Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Krůtí pojednání
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Bubu 20.12.2007 8:48Re: 1 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku Teda Karolíno, ty jsi ale mlsná osoba! Píšu si, tohle musím testnout. S krůtou pracuji stejně jako ty, na Mikuláše jsem porcovala 16kg krůtí obludu. Zrovna na sobotu jsem si plánovala cosi z krůtí nohy a tvůj recept přišel vhod. |
Bubu 20.12.2007 8:42Re: Re: Ahoj Hanko :-) i já se připojuji k přání. Milá Dede, užij si svátek a měj se krásně..... |
Karolína 20.12.2007 8:261 receptík na moc dobrou krůtí pochoutku stehno z krůty , bez kůže - horní, to velké a masité, vložíme do většího hrnce a zasypeme cibulí, celými, opranými a na kolečka nakrájenými citrony (asi 5 kousků od každého, limetky jsou lepší!!!), zalijeme červeným vínem a pomerančovým džusem a přidáme rozinky (sáček, dávám ty největší), celou skořici (2 kousky), sáček nebo sítko s divokým kořením + jalovcem. Osolíme a dáme na kamna. Táhneme pomalu třeba celou noc - je to ideální jídlo na chalupu do kachláků! Citrony se rozvaří, cibule taky, můžeme ještě rozmixovat po vytažení skořice a sáčku s kořením, ale rozinky jsou v tom lepší celé. Omáčka úžasně zhoustne a má takovou karamelovou barvu i chuť. Podávám to s rýží nebo s knedlíkem. Je to opravdu vynikající, citronovo-sladké jídlo, maso zkřehne a je k nepoznání! Původně je to recept na zvěřinu, ale s krůtím stehnem to nemá chybu. Tak dobrou chuť. Já už se těším na chaloupku, kde budu vánočně vařit a vařit a péct a smažit a zapomenu aspoň na chvíli na strasti se stavbou. |
Karolína 20.12.2007 8:17Re: Ahoj Hanko :-) Milá Dede, připojuji se k přáníčkům k Tvému svátku!!! |
Karolína 20.12.2007 8:16Krůta byla pro mne léta postrachem! Maminka jeden rok koupila příšerně velikou krůtu, tedy na tehdejší poměry, sotva se nám vešla do trouby kachlových kamen. A že ji budeme mít na víckrát a v různých úpravách. Nakonec ji upekla celou, každý jsme si k jednomu svátečnímu obědu jen tak ďobli a zbytek tam zůstal. Maminka odjela z chalupy do Prahy, protože musela do práce a nechala nám tam krůtu, abychom hlady neumřeli a my jsme s tatínkem osiřeli. Hlava rodiny, která byla mlsná až to dál nešlo, prohlásila, že má cosi se žlučníkem a krůta mu nedělá dobře, takže jsem toho ohromného ptáka musela sníst já! Moc se to mamince, jinak vynikající kuchařce, nepovedlo. Krůta byla příšerně suchá a taková "bez chuti a bez zápachu". Jedla jsem to týden. Tehdy jsem velmi dobře lyžovala a trénoval mne profesionální sjezdař, který bydlel v horské chatě asi 2 km od naší chalupy a u té chaty byl, na tehdejší dobu, velmi dobrý vlek na hodně prudkém kopci. Tam jsem brázdila sjezdovku od rána do poledne, pak jsem dala lyže do boudy a šla na oběd pěšky domů a zase zpátky brázdit sjezdovku. Pokaždé se mne zeptali, co jsme měli k obědu a když po páté slyšeli to samé, pochopitelně následoval dotaz: "Prosím tě, kolik těch krůt ještě doma máte?" Já jsem se nesmála, protože jsem měla nacpaný žaludek suchým masem a při představě, že po příchodu domů mne čeká opět k večeři kus pečené hužvy, mne ani trochu nevábila. Jen jsem tiše záviděla těm, co obědvali třeba buřta opečeného na pohrabáči v otevřených kamnech! Dneska kupuju tradičně krůtu obrovskou, přes 20 kg. Ale koupím si čerstvou, rozporcuji ji na různé části a ty pak zabalím po porcích do mrazáku a posléze zpracovávám různě - řízečky z prsíček, pečená stehna, z odřezků "čína", roláda ze zad s kůží, vařené droby, vařené maso z obraných kostí do rizota apod. a máme to moc rádi. Krůta má několik druhů masa a dá se z ní uvařit leccos. Všechno nám moc chutná. |
Xerxová 20.12.2007 8:13Re: Re: Re: krůtička dotaz Kuře (nebo krůtu) vykostím tak, aby na kůži zbylo maso - nádivku balím do masa s kůží - takže je na vrchu křupavá kůrčička, jako by to bylo pečené v celku |
