3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kuchařské trapasy

Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl. Vybavuji si své první kuchařské neúspěchy a musím se smát. Asi to pro mne byly velké trapasy, když si je pamatuji dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JoVo 1.4.2006 15:32

Re: Re: Pane, ktery jsi trpel za nas hrisne na krizi, ochranuj nas od mikrovlnky

 Myslím si, že possum i WWW  mohou být na stejných stránkách.Ovšem pokud jeden druhému nebudete píchat drátem do očí, a nebudete používat vulgární slova. Věřím, že k tomu nedojde. Rád čtu nápady vás obou i dalších „chatařů“, nebo „četařů“? (Tak nevím, chataři jsou na chatách a čtaři na vojně! Ach, jó ta čeština. Přeji všem hlavně zdraví a dobré nápady!!!   
possum 2.4.2006 16:20

Re: Re: Re: Pane, ktery jsi trpel za nas hrisne na krizi, ochranuj nas od mikrovlnky

 Bohuzel.
A nevim, mozna jsi me nekde jinde videl. Tudiz bys mohl vedet, ze vulgarni slova (jako dama) nepouzivam. Mozna mluvim, lepe receno pisi,  lidovou cestinou, je-li to nutne??
tojefuk 3.4.2006 12:51

Re: Re: Pane, ktery jsi trpel za nas hrisne na krizi, ochranuj nas od mikrovlnky

Possum,
nech WWW intrikovat a nenech se vytáčet! WWW z toho má evidentně srandu, tak mu to dopřej! A nepráskni dveřma, byla by to škoda! Raději pokaždé vyjmenuj, co se Ti v MV povedlo (povedlo-nepovedlo, tojefuk!) a počkej na reakci vařitelů, kteří to zvrznou! Co když to WWW potají zkouší podle Tebe, ono mu to nejde, tak aspoň remcá a láká k ohništím?
WWW, buďte té dobroty a chvíli počkejte, až to possum vydejchá! Její recepty a Vaše historky by hodně chyběly!
 Oběma předem děkuju!   
JoVo 4.4.2006 22:38

Re: Re: Re: Pane, ktery jsi trpel za nas hrisne na krizi, ochranuj nas od mikrovlnky

tojefuku, souhlasím s Vámi a je třeba, aby possum i WWW zůstali!! Jsou dobří a líbí se mi tak jako Vám. Historky by skutečně chyběly!
Bláža 31.3.2006 21:50

Milí Zvířetníci

chci Vám všem poděkovat za slova podpory , která jste mi psali sem na Zvířetník i e-mailovou poštou. Velmi si toho vážím a velmi mě to pomohlo, opravdu. Jsem moc ráda, že Vás mám.
madla 31.3.2006 20:17

ještě k topinkám (promiňte)

ale byla by škoda nepodělit se o tohle fantastický jídlo. Topinky už umíme a tak vám všem řeknu, co na ně máme nejraději my. Je to směs čerstvých hub (hodně), nakrájíme jako na smaženici a převaříme 5-10 minut, propláchneme studenou vodou (já tam nesnáším ten sliz), necháme okapat a vhodíme na rozpálený olej (sádlo je skvělý, ale potom se to musí jíst jen teplý) a smažíme - no jako smaženici. Pozor - žádná cibu¨le, žádný veje, to by byla chyba !!!! A když už je to měkký, tak přidáme nakrájený nebo na   h r u b é m   struhadle nastouhaný česnek, promícháme a mažeme na posolené a očesnekované topinky a hlídáme, aby nám to ostatní všechno nezbodli. Zkuste to, je to lepší než klasická smaženice a můžete si přitom lhát, že jíte dietně (skoro). Pokud potřebujeme zaplácat žaludky velkých žroutů, pak  dáme vařit pokrájené houby s bobkovým listem a novým kořením, k měkkým přidáme rovněž pokrájené brambory, vodou šetříme, jen tak, aby se to nepřipalovalo. Když jsou i brambory skoro měkké, tak zalijeme podmáslím nebo kefírem nebo jakýmkoliv kyselým mlékem, ve kterém jsme rozvrdlali hladkou mouku a kvrdláme, protože by se jinak udělal hnusnej gumovej knedlík a bylo by to na vyhození. A taky to musíme hlídat, protože je to mrška zvědavá a šla by z hrnce na obhlídku okolí. Provaříme za stálého míchání cca 10 minut, přidáme zakysanou smetanu, rozmícháme, už nevaříme, osolíme, vsypeme čerstvý kopr a pak zahážeme vrata hnojem a pustíme psa, protože to není na rozdávání. Jak říká můj syn : sám mám málo. Jo a  suroviny podle toho, pro kolik lidí se vaří, tak se dá trojnásobek obvyklého  množství. I to bývá málo, opozdilci mají smůlu.
RenataE 1.4.2006 1:08

