27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pstruh na másle a trocha poezie

Dnešní Mlsotník je tak trochu skládačkou. Mám tu dva příspěvky, krátké na samostatné vydání, takže o dnešní čtení se podělí Julča se svým pstruhem a Lapil se zadumaným pohledem na prodej nápojů... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olčava 9.2.2007 8:29

Ech Vave,

nenastydla's náhodou při svém nákupu? To jsou samé zmrzlotiny, to ses asi zapomněla v ňákým mrazáku, ne? Tak buď dneska hezky v teplíčku a brzo ať jsi fitR^:-)

julča 9.2.2007 8:25

Re: Re: Julča a Lapil

Vave, je to pod článkem: Pepř a zelí, oběd celý z 26. ledna:-)

aida 9.2.2007 8:25

Re: Julča a Lapil

Vave, návod na zázvorový supercloumák je u včerejší diskuse o Srí Lance.

julča 9.2.2007 8:22

Re: Julča a Lapil

Vavísku, o přípravě lososa jsem tu před časem hovořili, zkusím to dohledat....a napíšu.R^

Vave 9.2.2007 8:20

Re: :o)

:-) Díííík! To k tomu vedle! Jsi ale neskutečný šmajchlíř, rytíři Medvídku z Plyše! ;-)VV

Vave 9.2.2007 8:12

Julča a Lapil

jsou skvělá dvojka! Vlastně jsou jednička! ;-P R^VVVVVV

OT, ale ne docela aneb PROSÍM O RADY! :

1. protože mi někdo poradil, že zázvor je dobrý na nachlazení, včera jsem si kousek celého koupila, ale zatím mi, syčák jeden, z lednice moc nepomohl! Nevíte někdo, co s ním, ale jen nealko! 2. koupila jsem si mražené předvařené krevetky, protože jsem na ně dostala chuť, ale taky nevím, co s nimi, zatím jsem je jen jedla, nikoli vařila. 3. koupila jsem si mraženého lososa, prý z čistého moře, ne z chovu. Jednak nevím, co je to za rozdíl, druhak nevím, co s ním, platí pro něj totéž, co pro krevetky.8-o

Děkuju předem za rady a slibuju, že si už zase dlouho nic neznámého nekoupím! 8-o;-P;-D;-D;-D

Medvídek 9.2.2007 8:09

:o)

No whisky moc nemusím, ani irskou, ani skotskou ani americkou. Raději víno (portské nebo moldavský Cahor je fajn), ouzo nebo medovinu. Ale pstruh na másle, to je bašta a není v tom recepisu česnek přátelé, vy se lepšíte...;-D

Karolína 9.2.2007 7:37

Irská je fakt nejlepší

Tak jsem teď napsala takové pěkné povídání o whisky a na něco jsem klikla a bylo to v háji. Tak to zkusím znovu!:-/

Irská whisky je opravdu lahodné pitíčko. Když zkusíme ochutnat pár druhů whisky, vždy se neomylně vrátíme k té irské, která je nejlepší. Takové ty zoufalé náhražky za 135,- Kč půllitr někde z Makra, po tom se dělá díra do linolea, když náhodou ukápnete! Jen Angličané strašně spílají Američanům, že jim whisky kazí právě ledem. Pijí whisky v pokojové teplotě zastříknuté bezbublinkovou vodou. Studenou whisky a ještě s ledem upřímně nesnášejí. Inu, jiné gusto. Mně teda taky chutná spíš ta anglická verze, na rozdíl od mé drahé polovičky, takže máme jednu lahvičku pro mne ve špajzce a druhou pro něj v lednici a každý podle své chuti.

Ten pstruh odleželý je naprosto skvělé jídlo. Dělám to taky, naložím ho do alobalu nasoleného, vykuchaného pstroužka na plátky cibule, na kterých se pak peče, obložím ho zeleninou - rajčata, papriky, co mám k dispozici, nakořením bylinkami (v létě hlavně libeček) a navrch přidám panáka směsi koňaku a citronové šťávy. Buď je pak peču v troubě zabalené do alobalových mističek a pak je pootevřu a nechám projít grilem, aby se trochu "opražili" nebo je dám v létě na venkovní gril a to je taky mňamka. Myslím, že jsem to už tady jednou psala.