Hana W 20.12.2007 8:10Re: Re: krůtička dotaz Jo, a kdyz teda mas tu roladu, nechavas kuzicku? Asi ne, ze jo? pac co s ni uvnitr rolky - i kdyz zas, kdyby se moc nezabalila, tak by zbylo navenek. Jo, a uz jdu spat, ohlasili nam ve stredu na ctvrtek odpoledne konferenci u soudu, tak jsem si dala navecer slofika - cely den v praci na nohu neni jeste to orechovy, a ted jsem mastilaa nejake rozumy do pocitace. No, treba vzbudim soucit o berlicce. |
Hana W 20.12.2007 8:05Re: Ach! To vis, ze to jde pri velikaaaanskem kureti |
Hana W 20.12.2007 8:03Re: krůtička Xerxova, tak to zavidim, protoze ja jsem se jednou podle presneho popisu pokousela vykostit kure a neco z toho vyslo, ale domu nebo do casopisu bych o tom teda nepsala. nedrzelo to cely pohromade, ale nejak jsem to spojila spousta paratek a slo to - vicemene - zabalit. Z tech ohromnej krut u nas bych to uz vubec nezvladla. Ale uprimne receno, privitala bych, kdyby trh dodaval mlade kruticky. Je to stavnatejsi. Dostanou se obcas koupit, v obchodech pro zdrave a organicky zijici lidi za cenu znacne vysokou. A s tim bych 14 lidi u tchyne na Bozi Hod nenakrmila. A ja rolady rada, ale nekdo mi to maso musi narezat predem. |
zana 20.12.2007 7:36Ahoj Hanko :-) Čte se to náramně a mám děsnej hlad. Milá Dede, přeju všechno nejlepší k svátku Ať ti svítí sluníčko (a nejde-li to jinak, tak aspoň to v duši). |
Xerxová 20.12.2007 7:35krůtička krůtička (malá - tak 3 kilová) se u nás peče vždy mezi svátky - když je nás plný dům. A už jsem psala, že jsem vloni provedla inovaci - vykostila jsem krůtu a upekla krůtí roládu s mandlovou nádivkou) Pro velký úspěch to letos udělám stejně... |
Vave 20.12.2007 6:50Re: Ach! A jedno OT: pěkný pohled na adventní věnce od Bláži je zde. |
Vave 20.12.2007 6:49Ach! Milá Hano , píšeš tak, že se mi sbíhají sliny! Ale malá země - malý pekáč - malá trouba - jsou vůbec tak maličké krůty? Jistě ale půjde něco použít při pečení velikááááánského kuřete! Milá Dede, všechno nej k Tvému svátku, naše krásná a milá Dagmar, toho času Norská! |
peon11 20.12.2007 4:44Díky paní Williams. Dám si kapra jako každý rok, ale krůtu pak udělám. |
Hana Williamson 20.12.2007 1:33Vsechno nejlepsi Veram ke vcerejsim narozeninam, doufam, ze obloha se ukazala v patricne krase. Dede vsechno nejlepsi k svatku, a neco usmevu (treba i slunicko) do kratkeho lisejnikoveho dne. |
Hana Williamson 20.12.2007 1:30POZOR Jsem hlava derava a tak jsem zapomnela pripsat, ze doba peceni je uzpusobena na kruty v prumeru 16 az 18 liber - ha, velka zeme - velke kruty , tedy takovych bratru 8 az 9 kilo.jak dokumentovano v lonske diskusi s Renatou, u vas podstane mensi. nejlip tu hotovou teplotu masa poznate, kdyz soupnete masovy teplomer do nejtlustsi casti stehna a je to hotovka, kdyz to ukaze asi 77 stupnu celsia (pokavad jsem to dobre prevedla ze 170 fahrenheita). Jak ta kruticka sedi pred porcovanim, tak vnitrni teplota stoupne, cili se dodela. Neni-li teplomer, tak strcit spejli do tehoz mista a az stava tece cira a klouby se vrti, je to OK. Jeste poznamka, pokud koupite krutu mrazenou. nejlip se rozmrazi asi po 2 dny v lednici. Rychlejsi je rozmrazovat jeste v puvodnim zatavenem obalu ve studene vode, jako napr. v kyblu. V celkem zahratem byte na kuchynskem pultu se ozmrazi relativne rychle zvrchu ale uvnitr je to jeste na kost a moznost salmonely se zvysi - moznost ridka, ale jeden nikdy nevi - tak aby pak na mne nekdo nenadaval. |
zkumavka 20.12.2007 0:42Hezké, zkusím.Zajímavé pro mne je to bylinkové máslíčko..To nemusí být marné..Mňam..To zkusím,ale letos ne,chystám něco jin ého,snad později. |
LENKA S 20.12.2007 0:30TEDY, HANI, TO JE HRŮZA ¨PRÁVĚ NA MNE PŘIŠEL TREST ZA MÉ PIONOCOVÁNÍ. PŘI ČTENÍ TVÝCH KRŮTÍCH VARIACÍ NA MNE SKOČIL DĚSNÝ HLAD. PŘECE NEBUDU TEĎ V NOCI SHÁNĚT V LEDNICI NĚCO NA UTIŠENÍ KROUTÍCÍHO SE ŽALUDKU? MUSÍM MAZAT DO REGÁLU, JINAK VYMETU CELOU LEDNICI. ALE STEJNĚ MOC DÍKY ZA TY NAPADY. ZDRAVÍM ZA OKEÁN A UHÁNÍM SPÁT, ABYCH ODOLALA SVODŮM. |
aida 20.12.2007 0:23Díky moc za rady letos na svátky budem mít krůtu prvně, tak se mi to hodí. O výsledku pak poreferuju. |