17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Nejen chlebem je živ člověk

Toto platí zvláště v parném australském létě, když se teploměr šplhá ke čtyřicítce. Pak je nejlepší potravou tekutý chléb ve formě dobře vychlazeného pivečka. V klimatických podmínkách které v Austrálii vládnou, není divu, že pití piva je národní sport.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
julča 9.3.2007 12:57

Re: extrém pro hračičky

Chlapi, vy jste úžasní. V Že vy byste taky rádi měli vesmírnej dort? ;-D;-D;-D;-D Mně se líbí, jak Olaf i Terra užívají výrazy, který já naprosto nemám ve slovníku ;-D;-D;-D;-D A potvrzuje se i to, že nejlepší na všech legracích je jejich vymýšlení, podruhé se pobavím, až to budu v noci s přednostou hňácat-musím Vám to zdokumentovat!:-):-):-);-D;-D;-D 

terra 9.3.2007 14:58

Re: Re: extrém pro hračičky

Olafe, nezapomeň své nápady alespoň do doby, než těm špuntům bude tolik, aby ocenili zbytky transportní rakety poházené pod stolem a tušili, co tajemného se povídá o Oblasti 51. Tedy, ehm... já bych je ocenil určitě... Pěkný den:-)

terra 9.3.2007 15:00

Re: Re: Re: extrém pro hračičky

A Julčo, samozřejmě že bychom rádi vesmírný dort. Jenže nám ho nikdo neupeče, tak to svádíme na mlaďase... to je jako s těmi vláčky, stavebnicemi a tak. :-D 

veram 9.3.2007 15:45

Re: Re: Re: extrém pro hračičky

:-D:-D8-o8-oHele! :-D8-o:-D

baty 9.3.2007 16:07

Re: Re: Re: Re: extrém pro hračičky

´Veram, ty jsi neskutečná,to by nezvládlo kompletní naše fakultní středisko výpočetní techniky. Terra má pravdu, ty jsi živej gůgl.

RenataE 9.3.2007 17:48

Milá veram,

jak se instaluje prohlížeč VERAM? Teda co ten dokáže všechno najít....:-)

olaf 10.3.2007 17:42

Re: extrém pro hračičky

Opožděně, ale přeci. Taková rychlovka hvězdného dortu (ocení asi jen dospělí). Normální dort, lehce rozšlápnutý s otiskem "pohorky" a nápis: Malý krok pro člověka, velký krok pro lidstvo". Možno přidat i malou americkou vlaječku (možno i malé srdíčko s přípisem: "Byli jsme tu Neil+Buzz"). ;-P

Jakub S. 10.3.2007 22:21

Re: Paráda - 1*!

Na tebe si tady dám pozor, vyplatí se!

zana 11.3.2007 7:27

Re: Re: extrém pro hračičky

Olafeee;-D;-D;-D;-D

Yezi 9.3.2007 10:57

Děkuji

to je tak krásně popsáno, že bych i zkusila vyrobit, ale panelák na to asi nebude to pravé místo...;-)

Yezi 9.3.2007 10:56

Ke krůtě:

rozklepat, osolit, opepřit, lze i obylinkovat, poklást plátky anglické, smotat, ovázat, do rolády zvenku pozapichovat celé loupané mandle, péct, lze zkusit podlévat vodou, vývarem, pivem nebo vínem. Dobrou chuť:-)

YGA 9.3.2007 10:11

Drazí zvířetníci, pomoc.

Poraďte mi, prosím, nějaký recepisek - co s krůtími plátky na zítřejší oběd. Krůtí je naše oblíbené masíčko, ale už mi dochází inspirace - řízky přírodní i v trojobalu, "na čínu", závitky - už mi nic nenapadá. Tak prosím prosím, hoďte něco v plen. (Škoda, že Lenka je v nemocnici, ta určitě má něco ve své kuchařce). Děkuji předem za brzké vyřízení mé žádosti ;-D

Julča 9.3.2007 11:04

Re: Drazí zvířetníci, pomoc.

a co zapéct s cibulkou a jakýmkoli kořením a na konci zalít smetánkou (nebo i posypat sýrem)? a znovu zapéct?

