Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Krůtí pojednání
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
terra-san 20.12.2007 13:53Re: Re: TERRO-SAN, Děkuji, člověk toho terru nemůže chvíli nechat o samotě... Ne, vážně, díky, a moc mě vaše přáníčko těší. |
abyt 20.12.2007 13:47Re: voňavá vzpomínka Vave, dík. Nebýt tebe, skoro jsem na tu vůni zapomněla. |
baty 20.12.2007 13:39Re: Díky, HankoW., chicht, terro, bývaly časy, kdy maminka přivelela přednostu nekompromisně ke štědrovečernímu a božíhodovému stolu, kde začali ve dvou jíst krůtu podle anglosaských protestantských zvyků a ještě třetího února byla mu předložena jako narozeninové polední občerstvení mezi přednáškami dotyčná krůta. A přes leden sem tam samozřejmě taky. |
Vave 20.12.2007 13:26Re: TERRO-SAN, Milá Baty , jsi bezvadný Holmes! S dovolením se postavím za Tebe do fronty na gratulace utajené Dáše! |
baty 20.12.2007 13:21TERRO-SAN, Doufám, že mi došlo správně - všechno nejlepší k svátku a hojnost všeho, co vede k dalšímu rozkvětu vaší po všech stránkách pozoruhodné komunity, která je i naší radostí. |
baty 20.12.2007 13:15Hano, bravo a dík, dohodnuto, uzavřeno, předloženo, postoupeno - jak se podobně zpívá ve Dvou vdovách- letos bude u nás karolinská nádivka, všichni se už těší a já taky. Zdravím. |
MaRi 20.12.2007 12:42Re: jooooooooo fúúúúúúú fúúúúúúúú fúúúúúúúúú fúúúúúúúúúú |
Vave 20.12.2007 12:01Re: jooooooooo Bedo! Že Ty jsi s Veram členem tajného klubu "Do nového roku bez starého zubu"! A berete i členy, kteří o zub přišli již v létě? Promiň, holčičko! Samozřejmě Tě moc a moc lituju a doufám, že se brzo vyléčíš metodou přikládání kočenek. |
Vave 20.12.2007 11:56PF 2008 Rozesílala jsem sice PF mailem všem, na koho mám adresu, ale tu nemám na všechny, a taky mám fotek víc, takže se inspiruji nápadem Jovískových. Galerie PF 2008 od Vave je k vidění zde. |
Fallowa 20.12.2007 11:27Re: voňavá vzpomínka Ach,Vave - vidím to jako dnes - nesu domů ještě teplý chleba a olizuju ten moučný spodek a doma za to dostanu,víckrát jsem to neudělala,ale patičku i s kouskem moučné kůrky jsem dostala vždycky! |
Fallowa 20.12.2007 11:21No,krůta - je to obrovský pták - jen jednou jsem na Vánoce pekla krůtu,ale nebyli jsme schopni to všechno sníst,ačkoliv jsme byli čtyři,včetně mužskýho a dvou věčně hladových puberťáků!Nakonec jsem po Novém roce z toho ještě udělala rizoto. P.S.:Přála jsem oběma oslavenkyním ve vedlejší hospůdce,tak jen zopakuji:Dede a Veram,všechno nejlepší |
Beda 20.12.2007 11:15jooooooooo Vave, někdy na gymplu jsem byla na brigádě v pekárně - tu vůni ještě cítím Dede - všechno nejlepší k dnešnímu svátku a od půl sedmé jsem byla u doktora - teď právě jsem přišla s vyrvanou osmičkou (teda bez ní) |
