Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Koláče s ovocem
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana 11.9.2009 8:33Re: Zaujal mě, a malá forma - já jí říkám dortíčková formička - se dá koupit ta rozvírací. Já mám takovou ... no průměr asi jako talířek. |
Matylda 11.9.2009 8:47Re: Zaujal mě, Tak ta je na tohle až moc malá, lepší je snad pizzová nebo na lasagne, to jsou ty menší, ale ne malé |
Vave 11.9.2009 9:06Re: Zaujal mě, Si nedělejte šprťouchlata! Malá? Menší než malá? Větší než malá? Se picnu! |
abyt 11.9.2009 9:13Re: Zaujal mě, Ňák mi to připomíná legislativní formulaci - množství menší než malé. |
Matylda 11.9.2009 9:14Re: Zaujal mě, Tak jo. Já používám plech po babičce, a ten má 19,5 x 35 cm. Stačí to pro upřesnění pojmu menší forma? |
Vave 11.9.2009 10:32Re: Zaujal mě, Jo! To snad stačí milá Matyldo , už to mám na papírku a odpoledne budu v OBi přeměřovat pekáče! |
Matylda 11.9.2009 10:34Re: Zaujal mě, To nééé! To musíš vzít plošnou míru a v případě kulaté formy podle průměru spočítat! |
Beda 11.9.2009 10:41a plooooooc?? co by počítala gdyš si může koupit hranatou 19,5 x 35 cm ... to dá rozum né? (já dokonce měřím "prstmo" a pokud jde třeba o místnosti, tak "kročmo" a mám to dost vyměřený - naposled např. s realitním agentem jsem dřív, než vyšťoural odkudsi metr, dávno odkrokovala a hlásila: 3 metry dvacet... koukal veeeeelmi pochybovačně - a naměřil 3m 17cm) |
abyt 11.9.2009 11:19Re: a plooooooc?? Holt jsou v tom léta dřiny, co? |
Bubu 11.9.2009 9:13Re: Zaujal mě, Tak tak, peču 3 velikosti koláčů - na plech, ve fomě na pizzu a v koláčové formě. Nejoblíbenější je vedle klasického kynutého táče i Bleskový koláč, jeho základní vlastností je, že je bleskové upečen, ale též bývá bleskově sežrán. Bleskový koláč - 2 vejce, hrnek cukru, hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, prdopeč a 2 a 1/2 hrnku hrubé mouky. Na plech vezmu hrnek čtvrtlitrák, na pizzovou či koláčovku šálek (cca 1,5dl). Nahoru patří ovoce a něco.... meruňky a drobenka, borůvky a mleté ořechy s cukrem, švestky se skořicovým cukrem, švestky s umletým mákem s cukrem, jahody s cukrem a mandlové lupínky.... |
Matylda 11.9.2009 9:17Re: Zaujal mě, Jahody s cukrem a mandlové lupínky? To zní moooc dobře! Tuhle jsi je doporučovala i do těch košíčků z lístkového těsta. Ale nepustí ty jahody moc šťávy? A jde to z mražených? |
Bubu 11.9.2009 9:30Re: Zaujal mě, Mražené jahody jsou tak leda na lívance. Peču jedině z čerstvých jahod, jinak je to moc mokré. A stejně se musí pokrájet na silnější plátky. Do košíčků se můžou dát i menší mražené, případně dospod malou lžičku tvarohu s maizenou (na kostku tvarohu vrchovatá čajová lžička). Kombinace jahod a mandlí mi prostě chutná. Překvapivě báječné je i sypání z mletých ořechů s cukrem. Jednou jsem to v náhlém hnutí mysli vyzkoušela a od té doby to dělám často. |
Matylda 11.9.2009 10:38Re: Zaujal mě, A na ty slaninové košíčky, ten sejr, co sypeš, je obyč eidam, nebo třeba taky niva? |
Bubu 11.9.2009 11:28Re: Zaujal mě, Na slaninové košíčky stačí obyč eidam. Je tam sdostatek chutí z cibule, klobásy a slaniny. Eidam slouží jen jako poklička, aby se náplň nevysušila. Nivy je tam chuťově škoda. Kdybys chtěla košíčky s nivou.... myslím, že třeba - nahrubo nastrouhaná jablíčka s červenou cibulkou a nastrouhanou nivou (nevrstvit, promíchat, aby to kvůli jablíčkům nebylo moc mokré) - to by asi šlo. |
