17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nejen chlebem je živ člověk

Toto platí zvláště v parném australském létě, když se teploměr šplhá ke čtyřicítce. Pak je nejlepší potravou tekutý chléb ve formě dobře vychlazeného pivečka. V klimatických podmínkách které v Austrálii vládnou, není divu, že pití piva je národní sport.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
veram 10.3.2007 0:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

V Ječné je malý pivovar.. Koukněte, co tam mají. A na spořilovské konečné jedenáctky je První piwní tramway, velmi originální hospůdka.Počtěte si,co mívají. :-D:-D:-D Ale já chodím na vínko do Lechovického sklípku u rybníku Hamrák.:-D:-D:-D

Jakub S. 10.3.2007 13:25

Třešňové? Úžasné.

Ale musí to být přímo belgické kriekbier a dojít si na ně do nejstaršího lokálu v Lovani jménem Domus z 15. století nebo do jedné z (v létě) nesčetných zahrádek před staletými domy tam, dívat se líně na tu krásu fasád navrchu všude a těch studentek všude dole, pak zase zkusit jahodové, pak si ještě v hotelu s prosklenou stěnou na korzo dát před spaním horké espreso, , líně si listovat v Le Soir, litovat, že člověk není kuřák doutníků, vyměňovat si úsměvy s lidma venku... C´est la vie, la-bas... - A medové přece dělají v Černé Hoře, jenže mají krutě malý výstav... Chodím na ně roky do Ogaru. Dyž vy nevíte, co to je. - A když jsme v těch Flandrech: Víte někdo o něčem tak unikátním, jako je (už to vím jenom foneticky) krachbier? Napovím: to krach znamená v jazyce flámských žab žbluňk!

alimo 9.3.2007 9:54

No tohle !

Co se ještě z tý Klokánie dozvíme??? To je ale paráda, mít doma pivovárekR^, Je taky něco pane Švehlo co neumíte?? :-):-)

Beňa st. 9.3.2007 8:24

Téééééda

dnes super mlsotník!!!!!!!!!!!!!! To musí být velká krása mít  domácí minipivovárek.  Tohle až řeknu přednostovi, tak snad na Mlsotník zavítá!!!!R^R^R^

Fallowa 9.3.2007 7:30

Moc zajímavý článek -

recept na pivo ještě na Mlsotníku nebyl + hezké fotky,díky,pane ŠvehloR^!

zana 9.3.2007 7:26

Pááni

já se drobátko stydím, ono je to takový nedámský, ale fakt je, že pivo ráda ;-D;-D, takže díky za véélmi zajímavý článek. Teda stačí mi kupovaný, takový ty malý puvovárky.... už abysme někam vyrazili.:-)

Díky za inspiraciR^V

Zkumavka 9.3.2007 12:19

Re: Pááni

Zano,já taky.Pivko můžu.

terra 9.3.2007 12:45

Re: Re: Pááni

A víte, milé dámy, že jsem taky potkal v životě víc žen, které rozuměly pivu, než těch, které blazeovaně ulizovaly griotku, kontušovku a vaječný koňak? S těmi "dámskými likéry" to bude nejspíš pověra, protože největší milovník těchhle sladkých fujtajblíků, kterého jsem kdy potkal - byl chlap!

Yezi 9.3.2007 14:04

Re: Re: Re: Pááni

Jo, u nás je to taky tak, já radši pivo nebo víno, synek griotku a vaječňák;-D

julča 9.3.2007 6:46

Na Mlsotník se vždycky těším!

A dneska je takový parádní téma! ;-)Už jsem slyšela, že i tady u nás si lidi vaří pivo doma. Pan Švehla píše, že je tam všechno potřebné k dostání, tady v ČR nevím, v tak velkém rozsahu asi ne. :-)

Zkumavka 9.3.2007 6:24

Pene Švehla,

To vám povím,to jste mě dostal!! Už sem slyšela o doma vařeným pívu,ale nikoli takto polopaticky! Kdyby to nechtělo vlastní laborku se spoustou sterilních náčiní,jdu do toho taky.Čistě ze zvědavosti.Možná v nějakým tom pivovaru by se sehnaly ty chmeloviny a už by to vonělo z naší maličké chaloupky,myslím by se o moc zvětšil počet ,kamarádů, o ty,co jdou kolem !!:-)8-o

Hodně zajímavé na zdejší poměry i celkem neobvyklé ! Díky !V

RenataE 9.3.2007 0:27

Milý George,

u vašeho článku jsem se v duchu přenesla do světnice mého dědečka, kde si to odfukovaly demižonky klíčícího vína. Pivo ho tady v Čechách vařit nenapadlo, ale to vínko bylo skvostné. Dík za hezké vyprávění i za vzpomínku.

