Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Kuchyň líné hospodyně
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana 3.11.2006 14:06Re: Rady Dědy Porady hmmm - že by se vyzkoušelo? I s tím pomačkáním |
kADLUS 3.11.2006 14:16Re: Re: Rady Dědy Porady Pro Zanu: Doplnit celerovou pomazánkou, ani ta Kadarka by nebyla špatná. Mají jí i u nás v některých supermarketech, pod etiketou Mazedosche, nebo RosenthalerKadarka. Připomnělo mi. Míval jsem tetu, reemigrantku z Francie. Při návštěvě byla nějaká báječná celerová pomazánka, dokonce mám dojem, že bez majonézy, jen se strouhaným sýrem, nebo tak nějak. Já, studentík s rudýma ušima,jsem do tetky (prima ženská, s francouzským šarmem a smyslem pro každou špatnost) ryl, proč jako ? Poznáš, chlapče, poznáš ! Pravdu měla, jdu koupit celer! |
zana 3.11.2006 20:37Re: Re: Re: Rady Dědy Porady už od mala jsem cítila, že mi celer nějak nesedí. Přednosta ho rád. |
vosatko 3.11.2006 13:20# Na jidla z jednoho hrnce je nejlepsi rimsky hrnec. Jidlo v nem muzete predlozit na stul i hostum.Vyrabeji se i s vkusnymi dekorativnimi vzory. Zelenina, ruzne druhy masa i klobasky ....se se zeleninou, bramborama a korenim bajecne promisi. Nepotrebujete tuk, staci par kousku masla(ale nemusi).Muzete taky posypat syrem a dat na par minut zapect pod gril. |
Karolína 3.11.2006 11:45Falešný humr Ta pomazánka z celeru je fantastická, znám a dělám. Mrkvovou pomazánku dělávala moje maminka jako falešného humra. Přidala tam půl na půl krabí tyčinky jemně nařezané a strouhanou mrkev, majolku a trochu citronové šťávy, špetku vegety a bílého pepře. Můžeme kombinovat i zakysanou smetanu napůl s majolkou, je to jemnější. Já tu čtu všechny mlsotníky, i ty starší a i když se v této nemocnici opravdu teplé jídlo dá jíst, tak je to všechno tak zoufale stejné, že bych už opravdu uvítala změnu. Tak si tu s mojí spolutrpitelkou na pokoji aspoň vyměňujeme recepty a pak už jen prosíme, aby toho ta druhá nechala, neboť sliny se sbíhají a tečou a tečou....... pak přinesou studenou večeři, typu půllitr mléka a 2 makové buchty a je po náladě. Nejen proto, že sladké nejím a mléko nepiju, ale hlavně proto, že jsme chuťově naladěny na zapečené brambory, různé pomazánky, dobrá masíčka atd. atd. No, musíme vydržet!!!! |
aida 3.11.2006 11:56Re: Falešný humr Tu nemocniční stravu nezávidím, ani málo; doteď vzpomínám na to, co nám nosili na jídlo v porodnici (=naprosto nevhodné, jak dieteticky, tak chuťově). Pomazánku dělám podobnou, ale místo krabích tyčinek dávám filé, kromě mrkve i celer, místo majolky jogurt, vegetu žádnou. |
aida 3.11.2006 11:58Re: Re: Falešný humr Jejda, ono se to vložilo jinam, Karolíno, omlouvám se; tenhle příspěvek patřil pod jiný. |
zana 3.11.2006 12:09Re: Falešný humr Karolíno , sláva, sláva - co nožka |
Karolína 3.11.2006 13:43Re: Re: Falešný humr Dráty jsou venku, píšu o tom v diskusi od příspěvku paní Ruščákové! Nic moc, ale co naděláme! Pa |
Fallowa 3.11.2006 13:05Re: Falešný humr No,tak doufám,že dráty jsou z nohy pryč a vše je v mezích možnosti O.K.! |