Re: ještě k topinkám (promiňte)

Taky máme rádi topinky s houbama, topinky musí být klasické mastňačky na sádle smažené, z obou stran silně česnekované (Medvídek promine). Je to sice ne zcela dietní pokrm, ale nadbytečnou energii vydáme při tříminutovém sběru hub na zahradě u chalupy
Hana Williamson 1.4.2006 20:45

Re: ještě k topinkám (promiňte)

No teda Madlo, klobouk dolu; nejenze ty recepty jsou velmi jedle, ale jak to umite popsat je parada. Takhle by se mely psat kucharky
madla 2.4.2006 22:49

Re: Re: ještě k topinkám (promiňte)

Děkuji, velmi si Vašeho ocenění vážím.Jako prémii pro Vás přidám jeden ze zoufalství vzniklý, a od té doby v naší rodině velmi oblíbený recept. Opravovali jsme tehdy dům, nastupovala jsem mateřskou a tak jsem se synkem bydlela u rodičů. Přijela jsem zkontrolovat otce, bratra a manžela, jestli se neflákají, byla neděle, domek ve výletní oblasti a tak se každý na mne údajně jel podívat, jak se cítím. Už nebylo čím po psovi hodit (oblíbené rčení naší rodiny), návštěvy nebraly konce a dveře se netrhly, k dovršení vší smůly odmítli pro hlad pracovat i domácí.Jediné,co mi byly schopny 2km vzdálená hospoda a sousedka poskytnout, byl chleba,chlebíčková veka,vejce, smetan,majolka a uzená žebírka (už vařená).Ve vybouraném domě jsem našla dvě paštiky,kyselé zelí,pár brambor;na zahrádce okurky, ředkvičky a křen.Jak známo, těhotné ženy jsou záhadou a jejich myšlení předmětem bádání.Právem, dodnes jsem přesvědčena, že bych to jinak neskloubila do podoby poživatelných a navíc oku lahodících výtvorů. Tak tedy: žebírka jsem oprala,znovu krátce převařila a udělala zelňačku(brambory+smetana).Libové obrané maso jsem přemlela, smíchala s majolkou a křenem a byla skvělá pomazánka na chlebíčky.No a paštiku jsem rozpustila,přiklepla vejce a tuto smaženici(?) namazala na chleba, ozdobila zeleninou ze zahrádky a dodnes jsem slavná.Nejdražší na tom všem byly suroviny z hospody,protože už tehdy se ceny řídily zákonem poptávky, ale výsledek stál za to. Jak říkala moje maminka: není umění jíst kaviár lžící, ale udělat z prdu kuličku....Jo, to s tou paštikou je lepší s okurkou(salátovou), než s rajčetem, prověřeno později. Zkuste to, nedoporučuji nic špatného.Konečně, dostatečným důkazem, že to stálo za to, bylo pracovní vzepětí a vypětí těch tří, kteří tu neděli(přes všechny návštěvy) dokončili rozvod elektřiny a na oslavě narození dcery o 3 týdny později improvizované chlebíčky byly nejrychleji snědené.Ty s tou paštikou jsou lepší teplé!!! Dobrou chuť.
possum 31.3.2006 15:02