terra 20.12.2007 10:58Díky, HankoW., u nás se sice krůta příliš neuplatní, protože je přece jen příliš velká, ale co není, může být - nepředpokládám, že by naše dcérenky a neteře byly vegetariánky (kdyby to chtěly zkusit, asi bych jim to tak do jejich 18 let věku velmi rozmlouval) a až trochu povyrostou, bude takový 12 kilový pták noh možná to pravé malinové V každém případě recepty, rady a porady z čláku i z diskuse uložím, předám, zapamatuji si... Připojuji se k blahopřání Dede a všem Dagmarám, Dášám a a Dášeňkám (konec konců mám jednu doma), ať se vám dnešní den usmívá vstříc od ucha k uchu, pro vaši i naši radost... |
LENKA S 20.12.2007 10:50Re: voňavá vzpomínka VAVE, UŽ ZSE JSEM V PEKLE A PRÁVĚ SE PEČE V ROZTOPENÉ PECI TEN NEJVOŃAVĚJŠÍ A NEJCHUTNĚJŠÍ CHLEBA POD SLUNCEM. ZASE TU SLINTÁM JAK BERNARDÝN, KDYKOLI SI VZPOMENU NA PODPLAMENICE, KTERÉ BYLY TOU NEJLEPŠÍ A PRO MNE, MALOU HOLKU, NEJCHUTNĚJŠÍ TEČKOU PEČENÍ. TA VŮNĚ A CHUŤ SE MI VRÁTILA. NENÍ DIVU, ŽE POKUD JSEM JEŠTĚ BYLA MALÁ HOLKA A JEZDILI JSME S RODIČI NEDALEKO ŘEVNIČOVA , KDE BYLA OPRAVDU VYHLÁŠENÁ PEKÁRNA CHLEBA S KLASICKOU PECÍ, MUSELY SE VŽDY KOUPIT VELIKÉ PECNY HNEDLE TŘI. NEŽ JSME TOTIŽ DOLELI K NEDALEKÉMU RYBNÍKU, STAČILY JSME SE SESTROU OKOUSAT TY NEJBÁJEČNĚJŠÍ CHLEBOVÉ KŮRKY KOLEM DOKOLA CELÝCH DVOU BOCHNÍKŮ. ALE UJIŠŤUJI, ŽE ANI TY OKOUSANÉ ZBYTKY BEZ KŮREK NIKDY STEJNĚ DLOUHO NEVYDRŽELY. KOUSEK OD NÁS JE V HOSTOUNI MALÁ A SOUKROMÁ PEKÁRNIČKA. TAM PRODÁVAJÍ ČERSTVÉ PEČIVO KAŽDÝ DEN OD 15 DO 17 HODIN. POKUD ALE CHCETE OPRAVDU ČERSTVÉ PEČIVO MÍT, MUSÍTE SI VYSTÁT DLOUHOU FRONTU. PEČIVA JE SIC DOST VŽDY, ALE LIDÍ SNAD JEŠTĚ VÍCE. JEZDÍ SI PRO NĚJ Z DALEKÉHO OKOLÍ A TU VŮNI A CHU´T JEŠTĚ TEPLÝCH BOCHNÍKŮ A HOUSEK NELZE S NIČÍM ZAMĚNIT. A CENY JSOU STÁLE JEŠTĚ PŘIJATELNÉ,NIKOLI PŘEMRŠTĚĚ VYSOKÉ. VŮNĚ Z PEKÁRNY ROVÁZÍ ČLOVĚKA CELOU VESNICÍ.. |
LENKA S 20.12.2007 10:33DEDE, PŘIPOJUJU SE KE GRATULANTŮ A PŘEJU PŘÍJEMNOU OSLAVU TVÉHO DNEŠNÍHO SVÁTKU. A VŠEM DÁŠENKÁM , KTERÉ TU JSOU SCHOVANÉ ZA NICKY PŘEJU TOTÉŽ. |
LENKA S 20.12.2007 10:30KRŮTÍ RECEPTY JSOU U NÁS BOHUŽEL NEVYUŽITELNÉ, JELIKOŽ I PEČENÉ KUŘE MÁ PŮVODNÍ HMOTNOST MAWIMÁLNĚ 1200G. KRŮTU VCELKU JSEM NEPEKLA NIKDY, JELIKOŽ MÁ NEMASOŽRAVÁ RODINKY BY JI NECHALA CELOU NA MNĚ A JÁ BYCH DOPADLA ÚPLNĚ STEJNĚ JAKO NEBOHÁ LYŽAŘKA. KRŮTÍ MASO SICE MŮŽEME, ALE DĚLÁM TO TAKY TAK, ŽE KRŮTU PORCUJU A PAK TEPRVE ČÁSTI ZMRAZÍM. KOLIKRÁT BYCH SI KOUPILA RADĚJI JEN PŮLKU KRŮTY, ALE TO NENÍ V NAŠÍ DÍŘE PO GRANÁTU MOŽNÉ VŮBEC.ZÁVIDÍM NĚKDY LIDEM, KTEŘÍ SI KDYKOLI MOHOU NAKOUPIT DLE POTŘEBY. JÁ MUSÍM KOUPIT TEHDY, KDYŽ NĚCO JE. TO JE DAŇ ZA EKOLOGICKÉ A ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ BEZ SMOGU. ALE TÉŽ BEZ OBCHODŮ A PRAVIDELNÉHO A ZÁSOBOVÁNÍ. |
Ejška 20.12.2007 10:27Milá Dede já se též připojuji s přáním všeho nejlepšího a dobrého |
alimo 20.12.2007 10:24Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku Tak tohle se prostě musí vyzkoušet, to vypadá náramně, přenáramně. Dík za inspiraci |