zana 3.11.2006 10:35páni !!! To jsou ale pěkné kousky .. v článku, v příspěvcích ... taky bych měla nejíst.... |
dalmatin 3.11.2006 10:16Milé kuchařinky a kuchtíci, co mi to děláte? Šilhám hlady a přitom mám závazek, že ty věčně se srážející kalhoty mi zase budou jakorát. Miluju brambory a tohle tedy zkusím. Kalhoty počkaj. |
tosca 3.11.2006 9:02Pááni to jsou prima recepty. Ty brambory vypadají moc zajímavě. A ty pomazánky vlastně taky |
Fallowa 3.11.2006 9:00Výborná inspirace a z komentářů taky!Díky! |
Zdena 3.11.2006 8:52ještě KAPUSTOVÝ PEKÁČ Kapustový pekáč: Vepřové plecko či méně tučný bůček nakrájet na kostky, péci standardně hodně omajoránkované a očesnekované, lehce posolené a pokmínkované drceným kmínem. Když je to poloměkké, přidat na proužky krájenou, pak spařenou kapustu (celou horu kapusty). Zatímco se kapusta díky rozpálené troubě p od poklicí v pekáči smrskává, zbyde čas na krájení syrových brambor. přisypat do pekáče a přisypat majoránku a česnek a sůl a případně podlít a péci, dokud to není měkké všechno. Pak je skoro hotovo - lze to podávat, ale když to ještě zasypete 2-3 lžícemi hladké mouky a buď povaříte nebo vrazíte zpět do rozpálené trouby, pokrm získá hustou mňamtavou šťávičku... |
Vakandi 3.11.2006 9:14Re: ještě KAPUSTOVÝ PEKÁČ umírám hlady |
Dee 3.11.2006 12:31Re: Re: ještě KAPUSTOVÝ PEKÁČ Kolegyně mi právě věnovala chleba s máslem a domácí marmeládou,takže nejhorší hlad je pryč,ale chuť na něco lepšího zústává. |
Vakandi 3.11.2006 14:06Re: Re: Re: ještě KAPUSTOVÝ PEKÁČ Máš hodnou kolegyni, toho si važ já dostala od kolegyně větrovku tedy bonbon - větrový, nééé bundu |
Li 3.11.2006 8:38Mňam mňam:-) Skvělý recepty S tím zelím to určitě vyzkouším. Ráda dělám šlehačkové brambory, to je taky rychlé a na nádobí úsporné. Oloupané brambory nakrájím na kolečka, na kostky nakrájím maso - nejvíc mi v tom chutná vepřo - plecko. No a do vymazané pečící misky našoupu vrstvu brambor, masa, brambor - průběžně solím, pepřím, paprikuju a pak vrazím do trouby. Když to začne vonět, přeleju vše šlehačkou a nechám už odkryté dopéct do barvičky |
aida 3.11.2006 10:29Re: Mňam mňam:-) Jo, něco podobného dělám taky. Jelikož vepřové a hovězí nám nechutná, dělám to z kuřecího nebo krůtího stehna. Ještě přidám šalotky, neoloupané stroužky česneku, (hodně), někdy i pokrájenou kapii nebo pórek. Skoro je ta příloha lepší než samotné maso. |
Yezi 3.11.2006 10:35Re: Mňam mňam:-) Výborné jsou i samotné brambory. Brambory oloupeme, necháme vcelku a svrchu nařežeme na ježka (jako špekáčky), osolíme, natěsnáme vedle sebe a dáme ve vyšším pekáči zapéct na cca 15-20min do trouby. Mezitím do šlehačky vmícháme sekaný šalvěj, podle chuti bílého pepře, může být trocha drceného kmínu a komu chutná česnek, tak lžička drceného česneku. Brambory zajijeme šlehačkou a posypeme parmezánem nebo goudou. Pečeme pomalu, dokud se nevypečou do zlatova, takže cca 1,5 hodiny. Jsou výtečné ke grilovaným i pečeným masům, ale nejlepší jsou samotné a klidně i za studena. |