Louk 11.9.2009 11:08Re: Zaujal mě, Bubu, už zase Ty když začneš o jídle, vždycky je z toho poezie a (na rozdíl od některých klasiků ) je zjevné, co svými lyrickými sonety naznačuješ . Okouzlující, neodolatelné - ty bys rozežrala i asketu se žaludečními vředy . Ale hrome, bez zásob v dosahu jsou to muka... |
Bubu 11.9.2009 11:36Re: Zaujal mě, Taková jsem já, matinko... teda Louk. Za to fakt nemůžu. To je ta má mlsná huba. A vůbec, nevíte, co mám vařit o víkendu? |
Karolína 11.9.2009 12:16Re: Zaujal mě, Nevím, ale řeknu Ti svůj jídelníček: pokud budou houby, které přednosta donese, bude v sobotu k obědu kulajda či kyselo a praženice. V sobotní večer pak padnou za vlast kuřecí křidélka, naložená v pivě a ostrém koření a ogrilovaná na lávovém kameni s doma pečeným chlebíčkem. V neděli máme biftek, klasický steak ze svíčkové. Už jsme ho dlouho neměli! K němu brambůrek, dušená zeleninka a dušené houbičky, budou-li, nebudou-li, dáme si naložené! Pokud nebudou houbičky, budu dělat místo praženice a kulajdy či kysela citronové nudle s pestem a čerstvou bazalkou nahoru, sypáno parmazánem. Tak to je naše krmě o víkendu. Ať si užije našich dobrot, než popojede na ty turecké! |
Louk 11.9.2009 13:11Re: Zaujal mě, Karolíno, ty seš úplně stejně děsná vosoba jako Bubu! Kulinářská Sapfó . Hlady šilhajíc, dala jsem si k obědu vepřovou panenku na houbách a vůbec to nebylo marný. Akorát ta panenka byla dost tuhá pamětnice . |
Matylda 11.9.2009 13:23Re: Zaujal mě, Tak to nebyla panenka, ale stará panna |
Bubu 11.9.2009 13:40Re: Zaujal mě, Tojo, udělat z vepřové panenky tuhou pamětnici je dost kumšt. No nevím, jestli si vyberu.... Na houby nepůjdu, Můj nejdražší dorazí možná zítra, možná až v neděli a Junior houby nerad. Křidýlka byla minulý týden. Bifťoura si dám raději v hospodě, kde je umí, sama je nedělám, neumím to a bojím se, že bych z drahého dobrého masíčka vyrobila podešev. Asi vlezu do krámu, kouknu na maso, třeba mě něco osloví a napadne.... |
Judith Saebel 11.9.2009 14:55Matyldo a Bubu, prosím pěkně, jak veliký je hrnek, kelímek jogurtu, a kolik gramů má prdopeč? |
Bubu 11.9.2009 15:03Re: Matyldo a Bubu, hrnkem je míněn čtvrtlitrák, kelímek jogurtu - cca 200ml, prdopeč má tuším 18g, nemám teď žádný při ruce, podívám se doma, slibuju. |
Judith Saebel 11.9.2009 15:11Re: Matyldo a Bubu, Díky moc. |
Xerxová 11.9.2009 15:26Re: Matyldo a Bubu, koukla jsem - prášek do pečiva má 12 gramů |
Ctenarka 11.9.2009 18:32Pro Judith...... Jedna vrchovata lzicka Baking Powder = sacek kypriciho prasku do peciva |
Matylda 11.9.2009 21:31Re: Matyldo a Bubu, Kelímek jogurtu má 150 g |
Judith Saebel 12.9.2009 11:32Re: Matyldo a Bubu, Vřelé díky všem za rady. Omlouvám se, že odpovídám až tedˇ, ale od včera krátce po odeslání dotazu mě systém nechtěl pustit ani si číst diskusi. |
Jakub S. 11.9.2009 0:59No až tak - dobový kolorit až do těch hrdel a statků, teda mravenců v krmích rozličných - nemám slov! (A to je co říct) Mravenčí markytánka. |
zana 11.9.2009 8:37Re: No až tak - dobový kolorit až do těch hrdel a statků, Jo mravenci ... to už je děsně stará historka: mnoho let tomu nazad, za hlubokýho totáče, se mi podařilo dostat služebně na pár dnů do Paříže. Byla jsem si vědoma, že se to už nikdy v životě nemusí opakovat a tak jsem nehodlala diety utrácet za žádnou zbytečnost jako jídlo a vezla si zásoby z domova. V hotelu uložila do skříně - a ejhle, druhý den byli mravenci v kredenci. Asi to byli faraoni, já je tehdy neznala. Taky jsem vytřepávala. |
Jakub S. 11.9.2009 10:19Re: No až tak - dobový kolorit až do těch hrdel a statků, ...a je neotřelá vzpomínka na Paris je tady - ! |