26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Krůtí pojednání

Přibližně loni touhle dobou se na Zvířetníku rozvinula diskuse o americké tradici péct krůtu na Den díkůvzdání a případně i na Vánoce. Vzhledem k tomu, že jsem už dlouhá léta vystavena pravidelnému krůtímu šílenství, chtěla bych se s vámi podělit o nabyté poznatky a nápady jak na to.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra-san 20.12.2007 13:53

Re: Re: TERRO-SAN,

:-DDěkuji, člověk toho terru nemůže chvíli nechat o samotě...:-D Ne, vážně, díky, a moc mě vaše přáníčko těší.

abyt 20.12.2007 13:47

Re: voňavá vzpomínka

Vave, dík.V Nebýt tebe, skoro jsem na tu vůni zapomněla.

baty 20.12.2007 13:39

Re: Díky, HankoW.,

chicht, terro, bývaly časy, kdy maminka přivelela přednostu nekompromisně ke štědrovečernímu a božíhodovému stolu, kde začali ve dvou  jíst krůtu podle anglosaských protestantských zvyků a ještě třetího února byla mu předložena jako narozeninové polední občerstvení mezi přednáškami dotyčná krůta. A přes leden sem tam samozřejmě taky.;-D

Vave 20.12.2007 13:26

Re: TERRO-SAN,

Milá Baty VV, jsi bezvadný Holmes!  ;-)  S dovolením se postavím za Tebe do fronty na gratulace utajené Dáše! R^VV:-)

baty 20.12.2007 13:21

TERRO-SAN,

 Doufám, že mi došlo správně -  všechno nejlepší k svátku a hojnost  všeho, co vede k dalšímu rozkvětu vaší po všech stránkách pozoruhodné komunity, která je i naší radostí.:-)V

baty 20.12.2007 13:15

Hano, bravo a dík,

dohodnuto, uzavřeno, předloženo, postoupeno - jak se podobně zpívá ve  Dvou vdovách- letos bude u nás karolinská nádivka, všichni se už těší a já taky. Zdravím.

MaRi 20.12.2007 12:42

Re: jooooooooo

fúúúúúúú  fúúúúúúúú fúúúúúúúúú fúúúúúúúúúú

Vave 20.12.2007 12:01

Re: jooooooooo

Bedo! 8-o Že Ty jsi s Veram členem tajného klubu "Do nového roku bez starého zubu"! ;-) A berete i členy, kteří o zub přišli již v létě? ;-D;-D;-D;-D

Promiň, holčičko! VVVVVVSamozřejmě Tě moc a moc lituju a doufám, že se brzo vyléčíš metodou přikládání kočenek. :-)

Vave 20.12.2007 11:56

PF 2008

Rozesílala jsem sice PF mailem všem, na koho mám adresu, ale tu nemám na všechny, a taky mám fotek víc, takže se inspiruji nápadem Jovískových. VV:-)

Galerie PF 2008 od Vave je k vidění zde.

Fallowa 20.12.2007 11:27

Re: voňavá vzpomínka

Ach,Vave - vidím to jako dnes - nesu domů ještě teplý chleba a olizuju ten moučný spodek a doma za to dostanu,víckrát jsem to neudělala,ale patičku i s kouskem moučné kůrky jsem dostala vždycky:-)!

Fallowa 20.12.2007 11:21

No,krůta -

je to obrovský pták - jen jednou jsem na Vánoce pekla krůtu,ale nebyli jsme schopni to všechno sníst8-o,ačkoliv jsme byli čtyři,včetně mužskýho a dvou věčně hladových puberťáků!Nakonec jsem po Novém roce z toho ještě udělala rizoto:-/.

P.S.:Přála jsem oběma oslavenkyním ve vedlejší hospůdce,tak jen zopakuji:Dede a Veram,všechno nejlepšíVVV 

Beda 20.12.2007 11:15

jooooooooo

Vave, někdy na gymplu jsem byla na brigádě v pekárně - tu vůni ještě cítím:-)VV

Dede - všechno nejlepší k dnešnímu svátkuVVVVVVVVVV

a od půl sedmé jsem byla u doktora8-o - teď právě jsem přišla s vyrvanou osmičkou (teda bez ní):-/

terra 20.12.2007 10:58

Díky, HankoW.,

u nás se sice krůta příliš neuplatní, protože je přece jen příliš velká, ale co není, může být - nepředpokládám, že by naše dcérenky a neteře byly vegetariánky (kdyby to chtěly zkusit, asi bych jim to tak do jejich 18 let věku velmi rozmlouval) a až trochu povyrostou, bude takový 12 kilový pták noh možná to pravé malinové:-D V každém případě recepty, rady a porady z čláku i z diskuse uložím, předám, zapamatuji si...