Karolína 9.3.2007 7:23

Re: Milý George,

Já zase do dvougarsonky svých rodičů, kde na polici na WC tatínek kvasil víno v pětilitrových demižonech. Ze všeho možného, co na zahradě po létě zbylo a z čeho maminka nestihla udělat nějaký kompot! I z pampelišek. Mně to moc nechutnalo, ale tatínek si liboval, jak mu to domácí vínko dělá dobře. Asi na peristaltiku, neboť se na tom WC vyskytoval dost často. ;-P

Když jsme u těch maminčiných kompotů. Zemřela mi před 10 lety. Když jsem vyklízela byt, který se musel vrátit soukromému majiteli domu, bylo mi líto vyhodit všechny ty kompoty, tak jsem je postupně převozila na chalupu do sklepa. Tam už jich bylo taky požehnaně. Pak zemřela manželova maminka a vše se opakovalo. Ve sklepě se propadaly police pod sklenicemi kompotů, mnohdy i 20 let starých a já pořád váhala. Až na jaře loni mi došla trpělivost a já se rozhodla, že to všechno postupně vyleju na hnůj, láhve dílem umyju a uložím a dílem vyhodím do kontejneru na sklo. Zmínila jsem se o tom před svými známými, kteří mají palírnu a ti se upřímně vyděsili, co že jako to chci udělat za svatokrádež, že se to dá dobře zužitkovat, jen ať vše sleju do jednoho barelu a přivezu. Trochu jsme nad tím s mojí drahou polovicí kroutili hlavami, ale budiž, máme si zaneřádit vlastní hnojiště, tak ať to udělá někdo jiný, nás to bude stát jen ten převoz z Krkonoš do Prahy! A tak jsme otevírali a slévali, barely byly nakonec 3 po 50 litrech! Po konzultaci s vrchním paličem ve směsi skončil i pampeliškový med, který maminka vařila a nikdo jiný ho nekonzumoval, nějaké džemy, marmelády, zmrzlé ovoce z mrazáku, datle a fíky, které nejíme ale tradičně jich máme o vánocích "hafo", takže po cca 10 letech taky došly uznání........ Kompoty byly všeho druhu - bobuloviny, peckoviny, ale i strouhaná jablka na štrůdl, prostě si nevymyslíte, co všechno tam skončilo. Pokračování dál, nevejdu se!

Karolína 9.3.2007 7:34

Re: Re: Milý George,

Vznikla z toho úžasná směska, prostě klasická srágora! Děsně to smrdělo - tedy mně, ale vrchní palič byl nadmíru spokojen! Už cestou do Prahy to v autě začalo pěkně kvasit, takže ještě letos, když se otevře kufr je cítit lehká vůně kvasného procesu, který zatekl lehce do koberečků. I přesto, že jsem do Prahy jela málem čtyřicítkou se stihlo kapku ucmrdnout. Předala jsem barely dotyčnému a přestala se starat. Až někdy po pár týdnech mi začalo být divné, že se nikdo neozývá, tak jsem spustila pátrání po osudu oné směsi. Prý pořád kvasí! No, dobře. Po dalších pár týdnech jsem se opět nesměle zeptala, kvasili jsme stále. Už jsem si myslela, že si ze mně dělá dotyčný srandu, protože takhle dlouho snad proboha nic nekvasí, to už to musí být shnilé nebo překvašené, nicméně prý to, vzhledem k obsahu, bylo nutné kvasit dlouho.  A pak přišel den "D". Pálilo se! Vzniklá tekutina odměnila všechny strasti, spojené s likvidací kompotů. Je z toho dokonalá kořalka, lahodná a sladká po těch všech medech, datlích, fíkách a džemech, plných cukru. Voňavá, ale nelze specifikovat, co za ovoce převažuje. Dokonce ve Vizovicích u Jelínka si vzorek pochvalovali, jaké je to skvělé pití.