Já tenhle víkend vařím bramborové placky pečené nasucho na plotýnce a k nim dušené bílé zelí se sušenými houbami a uzeným. Kdybyste někdo hledal inspiraci. Je to moc dobré, když je uzené libové, tak je to i dietní!

Alča 9.2.2007 7:26

Pstroužky na másle miluji!

Když jsme ještě s rodiči bydleli na domku, dvorkem protékal potok, ve kterém pstruzi bydleli. Celý rok jsme se o ně starali a přikrmovali je, a na Vánoce si tatínek udělal kruh z drátu, navlékl na něj obyčejnou síťovku a pořádal výlov. Na štědrý den byli vždycky čerství pstroužci z našeho potoka...

Nedávno jsme byli s chlapem otestovat  nedaleký nově otevřený čtyřhvězdičkový hotel. Prostředí slušné, pstruh na másle výborný ... Překvapil mě číšník, který po hostech uklízel stůl. Všechny drobnosti porozkládal po sousedních stolech, stáhl ubrus, rozprostřel nový a odešel. Vrátil se se žehličkou, kterou  strčil do zásuvky vedle našeho stolu a odchvátal.  Po chvíli přišel a žehličkou přežehloval nový ubrus přímo na stole! Všichni hosté hleděli jak z jara (byli tam i nějací holanďané). Číšník v klidu ubrus vyžehlil, naskládal nazpět drobnosti, a protože jsem se evidentně chystali i my k odchodu, tak si žehličku uklidil do blízké nádoby s květinami (samozřejmě umělými), asi aby to pak neměl k dalšímu žehlení daleko....

zana 9.2.2007 7:25

Takže tolik k ohnivé vodě

No a pstruha bych si docela dala - díky, Julčo, za inspiraci:-)

zana 9.2.2007 7:23

Re: Nu vot, daragije druzja

Máš naprosto pravdu, Renato. Já chápu, že na Moravě je víno trochu jiný (asi hodně), ale to se Pražákům - jaksi - neprodává, víš Jakube?;-)  Léta jsem víno nepila, nechápala jsem, kvůli čemu ty kyselý, příp. přeslazený patoky lidi kupujou. Časem jsem zjistila, že to není víno a už ho mám i  ráda, ale z obilí se dají dělat moc príma věci.

RenataE 9.2.2007 2:15

Nu vot, daragije druzja

O rybce netřeba veršovat, stačí si představit. I když i o rybce jsou krásné jazykoobjevné verše v knížce Můj pradědeček a já (nebo tak nějak), James Kruss (neumím napsat umlaut). Je to dětská knížka trochu pro dospělé a je tam spousta abecedních básní a podobných hříček - které by měli dospělí číst dětem.

A s tou w. - dlouho jsem to nechápala, o čem to je. Prostě kořalka. Pravda, od mala jsem četla od Wericha - dostali irskou, tak jsem si koupil do zásoby (volně). Dlouho jsem nikde irskou neviděla prodávat. Jednou jsem ji dostala jako honorář za jakési jazykové služby. A od té doby už to vím - irská je ta jediná. Nezaměnitelná, zvedne náladu:-) Pěkné víno je na tom stejně, ale u nás (v Práglu) je to sázka do lotérie, co dostanu. Tak si radši koupím tu jistou irskou:-)

Jakub S. 9.2.2007 0:16

No to sou teda novinky -

a fajn! Už se to fšecko valí a třídí a zkracuje a shlukuje a publikuje zvlášť a dohromady a vůbec a veršovaně dokonce a předtím opět básnička v kuchyňské próze - no ANO, beru! - A hwisky na skalách, po odleželém pstroužku - no proč ne? Dokonce i když v reálu se mi nikdy nepodařilo najít ve w. to, proč to půlka světa tak zbožňuje. Nikolivěk, nesnáším snobárny a že se něco  m á  a  m u s í  tam a tam a tehdy a tehdy. Prostě vypiju to, ale radši zlikviduju citlivě a s porozuměním udělané víno nebo něco od ovoce. Nebo své vlastní mojito. Da i vsjo, rebjata.