Karolína 9.3.2007 11:51

Re: Drazí zvířetníci, pomoc.

VYNIKAJÍCÍ RECEPT, I KDYŽ SE BUDE ZDÁT TROCHU PODIVNÝ:

krůtí plátek naklepu v mikrotenovém sáčku, jednak aby při klepání maso nelítalo všude a hlavně aby se neroztříštilo, na tenčí a větší plátek . Na jednu polovinu položím plátek uzeného slaného lososa (to je takový ten oranžový jakoby losos, je to vlastně barvená treska, prodává se to v takových vaničkách, v oleji a je to hodně slané, dává se to na chlebíčky, prodávají to i jako lososovou drť, tu lze taky použít - snad jsem to popsala dobře!) Plátek krůtího pak přehnu, aby v té kapsičce byl ten losos schovaný a dám ho přes noc do lednice. Pochopitelně nesolím, slané je to dost a ani už moc ničím nekořením. Ten losos pustí svoji slanost do masíčka a to se krásně rozleží. Pak to po obou stranách pomaleji opeču na tuku, bez trojobalu, jen jako přírodní řízeček. Pomaleji proto, že se to uvnitř musí pořádně propéct. Je to strašně zvláštní jídlo, nám to děsně chutná, je to pikantní, losos v tom vůbec není cítit jako ryba, fakt je to výborné. Brkaše, brambory, kroketky, cokoliv se k tomu hodí a samozřejmě, má drahá polovice by namítla: NĚJAKÝ SALÁTEK ZE ZELENINKY NESMÍ CHYBĚT!

Tak to zkus, uvidíš, myslím, že si to získá oblibu na další zpestření krůtího masíčka. A dej vědět, zda se povedlo!!!!;-P

YGA 9.3.2007 12:57

Re: Re: Drazí zvířetníci, pomoc.

Milá Karolíno, tohle musím někdy zkusit - až budeme s manžou na to sami, protože dcera je dost konzervativní, co se jídla týče (zkrátká by ju člověk někdy zabil, protože nad neznámým jídlem ohrnuje nos, komentuje slovem fuj a přitom to nestrčí do huby). Ale až ji někam vyexpeduji, tento recept určitě zkusím - já mám totiž děsně ráda tresku ála losos a myslím, že to musí být fakt bašta.

olaf 9.3.2007 12:27

Re: Drazí zvířetníci, pomoc.

A co zapékat v alobalu (jako klasicého vepřového "pašeráka"). Rozklepeme a položíme na kus alobalu, položíme naň plátek sýru /zkoušejte vše, třeba i syreček - potom méně solíme/, položíme plátek šunky /či šunkáče/ a nasypeme žampiony - nejlépe čerstvé, ale pokud jich tam chceme dát více, tak je předem podíme na másle /smrsknou se/. Ten plátek kořeníme solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Plátek masa zarolujeme spolu s obsahem a zabalíme do alobalu. Zapékáme na plechu v troubě (nebo venku na grilu) podle velikosti, minimálně 30 min. Když k tomu vedle v pekáčku zapečete plátky bramor, máte vše hotovo (možno podávat i s rýží, v balíčku je šťávy dost).

Zapečené brambory - do vymaštěmého pekáčku klademe vrstvy plátků brambor a cibule (začínáme a končíme brambory, pokud jsou nové jen omyjem a neloupáme). Kořeníme vrstvy solí a bylinkami (pažitka, petrželka, libeček nebo v nouzi třeba směsí tzatziky).

Dobrou chuť

YGA 9.3.2007 13:02

Re: Re: Drazí zvířetníci, pomoc.

Milý Olafe, zkusím to zítra v tom alobalu. Ty zapečené brambory - nemusí se ničím zalít (myslím rlozšlehané vejce, mléko nebo smetanu)? A v troubě se zapékají přikryté poklicí?

olaf 10.3.2007 17:47

Re: Re: Re: Drazí zvířetníci, pomoc.

Ou ou ou, velmi se omlouvám, nejsem příliš pravidelný přispěvatel. Brambory ničím nezaléváme, je to dietnější a pěkně se propečou a oddělují od sebe. Nezakrýváme. Do těch vrstev možno klidně přidat třeba i plátky rajčat - je to takové jarně letní "patate primavera". ;-)

Bláža 9.3.2007 16:03

Re: Drazí zvířetníci, pomoc.

Já vařím z krůtího masa guláš, ale možná je na to krůtích plátků škoda. Normálně nakrájím masio na kostičky, na cibulce zprudka osmahnu, přidám mletou papriku, pepř, sůl a majoránku a zaliju vývarem, nebo vodou. Ke konci dušení - maso je měkké rychle, dochutím kečupem a česnekem. Je to rychlé, dietní a může se podávat s čímkoli - těstoviny, knedlíky, noky, brambory, chleba....

terra 9.3.2007 9:59

Tak tohle si schovám,

a nejen proto, pane Švehlo, že vaše vyprávění z Klokánie archivuju všechna. Tady v Čechách, kde se pivo vařilo skoro v každé obci s právem várečným, o klášterech a zámcích nemluvě, se to "domácí" pivovaření moc neujalo. Mimo jiné se to projevuje tím, že není snadné sehnat vybavení a suroviny (poslední dobou snad už alespoň v soupravách typu "do it yourself:-)") a ta ekonomická stránka věci, kterou si chválíte, je taky spíš naopak. Ale protože kvašení je proces biologický a každý biolog je alespoň trochu chemik, docela bych si to někdy zkusil. A váš návod je jednak úžasně přehledně napsaný, jednak od člověka, který má vyzkoušeno.  Tak že bych?8-o

ri 9.3.2007 10:12

Re: Tak tohle si schovám,

hmm, no já si myslela, že se ty yngredyjence u nás koupit nedají. A to jsem už při čtení v duchu prohlížela komoru, abych našla nějaké vhodné nádoby ;-)

terra 9.3.2007 10:33

Re: Re: Tak tohle si schovám,

Přesnou informaci nedám, ale někde jsem zachytil koutkem oka reklamu ve stylu "uvařte si pivo doma". Byla to právě nějaká taková soupravička, co obsahovala ani kolik stála netuším.

veram 9.3.2007 10:39

Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

Terro, stačí zadat do okénka vyhledavače " domácí vaření piva ". Je tam taková spousta informací, že jsem se ani nepokoušela uvádět linky. Jen jeden za všechny, tady

terra 9.3.2007 11:05

Re: Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

Díky, veram - a prosím, můžeš mi prozradit, proč někdo vymýšlel Google a Vistu, když máme tebe?

veram 9.3.2007 11:52

Re: Re: Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

No přece proto, abych se mohla vytahovat, co všecko vím, ne?:-D:-D:-D;-D;-D;-D:-D:-D:-D

terra 9.3.2007 12:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

Jasně:-D.

Jakub S. 10.3.2007 13:11

Ahoj. No je to přece ve hvězdách, ne?

A pak stačí chvilku študovat astronomii a je všecko jak na talíři... A my tam můžeme čučet jak blbí a nic...

Zdena b.p. 9.3.2007 13:31

Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

No, terro,  můžeš se pokusit o malinové, nebo jahodové. Já ho pila :-/. Bylo jako vzorek v expozici z Keni na veletrhu Grune voche  v Berlíně. Znám i lepší pití. Ale Domádo = domácí pivo slušné úrovně jsem už mezi pivovarskými nadšenci taky potkala.

terra 9.3.2007 14:47

Re: Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

Nee, Zdeno b.p. - radši ne. Pil jsem třešňové a medové (bylo z Trutnova), a ještě jakousi příchuť, ale není to ono. Já rád pivo hořké a silné, a nejraději řezané (taky ho nepiju moc), když už bych něco zkoušel, tak spíš tmavší ležákovou klasiku. Ale při ceně necelých 3 tisíc za soupravičku si ten experiment možná ještě chvíli odpustím. Třeba si o něj napíšu Jéžiškovi...

zana 9.3.2007 18:35

Re: Re: Re: Re: Re: Tak tohle si schovám,

Terro, tyhle ovocný piva teda taky nee, ale v Praze v Ječný je malej pivovar. A tam dělají kávový pivo a to nemá chybu;-)