Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Koláče s ovocem
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Matylda 11.9.2009 10:33Re: ještě ke včerejšku - BOXÍKOVÁ!!! Jsou krásní, roztomilí a velicí |
Matylda 11.9.2009 10:33Re: ještě ke včerejšku - BOXÍKOVÁ!!! Karolíno, už jsi mluvila s Vave? |
Karolína 11.9.2009 10:32Re: ještě ke včerejšku - BOXÍKOVÁ!!! "Cáklí" jsme, svým způsobem, všichni! Zaplať pánbu! Ti nám teda vyrostli, chudelíci! |
Vave 11.9.2009 10:32Re: Zaujal mě, Jo! To snad stačí milá Matyldo , už to mám na papírku a odpoledne budu v OBi přeměřovat pekáče! |
Emteska 11.9.2009 10:19Re: snídám právě koláč s ovocem... A čím sypeš švestkový koláč? Moje maminka ho posypávala mletým mákem s cukrem a bylo to vynikající, takže to dělám taky tak. Jinak moje polovička se včera s chutí zakousl do krásně zralého rajčete a já pak prala nejen jeho košili |
Jakub S. 11.9.2009 10:19Re: No až tak - dobový kolorit až do těch hrdel a statků, ...a je neotřelá vzpomínka na Paris je tady - ! |
Emteska 11.9.2009 10:16Re: Dotaz Bábovky , mazance a vánočky peču na 150, ale nikoliv v horkovzdušné, ale normální elektrické troubě. Vánoční cukroví tak na 170, ale ono opravdu hodně záleží na na troubě. |
Beda 11.9.2009 10:15ještě ke včerejšku - BOXÍKOVÁ!!! ano, já nepochybně JSEM cáklá (dokonce to ani nijak netajím), ale zase čtyřikrát jsi to do světa vytrubovat nemusela, ne? ... z toho třikrát jako samostatné vlákno, aby to teda jooooooo, nikomu neuteklo a sice jsem už nečetla tvůj pokyn, ale slintala jsem mocně až do večera, hrozně jsem si to užila, Bumlíčci jsou sladcí a už začínají být chundelatí... ožužlali mě pořádně i jsme se vyblbli, pomuchlali a pohráli si... Darlenka mě poctila svou blízkostí, zblajzla mi z ruky sejra a potom si mi lehla na nohu, čehož jsem si patřičně vážila, a dokonce mi nastavila bříško k drbání, takže jsem asi byla vcelku do smečky přijata co jsem teda dokonale zvojtila - na poslední chvíli zůstal foťák doma na stole!!!! no chápete to??? ke štěňátkům??????? - já ne (jsem cáklá) ... takže mám pár fotek jen mobilem, než nahlásil plnou paměť - kupodivu kvalita není až tak hrozná, jak jsem se obávala (byl přenádherný sluníčkový den), ale prostě jich mám jen maličko - můžete kouknout na rajče jsou náááádherní a hraví a... a vůbec |
Karolína 11.9.2009 9:59Re: Dotaz Bubu PROSÍM NEDĚS MNĚ!!! Vánočky, mazance!!!! Vůbec nepřipadá v úvahu, že bych něco podobného v životě pekla!!! Nicméně díky za vysvětlení, já to nějak vždycky patlám, jak to vyjde! A zatím to vždycky nějak vyšlo! |
Bubu 11.9.2009 9:30Re: Zaujal mě, Mražené jahody jsou tak leda na lívance. Peču jedině z čerstvých jahod, jinak je to moc mokré. A stejně se musí pokrájet na silnější plátky. Do košíčků se můžou dát i menší mražené, případně dospod malou lžičku tvarohu s maizenou (na kostku tvarohu vrchovatá čajová lžička). Kombinace jahod a mandlí mi prostě chutná. Překvapivě báječné je i sypání z mletých ořechů s cukrem. Jednou jsem to v náhlém hnutí mysli vyzkoušela a od té doby to dělám často. |
Bubu 11.9.2009 9:23Re: Dotaz Obecně - nízké placky peču horkovzdušně na 180°C, vyšší věci, co se musí péct déle a pomaleji, třeba vánočku, mazanec, bábovky, dorty na 170°C (též horkovzdušně), listové a odpalované těsto zprudka, takže 200°C tradičně, sušenky (většina vánočního cukroví) 180°C tradičně,...... |
Matylda 11.9.2009 9:19Re: Dotaz Nic, já mám horkovzdušnou troubu a při téhle teplotě se mi hezky upeče všechno, teda pokud to nenaleju do kameninové formy, tam se to peče asi na 150 a dost dlouho. Keramická forma a jenské sklo a plech peču všechny na 180. |
Matylda 11.9.2009 9:17Re: Zaujal mě, Jahody s cukrem a mandlové lupínky? To zní moooc dobře! Tuhle jsi je doporučovala i do těch košíčků z lístkového těsta. Ale nepustí ty jahody moc šťávy? A jde to z mražených? |
Karolína 11.9.2009 9:15Re: Dotaz Díky! A to pořád? Nezvyšuješ, nesnižuješ, všechna těsta pečeš na tuhle teplotu? |
Matylda 11.9.2009 9:14Re: Zaujal mě, Tak jo. Já používám plech po babičce, a ten má 19,5 x 35 cm. Stačí to pro upřesnění pojmu menší forma? |
Bubu 11.9.2009 9:13Re: Zaujal mě, Tak tak, peču 3 velikosti koláčů - na plech, ve fomě na pizzu a v koláčové formě. Nejoblíbenější je vedle klasického kynutého táče i Bleskový koláč, jeho základní vlastností je, že je bleskové upečen, ale též bývá bleskově sežrán. Bleskový koláč - 2 vejce, hrnek cukru, hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, prdopeč a 2 a 1/2 hrnku hrubé mouky. Na plech vezmu hrnek čtvrtlitrák, na pizzovou či koláčovku šálek (cca 1,5dl). Nahoru patří ovoce a něco.... meruňky a drobenka, borůvky a mleté ořechy s cukrem, švestky se skořicovým cukrem, švestky s umletým mákem s cukrem, jahody s cukrem a mandlové lupínky.... |
