15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Naládovaná dýně, zvaná máslová

Vyzkoušela jsem další dýni. A bez loupání!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 12.12.2020 10:05

Dýňový olej má prý velmi blahodárné účinky na močové ústrojí (však s ním taky přišel Franta ;-)). Chvíli mi trvalo, než jsem si na něj zvykla, ale dneska ho mám do salátů nejradši.

Z. Lika 11.12.2020 22:10

Ano, Maričko, dýňový olej znám a má výbornou chuť, sehnala jsem ho jednou přímo od zdroje, kde si ho sami lisovali. Ale stejně mám nejradši celá semínka :-) A ráda si je i vylouskám.

Na dýně k jídlu - kromě toho sladkokyselého kompotu - jsem nikdy nebyla zvyklá, napadlo mě to až někdy začátkem 90. let, kdy makrobiotici začali houfně pěstovat hokkaido.

M. Crossette 11.12.2020 21:31

Liko, neboj, dýně, které se prodávají u vás budou ty pravé "zimní" (k nim máslová patří), jinak by se kazily (pokud jdou tedy dovážené a ne české). Ano v NE je druhů spousta, pokud si vzpomínám, tak nejvíce se zapékala "Acor squash"(větší, kulatá zelená "vroubkovaná") - na sladko, sypaná hnědým cukrem, tak ji někdy dělala moje tchýně (ale take hlavně dělala tu máslovou u ní jsem si jí oblíbila. Nebo pak různě plněná na slano. My se holt zasekli u téhle máslové, sám manžel navrhoval, ať je koupím, když jich viděl v obchodě plné óbr bedny. Fakt dnes nevím, proč jsem s dýněmi tenkrát víc neexperimentovala :-/

A shodou okolností jsem před chvíli domluvila s mojí sestřenici v Německu a jak nějak došla řeč na oleje, říkala, že jako zálivku na zelený salát používá dýňový olej (kurbisový), lisovaný z dýňových semen. Má prý černou barvu, takže je na listech salátu vidět. Ukázala mi menší lahvičku a je prý velice drahý, ale vele zdravý. Znáš ho, já tedy ne, byla to pro mne novinka.

Teď než jsem to chtěla odkliknout, tak jsem se koukla na český net. A je tam o dýňovém oleji hodně odkazů, tak se koukni, pokud ho neznáš.

Z. Lika 11.12.2020 18:59

Maričko, to je zajímavé, s tou nepovedenou máslovkou, snad tuhle smůlu mít nebudu, protože ten oranžový vnitřek je lahoda. A jak píšeš, že jsou zasyrova tvrdé - právě to je výhoda tohoto receptu, že je musíš jen překrojit, žádné loupání. A pečením to změkne.

V Nové Anglii musejí mít dýní hromady druhů, tam se jim musí dařit!

M. Crossette 11.12.2020 18:48

Jarko ;-D;-D

M. Crossette 11.12.2020 18:48

Liko recept a hlavně fotky lákají k vyzkoušení.

Už jsem myslím dříve psala že , tyhle máslové dýně jsem za pobytu v New England kupovala pravidelně, většinou hned třeba deset najednou, protože se dají dlouho skladovat (a navíc byly levné). Jenže to byly dýně pěstované ve správném podnebí, takže kůra byla tvrdá, že šla těžko rozříznout (jak je vidět na videu) a vnitřní "maso" bylo tvrdé pomalu jak brambora. Takže jsem z ní dělala dýňovou kaši jako přípohu (pracně pokrájela na kolečka, která pak šla lépe oloupat, "maso" pak na kostičky a měkké rozmačkat na kaši). Plnit ji jsem tenkrát byla líná (když nám chutnala ta kaše), dnes bych to zřejmě zkusila. Jenže před lety jsem tuhle dýni koupila u "samoobslužného stánku" u domu, kde ji pěstovali. Na pohled vypadala stejně jako ta dávná a tak jsem koupila hned několik. Jenže měla měkkou slupku (což nevadilo), a místo skoro oranžového masa bylo byla uvnitř světle žlutá a vodnatá, takže se rychle rozvařila v řidší kaši. No snědli jsme j, ale byla jsem jí natolik zklamaná, že jsem pak už nevěřila ani těm co jsem viděla v obchodě. Teď jsem zlákaná tímhle receptem a možná jednu z obchodu zkusím, třeba budu mile překvapená.

Jinak opravdu platí to, jak kuchař říká na videu. Kupte jen takové co mají co nejvíce válečkový tvar. Ty, co mají dlouhý tenčí krk a bachratý spodek neberte, protože "v krku" moc masa není a v "břiše" je zase hlavně dutina na semena.

