3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuchařské trapasy

Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Vybavuji si své první kuchařské neúspěchy a musím se smát. Asi to pro mne byly velké trapasy, když si je pamatuji dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fallowa 31.3.2006 9:02

Re: trapnej gulas hajneho Cajthamla

Milý WWW,slzím tu smíchy,protože jsem si živě představila tu scénu!Připomnělo mi to příběh,který mi vyprávěla kamarádka o jejím dědovi.Ten miloval smažený sýr a když ho jednou měli k obědu,děda něco u sebe v pokoji dělal a na volání,,dědo,ten sýr ti vystydne´´přišel až za drahnou chvíli.S chutí se do sýra zakousl,jenže teď už jen vlažný sýr se změnil v lepkavou gumu a jak děda vzdaloval ruku s vidličkou s napíchnutým sýrem,stejně se vzdalovala od jeho úst horní zubní protéza,která se do gumového sýra vlepila.V ústech držel sýr na dolních(vlastních)zubech a když protéza doputovala do poloviny vzdálenosti mezi ústy a rukou,děda to vzdal a odešel do koupelny vyprostit protézu z oblíbeného pokrmu.U stolu se mezitím smíchy dusil zbytek rodiny a od té doby byl prý děda u stolu jako první...
PetraK 31.3.2006 10:23

Re: Re: trapnej gulas hajneho Cajthamla

Lidi vy mě dneska ničíte  Nejdřív Cajthaml a teď děda se smažákem
Zdena bez psa 31.3.2006 13:35

Re: Re: Re: trapnej gulas hajneho Cajthamla

Já věděla, že si mám ty největší koniny nechat až na potom, až se budu moci soustřerdit.
WWW 31.3.2006 13:41

Re: Re: Re: Re: trapnej gulas hajneho Cajthamla

No jo Zdeno, to je preci vdecny tema.
S tim smazakem je to taky krasny. O tehle vecech by se dalo psat dlouho !
Hezky vikend !
WWW 31.3.2006 13:53

Re: Re: trapnej gulas hajneho Cajthamla

Pekna historka mila pani Fallowa. To jsou veci nekdy s tema protezama. Az se desim, co me jednou ceka ! Hezky vikend !
Hana Williamson 1.4.2006 17:14

Re: trapnej gulas hajneho Cajthamla

To je o necem jinym, ale tady v Jizni Karoline je mesto jmenem Florence, kde v jedne mene zadouci casti toho mesta je podnik, otevreny 24 hodin denne, kde delaji NA SLEVU zubni protezy vicemene na pockani - naproti je takovy hnusny motel. My kolem toho obcas jezdime, neb je to cestou ke tchyni. Parkoviste narvany autama az z New Yorku (14 hodin cesty). Dle ozdob na a v autech to musi byt prevazne cernosi. Jo, tak to bych chtela slyset tehle lidi story, kdy a jak se proteza uvolnila.
aida 31.3.2006 2:41

Minulý týden se tu řešil ten kapr,

neměla jsem čas přispět, tak to píšu teď.
Naše oblíbená, úprava je "Kapr po Lutovsku" jinak též "Kapr podle Ládi" - dělá ho tak můj nevlastní švagr Láďa z Lutové u Třeboně (když jsme tam, vždycky ho o to poprosíme, doma, to ale neděláme).
Kapra očistíme, vypitváme, zbavíme šupin a nakrájíme na porce. Ty obalíme ve směsi hladké mouky a pálivé vegety. Dáme na pekáč, přidáme tak osminku pokrájeného másla a na to nalijeme jednu sklenici leča. No a pak už jen pečeme a čekáme na lahodný výsledek. Je to opravdu moc dobré. Jako příloha je nejlepší dobrý chleba (a Regent, samozřejmě).
Kapr je nejlepší z nějakých sádek, aby nesmrděl bahnem (Láďa je kupuje v Třeboni). Dobré je přidat i vnitřnosti (doporučuju přikoupit, třeba jikry jsou takhle udělané moc dobré, ty si vždycky uzurpuju já). Osobně vegetu nepoužívám, určitě by to šlo nahradit něčím přírodnějším, bez glutamátu.
Zkuste to a nechte si chutnat. Když nám to švára dělá, tak nejmíň tři pekáče (a kapry) pro větší společnost. A doteď vzpomínám na teplé jaro tak před cca 5 lety. Vytáhli jsme si na zahrádku ping-pongový stůl, dali na něj ubrusy, servírovali tohle a 4-kilového kapra jsme snědli ve třech lidech, leželi jsme přitom na trávě. A to sluníčko přitom tak hezky svítilo...
 
 
aida 31.3.2006 2:17

To mleté maso se špenátem

dělám taky, ještě je do toho dobrá trocha čerstvého, nadrobno nasekaného zázvoru. Přidává se hned k té cibuli na začátku. A nakonec tam dávám sýr, rozpustí se, vajíčka nemusí být (ale občas je tam taky přidám). A zmraženého špenátu klidně dát celý sáček, jen se slije ta voda po rozmražení. Je to moc dobré, našim děckám to moc chutná.
PetraK 31.3.2006 0:16

Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Mně se vybavil můj první a jediný pokus o ovocné knedlíky, který skončil naprostým fiaskem. Stála jsem v kuchyni, na rukou nalepenou kvalitní harmoniku z těsta, která nešla sundat, bulila jsem jako bulík a u ucha mi bylo přidržováno sluchátko, kde jsem od mámy dostávala náležité rady.
Zážitek byl tak mocný, že jsem od té doby k přípravě ovocňáků nepřistoupila. ovšem tehdy jsem jich vyrobila - jak jsem pořád musela přidávat ingredience - půlku mrazáku
WWW 31.3.2006 1:20

Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

To jste se ovsem mila Petro dopustila velikanskej chyby. Myslim tim bulenim a horecnou snahou o napravu. Ba jste tim pripravila mozna gastronomii o jedinecnou specialitu. Jak myslite mila Petro, ze vznikly chlupate knedliky ? No proste a jednouduse tak, ze kdysi davno vase predchudkyne varila poprve bramborove knedliky a jeste k tomu cekala navstevu. Brambory poradne neuvarila, nedrzelo to ani s krupici pohromade . Tak do toho sypala vsechno mozny, az to jakz takz se slepilo, ale tvar to byl velice podivnej . A hoste uz si otirali nohy o rohozku. I utrela si ta statecna zena slzy, sla se napudrovat a pak tu misu hrde prinesla na stul. Uvarila jsem vam specialitu rekla ! Knize Hohenlohe v Bavorsku tohle musi mit k zeli a veprovemu, a beda, kdyz se to nepovede. Bratranec co tam slouzi mi poslal recept .Reknu vam ale,je dost narocne na vareni. Musi se to hlidat, date tam o deko vice mouky a muzete to vyhodit !!! Mohla jste dat PetroK svetu PETROkOVOCNAKY !!!
Vakandi 31.3.2006 7:21

Re: Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Mňaam chlupaté knedlíky, ty milujeme celá rodina  hlavně k houbovce. Mně je naučila babička,skvělá to kuchařka.
Katka 31.3.2006 9:17

Re: Re: Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Jéééééj, a nepripíšete chytro recept na tie knedlíky? U nás je toto jedlo takmer neznáme, zrejme ako u vás naše bryndzové halušky, ale ja si ho vždy v Čechách dámvam, pretože ho zbožňujem. Len recept mi je trápne od kuchára pýtať...
Vakandi 31.3.2006 12:20

Re: Re: Re: Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Babička to dělala takhe  kilo brambor oloupat,nastrouhat,slít vodu, dát 1 - 2 vejce dle velikosti a asi +-30 dkg polohrubé mouky, (dávám podle oka) udělat koule velké asi jako pomeranč a vařit ve vroucí vodě asi 25 minut. Pekně vyplavou.
Karolína 31.3.2006 7:32

Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Jo, tak to mi připomíná mojí tvorbu čehosi (nějaké plněné bochánky to měly být) z kynutého těsta. Smíchala jsem ingredience dohromady a začala z toho tvořit to, co to mělo být - bochánky s džemem. Jenže jsem udělala drobnou chybičku - nenechala jsem to těsto vykynout a patlala jsem to jako mazlavou pastu po rukách. Až jsem potupně přeskočila s tou zasychající lepivou hmotou, co jsem ji už měla úplně všude, potok a šla si poplakat k sousedce, že z toho těsta prostě bochánky ne a ne udělat. Té škubalo v koutcích, když mi vysvětlovala, čím to tak asi bude!!! Ale bochánky se nakonec povedly a ani jich nebyl celý mrazák. A sousedka dostala za své rady sladkou odměnu, i když si myslím, že se tomu občas zařehtá ještě dneska!
Fallowa 31.3.2006 8:40

Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Když jsem poprvé dělala buchtičky se šodo,dala jsem si záležet - řádně vykynuté těsto jsem po malých kouscích dávala do pekáče dobře politého(vnitřku)rozpuštěným máslem a když jsem došla do půlky pekáče,těsto došlo,protože jsem vlastnila jen velký pekáč(na husu,kachnu a p.).Nelámala jsem si s tím hlavu,pekáč strčila do trouby a za chvíli jsem zírala - těsto,protože mělo místo,nevyběhlo do výšky,ale do šířky!Takže výsledek byl nevšední - místo dukátových buchtiček jsem měla upečené,voňavé cihly :o))).Tehdy jsem s tím nedělala žádné ciráty;dala jsem na talíř jednu cihlu,polila šodem a(ještě zamilovaný) manžel si cihlu rozkrájel,všechno snědl a pochválil:,,bylo to moc dobrý,jen ten nevšední tvar buchtičky jsem ještě neviděl - to v Praze pečete všechno tak velký?´´
Lída Š. 31.3.2006 8:44

Re: Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Mňam  Hned bych si cihlu dala
Fallowa 31.3.2006 9:11

Re: Re: Re: Každý máme krušný kuchyňský začátky :-)

Lído,já taky - teď jsem už dlouho buchtičky neměla;asi je udělám o víkendu(už dávno samozřejmě peču malé buchtičky):o)))