Pojmeme-li to povídání jako bajku, má vždy nějaké ponaučení. Takže: NIKDY NIC NEVYHAZUJTE UKVAPENĚ! VŠE SE DÁ ZUŽITKOVAT, JEN MUSÍ ČLOVĚK MÍT TRPĚLIVOST! Podotýkám také dost místa, neboť ten sklep byl narvaný tak, že nebylo pro kompot kam šlápnout!

YGA 9.3.2007 9:15

Karolíno, Karolíno,

taková svatokrádež - vylít staré kompoty do hnoje 8-o. My máme pár meruněk (stromů), ze které se pálí výborná meruňkovice - taky se divím, kterak se nevábná kvantita přemění na voňavou kvalitu.

terra 9.3.2007 10:30

Re: Karolíno, Karolíno,

Že jo? Kdyby to bylo možné, tak ty kvasinky obejmu:-D

Jakub S. 10.3.2007 12:54

Milá K., teda tohle jsem prožíval -

a současně si mohl uvrtět hlavu (to bych nerad překládal): vyhazovat kompoty? Já mám 20-25 let doma ve sklepě i na chatě, co stavěl tatínek, ve sklepě ve skříni. Normálně je postupně občas prostě baštím - Jsou-li plesnivé (cca desetina), vidím to, ne? Jinak absolutní lahoda, dokonce často šťáva zrosolovatělá tak se to hodí na něco dát nahoru na ozdobu. - A vy jste to vezli dát okoštovat k Jelínkovi? Něco víc o tom, prosíím! - A po pampeliškovém medu sa mi  c n i e už dvacet let, co jsme to dělali pro děcka, a všici naši rodiče taky. Už dávno nemám - tak třeba zkusím - kdo nezná, neví, co je dobré - u mě by nezbyl, průběžně by furt ubýval do čaje, na chleba, do vloček...

zana 10.3.2007 13:27

Re: Milá K., teda tohle jsem prožíval -

jé, ten jsem taky dělávala, když byl synek malej. Kolikpak asi bude letos pampelišek?:-)

Zuzka 9.3.2007 0:19

Pan Švehla je renesanční osoba!

Fotí úžasné fotky, píše o horách, kytkách i zvířatech, vaří pivo! R^

RenataE 9.3.2007 0:23

Re: Pan Švehla je renesanční osoba!

Ten by se nám hodil do kláštera!

Zuzka 9.3.2007 0:28

Re: Re: Pan Švehla je renesanční osoba!

Zdravím! A tadyje to naše sídlo! Uznej, že tam se nám těch šikovných vejde víc!

RenataE 9.3.2007 0:35

Re: Re: Re: Pan Švehla je renesanční osoba!

Úžasný! Jenom ten červenej nebo je s ním spojenej i ten světlej?

RenataE 9.3.2007 0:49

Nejenom - ale i - chlebem....

taky bysme mohly péct vlastní Klášterní chléb. Zespodu formy by byla ta lilie a navrch klasický křížek. Právě jsem nasypala mouku do pekárny a zmáčkla start, tak mě to inspirovalo. Ráno budu mít pečeno a voňavo:-)

Zuzka 9.3.2007 1:09

Re: Nejenom - ale i - chlebem....

Šmankote! Jen ten červenej! Já už pečeno mám, heč! Podmáslový domácí klasicky dělaný(pekárnu nevlastním, trouba jsem), už skoro i sež/raný.

RenataE 9.3.2007 1:16

Re: Re: Nejenom - ale i - chlebem....

No velkej je dost, ale jak jsi ondyno psala o tom vytápění, tak jsem myslela, že je snad ještě větší:-) Klasicky dělaný je kváskový?

RenataE 9.3.2007 1:26

Re: Re: Re: Nejenom - ale i - chlebem....

Jak mi tady pekárna přede do ouška, tak mě uspává, tak si to přečtu ráno. A jestli je ten tvůj chlebík kváskovej, tak to možná taky zkusím, ale budu mámit rady a porady. Dobrou!

Zuzka 9.3.2007 1:26

Re: Nejenom - ale i - chlebem....

Jo, jo. A kvásek od nás z pekárny, prodává se tu všude, jsme kraj kysela. A to bude o víkendu.

No jo, vytápění...Jenže u nás se většinou zcela netopí asi 110 dnů v roce :-P. Letos ale šetřím.

zana 9.3.2007 7:24

Re: Re: Re: Pan Švehla je renesanční osoba!

No, Zuzko, tam se ti toho asi vejde poměrně dost ;-D;-D