jeje, ty vzpominky;

kdyz jsem odesla z ceska, umela jsem uvarit tak akorat vodu na kafe. Takze, co se vareni tyce, byla jsem 'hozena do vody a plav nebo se utop'.
Nejhorsi bylo, ze z ceskych surovin tu treba nebyla polohruba ci hruba mouka. Coz v mnoha vecech nevadi a vetsinu dnes upecu z hladke bez problemu.
Ale ja rada bramborove knedliky! To to dopadlo! Pak mi jeden cesky kuchar poradil krupici, no a to uz pak slo.
Problem jsem mela i s houskovymi, na ktere jsem mela, od te doby co jsem dostala radu, plastikovy hrnicek, (hrnek plain, hrnek self raising, vejce a necely hrnek vody),  bez ktereho bych je snad ani dnes neudelala.
Dnes ovsem delam jak ty bramborove tak ty houskove v mikrovlnce. Jako vlastne vetsinu jidel.
Muzu ale rict, ze vareni me potom zacalo bavit, a dostala jsem se do situace, kdy jsem musela uvarit pro 100 lidi a potom vic jak rok, kazdy mesic 50+. Na ukonceni zase 100 lidi. A muselo to byt velmi jedle! Nebyli to nejaci bezdomovci!  
Dnes, mimo jine, ucim varit v mikrovlnce. To se mama divi, co se ze me vyklubalo, kdyz me k plotne dostat nemohla.
tojefuk 31.3.2006 15:19

Re: jeje, ty vzpominky;

Ve tři ráno a takhle čiperná! Začínám být barvy zelené. A knedle v mikrovlnce? Pochlub se, já se přes úvodní sexocean.biz nemůžu dostat!
JoVo 31.3.2006 18:42

JoVo pro tojefuk Re: Re: jeje, ty vzpominky;

Předkládám recept na houskový knedlík vařený v mikrovlnné trubě. 1 hrnek polohrubé mouky, 1 sáček instantního droždí nebo 1/2 kostky droždí,1 vejce, 1 hrnek mléka, 2 rohlíky, 2 lžíce oleje.  Výše uvedené suroviny propracujeme v míse a těsto dáme do skleněné, nebo silikonové formy vymazané olejem a necháme asi 2 hodiny kynout. Po vykynutí vaříme přiklopené fólií pro mikrovlnné trouby (fólie je dírkovaná),4 - 6 minut při výkonu 750 W v mikrovlnné troubě. Tyto knedlíky jsou vhodné k smetanovým omáčkám a pod. Dá se to i jíst. Doboru chuť!JoVo
RenataE 1.4.2006 1:29

Re: JoVo pro tojefuk Re: Re: jeje, ty vzpominky;

Taky je recept na mikrovlnné knedlíky v časopisu Apetit, tuším v čísle 3. Nejsou kynuté, ale funguje to. Jestli se někdy ke knedlíkům vrátíme, recept najdu  a napíšu. Taky se k němu vztahuje historka popsaná výše.
JoVo 31.3.2006 18:46

Re: Re: jeje, ty vzpominky;

Dodatek ke knedlíkům. U nás používáme formu na klasickou bábovku. Po vychladnutí krájíme na plátky. Je to trochu nezvyklý tvar knedlíku, ale je to věc názoru.
possum 1.4.2006 11:47

Re: Re: Re: jeje, ty vzpominky;

Neni to vono. To kynuti trva dlouho. Ackoliv varim rada, neznamena, ze chci pul sveho zivota ztravit v kuchyni (navic, kdyz je treba 40 C horko). Proto, co nejrychleji pripravit a uvlnit.
JoVo 1.4.2006 15:57

Re: Re: Re: Re: jeje, ty vzpominky;