Zdena 3.11.2006 7:57Přidám KUŘE v jednom pekáči Kuře: Cibule + ang. slanina (nemusí být) + papriky na proužky + rajčata (i konzervovaná) + syrové brambory na plátky + kuřecí kousky jakékoliv + grilovací koření + sůl. To vše do remosky či pečící nádoby s poklicí a do šup trouby. Asi po 40 minutách poklici sundám a průběžně kontroluji stav tekutin. Ryba-rác (recept ze starých kuchařek edice Merkur): V pečící nádobě na troše oleje nechat pod poklicí opákat-dusit plátky osolených syrových brambor. Zatímco brambory pomalu nabývají skelný lesk si nakrájíte cibuli na proužky + rajčata + papriky a jednotlivé vrstry namačkáte na brambory. Lehce posypat vegetou. Pořádně přimáčknout! Nahoru poklást rybu (ideální je kapr, ale i filé lze) předem obalenou v mouce a opeklou na pánvi na troše oleje. Rybu doporučuji potřít česnekem...Zbylý olej z pánve přilít do pekáčku + vše zalít 1 kelímkem šlehačky ši krabičkou Tatramléka. Přiklopit poklici a šup do trouby asi na 45 minut. |
Vakandi 3.11.2006 7:43Dobré ránko :-) Skvělé O víkendu vyzkouším. Celer můžu, mňam, příští týden, nám ho pan vedoucí jídelny připraví obalovaný Zajímalo by mne, čím krmí Li jeleny, jim parohy nevisí .. .. .. .. .. |
Ejška 3.11.2006 7:19Recepty Díky za inspiraci - vlastně i lék na všechno, ty parohyvisící, teda.. to mě dostalo, zítra mažu rohlíky s pomazánkou na parohovou nemoc Evo, už dneska nebudu, tak ti přeji zítra úžasný den se stříbrňáčkem "Aurelikem", víkend plný štěstí |
Alča 3.11.2006 6:50Ó, děkuji Ti dobrá vílo za inspiraci mám v lednici tři celery, které mi vnutila sousedka na zahrádce (ona je nejí, ale líbí se jí jako rostlinky), mražák je beznadějně plný, tak už jsem vymyslela na víkend svíčkovou (tam se dá celeru hodně), zeleninovou polévku a tahle pomazánka, to bude překvapení šéfkuchaře! (A celer bude pryč a budu mít pokoj ...). |
MaRi 3.11.2006 8:38Re: Ó, děkuji Ti dobrá vílo za inspiraci to budou přímo celerové orgie |
Olčava 3.11.2006 6:28Ty pomazánky dělám jako jednu (mrkev celer dohromady), ale samotnej celer to mě nikdy nenapadlo, to vyzkouším. Někdy když mě honí mlsná a já už jí nestačím utýct, tak si nastrouhám mrkvičku do bílýho jogurtu...mňam. |
Li 3.11.2006 8:31Re: Ty pomazánky Jirkova specialita je strouhaná mrkvička s rozinkama a oříškama zakvedlaná do šlehačky To nemá chybu |
Olčava 4.11.2006 8:42Re: Re: Ty pomazánky No to vůbec nevypadá špatně. Až budu příště utíkat před mlsnou (a jak se znám, tak to nebude ani tak dlouho trvat), vyzkouším. A ta šlehačka je ušlehaná? |
Vave 3.11.2006 6:13Tak ty brambory musím vyzkoušet hned tento víkend - zaujalo mě tam to zelí, takhle jsem ho ještě nejedla. A ty pomazánky se určo taky budou hodit. Díky! Takové recepty se mi moc líbí, taky jsem líná, taky ráda jeden hrnec, a co se týče "buchet", tak nejllépe z jedné mísy vylít na plech a pak nakrájet na malé zdodné kousky. Lapile, já bych zas v tom tak velký problém neviděla, že něco po hostech zbyde. Však jindy jsou hosté jak sarančata a taky to problém nebývá. Jinak brambory na loupajdu určitě můžu - a už jsem je dlouho neměla. Nebo pečené v troubě, na půlku, řeznou stranou nahoru, pokmínovat, něbo potřít rozpuštěným sádlem (olejem) a okmínovat a nechat v troubě do růžova nafouknout Mňam |