambulovitého lesklého, je to tmavofialové... taková barva u jídla? Brácha: To budem jíst - ? Druhý: Já to jíst nebudu!

Ale to sou baklažány, lilky, děcká! To jsem neviděla od republiky (= od 39) - a  t e ď si to uděláme, v neděli, ano?! No a pak jsme viděli: s nadšeným okouzleným výrazem krájela pomalu široké plátky, otočila v mouce s něčím na míse a dávala na pánvičku. Ale to byla DOBROTA - ! A hořťice (naše výslovnost) a zemáčky s máslem, a hrníček kyšky... jejejej. Ach, kdeže loňské lilky jsou... a kde je ton domeček s bráškama a mámou a tátou...

aida 26.6.2009 11:05

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

S dovolením se připojím ke chvále, ano, přesně tohle je jídlo podle mého gusta, občas ho vařívám a ani nevím, kde jsem ten recept kdysi našla.

P.S. Mě lezení na Zvířetník problémy nedělá, máme Mozzilu Firefox.

Jinak, musím se pochlubit, včera jsem vytvořila jinou "šmakuládu" - byly u nás v Albertu v akci pěkné bílé řecké papriky za dobrou cenu, tak jsem jich hromadu koupila. Ty papriky se zbaví stopky a semínek a pak plní směsí postrouhaného balkánského sýra, tvarohu, vajíček a bylinek. Dají se péct - buď jen tak, pokapané olejem a mírně podlité vodou (takhle to dělám obvykle) nebo polité naředěnou passatou. Ještě jsem tam přidala pár stroužků mladého česneku, asi 2 - taky mladé - cibule, pokrájené, a několik větviček různého bejlí z balkónu (bazalka, saturejka, tymián). Přecpali jsme se naprosto nehorázně , každý z nás si dal tak 3-4 kousky, moc dobré to bylo.

Bubu 26.6.2009 10:53

Re: Ahooooj všichni:-)

Krásná zpráva. Darlence držím R^ a drbu ji za ušima V

Bubu 26.6.2009 10:47

Re: No, na můj vkus je receptík

Málo masa, povídala moje mlsná huba ;-) Jakoukoli teplou dušenou zeleninu moc nemusím. I lečo dělám takzvané rychlé, abych pod zubem cítila, že do něčeho koušu.

Sice to vařit asi nebudu, ale dozvěděla jsem se, jak vypadá pravé(pravá) ratatouille. :-)

I když můj nejdražší by si asi dal. Tak že bych mrskla zeleninu do kastróla a zatímco se ratatouille dusí, umístila si pod gril kotletku s rozmarýnem...? Ano! Myslím, že takhle by to mohlo být opravdu výborné.:-)V

EvaP 26.6.2009 10:43

Re: OT - pro Matyldu a mozna i dalsi - Nutella super cena

No ja to taky nemusim, vic mi chutna nugeta od konkurence ;-D;-P ale psssst, to se nerika 8-o:-D a stejne jen obcas smlsnu mini vanicku, ten kelimek bych doma mela veky.. ale znam lidi, kteri ten 5kg soudek fakt zdolaji za mesic 8-o neskutecny... Takze prosim, protoze mi pristup na Zviretnik fakt hodne blbne, o objednavky na evo ackovsacku na seznamu nebo tel sedmicka sedmicka sestka osmicka trikrat sedmicka nula osmicka ;-)

štětinka 26.6.2009 10:38

Re: Ahooooj všichni:-)

Jéjej! Mimouškové na cestě!!! Li držím, ať jde vše hladceVVR^

štětinka 26.6.2009 10:36

Re: OT - pro Matyldu a mozna i dalsi - Nutella super cena

Já chci! Teda já to nemusím, ale moje rodinka ano. Můžu tedy poprosit?;-)R^

štětinka 26.6.2009 10:35

Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

miluju zeleninu a věřím, že to bude dobré. Určitě vyzkouším! Jednoduché a dostupné. Nemám ráda recepty, kde jsou suroviny, co doma běžně mívám a využívám.

p.s.: Kdy už půjde vlízt na Zvířetník normálně?;-(

Xerxová 26.6.2009 10:06

Re: Ahooooj všichni:-)

gratuluju moc a moc a hlavně držím palečky, ať se mimíškové vykulí v pořádku a Darlenka vše zvládne VV

Kamarádů akiťačce se to blíží (poslední týden), na ultrazvuku nebyli, ale mamina se sotva valí, proti loňsku má mnohem větší bříško (loni jich měla 5)

Xerxová 26.6.2009 10:02

hezký den

hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :-), těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nejVV

Od rána jsem byla ve škole v poklusu, před chvilkou pustím PC a nic... Mrtvo... Tak mi kolegyně půjčila svého letitého noutbůčka, abych si mohla tady poplakat. Nemá českou klávesnici, ale docela se trefuju :-)

Zeleninu teplou moc nemusím  (ale lečo nebo dušenou mrkvičku k masu můžu)