 Taky nerad trávím dlouhou dobu v kuchyni, knedle se upatlají ráno, dají se kynout. Já jdu nakoupit, babička zatím připraví další ingredience k jídlu, dá hadry do pračky. Přečteme si noviny i i-noviny a knedle mezitím klidně kynou.Pak šup knedlíky do MT a za chvíli můžeme jíst. Najíme se, a pak kyneme my. To podle toho co je dobrého. Zkrátka u toho kynutí, těch knedlíků, nemusíme být. Tím Vám nechci náš recept na „kynuťáky vnucovat“. Příjemný  víkend!  
Hana Williamson 2.4.2006 15:09

Re: jeje, ty vzpominky;

Ja taky trpim nedostatkem polohrube a hrube mouky, ale za leta jsem se naucila kompenzovat.Ale ty knedliky se self-rising moukou musim zkusit. ja bych bez nich i vydrzela, ale muj jihokarolinsky manzel se po nich muze utlouct.  
Apina 31.3.2006 14:06

krásný článek, diskuze i nádherné vzpomínky

Joj, to člověk zavzpomíná. Tedy, ne že bych já dnes byla tak úžasná kuchařka - nejsem a bojím se, že nebudu, i když doufám, nějaké elementární znalosti mám. Ale nevím, kdo z vás dokázal spálit vajíčka jako já a má maminka - ten smrad je jeden z nejodpornějších puchů, které jsem zažila, vedle toho blednou spálené brambory i káva nebo čaj, všechno se nám doma stalo a to všem.
Z Itálie mám ale také par vzpomínek, my z laboratoře jsme si v jedné místnůstce dělávali oběd a má španělská kamarádka v životě nevařila těstoviny, tudíž je nechala vařit třičtvrtě hodiny. Pravověrní Italové šíleli, to je hřích téměř srovnatelný s prvotním hříchem. NIcméně j jídlu nic jiného nebylo a do večera daleko. Tudíž se vzniklý slepenec nakrájel jako dort a snědl. Ale nezapomněli jsme.
JIndy jsme neměli velký výběr v ingrediencích, tak jsme jeden den měli těstoviny s lososem (konzerva), olivami a kaparami, druhý s olivami, kaparami, lososem, třetí s kaparami, olivami a lososem atd. Když to takto pokračovalo už celý měsíc, pochopili jsme, že už opravdu potřebujeme změnu.
Jiný kolega - tentokrát Ital - nikdy těstoviny nedělal, holt italské maminky jsou hodné a své synáčky dovedou pěkně rozmazlit. Tento kolega tedy vhodil těstoviny do vody, která nikdy nevařila. Podobně jako u španělské kamarádky, do večera daleko, tudíž jsme to do sebe nasoukali, ale aké jsme nezapomněli.
aster 31.3.2006 13:24

trapasy

Zvrzne to i dobrá kuchařka.Moje maminka výborně vařila a pekla,ale jednou se taky sekla.Přijela nečekaná návštěva nic doma nebylo/padesátá léta/,tak na rychlo upekla buchty.Neměla ani tuk,tak honem olej.Běží do špajzky/tehdy "chlebová" skříňka na chodbě ve které se skladovalo všechno./Sáhne po láhvi naleje zadělá,upeče.Buchty nádherně voní,jsou pěkné,tak jen vystydnout.Ouha,po vystydnutí byly na tácu sádrové atrapy buchet.Ona totiž v tom chvatu sáhla po vodním sklu na nakládání vajec.Tehdy byly na všechno používány stejné typizované lahve a když se sloupla etiketa bylo těžké poznat co v tom je.Když se to neochutnalo,nebo nepřičichlo.Štěstí že to maminka neudělala,mohla z ní být Lotova žena.Buchty jsme úspěšně mohli zadláždit na dvorku.Maminku jsme půl hodiny křísili a týden plakala,že jí budou pomlouvat.Přežila to.
tojefuk 31.3.2006 12:37

