Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Kapr s hořčičnou omáčkou
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana 13.3.2009 13:12Re: Já kapra taky moc nemusím, No jo, to je právě ten rozdíl mezi holkama od vody a holkama od Práglu. Váš kapr je něco úúúplně jinýho než můj. |
jiný Honza 13.3.2009 13:12Re: Vyborny recept Nechlubím se a nevěřím, že bys byl až tak vetchý. Spíš škodolibý a přitom nemáš proč - vždyť jsme ti vždycky dobře radili. |
zana 13.3.2009 13:11Re: kapri... Asi tak ... a patří k tomu i pořádání konferencí o ochraně blablabla ... na severním pólu. |
Zdena b.p. 13.3.2009 13:10Re: To se mi líbí Podobnou omáčku používám na kuřecí stechna, která před upotřebením odkůžím . Pokud máš z té hořčice obavu, dej nejdříve zavařit tu "ameriku" (smetana s hl. moukou) a po provaření dochuť tou hořčicí. A to je na 100%. Taková provařená smetana s moukou snese i citron, nebo ocet a už se nesrazí. |
zana 13.3.2009 13:09Re: Vyborny recept WWW, kup si pár lahváčů! |
Zdena b.p. 13.3.2009 13:05Re: Já kapra taky moc nemusím, Jako holka od vody, kapra miluji. A dávám za pravdu Yze (nebo Yge? ) Max. 2 kilíčka. Ale nikdy je nemrazím. Maximálně nadúrodu hlav na polévku. Maso kapra změní po rozmrazení konzistenci. Mnohá jiná ryba zamrazení bez problémů unese. |
Zdena b.p. 13.3.2009 12:58Re: Vyborny recept Děkuji ti WWW, přesně to jsem potřebovala. Tak a jedu do Makráče a večer vyrábím. AAAAAle esli to nebude fungovat, tak gde mám tu atomovou bombu? Jen peříčka eee vlastně štětiny budou lítat od kance. |
WWW 13.3.2009 12:30Re: Vyborny recept Ano, odrikaneho chleba ........... |
WWW 13.3.2009 12:30Re: Vyborny recept Ze ti neni hanba chlubit se tim, ze jsi pripraven zmlatit vetcheho duchodce ! |
Jakub S. 13.3.2009 12:19Re: kapri... Absurdní - že by požadavek trhu? Norského? Musíme mít na celé zeměkouli zboží z celé zeměkoule? No co - kyslíku, ozonu, ropy, všeho máme přece neúrekom... |
YGA 13.3.2009 12:17Re: Vyborny recept Vidím, milý Wwwčko, že tě už mikrovlnka chytla - a to bylo zprvu ošklíbání - chichi. |
jiný Honza 13.3.2009 12:13Re: Já kapra taky moc nemusím, Kapra mám v mrazáku, dumal jsem, co s ním. Asi MLP ukážu tenhle recept. Taky mi to připadá jedlé. |
jiný Honza 13.3.2009 12:12Re: Vyborny recept Mám jednoho kapra v mrazáku, mám to zkusit? Aby se pak u kance nevykládalo, že tam jednou přišel takový divný cizí a moc se tam vyptával načež jednoho místního inzultoval. |
WWW 13.3.2009 12:02Vyborny recept pripominam jen milovnikum mikrovlnek, ze priprava se da podstatne zkratit. Uz jen cisteni kapra, casto pracne u celosupinacu. Kapra dame na chvilku na mrazak, aby zatuhnul ( nenechat zmrznout uplne!!) Pak ho vlozime na pet minut do MT na plny vykon. Supiny se najezi, pri spravnem postupu pak staci , drze kapra za ocas, s nim zatrepat nad odpadkovym kosem. |
Dede 13.3.2009 12:01Re: kapri... Tak na rybu hoki (na na Hokinka) jsem prosím narazila i ve zdejších supermarketech a žasla poté, co jsem našla, že je to ryba vyskytující se převážně u Austrálie a Nového Zélandu. Není špatná, ale co ty obchodníky proboha nutí vozit australské ryby do Norska??? |
Jakub S. 13.3.2009 11:38Já jsem si dlouho myslel, že smažení - je když... se to dělá v těstíčku. Třeba slavném trojobalu. A dodnes mám intuitivně tendenci (teda jednu ze svých zkázonosných intuitivních tendencí) chápat to jenom takhle. Vůbec překládat vařit, péct, smažit, opékat - vyžaduje vždycky nejvyšší opatrnost a obezřetnost. Protějšky podle slovníků v jiném prostředí odpovídají vždy jen zhruba - chápány tu úžeji, tu šířeji, pominu-li tu naprosto reálnou možnost, že autor překladu sám v tom neměl jasno. Bych mohl povídat... A tady jde o kuchyni (tedy cuisine) - slovníky dělají většinou pánové, a odtržení od reality kutění, vaření, orientace v denním životě... bych mohl povídat. Vařit: jednou souvisí příčinně s varem, jindy ne - povařit: dáme povařit... jako pokyn pro robota by to bylo fiasko. Určení, nastavení času, teploty, ukončení procesu - ? Nekamenujte proroky. É mě. |