Připojuji se k blahopřání Dede a všem Dagmarám, Dášám a a Dášeňkám (konec konců mám jednu doma)VV, ať se vám dnešní den usmívá vstříc od ucha k uchu, pro vaši i naši radost...

LENKA S 20.12.2007 10:50

Re: voňavá vzpomínka

VAVE, UŽ  ZSE  JSEM V  PEKLE A  PRÁVĚ  SE  PEČE    V ROZTOPENÉ   PECI TEN NEJVOŃAVĚJŠÍ  A  NEJCHUTNĚJŠÍ CHLEBA  POD  SLUNCEM. ZASE  TU SLINTÁM JAK BERNARDÝN, KDYKOLI  SI VZPOMENU  NA  PODPLAMENICE, KTERÉ BYLY TOU  NEJLEPŠÍ   A  PRO  MNE, MALOU  HOLKU, NEJCHUTNĚJŠÍ  TEČKOU  PEČENÍ. TA  VŮNĚ  A  CHUŤ  SE MI VRÁTILA. NENÍ  DIVU, ŽE   POKUD  JSEM  JEŠTĚ  BYLA  MALÁ  HOLKA A JEZDILI  JSME  S  RODIČI  NEDALEKO   ŘEVNIČOVA , KDE  BYLA   OPRAVDU  VYHLÁŠENÁ  PEKÁRNA   CHLEBA S  KLASICKOU  PECÍ,  MUSELY  SE  VŽDY  KOUPIT  VELIKÉ  PECNY HNEDLE  TŘI. NEŽ  JSME  TOTIŽ  DOLELI  K NEDALEKÉMU    RYBNÍKU,  STAČILY  JSME  SE  SESTROU  OKOUSAT TY  NEJBÁJEČNĚJŠÍ   CHLEBOVÉ  KŮRKY  KOLEM  DOKOLA CELÝCH  DVOU  BOCHNÍKŮ. ALE  UJIŠŤUJI, ŽE  ANI  TY  OKOUSANÉ ZBYTKY  BEZ  KŮREK  NIKDY  STEJNĚ  DLOUHO  NEVYDRŽELY. KOUSEK  OD  NÁS  JE  V HOSTOUNI  MALÁ A  SOUKROMÁ  PEKÁRNIČKA. TAM  PRODÁVAJÍ  ČERSTVÉ PEČIVO  KAŽDÝ  DEN OD 15 DO 17 HODIN.  POKUD  ALE  CHCETE   OPRAVDU  ČERSTVÉ  PEČIVO MÍT, MUSÍTE  SI  VYSTÁT  DLOUHOU  FRONTU.  PEČIVA  JE   SIC DOST  VŽDY, ALE  LIDÍ  SNAD   JEŠTĚ  VÍCE. JEZDÍ  SI  PRO  NĚJ  Z  DALEKÉHO  OKOLÍ  A  TU  VŮNI A  CHU´T JEŠTĚ  TEPLÝCH  BOCHNÍKŮ A  HOUSEK  NELZE  S  NIČÍM  ZAMĚNIT. A  CENY  JSOU  STÁLE  JEŠTĚ  PŘIJATELNÉ,NIKOLI  PŘEMRŠTĚĚ  VYSOKÉ. VŮNĚ  Z  PEKÁRNY   ROVÁZÍ   ČLOVĚKA CELOU  VESNICÍ.. 

LENKA S 20.12.2007 10:33

DEDE, PŘIPOJUJU SE KE GRATULANTŮ A PŘEJU PŘÍJEMNOU OSLAVU TVÉHO DNEŠNÍHO SVÁTKU. A VŠEM DÁŠENKÁM , KTERÉ TU JSOU SCHOVANÉ ZA NICKY PŘEJU TOTÉŽ.

LENKA S 20.12.2007 10:30

KRŮTÍ RECEPTY JSOU U NÁS BOHUŽEL NEVYUŽITELNÉ, JELIKOŽ I PEČENÉ KUŘE MÁ PŮVODNÍ HMOTNOST MAWIMÁLNĚ 1200G.