abyt 11.9.2009 9:13Re: Zaujal mě, Ňák mi to připomíná legislativní formulaci - množství menší než malé. |
Matylda 11.9.2009 9:12Re: Dotaz Já peču na 180 stupňů. |
Jana Bu. 11.9.2009 9:09Re: snídám právě koláč s ovocem... To je bezva, že naštval koláč a ne manžel, tak to má být . |
Vave 11.9.2009 9:06Re: Zaujal mě, Si nedělejte šprťouchlata! Malá? Menší než malá? Větší než malá? Se picnu! |
Karolína 11.9.2009 8:59Dotaz Protože jsem člověk masový, který moc neumí sladká jídla, koláče, pečivo a podobné laskominy, prosím o upřesnění STUPŇŮ! Píšeš "zapečeme těsto", ale při jaké teplotě? Asi bych to s tím tvarohem zkusila, jednou jsem měla takový podobný recept a bylo to moc dobré, protože těsto zůstalo tím tvarohem hodně vláčné a moučník "nedřel patro", jak říkával tatínek bábovkám mé maminky. Byly nadýchané, to ano, ale suché! Já ani vánoční pečivo nepeču, přednostovi to ode mne nechutná, pořád srovnává s pečivem od jeho maminky a od každého, kdo nám pečivo na vánoce dá jako vzorek je lepší, nežli to moje! Asi má pravdu! Když člověka něco nebaví, obvykle to nemívá dobrý výsledek! A já moc sladké nejím a pečení sladkých věcí mne fakt neba. Jo, masíčko, to mi dejte, to ráda, to umím. Buchty moc ne. Když mám dělat borůvkový koláč, který má přednosta rád kynutý, tak z toho mám vyrážku už týden dopředu, aby to dobře dopadlo! Ale když se povede, tak mám radost. Na chalupě mám troubu jen v kachlových kamnech. Roztápět je v létě se mi nechce, takže peču koláč v elektrické troubě dole v bytě. Minule jsem upekla excelentní koláč, vystydlý jsem ho strčila na zadní sedadlo a jela opatrně nahoru. Potkala jsem cestou splašený tahač se dřevem - jezdí tam s tím po té naší silničce jako šílenci a dupla na brzdu! Výsledek popisovat nemusím. Docela se sousedi bavili, když viděli, jak sedíme s kafem a lžičkami u auta a dlabeme koláčovou drť. Naštěstí bylo auto úplně nové a vzadu u nás nikdo nesedí, takže gumové koberečky posloužily jako servirovací tácek na rozdrcenou pochoutku! |
Matylda 11.9.2009 8:47Re: Zaujal mě, Tak ta je na tohle až moc malá, lepší je snad pizzová nebo na lasagne, to jsou ty menší, ale ne malé |
zana 11.9.2009 8:37Re: No až tak - dobový kolorit až do těch hrdel a statků, Jo mravenci ... to už je děsně stará historka: mnoho let tomu nazad, za hlubokýho totáče, se mi podařilo dostat služebně na pár dnů do Paříže. Byla jsem si vědoma, že se to už nikdy v životě nemusí opakovat a tak jsem nehodlala diety utrácet za žádnou zbytečnost jako jídlo a vezla si zásoby z domova. V hotelu uložila do skříně - a ejhle, druhý den byli mravenci v kredenci. Asi to byli faraoni, já je tehdy neznala. Taky jsem vytřepávala. |
Vave 11.9.2009 8:35Re: Zaujal mě, Hihi, to mě mohlo napadnout! Prostě malý, no .... ! |
zana 11.9.2009 8:33Re: Zaujal mě, a malá forma - já jí říkám dortíčková formička - se dá koupit ta rozvírací. Já mám takovou ... no průměr asi jako talířek. |
zana 11.9.2009 8:31Jooo Ovocnejch koláčů není nikdy dost... Já dělám něco podobnýho oběma - ten první teda spíš se švestkama nebo meruňkama než s drobným ovocem. A pak koláč od Xerxový, co je bez jogurtu (teda koláč). |
Matylda 11.9.2009 7:11Re: Zaujal mě, No, velký plech je přes celou plochu trouby, obvykle ho s tou troubou dostaneš. A menší je prostě menší- v současnosti bývá třeba keramický, kulatý nebo obdélníkový, a já mám malý pekáč- prostě malý no... |
Xerxová 11.9.2009 7:03snídám právě koláč s ovocem... já dělám nejraději obyčejný kynutý . Včera jsem dělala dva - jeden čistokrevně švestkový, druhý kříženec švestkovorybízový. Ten druhý mě naštval - před pár minutami do něj polovička kousnul - a rybízová rudá šťáva vystříkla na nažehlenou bílou košili... takže jsem už v koupelně svedla boj s ovocnými fleky... |
Vave 11.9.2009 6:34Zaujal mě, samozřejmě mimo receptů, ten malý plech. Jsme teď doma jen dva, takže menší koláč znamená, že ho míň sním, tudíž se mi ten recept líbí dvojnásob. A tak se táži, milý Kefalín, ééé, milá Matyldo, čo si predstavujete pod takým pojmom malý plech či malá forma? |
Jakub S. 11.9.2009 0:59No až tak - dobový kolorit až do těch hrdel a statků, teda mravenců v krmích rozličných - nemám slov! (A to je co říct) Mravenčí markytánka. |