Jeden místo buchet:

Na pórku udusíme rybí maso bez kostí( sumec,candát, vykostěné ostatní ryby), rozdrobené spojíme rozšlehaným vejcem, i petrželka se dá přisekat, zabalíme  do lístkového těsta, 20 cm dlouhé záviny, příloha: blanšírovaná zelenina-květák,brokolice, mrkev atd. Sůl a koření podle chuti.
possum 31.3.2006 14:41

Re: Jeden místo buchet:

Tak tohle zni taky dobre! Zkusim v praci
tojefuk 31.3.2006 16:07

Re: Re: Jeden místo buchet:

V jedné ruce závin(proto ta délka, ve druhé vidličku, zeleninu v misce a dobrou chuť!
Dělají se napříč pekáče.
Když to potřebuješ nóbl, dlouhé záviny po délce pekáče, servíruješ řezy, i ta brusinková se dá přikápnout k zelenině- ta první, z čerstvých- a špičky sníš sama předem, abys mohla decentně uždibovat příborem a aspoň Ty nevypadala moc hladově, až řezy zavoní. I krokety můžeš přidat. Počítej s rezervou, první dávka mizí fofrem-ověřeno!
evam 31.3.2006 16:55

Re: Re: Re: Jeden místo buchet:

 
     V rodině mé tety milují špičky  od závinu, tak peče krátké záviny přes plech. Na plechu má 3-4 šišky. Byla jsem moc udivená, když jsem to viděla. Protože já peču závin t aké dlouhý (pokud se mi chce).
Iva 31.3.2006 11:50

Jo a za poslední připálené brambory může Petra

Začetla jsem se do Ešusových asistencí a komentářů. Probral mě až smrad a pokřik potomků, že snad hoříme nebo co. Brambory i hrnec putovaly do popelnice a já jsem musela honem dělat špagáty.
WWW 31.3.2006 11:46

soudruh reditel kadi v prisernej mlze - jde o zivot

Rput pekne popsala ve sve historce, jak snizena vididetelnost   +  rozcileni vede k maleru. Jednou jsem jel na sluzebni cestu na generalni reditelstvi do Teplic.
Tedy jel tam reditel s namestkem na nejake slavnostni zasedani a ja jel sebou, protoze v aute bylo misto a mel jsem tam nejake vyrizovani, uz ne tak slavnostni.
 A na Teplicku   byvaji osklive mlhy, jeste umocnene tamnim prumyslem.
Jeli jsme za tmy v tej strasnej mlze a krokem. A tak se stalo, ze reditel musel nutne nejen na malou, ale i na velkou.
Ridic Honza zajel ke kraji, zapnul varovna svetla , ktera blikala "pozor soudruh reditel kadi" a cekali jsme.
Rida i s metalama na hrudi a kloboukem na hlave se odebral  daleko do pole, aby jsme ho ani okem nezahledli!
Kdyz po pul hodine nebyl zpatky, projevil namestek vobavy o jeho zdravi, ba i zivot. zaroven v nem vzrostla nadeje, ze ten protivnej dedek nekam spadnul do silazni jamy a von bude konecne jmenovann  reditelem.
Pak ho sel hledat a chtel, abych mu pomohl.To jsem po peti krocich odmitnul ! 
Na poli bylo plno rozhazeneho hnoje, to nemohlo byt od ridi.
Z te hrozne mlhy na poli se ozyvalo "soudruhuuuuu rediteli haloooo!!!
A Honza do toho houkal. Vratili se za po dalsi pul hodinu, zahnojeni voba dva az po kolena. Rediteli ulitl prej klobouk a jak ho honil, tak pak uprostred pole v tej mlze nevedel kde je. To houkani slysel, ale ta nova Volha houkala jak sova a on si uminil, ze do lesa nepujde. Pak jak je znamo se tocil porad dokola. Slysel pry i namestka. Bylo mu divny, ze vola z lesa jako sova a rida myslel, ze jdou na nej halucinace. Smrdeli voba priserne. Jeli jsme dal krokem do Teplic krokem. Honza mel stazene vokynko a pomalu ublival na predni leve kolo ja, pro vyvazenost na kluzke ceset jsem z okynka blil na prave zadni  !!!  
WWW 31.3.2006 11:47

