22.1.2020 | Svátek má Slavomír


MLSOTNÍK: Medové dny

6.11.2008

Pak na kuchyňský stůl začnou snášet různé ingredience, až vznikne podivuhodná hromada, mezitím si horečně zapisují tužkou na pytlík od mouky, co ještě chybí (aby následně onen inkriminovaný sáček v momentálním zatemnění mozku hodily do koše), začnou se vyhrabávat formičky a vykrajovátka (herdek-filek, kam jsem si je uložila, vždyť jsem je dala na takové místo, abych je okamžitě a v klidu našla) - zkrátka, začne pohodový předvánoční čas (:o)).

A tu jsem já se svojí troškou do mlýna. Dneska jsem se tak lehce proštrachávala na počítači a našla jsem tam tyto tři báječné recepty. Jsou opravdu moc chutné, jenom se divím, že jsem je ještě nezkusila sama vyrobit - chichi. Asi proto, že je dělává mamka a nabalí mi vždycky krabici s sebou.

Oplatkové řezy - od bilovské babičky
100 g másla
100 g medu
100 g hořké čokolády
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 bal. dortových oplatků (kulaté)

Máslo, med a čokoládu rozehřejeme a mícháme, dokud nevznikne hustá hmota. Přidáme nasekané ořechy. Hmotu nalejeme na oplatky a po částečném ztuhnutí přikryjeme dalším oplatkem (oplatek-hmota-oplatek). Skládáme na sebe do komínu, zatížíme, dokud úplně neztuhne. Krájíme na trojúhelníčky.

Poznámka:Bilovská babička není moje babička, ale babička mých milých neteří z Velkých Bílovic. Ona tento recept dávala mé mamce se slovy - "tyto zákusky strašně dlouho vydrží" - chachá, to se spletla, vůbec nic nevydrží. A moje mamka zas říká - "Ty jsou dietní a zdravotní." ... "Jak to myslíš, dietní?" ... "No přece je tam med místo cukru, a ty oplatky taky nejsou sladké, ořechy jsou moc dobré na nervy, hořká čokoláda je zas výborná na paměť, no a máslo se tam ztratí!" No fakt - má pravdu, předsedo, má pravdu (:o)))).

Perník litý - od babičky M.
1/4 l mléka
1 vejce
1 lžíce medu
1/4 kg cukru
40 g oleje
1/2 kg hladké mouky
1 prášek do perníku

Mléko, vejce, tekutý med, cukr a olej smícháme a rozšleháme. Přidáme mouku s práškem do perníku, zamícháme, nalejeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme.

Poznámka: babička M. taky není moje babička, ale matka rodná (Marie či Michnová, jak se komu zlíbí). Tento perník je vhodné zapíjet šípkovým či bylinkovým čajem (pro JakubaS spíš tedy výluhem či odvarem) a je fakt dobrý, ani se nemusí ničím promazávat či polévat polevou.

Mechové perníčky - tajný recept od Marie Vlkové
3/4 skleničky medu (cca 1,5 dcl)
1/2 kostky Hery (Lukana, Visa...)
1 kg hladké mouky (přibližně)
35 dkg mletého cukru
3 - 4 vejce
2 lžičky sody
1 lžička kakaa + perníkové koření (Kotány)

Med a tuk rozehřejeme, po vychladnutí přidáme ostatní přísady, vypracujeme těsto, vykrájené tvary pečeme ve vyhřáté troubě. POZOR - po upečení naskládat na vál a přikrýt přes noc mokrou utěrkou (namočit a vyždímat). Na druhý den slepujeme (nejlepší jsou povidla) a poléváme čokoládovou polevou. Perníčky jsou měkké a ihned ke spotřebě - netřeba je nechat naležet.

Poznámka: Tato receptůra je opravdu tajná, tak vás prosím, nikde ji nešiřte ni písemně ni ústně - nejlepší by bylo ji napsat na papír, naučit zpaměti a dokument zničit (např. sníst). Recept od Marie získala moje sestra Dana velice pokoutným způsobem (ani jsem se radši neptala, jakým, abych z toho neměla noční můru) a mně ho předala pod strašlivou přísahou na holý pupek, že ho budu opatrovat jako oko v hlavě (;o)).

Přeji vám všem dobrý den a dobrou chuť - vaše YGA

Yga


Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!