KRŮTU  VCELKU  JSEM  NEPEKLA  NIKDY, JELIKOŽ  MÁ  NEMASOŽRAVÁ  RODINKY  BY  JI  NECHALA  CELOU  NA  MNĚ A  JÁ  BYCH  DOPADLA  ÚPLNĚ  STEJNĚ  JAKO  NEBOHÁ   LYŽAŘKA. KRŮTÍ  MASO  SICE  MŮŽEME,  ALE  DĚLÁM  TO  TAKY  TAK,  ŽE  KRŮTU  PORCUJU A  PAK  TEPRVE    ČÁSTI   ZMRAZÍM. KOLIKRÁT  BYCH  SI  KOUPILA  RADĚJI  JEN  PŮLKU  KRŮTY, ALE  TO  NENÍ  V NAŠÍ  DÍŘE  PO  GRANÁTU  MOŽNÉ  VŮBEC.ZÁVIDÍM  NĚKDY  LIDEM, KTEŘÍ  SI  KDYKOLI MOHOU  NAKOUPIT  DLE  POTŘEBY. JÁ MUSÍM KOUPIT  TEHDY, KDYŽ  NĚCO  JE.  TO  JE  DAŇ  ZA EKOLOGICKÉ A  ZDRAVÉ  PROSTŘEDÍ  BEZ  SMOGU. ALE  TÉŽ  BEZ  OBCHODŮ  A PRAVIDELNÉHO  A  ZÁSOBOVÁNÍ.

Ejška 20.12.2007 10:27

Milá Dede

já se též připojuji s přáním všeho nejlepšího a dobréhoVV

alimo 20.12.2007 10:24

Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku

Tak tohle se prostě musí vyzkoušet, to vypadá náramně, přenáramněR^. Dík za inspiraciV

Lenka 20.12.2007 10:24

Já vůl, já vůl, já vůl

Mi něco říkalo, nečti to před obědem, padne na tebe hlad...ach jo...příště budu svoje lepší já poslouchat víc :-)))))

alimo 20.12.2007 10:22

Re: voňavá vzpomínka

Vavísku, máš vzácnou schopnost udělat ze mne - alespoň na chvilku ve vzpomínkách - zase tu malou holku, co se honí za mičudou, leze po plotech a chodí do konzumu na rohu, kde krásně voní všechno možné a jsou tam i ty police na chleba...a chleba, než jsem donesla domů - ještě kulaté pecny to byly, vždycky navštívily "myšky":-D, protože jsem neodolala, a tu krásnou voňavou kůrku "načala":-D. DěkujuVV

alimo 20.12.2007 10:18

Mám hlad !!!!

:-D a tady takový náramný čtení, sliny se sbíhají....R^ To máslíčko pod kůži určitě vyzkouším, i když ta krůta určitě nebude mít tolik kil. Díka za inspiraciVV

Všem Dagmarkám, Dášenkám a zejména naší Dede přeju hezkou oslavu jmeninV

Hana W 20.12.2007 9:44

Re: TEDY, HANI, TO JE HRŮZA

ALE TAKOVY ZDIBICEK Z LEDNICKY, NECO TAK JEN NA CHUT, CASTECNE ZDRAVOTNI (OMLUVITELNE) NA NOC ZAS NEZASKODI. DOBRE RANO!!!!

MaRi 20.12.2007 9:43

Re: voňavá vzpomínka

VVVave, díky, přenesla jsi mne zpátky do doby dětství a dospívání, kdy jsem ráda chodívala jednou ulicí, protože bývala plná vůně z pekárny. Dokonce i vloni, kdy jsem tudy po letech (jsemť už dvacet let z mého města) znovu šla, mi ta známá vůně zaťukala na nos, i když už nebyla tak výrazná, přece jen dopravních prostředků jezdí víc než tehdy.

Hana W 20.12.2007 9:40

Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku

Karolino, s tebou by se dobre varilo anebo jidlo vymejslelo pred lednickou a spajzem.

Hana W 20.12.2007 9:37

Re: voňavá vzpomínka

Ale to  mi vubec nevadi - naopak!!! Ta vune poctiveho chleba s moukou dole je nadherna. A zaroven u toho vidim bandasku na mleko, jak jsem s ni a kusem chleba capkala z mlekarmy u mlyna. Tu bandasku jsem si loni privezla, sedela chudinka smaltovana u mamy ve sklepe a vypadala, ze bude vyclenena do kontejneru. Ted na mne pohlizi z vrchni police doma v kuchyni. Jo, a to mi pripomnelo. Strasne dobry chleba kupuje sestrenice ve Zvoli - coz je na tve strane. Teda tak, nevim, jestli je to ve Zvoli, ale rikaji tomu zvolsky chleba. A je moc dobry a vonavy. Treba Stetinka by o tom neco vedela.

