27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pstruh na másle a trocha poezie

Dnešní Mlsotník je tak trochu skládačkou. Mám tu dva příspěvky, krátké na samostatné vydání, takže o dnešní čtení se podělí Julča se svým pstruhem a Lapil se zadumaným pohledem na prodej nápojů... D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 9.2.2007 10:33

Re: Re: už to zase blbne

Nee, to je kvůli hlavní stránce, tam se dějou věci, děvčata. Ale - radši tam ani nechoďte, zkazily byste si o NP dobré mínění...:-/

aida 9.2.2007 10:31

Re: Julčo,

I když nejsem Julča, tady. Chodím tam docela často, i pro vajíčka - mají čerstvá, kolikrát dvoužloutková, XL a jen za dvě kačky.

Karolína 9.2.2007 10:30

Re: už to zase blbne

Povídej mi o tom! Už jsem 2x napsala příspěvek, pokaždé jsem se trefila kamsi do pryč....... jen ne to odeslat tam, kam jsem chtěla, tudíž sem! Asi to ale nebude v tom počítači, ale ve mně, to sebekriticky uznávám! ;-)

Karolína 9.2.2007 10:29

Re: Placky na sucho

Hele já jsem dneska fakt nějaká zamrzlá, už jsem si to zase jednou vymazala!;-€

Takže znovu: placky dělám z vařených brambor a peču je nasucho, jako se to dělávalo u nás v Krkonoších. Mívali k tomu buď nasladko borůvkovou zálivku nebo šípkovou nebo taky řepný sirup a naslano, to byly sušené máčené houby, povařené v mléce a s česnekem. Já moc na sladké nejsem, takže ani povidla, ani žádné další sladké zálivky mne moc nevábí. Miluju tyhle placky upečené a horké potřené kachním sádlem s mletými kachními játry (moooooooc dobré a moooooooooc nezdravé!). Nebo jen tak horké přikusovat k zelnému salátu s křenem! To je sice dietní, ale to kachní sádlo s jatýrky je zkrátka mňamka veliká. Navrch jemňoučce poseknutá cibulka nebo pažitka, jejda......... jdu něco dělat, než se vrhnu na nějaké jídlo a pak už se energie z mozku přesune někam do žaludku a neudělám už vůbec nic! Snad se mi povede tentokrát kliknout správně a odeslat příspěvek, potřetí už to nepíšu a přijdete o mé skvělé nápady!!!! :-D

kocourová 9.2.2007 10:15

Julčo,

prosím, kde je v Brně rybárna s čerstvými rybami? Ta u Měnínské brány ( když jsem tam byla naposled ,narážela jsem jen na samé mražené), nebo máš na mysli nějakou jinou?Díky

Olčava 9.2.2007 10:09

Re: Re: Re: Nu vot, daragije druzja

Já jsem w. taky nikdy nepila, jsem spíš na víno červený nebo i bílý. Je mi celkem jedno, jak se jmenuje a odkud je, buď mi chutná, a nebo ne, ale záleží i na tom, s kým to vínko popíjím.

Olčava 9.2.2007 10:04

proč mně to nebere příspěvky?

Olčava 9.2.2007 10:02

už to zase blbne

sem napsala, odeslala a nic:-/

Olčava 9.2.2007 9:51

Re: krevetový salát

Jujda, s pomerančem, grepem, no to zkusím, já to dělám bez.....a musím říct, že mi slina stéká po bradě.....to je strašný, jak málo mi stačí, abych slintala;-P;-D

aida 9.2.2007 9:47

Re: krevetový salát

Jo, to je dobrota, hlavně s tím grepem. A doporučuju přidat na jemňoulinko pokrájený řapíkatý celer (plátečky), s ním je to ještě lepší.

YGA 9.2.2007 9:46

Re: Re: Nu vot, daragije druzja

Cákra - je to tu dvakrát.

Tak ještě dodám - visky jsem v životě nepila, tudíž ani nevím, jak chutná. Mám radši dobré víno (narazili jsme na moc dobrý merlot z Bulharska - bohužel, dodavatelský pramen už vyschl a doma je posledních pár lahví) - jsa z vinařského kraje a vinařské rodiny, miluju víno mého tatínka (ó jeho tramín - v neděli jsme mu zakroutili krkem ;-() a svého švagra - promiňte všichni, kdož na domácí moravská vína lajete a důvěry v ně nemáte, ba jsou vám odporná, ale možná jsem jako ten Karel - už jsem se vpila.

aida 9.2.2007 9:45

Re: Re: Julča a Lapil

My jsme se doma v nějakých virózách potáceli všichni snad od Vánoc (třeba holka v lednu skoro nebyla ve škole, snad jen 2 dny), až ten zázvor (a zvýšené dávky vitamínů) nás zachránil, teď už jsme snad OK.