Lenka 20.12.2007 10:24Já vůl, já vůl, já vůl Mi něco říkalo, nečti to před obědem, padne na tebe hlad...ach jo...příště budu svoje lepší já poslouchat víc :-))))) |
alimo 20.12.2007 10:22Re: voňavá vzpomínka Vavísku, máš vzácnou schopnost udělat ze mne - alespoň na chvilku ve vzpomínkách - zase tu malou holku, co se honí za mičudou, leze po plotech a chodí do konzumu na rohu, kde krásně voní všechno možné a jsou tam i ty police na chleba...a chleba, než jsem donesla domů - ještě kulaté pecny to byly, vždycky navštívily "myšky", protože jsem neodolala, a tu krásnou voňavou kůrku "načala". Děkuju |
alimo 20.12.2007 10:18Mám hlad !!!! a tady takový náramný čtení, sliny se sbíhají.... To máslíčko pod kůži určitě vyzkouším, i když ta krůta určitě nebude mít tolik kil. Díka za inspiraci Všem Dagmarkám, Dášenkám a zejména naší Dede přeju hezkou oslavu jmenin |
Hana W 20.12.2007 9:44Re: TEDY, HANI, TO JE HRŮZA ALE TAKOVY ZDIBICEK Z LEDNICKY, NECO TAK JEN NA CHUT, CASTECNE ZDRAVOTNI (OMLUVITELNE) NA NOC ZAS NEZASKODI. DOBRE RANO!!!! |
MaRi 20.12.2007 9:43Re: voňavá vzpomínka Vave, díky, přenesla jsi mne zpátky do doby dětství a dospívání, kdy jsem ráda chodívala jednou ulicí, protože bývala plná vůně z pekárny. Dokonce i vloni, kdy jsem tudy po letech (jsemť už dvacet let z mého města) znovu šla, mi ta známá vůně zaťukala na nos, i když už nebyla tak výrazná, přece jen dopravních prostředků jezdí víc než tehdy. |
Hana W 20.12.2007 9:40Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku Karolino, s tebou by se dobre varilo anebo jidlo vymejslelo pred lednickou a spajzem. |
Hana W 20.12.2007 9:37Re: voňavá vzpomínka Ale to mi vubec nevadi - naopak!!! Ta vune poctiveho chleba s moukou dole je nadherna. A zaroven u toho vidim bandasku na mleko, jak jsem s ni a kusem chleba capkala z mlekarmy u mlyna. Tu bandasku jsem si loni privezla, sedela chudinka smaltovana u mamy ve sklepe a vypadala, ze bude vyclenena do kontejneru. Ted na mne pohlizi z vrchni police doma v kuchyni. Jo, a to mi pripomnelo. Strasne dobry chleba kupuje sestrenice ve Zvoli - coz je na tve strane. Teda tak, nevim, jestli je to ve Zvoli, ale rikaji tomu zvolsky chleba. A je moc dobry a vonavy. Treba Stetinka by o tom neco vedela. Tak a nocni mi fakt konci, jeste jsem vychytala nejake pracovni chybicky a dopoledne cupky dupky na soud. |
Alča 20.12.2007 9:19A ještě drobnost samozřejmě v troubě peču celou dobu přikryté! |
Alča 20.12.2007 9:17Hani, to je báječný návod! Škoda, že my jsme už s krůtou skončili - dokud byly doma děti a pes, tak jsme spořádali celou každý rok, teď už jen občas prsíčka na řízečky. A nedá mi to, abych se nepochlubila, co budu vařit 25.12. na oběd, kdy se u nás sejde šíííírokááá rodina. Každý má totiž v bříšku po Štědrém dnu něco jiného, tak je těžké najít kompromis - ale tohle chtějí všichni! Maso se zeleninovou omáčkou Maso (může být jakékoliv, já budu tentokrát používat kuřecí prsa, dobrý je u větší kus plecka) prošpikuji slaninkou, dost