YGA 13.3.2009 11:29Re: Já kapra taky moc nemusím, Já kapra zas ráda - takový menší (2 kilča) ze sádky (z rybníka bahňáka nebrat) - hmmm mlask mlask. |
YGA 13.3.2009 11:27Re: kapri... V žádným případě - Hokimu to sluší jedině bez hořčičné omáčky. Ta possum ... |
Jakub S. 13.3.2009 11:25Plosim pané... Hokina né - Bóbiká - !!! |
veram 13.3.2009 11:19Re: kapri... |
MaRi 13.3.2009 11:04Re: kapri... HOKI?????!!!! Tak to tedy ne! Hoki je pejsek LenkyS., s přípravou s hořčičnou omáčkou nemůžu souhlasit. |
possum 13.3.2009 10:49kapri... asi jak vsichni, kdo ctou clanky George, vi, ze je tu skodna. A neji se. Ja ryby rada, ale pouzivam hlavne lososa, hoki a basa filety. Nekdy tunaka, ale toho ponejvic z konzervy. ;-) Takze na tuhle omacku bych pouzila bud toho lososa nabo hoki (ktera se hodi na uplne vsechno). A jeste si dovolim copy/paste hlavicku z meho receptu (ktere ponejvic pise Manek ;-) ). >Omáčka z hrubozrnné hořčice se určitě hodí spíše k pevnějším a chuťově výraznějším mořským rybám typu tresky nebo makrely a myslím, že ani s tuňákem či lososem se nespletete. Vyvaroval bych se však použití jemných ryb, jako je například pangasius, kde by rozhodně omáčka přehlušila chuť ryby. < |
Bubu 13.3.2009 9:24Re: A nebude ta ryba Tak tak.... kapr snese delší čas přípravy. Dělá-li se na mírném ohni a déle je daleko lepší než když se opraží zprudka - to je pak ten blátivý kapr, nad nímž většina lidí ohrne pysk. A samozřejmě je výrazný rozdíl mezi kaprem čerstvě zabitým a bůhvíjak dlouho zmraženým. A samozřejmě taky velmi záleží na tom, kde kapr bydlel a co jedl. Tak pravila rybářova dcera. A musím LA dát za pravdu - tohle je mňamózní, dělám to též. Navíc hořčicí se dá jakž takž zamaskovat, že jsem na toho pstruha v mrazáku zapomněla. Rybí tuk totiž snadno žlukne i v mrazáku a ryba pak chytne ten divný čuch. Doporučuje se mít rybu v mrazáku maximálně (!) 3 měsíce. Rozmrazím-li takovou zapomenutou rybu (rybu, co za to stojí, filé uvařím kocourům), natřu ji tlustě hořčicí a nechám alespoň hodinu odležet. Ubrouskem pak většinu hořčice setřu, rybu osolím, obalím v hladké mouce a peču na pánvi. Ryba chytne trošku chuť hořčice a divný čuch běžný nosík ani nezaznamená. |
Bubu 13.3.2009 9:11Re: Kapra nejíme Zde míněno peče ve smyslu opéká... Opéká se na trošce tuku (nebo na sucho), smaží se ve vyšší vrstvě tuku. Nicméně, máme-li správnou pánev (ne s plastovou rukojetí), můžeme péct na pánvi i v troubě, případně zapákat pod grilem. Pánev je velmi univerzální nádoba, vždyť v pánvi se dá třeba i dusit (máme-li poklici). Tzn. pečení - smažení - opékání - dušení je metoda a není dána nádobou. |
LA 13.3.2009 9:08Re: To se mi líbí Zelený pepř se tam dává, protože ten jde jíst v celých kuličkách. Pokud někdo snese kuličky jakéhokoliv pepře, bude je třídit, nebo tam dá mletý, může použít i jiný. Z krkovičky mě napadá jen klasická se zelím nebo mexické nudličky. |
LA 13.3.2009 9:06Re: Kapra nejíme Pečení = pomalá příprava za mírné teploty (u masa), smažení = rychlé opečení za vyšší teploty. Obojí lze praktikovat jak v troubě, tak na pánvi. |
LA 13.3.2009 9:03Re: A nebude ta ryba Přesně tak, pomalinku na mírném ohni, jinak by to bylo uvnitř syrové. U filátek je doba kratší. |
zana 13.3.2009 8:58Já kapra taky moc nemusím, ale ta kombinace šlehačky a hořčice se mi líbí, to se bude muset zkusit. |
F..A.Kekule 13.3.2009 8:28Re: Kapra nejíme Přiznám se, že jsem poněkud zmaten. Poslední dobou se často dovídám, že se něco peče na pánvi. Já jsem žil v domění, že se peče v troubě, nebo něčem podobném a na pánvi se smaží. Prozradí mi někdo, jak to vlastně je? |
Matylda 13.3.2009 8:02Re: A nebude ta ryba Čtvrt hodiny možná jen hodně pomalu. Ale větší kapr má silnější porce masa než třeba mořská štika, takže možná proto, aby se to propeklo durchundurch. |