Xerxová 9.2.2007 9:43

krevetový salát

Předem hlásím, že já mořské mrchy nemusím, ale zbytku příbuzenstva je klidně tvořím - nejjednodušší krevetí salátek (buď opravdu z krevet nebo i z těch pseudokrevetích tyček). Krevetky nebo na kousky nakrájené tyčky se promíchají s pokrájeným pomerančem nebo grepem (záleží na oblíbené chuti) - pozor - bez šlupiček - pouze odblaněná dužina. A přidá se majolka (pro ty dbalé na linii bílý jogurt). Podáváme vychlazené, s bílým pečivem.....

Dobrou chuť

Vave 9.2.2007 9:40

Re: Julča a Lapil

Děkujůůůůů všem! A Aidě za ten zázvor, jdu na to, a Karolíno, bude to ten koktejlek k obědu. A losos až v neděli. R^VV Olčavo, do mrazáku jsem tentokrát nespadla,;-P, ale dorazila jsem to zmoknutím, vlastně už nějak chrmlám už přes dva týdny. :-/

YGA 9.2.2007 9:38

Placky na sucho

- ha, tak konečně je tady někdo, kdo dělá přesňáky (teda jsou z vařených brambor - ty tvoje placky, že). Zkus je na sladko s povidlama - když jich upečeš víc, budeš mít jak hlavní jídlo (se zelím), tak potom dezert (s trnkama).

aida 9.2.2007 9:36

Re: Re: Re: Re: Re: Julča a Lapil

Jiný než bílý pepř nepoužívám, i růžový by se doma našel, citrónovou trávu taky mám, rozmarýn taky a petrželka musí být doma vždycky. Dík za radu, asi to opravdu o víkendu udělám (mě pořád nenapadalo, co s těma krevetama, "suším" je v mražáku už snad půl roku).

Karolína 9.2.2007 9:33

Re: Re: Re: Re: Julča a Lapil

Dávám zelené, teď v zimě sušené, ale někde se dají koupit i natě. Ne příliš aromatické, jako je libeček nebo pažitka, přehlušila by se ta velmi jemná chuť celého jídla. Pepř musí být rozhodně bílý nebo růžový. Hodí se třeba špetka rozmarýnu, jemně mletá citronová tráva, jsou-li bylinky sušené, tak jsou pak trochu aromatičtější a trochu jinak voní, nežli čerstvé.

YGA 9.2.2007 9:32

Re: Nu vot, daragije druzja

Můj pradědečk a já - ještě ji mám schovanou. Kdys jsem ji coby dítko dostala na Vánoce a nevážila si jí (ty ilustrace byly takové divné a bylo to veršované a docela málo dobrodružné - no, v osmi letech jsem toho rozumu ještě moc nepobrala). Vrátila jsem se k ní až po pár letech - a panečku, jak se mi zalíbila - docela často jsem ji četla - a nedávno na mě vyjukla z knihovny - budu si ji muset zase přečíst - o pradědečkovi, který soustruží káči a básničky.

A zase se mi to neodeslalo - ještě že kopíruju!

YGA 9.2.2007 9:32

Re: Nu vot, daragije druzja

Můj pradědečk a já - ještě ji mám schovanou. Kdys jsem ji coby dítko dostala na Vánoce a nevážila si jí (ty ilustrace byly takové divné a bylo to veršované a docela málo dobrodružné - no, v osmi letech jsem toho rozumu ještě moc nepobrala). Vrátila jsem se k ní až po pár letech - a panečku, jak se mi zalíbila - docela často jsem ji četla - a nedávno na mě vyjukla z knihovny - budu si ji muset zase přečíst - o pradědečkovi, který soustruží káči a básničky.

aida 9.2.2007 9:19

Re: pstruh a mandličky

Druhá taková, co dělá chutě.;-) Dole Karolína s lososem, tady pstruh a mandličky - a já tu mám jenom bílý jogurt.;-(

aida 9.2.2007 9:18

Re: Re: Re: Re: Julča a Lapil

Jo jo, jednu takovou máme kousek od místa, kam jezdíváme v létě, prý tam odtud ty tučňáky vozí hlavně do Japonska. Bohužel jsme ji objevili až potom, co jsem o akvakulturách (hrozný slovo, co?) vyplodila jakýsi 100-stránkový slint (=atestační práce), mohlo to být s fotodokumentací...

aida 9.2.2007 9:15

Re: Re: Re: Julča a Lapil

Teda Karolíno, to je hrozné, takové chutě dělat hned po ránu.:-) Sice jsem měla na víkend naplánováno vařit něco úplně jiného, ale jak tak dumám, losos, krevety, citróny i víno jsou doma, takže kdoví? Bylinky mám dát jaké?