osolím, popepřím. V pekáči na tuku (může být klidně zase slaninka) na kamnech opeču masíčko tak, aby se hezky uzavřelo a vyndám ven. Do výpeku postupně vkládám (tak jak čistím a krájím) cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer ( to je základ, kdo chce, přidá klidně i kedlubnu, pórek, papriku...), bobkový list a v gáze kuličkové koření (pepř, nové koření, jalovec,...). Až je vše mírně opečené, tak rovnoměrně rozprostřu, pokladu masíčkem, zaliju horkou vodou (zelenina musí být ponořená) a strčím do trouby na 1 a půl hodiny (pokud je masa velký kus i na dvě). Pak vytáhnu, odeberu masíčko, zahodím bobkový list s kořením a rozmixuji. Okyselím citronovou šťávou, zjemním smetanou, podávám s knedlíkem. Čím více zeleniny, tím hustější omáčka, která se nemusí dlouze vařit kvůli mouce. |
Vave 20.12.2007 9:14voňavá vzpomínka Je to trošku OT, ale nakonec, o jídle to je, tak snad to Haně W. nebude vadit, možná ji má vzpomínka v té ukrutné dálce dokonce i potěší. A taky je to vzpomínka pro Dede k svátku a vůbec pro všechny, kdo mají rádi občasné návraty do doby kdysi. Včera jsem se sunula domů v pomalé koloně a najednou jsem ucítila takovou naprosto nezaměnitelnou vůni. Jen zlomek času mi trvalo, než jsem přišla na to, co to je. Pamatujete, jak se kdysi rozvážel chleba? Pamatujete na pekařská auta, ve kterých byly regály s laťovými policemi, na které se v pekárně skládal ještě horký chléb? Auto přijelo ke krámu a paní prodavačka vyběhla ven s přepravkami a s objednávkou, z auta vylezl závozník s dodacím listem, podle těch papírů odpočítávali chleba, kladli opatrně ještě teplé pecny do beden a z těch beden je pak v krámě učňové překládali do podobných laťových regálů, a já jsem stála ve frontě a nasávala ne jen tu krásnou vůni chleba, ale hlavně tu zapečenou vůni mouky z bílých spodků, to tou moukou bylo provoněné auto, všechny ty laťky byly tou vůní nasáklé, vždycky jsem musela ke chlebu zespodu přivonět a tou bílou nádherou si napudrovat nos. Kdysi chleba se nebalil a procházel tolika rukama, byl dotýkaný, a počítal se pečlivě a paní prodavačka z mlékárny u nás v domě dokonce odpočítávala i pletené housky s mákem, kmínem a solí, ty housky padaly do pekařské proutěné bedny s charakteristickým lupnutím, houska křupala kůrkou a byla měkce teplá uvnitř. Dnes mám pekárnu doma a peču si chleba a peču ho moc ráda, protože voní celým bytem a dobře chutná a symbolizuje mi lásku, ale tu vůni moučného spodku, tu doma nevykouzlím, ta patří už jen k pekařskému vozu, který projížděl mým dětstvím. |
Alča 20.12.2007 9:00Jejda, ta Bláže je ale šikulka! Samozřejmě i ostatní Zvířetníci jsou moc šikovní, každý umí něco, ale takovýhle krásný věnec - to je můj sen! A dnes se mi vrací přednosta po měsíci z lázní, tak doufám, že nesní všechno cukroví dřív, než ho vyfotím... |
Alča 20.12.2007 8:56Milá Dede také se připojuji s přáním všeho nejlepšího! |