Re: soudruh reditel kadi v prisernej mlze - jde o zivot

Patri to vedle na BTW , uz ale nemam cas !
tojefuk 31.3.2006 11:41

Že bych já

někdy něco zvrznul? NIKDY(se nepřiznám)! A Vás, milé kuchařinky, za Vaši odvahu obdivuji!
Possum, brusinkových omáček je povícero, posílám dvě krajní, mezi ně si doplň ingredience podle vlastní chuti!
Upečeš steak, maso dáš do tepla, ztlumíš oheň a omáčku děláš ve výpeku:
1. čerstvé nebo mražené businky, trochu červeného vína(sladší), provaříš, zahustíš moukou, zjemníš máslem, smetana se srazí! Příloha: opečené brambory nebo bram. krokety, sladké ovoce, šlehačka.
Za 20 minut je to na stole.
2. do výpeku cibuli nadrobno, zesklovatět, + bobkový list, rozkrájené citrony (bez chem. postřiků!), brusinkový kompot, červené víno, rybízový kompot, pomerančová šťáva, provařit, zahustit moukou, kapku portského vína, zjemnit máslem. Příloha jako 1. 
Obě se dají dosladit medem.
Zdena bez psa 31.3.2006 14:00

Re: Že bych já

Mám vlastní technologii na nakyslé omáčky, které se kombinují se smetanou. Protože je riziko sražení smetany, je vhodné do ní rozkvedlat tu hladkou mouku na zahuštění. Je to zajímavé, ale smetana s moukou se mi nikdy nesrazila. Asi ta mouka jí udělá TYTYTY. I když dělám falešnou svíčkovou (pro neznalce laciných papů je to se sekanou) , ve které se vesele předem dusí i hořčice a citronový plátek.
possum 31.3.2006 14:35

Re: Že bych já

Opsane, schovane. Vyzkousim, podam zpravu. Tyhle opravdu neznam. Dekuji.
Musim vsak rict, ze me se smetana taky nesrazi.
Bobkovy list mi roste na chodbe, citrony ma kamoska na zahrade (tudiz  bez chemickych postriku),
A ze bych neco zvrzla??? Naposledy jsem do receptu napsala 500ml vina.
tojefuk 31.3.2006 14:55

Re: Re: Že bych já

Chyba v tisku není zvrznuté vaření! Pokud to někdo uvaří, dobře mu tak! I u vaření je dobré přemýšlet! Až teď se přiznávám, že první mě napadlo: 1/2 litru? povařit málo, osladit, přilít flašku rumu, přecedit a vypít! Stejně si myslím, žes to nepsala ty, tak už to prosím  nech plavat!
Když céra poprvé vařila koprovku - bylo jí 13 let nebo hodně blízko - řekl jsem jí, ať na dva litry mlíka dá 3 vrchovaté PL polohrubé mouky a pak se uvidí. Vrátil jsem se asi za hodinu, céra v slzách, v hrnci ulomená vařečka a na stole kuchařka(kniha), kde bylo na jeden litr 140 gramů hladké mouky! Tak jsme to vyřezali nožem, po částech mixovali s mlíkem, koprovky bylo asi 8 litrů a čtvrt roku jsme kapra s koprovkou neměli.
Srazí se či nesrazí se? Pro jistotu z hotového trochu odeberu a zkusím. Někdy se srazí, někdy ne, důvod jsem nevypátral. Vrazím do omáčky máslo a nemusím si lámat hlavu! Dyť jsem psal, že jsem líný!