Z. Jenny 11.12.2020 17:08

No právě Liko, ty loupací zážitky z mládí už raději milosrdně vytěsňuji.:-)Celý podzim jsem loupala jablíčka darovaná za péči o zahradu, to mi stačilo ale zase ta vůně jablek bez postřiku a dávnější odrůdy, to bylo, mňam.R^:-)

Z. Jenny 11.12.2020 17:04

Zítra jedu do velkoměsta PR,tak doufám,že se na přechodu nebudu moc vrtět.;-D;-D

T. Zana 11.12.2020 16:59

No a nebo se to dá vzít tak, že to tvoje je logickým pokračováním prvního ;-).

Z. Lika 11.12.2020 16:27

Dopřála jsem jí slavný konec s patřičnými poctami. Místo aby shnila jako hnida. ;-D

J. Fialová 11.12.2020 15:33

Je slovo "zachránila" v tomto případku na místě?? Zachráníš - a sežereš 8-o

J. Fialová 11.12.2020 15:31

Jenny, ta Tvoje se mi líbí víc! Připomíná mi to perly typu "Na přechodu pro chodce drtí tatra důchodce" ;-)

Z. Lika 11.12.2020 15:30

Je to opravdu dobrota, budu se k receptu vracet. Je taky hodně sytý, a ty oranžové zeleniny jsou prý mimořádně zdravé (snad to tímhle někomu neznechutím :-)

J. Fialová 11.12.2020 15:28

Inspirace = dětská říkanka: "Stalo se to v Podivíně - k dýňovi se pěkná dýně jednou v máji přikulila, a hned z toho svatba byla."

To je jak z Červené knihovny, že. Já to upravila na reality show :-P

Z. Lika 11.12.2020 15:28

Neváhej a jdi na ni! Byla by jí škoda do kompostu.

Z. Jenny 11.12.2020 15:28

Ty se nezdáš! Prostě to v Tobě dříme. R^;-D;-D

Z. Lika 11.12.2020 15:27

Na té nádivce je bezva, že je jednoduchá. A když ten sýr místo strouhání nakrájíš na kostičky, tak to s chutí udělá divy.

Z. Lika 11.12.2020 15:20

Jenny, pořiď. Tyhle baculky jsou moc chutné. Hlavně když se nemusejí loupat, to je mor!

Z. Lika 11.12.2020 15:19

Špagetovku mám taky ráda, jako příloha bezva.

Z. Lika 11.12.2020 15:19

Dýnička byla legrační, zachránila jsem ji až ze spodku bedny, kam mezi svými macatými příbuznými propadla... Já malověrná jsem jimi pohrdla, příště po nich hmátnu bez rozpaků.

Z. Lika 11.12.2020 15:18

Tak je to taková náladovka, ještě podzimní. Určitě vyzkoušej, budu se k ní určitě vracet.

Z. Yga 11.12.2020 15:18

Asi ji budeme říkat Jarka Dyňulka! ;-D;-D

Z. Lika 11.12.2020 15:11

Jarko, tos vymyslela ty? Moc pěkné, je vidět, že máš dýně opravdu ráda :-)

A. Alimo 11.12.2020 14:39

Nevím proč, ale celou dobu čtu NÁLADOVÁ dýně a marně přemýšlím, co je na ní náladovýho ;-D. Tak tuhle náladovou bych mohla to tak, že velmiR^ . Až nějakou potkám, určitě koupím a bude bezva oběd. Dík za inspiraci Liko.

A. Zemanová 11.12.2020 14:32

;-D

T. Zana 11.12.2020 14:32

To vypadá jedle :-). Teda taktéž to vypadá, že jsi zapékala větší hrušku ;-D.

A. Zemanová 11.12.2020 14:30

Dezorientovaná sova, to sedí. :)

J. Fialová 11.12.2020 14:04

Jednoho dne v Podivíně / naštvali se dýň a dýně / ze zahrady za vrátka / vykopli svá dýňátka.

No, nic moc, ale snaha byla ;-D

Š. Matyášová 11.12.2020 13:01

to už dělám několik let,,že v době dýní,je strouhám do všeho..i do olejový bábovky....takže v sekaný a v karboších, je to moc dobrý...

Š. Matyášová 11.12.2020 12:50

plněný dýně jsou moc dobrý...a až budeš dělat špagetovou..to budeš mít reflex jako psi pana Pavlova...;-DR^