Medvídek 9.2.2007 9:12

Re: Re: Re: Julča a Lapil

Akvakultury....to je pěkný.;-D Prý se podobně chovají i tuňáci, ve větším prostoru.

aida 9.2.2007 9:08

Re: Re: Julča a Lapil

Těm farmám se moc hezky česky říká "akvakultury" a pokud jde o zdraví těch ryb, jsou myslím naopak bezpečnější. Rozdíl bude v tom krmení, jak píše Xerxová.

Karolína 9.2.2007 9:08

Re: Re: Julča a Lapil

Skvělá kombinace: LOSOS a KREVETKY!!! R^

Psala jsem tu jednou sadu receptů a mezi tím byl losos s krevetovým přelivem. Je to děsně jednoduché a děsně dobré:

steaky z lososa (nebo podkůvky, to je jedno), marinuji v citronové šťávě s kapkou koňaku (vůbec není nutný, ale je to zajímavější chuť) a zasypu bohatě bylinkami podle chuti. Nesolím! Mezitím si připravím krevetový přeliv: cibulku, nejlépe bílou nebo šalotku, na droboučko orestuji na kvalitním oleji do sklovata. Přidám bílé víno a chvíli povařím. Z vína vyprchá veškerý alkohol, zůstane jen ta skvělá chuť. Pak přidám zakysanou smetanu a promíchám na hustší omáčku. Přikořením nejlépe hrubou mořskou solí a bílým pepřem a když je omáčka povařená, vsypu do ní zmrazené krevetky A ODSTAVÍM Z OHNĚ A UŽ DÁLE NEVAŘÍM! Nechají se jen prohřát. Jakmile se nechají přejít varem, ztvrdnou! A pak už jen na kvalitním tuku osmažím kousky lososa, přeliju omáčkou a podávám s brambůrkem, s rýží, prostě na co mám chuť. Také lze, pokud je vcelku, lososa upéci v troubě na másle a pak jej dochutit krevetovou omáčkou. Je to opravdu mňamka. :-P

Jinak lze krevety rozmrazit, vložit do misky, zalít směsí bílý jogurt-majolka, okořenit bílým pepřem a mořskou hrubou mletou solí a citronovou šťávou a udělat krevetový salát! Taky skvělé! ;-P

A neméně vynikající je krevetová polévka - jemně nasekanou bílou cibulku a mraženou směs kořenové zeleniny, pokrájenou na nudličky, ne kostičky, vařím s kousky filetů z tresky bílé. Když je to měkké, což je hned, vliju zakysanou smetanu, nechám přejít varem a vsypu do horké polévky krevetky. Už nevařím, jen dochucuji - viz výše, bílý pepř, mořská hrubá sůl. Taky moc dobré!

Xerxová 9.2.2007 9:00

pstruh a mandličky

U nás se do pstružího bříška dávají bylinky (hlavně petrželka) a hlavně se u pstroužků  praží mandličky....

Xerxová 9.2.2007 8:59

Re: Re: Julča a Lapil

Jde o krmení (granule proti přírodní stravě) a pak jsou prý taky vyšlechtění na snadné hmotnostní přírůstky, odolnost vůči plísním....no je to prostě velkochov...

julča 9.2.2007 8:42

Milý Lapile

Recept na pstruha jsem posílala původně k Vánočním rybím receptům, nějak se nám s Dede cestou zatoulal, tak mě příjemně překvapilo, že vyšel dnes...A navíc! V takové milé společnosti Lapila a sklenky hřejivé whisky. Lahodné! VVVLapile zdravím!!!

Medvídek 9.2.2007 8:41

Re: Julča a Lapil

Re: Jednak nevím, co je to za rozdíl,

No, ony jsou v moři lososí farmy, kde jsou lososi chováni v takových...snad obřích sítích nebo mají jinak ohraničený prostor, nevím. Z mnoha důvodů jsou prý míň kvalitní než ti, kteří jsou nachytaní coby divocí na volném moři, kvůli snadnějšímu přenosu nemocí, atd. Ale to se jenom tak dohaduju z toho co jsem někde jedním uchem zaslechl, moc o tom nevím.

Medvídek 9.2.2007 8:38

Re: Re: :o)

;-DV