24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Nejen chlebem je živ člověk

9.3.2007

Pivo se tu vaří dobré a spousta druhů. Však je to tu naučili čeští sládci, které si sem majitelé prvních pivovarů pozvali. Ne, není to Plzeň, Radegast, Velkopopovický Kozel, Zlatopramen, Starobrno a nebo Budvar, i když tato piva se zde také dostanou. Jsou to piva australská a v každém státě mají to svoje oblíbené. O tom, že to nejsou žádné patoky svědčí to, že návštěvám ze zemí českých tu zdejší pivo chutná. A to nemluvím o amatérech ale pivních skautech. Švehla - Austrálie - bar 1

Protože su už starej geriatrik kterýmu furt jaksepatří pivo chutná a mám víc času než peněz, tak jsem se dal do vaření piva i já. Je to činnost v tomto kraji dosti rozšířená, zábavná, nadmíru uspokojující a navíc i finančně výhodná. Jedna várka mě přijde na 17 klokaních dolarů. Z této mám 22 litrů jantarového moku, který by mě normálně stál 65 těch stejných dolarů. Jistě uznáte, že finanční efekt tato aktivita má. A té srandy co si při tom jeden užije! Ne nepatřím ke skupině těch kamarádů co vaří 200 litrů v jedné várce, tolik zase pivu neholduju, ale občasnou flaškou nepohrdnu. Navíc to je flaška česká, půllitrová, a ne zdejší, převážně 375ml.

Nasbíral jsem si prázdné ve zdejším Československém - ano čtete správně - Československém Country Clubu, kde jsou ke všeobecné spokojenosti sdruženi Češi, Moraváci i Slováci. A jak jim to jde dohromady! Po každé merendě jsou za budovou vždycky bedny prázdných láhví od Kozla, Radegasta a nebo Plzně, ale ty poslední nejsou půllitrové. Stačí je nasbírat, doma pořádně umýt a pak před láhvováním i vysterilizovat. Jak jsem se již zmínil, pivní kvas zadělávám v 22 litrové kádi s hermetickým uzávěrem, otvorem na "syfon" který při kvašení pěkně bublá (jako když se dělá doma v demižónu víno) a s pípou dole na vypouštění moku při láhvování.

Sladový extrakt, chmel, kvasinky, cukr a nebo dextrózu kupuji v obchodě k tomuto účelu určeném. Tam také dostanete všecko co je s vařbou piva spojené, včetně odborné literatury. Takže uzávěry na flašky a nástroj k jejich aplikaci, sterilizační prostředky, teploměr, hustoměr a podobně. Pak už jen zbývá určit si vhodný čas k vařbě, ani ne moc horko a ani ne moc zima a můžete začít. Napřed veškeré nádoby a nádobíčko co přijde do styku s pivním kvasem je třeba řádně vysterilizovat. Pak se do kádě nalije kolem 2 litů horké vody ve které se snázeji rozpustí dextróza a nebo cukr, také sladový extrakt, o konzistenci melasy, se v horké vodě lépe rozmíchává. Pak se už jen přidá čistá voda aby celá várka měla 22 litrů a teplotu kolem 22°C. Švehla - Austrálie - bar 2

Teď už je mladina připravena, stačí jen zkontrolovat hustotu, přidat chmel a kvasinky, zamíchat uzavřít a nechat kvasit. Kvašení se odehrává po 4 - 7 dnů. Podle teploty kvasu a počasí. Také podle toho co vaříte. Pokud jde o pivečko typu plzeňského, tak to kvasí pokud možno při teplotě 18 - 22°C až 7 dnů. Černému pivu to vezme dny 3 - 5 za teploty 19 - 27°C. Když přestane kvas přes "syfon" bublat, tak je pivo nachystané ke stočení, čili "flaškování". V této fázi je také dobře překontrolovat hustotu hustoměrem. Pak se do každé vysterilizované láhve přidá kávová lžička cukru a pak se do ní stočí pivo, flaška se uzavře, párkrát obrátí, aby se cukr rozmíchal a dá se na další 1 - 4 týdny stát. V tuto dobu probíhá tak zvané druhé kvašení za stejné teploty jako to první.

Po této době už nezbývá než pivečko správně vychladit a okoštovat. Avšak kdo má trpělivost a nebo zrovna nemá nátisk, tak po 3 až 4 měsících je pivečko jako křen. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit počkat, výsledek je pak daleko více uspokojující. Nejlépe vše jde, když máte k dispozici "varnu" a "kvasírnu". V našem případě je varnou kuchyně a kvasírnou pokojík kde je počítač na kterém tady toto datluju. Za zády mě spokojeně bublá nová várka pivního kvasu a vzduch je provoněn chmelovinou. Prostě malé mikroklima a nebo nebe na zemi. Podle gusta a nálady.

Takže do další sezóny jsem jaksepatří připraven. V chodbě pod schodištěm už mám 46 flašek černého, 30 světlého a dalších 44 k nim brzy přibude. Akorát doufám, že našemu psovi Ferdovi nezachutná pivo jako banány, zmrzka, šlehačka a jiné dobroty. To bych pak musel navařit další dávku.

 

Švehla - Austrálie - bar 3

 

George Švehla



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !