29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Naládovaná dýně, zvaná máslová

Vyzkoušela jsem další dýni. A bez loupání!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 11.12.2020 18:48

Liko recept a hlavně fotky lákají k vyzkoušení.

Už jsem myslím dříve psala že , tyhle máslové dýně jsem za pobytu v New England kupovala pravidelně, většinou hned třeba deset najednou, protože se dají dlouho skladovat (a navíc byly levné). Jenže to byly dýně pěstované ve správném podnebí, takže kůra byla tvrdá, že šla těžko rozříznout (jak je vidět na videu) a vnitřní "maso" bylo tvrdé pomalu jak brambora. Takže jsem z ní dělala dýňovou kaši jako přípohu (pracně pokrájela na kolečka, která pak šla lépe oloupat, "maso" pak na kostičky a měkké rozmačkat na kaši). Plnit ji jsem tenkrát byla líná (když nám chutnala ta kaše), dnes bych to zřejmě zkusila. Jenže před lety jsem tuhle dýni koupila u "samoobslužného stánku" u domu, kde ji pěstovali. Na pohled vypadala stejně jako ta dávná a tak jsem koupila hned několik. Jenže měla měkkou slupku (což nevadilo), a místo skoro oranžového masa bylo byla uvnitř světle žlutá a vodnatá, takže se rychle rozvařila v řidší kaši. No snědli jsme j, ale byla jsem jí natolik zklamaná, že jsem pak už nevěřila ani těm co jsem viděla v obchodě. Teď jsem zlákaná tímhle receptem a možná jednu z obchodu zkusím, třeba budu mile překvapená.

Jinak opravdu platí to, jak kuchař říká na videu. Kupte jen takové co mají co nejvíce válečkový tvar. Ty, co mají dlouhý tenčí krk a bachratý spodek neberte, protože "v krku" moc masa není a v "břiše" je zase hlavně dutina na semena.

Z. Lika 11.12.2020 18:59

Maričko, to je zajímavé, s tou nepovedenou máslovkou, snad tuhle smůlu mít nebudu, protože ten oranžový vnitřek je lahoda. A jak píšeš, že jsou zasyrova tvrdé - právě to je výhoda tohoto receptu, že je musíš jen překrojit, žádné loupání. A pečením to změkne.

V Nové Anglii musejí mít dýní hromady druhů, tam se jim musí dařit!

M. Crossette 11.12.2020 21:31

Liko, neboj, dýně, které se prodávají u vás budou ty pravé "zimní" (k nim máslová patří), jinak by se kazily (pokud jdou tedy dovážené a ne české). Ano v NE je druhů spousta, pokud si vzpomínám, tak nejvíce se zapékala "Acor squash"(větší, kulatá zelená "vroubkovaná") - na sladko, sypaná hnědým cukrem, tak ji někdy dělala moje tchýně (ale take hlavně dělala tu máslovou u ní jsem si jí oblíbila. Nebo pak různě plněná na slano. My se holt zasekli u téhle máslové, sám manžel navrhoval, ať je koupím, když jich viděl v obchodě plné óbr bedny. Fakt dnes nevím, proč jsem s dýněmi tenkrát víc neexperimentovala :-/

A shodou okolností jsem před chvíli domluvila s mojí sestřenici v Německu a jak nějak došla řeč na oleje, říkala, že jako zálivku na zelený salát používá dýňový olej (kurbisový), lisovaný z dýňových semen. Má prý černou barvu, takže je na listech salátu vidět. Ukázala mi menší lahvičku a je prý velice drahý, ale vele zdravý. Znáš ho, já tedy ne, byla to pro mne novinka.

Teď než jsem to chtěla odkliknout, tak jsem se koukla na český net. A je tam o dýňovém oleji hodně odkazů, tak se koukni, pokud ho neznáš.

Z. Lika 11.12.2020 22:10

Ano, Maričko, dýňový olej znám a má výbornou chuť, sehnala jsem ho jednou přímo od zdroje, kde si ho sami lisovali. Ale stejně mám nejradši celá semínka :-) A ráda si je i vylouskám.

Na dýně k jídlu - kromě toho sladkokyselého kompotu - jsem nikdy nebyla zvyklá, napadlo mě to až někdy začátkem 90. let, kdy makrobiotici začali houfně pěstovat hokkaido.

T. Zana 12.12.2020 10:05

Dýňový olej má prý velmi blahodárné účinky na močové ústrojí (však s ním taky přišel Franta ;-)). Chvíli mi trvalo, než jsem si na něj zvykla, ale dneska ho mám do salátů nejradši.

A. Alimo 11.12.2020 14:39

Nevím proč, ale celou dobu čtu NÁLADOVÁ dýně a marně přemýšlím, co je na ní náladovýho ;-D. Tak tuhle náladovou bych mohla to tak, že velmiR^ . Až nějakou potkám, určitě koupím a bude bezva oběd. Dík za inspiraci Liko.

Z. Lika 11.12.2020 15:18

Tak je to taková náladovka, ještě podzimní. Určitě vyzkoušej, budu se k ní určitě vracet.

T. Zana 11.12.2020 14:32

To vypadá jedle :-). Teda taktéž to vypadá, že jsi zapékala větší hrušku ;-D.

Z. Lika 11.12.2020 15:19

Dýnička byla legrační, zachránila jsem ji až ze spodku bedny, kam mezi svými macatými příbuznými propadla... Já malověrná jsem jimi pohrdla, příště po nich hmátnu bez rozpaků.

J. Fialová 11.12.2020 15:33

Je slovo "zachránila" v tomto případku na místě?? Zachráníš - a sežereš 8-o

Z. Lika 11.12.2020 16:27

Dopřála jsem jí slavný konec s patřičnými poctami. Místo aby shnila jako hnida. ;-D

Š. Matyášová 11.12.2020 12:50

plněný dýně jsou moc dobrý...a až budeš dělat špagetovou..to budeš mít reflex jako psi pana Pavlova...;-DR^

Z. Lika 11.12.2020 15:19

Špagetovku mám taky ráda, jako příloha bezva.

Z. Jenny 11.12.2020 11:21

Vypadá to velmi lákavě asi pořídím dýni. Liko díky za inspiraci! R^

Z. Jenny 11.12.2020 12:32

Tak zrovna tady nikdo není ,tak přidám jednu krátkou dýňovou, logistickou,myslím,že to byl Vodňanský nebo Skoumal?

"Leze chlap po rýně ,na půdu pro dýně. Rýna se s ním zohla,co nejvíc mohla." ;-D Tak pozor jo! !

J. Fialová 11.12.2020 14:04

Jednoho dne v Podivíně / naštvali se dýň a dýně / ze zahrady za vrátka / vykopli svá dýňátka.

No, nic moc, ale snaha byla ;-D

A. Zemanová 11.12.2020 14:32

;-D

Z. Lika 11.12.2020 15:11

Jarko, tos vymyslela ty? Moc pěkné, je vidět, že máš dýně opravdu ráda :-)

Z. Yga 11.12.2020 15:18

Asi ji budeme říkat Jarka Dyňulka! ;-D;-D

J. Fialová 11.12.2020 15:28

Inspirace = dětská říkanka: "Stalo se to v Podivíně - k dýňovi se pěkná dýně jednou v máji přikulila, a hned z toho svatba byla."

To je jak z Červené knihovny, že. Já to upravila na reality show :-P

T. Zana 11.12.2020 16:59

No a nebo se to dá vzít tak, že to tvoje je logickým pokračováním prvního ;-).

Z. Jenny 11.12.2020 15:28

Ty se nezdáš! Prostě to v Tobě dříme. R^;-D;-D

J. Fialová 11.12.2020 15:31

Jenny, ta Tvoje se mi líbí víc! Připomíná mi to perly typu "Na přechodu pro chodce drtí tatra důchodce" ;-)

Z. Jenny 11.12.2020 17:04

Zítra jedu do velkoměsta PR,tak doufám,že se na přechodu nebudu moc vrtět.;-D;-D

M. Crossette 11.12.2020 18:48

Jarko ;-D;-D

Z. Lika 11.12.2020 15:20

Jenny, pořiď. Tyhle baculky jsou moc chutné. Hlavně když se nemusejí loupat, to je mor!

Z. Jenny 11.12.2020 17:08

No právě Liko, ty loupací zážitky z mládí už raději milosrdně vytěsňuji.:-)Celý podzim jsem loupala jablíčka darovaná za péči o zahradu, to mi stačilo ale zase ta vůně jablek bez postřiku a dávnější odrůdy, to bylo, mňam.R^:-)

A. Bytová 11.12.2020 11:18

Tak toto je první dýní recept, který mě zaujal. Jsem sice spíš ten typ řízkopřikusující, ale tady zde ta nádivečka! Až nějakou opuštěnou dýničku potkám, dozajista vyzkouším.

Z. Lika 11.12.2020 15:27

Na té nádivce je bezva, že je jednoduchá. A když ten sýr místo strouhání nakrájíš na kostičky, tak to s chutí udělá divy.

Z. Matylda 11.12.2020 10:13

Tak na tuhle dýni už doma měsíc zírám a nemám inspiraci, takže tohle by byla možnost :) jen teda aby mi někdo nesež... ty ingredience. Snad uhájím :-)