Tak a nocni mi fakt konci, jeste jsem vychytala nejake pracovni chybicky a dopoledne cupky dupky na soud.

Alča 20.12.2007 9:19

A ještě drobnost

samozřejmě v troubě peču celou dobu přikryté!

Alča 20.12.2007 9:17

Hani, to je báječný návod!

Škoda, že my jsme už s krůtou skončili - dokud byly doma děti a pes, tak jsme spořádali celou každý rok, teď už jen občas prsíčka na řízečky. A nedá mi to, abych se nepochlubila, co budu vařit 25.12. na oběd, kdy se u nás sejde šíííírokááá rodina. Každý má totiž v bříšku po Štědrém dnu něco jiného, tak je těžké najít kompromis - ale tohle chtějí všichni!

Maso se zeleninovou omáčkou

Maso (může být jakékoliv, já budu tentokrát používat kuřecí prsa, dobrý je u větší kus plecka) prošpikuji slaninkou, dost osolím, popepřím. V pekáči na tuku (může být klidně zase slaninka) na kamnech opeču masíčko tak, aby se hezky uzavřelo a vyndám ven. Do výpeku postupně vkládám (tak jak čistím a krájím) cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer ( to je základ, kdo chce, přidá klidně i kedlubnu, pórek, papriku...), bobkový list a v gáze kuličkové koření (pepř, nové koření, jalovec,...). Až je vše mírně opečené, tak rovnoměrně rozprostřu, pokladu masíčkem, zaliju horkou vodou (zelenina musí být ponořená) a strčím do trouby na 1 a půl hodiny (pokud je masa velký kus i na dvě).  Pak vytáhnu, odeberu masíčko, zahodím bobkový list s kořením a rozmixuji. Okyselím citronovou šťávou, zjemním smetanou, podávám s knedlíkem. Čím více zeleniny, tím hustější omáčka, která se nemusí dlouze vařit kvůli mouce.

Vave 20.12.2007 9:14

voňavá vzpomínka

Je to trošku OT, ale nakonec, o jídle to je, tak snad to Haně W. nebude vadit, možná ji má vzpomínka v té ukrutné dálce dokonce i potěší. A taky je to vzpomínka pro Dede k svátku a vůbec pro všechny, kdo mají rádi občasné návraty do doby kdysi.

Včera jsem se sunula domů v pomalé koloně a najednou jsem ucítila takovou naprosto nezaměnitelnou vůni. Jen zlomek času mi trvalo, než jsem přišla na to, co to je. Pamatujete, jak se kdysi rozvážel chleba? Pamatujete na pekařská auta, ve kterých byly regály s laťovými policemi, na které se v pekárně skládal ještě horký chléb? Auto přijelo ke krámu a paní prodavačka vyběhla ven s přepravkami a s objednávkou, z auta vylezl závozník s dodacím listem, podle těch papírů odpočítávali chleba, kladli opatrně ještě teplé pecny do beden a z těch beden je pak v krámě učňové překládali do podobných laťových regálů, a já jsem stála ve frontě a nasávala ne jen tu krásnou vůni chleba, ale hlavně tu zapečenou vůni mouky z bílých spodků, to tou moukou bylo provoněné auto, všechny ty laťky byly tou vůní nasáklé, vždycky jsem musela ke chlebu zespodu přivonět a tou bílou nádherou si napudrovat nos. Kdysi chleba se nebalil a procházel tolika rukama, byl dotýkaný, a počítal se pečlivě a paní prodavačka z mlékárny u nás v domě dokonce odpočítávala i pletené housky s mákem, kmínem a solí, ty housky padaly do pekařské proutěné bedny s charakteristickým lupnutím, houska křupala kůrkou a byla měkce teplá uvnitř.

Dnes mám pekárnu doma a peču si chleba a peču ho moc ráda, protože voní celým bytem a dobře chutná a symbolizuje mi lásku, ale tu vůni moučného spodku, tu doma nevykouzlím, ta patří už jen k pekařskému vozu, který projížděl mým dětstvím.

Alča 20.12.2007 9:00

Jejda, ta Bláže je ale šikulka!

Samozřejmě i ostatní Zvířetníci jsou moc šikovní, každý umí něco, ale takovýhle krásný věnec - to je můj sen! A dnes se mi vrací přednosta po měsíci z lázní, tak doufám, že nesní všechno cukroví dřív, než ho vyfotím...;-P

Alča 20.12.2007 8:56

Milá Dede

také se připojuji s přáním všeho nejlepšího!V