22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kapr s hořčičnou omáčkou

Tenhle recept poslala LA a vypadá velmi zajímavě. Počítám se nemusí týkat jen kapra...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 13.3.2009 13:12

Re: Já kapra taky moc nemusím,

No jo, to je právě ten rozdíl mezi holkama od vody a holkama od Práglu;-). Váš kapr je něco úúúplně jinýho než můj.;-D

jiný Honza 13.3.2009 13:12

Re: Vyborny recept

Nechlubím se a nevěřím, že bys byl až tak vetchý. Spíš škodolibý a přitom nemáš proč - vždyť jsme ti vždycky dobře radili.

zana 13.3.2009 13:11

Re: kapri...

Asi tak ... a patří k tomu i pořádání konferencí o ochraně blablabla ... na severním pólu:-/.

Zdena b.p. 13.3.2009 13:10

Re: To se mi líbí

Podobnou omáčku používám na kuřecí stechna, která před upotřebením odkůžím ;-). Pokud máš z té hořčice obavu, dej nejdříve zavařit tu "ameriku" (smetana s hl. moukou) a po provaření dochuť tou hořčicí. A to je na 100%. Taková provařená smetana s moukou snese i citron, nebo ocet a už se nesrazí.

zana 13.3.2009 13:09

Re: Vyborny recept

WWW, kup si pár lahváčů!

Zdena b.p. 13.3.2009 13:05

Re: Já kapra taky moc nemusím,

Jako holka od vody, kapra miluji. A dávám za pravdu Yze (nebo Yge? :-/) Max. 2 kilíčka. Ale nikdy je nemrazím. Maximálně nadúrodu hlav na polévku. Maso kapra změní po rozmrazení konzistenci. Mnohá jiná ryba zamrazení bez problémů unese.

Zdena b.p. 13.3.2009 12:58

Re: Vyborny recept

Děkuji ti WWW, přesně to jsem potřebovala. Tak a jedu do Makráče a večer vyrábím. AAAAAle esli to nebude fungovat, tak gde mám tu atomovou bombu? Jen peříčka eee vlastně štětiny budou lítat od kance.

WWW 13.3.2009 12:30

Re: Vyborny recept

Ano, odrikaneho chleba ...........

WWW 13.3.2009 12:30

Re: Vyborny recept

Ze ti neni hanba chlubit se tim, ze jsi pripraven zmlatit vetcheho duchodce !

Jakub S. 13.3.2009 12:19

Re: kapri...

Absurdní - že by požadavek trhu? Norského? Musíme mít na celé zeměkouli zboží z celé zeměkoule? No co - kyslíku, ozonu, ropy, všeho máme přece neúrekom...

YGA 13.3.2009 12:17

Re: Vyborny recept

Vidím, milý Wwwčko, že tě už mikrovlnka chytla - a to bylo zprvu ošklíbání - chichi.

jiný Honza 13.3.2009 12:13

Re: Já kapra taky moc nemusím,

Kapra mám v mrazáku, dumal jsem, co s ním. Asi MLP ukážu tenhle recept. Taky mi to připadá jedlé. ;-P

jiný Honza 13.3.2009 12:12

Re: Vyborny recept

Mám jednoho kapra v mrazáku, mám to zkusit? Aby se pak u kance nevykládalo, že tam jednou přišel takový divný cizí a moc se tam vyptával načež jednoho místního inzultoval. ;-D

WWW 13.3.2009 12:02

Vyborny recept

pripominam jen milovnikum mikrovlnek, ze priprava se da podstatne zkratit.

Uz jen cisteni kapra, casto pracne u celosupinacu. Kapra dame na chvilku na mrazak, aby zatuhnul ( nenechat zmrznout uplne!!) Pak ho vlozime na pet minut do MT na plny vykon.  Supiny se najezi, pri spravnem postupu pak staci , drze kapra za ocas, s nim zatrepat nad odpadkovym kosem.

Dede 13.3.2009 12:01

Re: kapri...

Tak na rybu hoki (na na Hokinka;-)) jsem prosím narazila i ve zdejších supermarketech a žasla poté, co jsem našla, že je to ryba vyskytující se převážně u Austrálie a Nového Zélandu. Není špatná, ale co ty obchodníky proboha nutí vozit australské ryby do Norska???

Jakub S. 13.3.2009 11:38

Já jsem si dlouho myslel, že smažení

- je když... se to dělá v těstíčku. Třeba slavném trojobalu. A dodnes mám intuitivně tendenci (teda jednu ze svých zkázonosných intuitivních tendencí) chápat to jenom takhle.

Vůbec překládat vařit, péct, smažit, opékat - vyžaduje vždycky nejvyšší opatrnost a obezřetnost. Protějšky podle slovníků v jiném prostředí odpovídají vždy jen zhruba - chápány tu úžeji, tu šířeji, pominu-li tu naprosto reálnou možnost, že autor překladu sám v tom neměl jasno. Bych mohl povídat... A tady jde o kuchyni (tedy cuisine) - slovníky dělají většinou pánové, a odtržení od reality kutění, vaření, orientace v denním životě... bych mohl povídat.

Vařit: jednou souvisí příčinně s varem, jindy ne - povařit: dáme povařit... jako pokyn pro robota by to bylo fiasko. Určení, nastavení času, teploty, ukončení procesu - ?

Nekamenujte proroky. É mě.

YGA 13.3.2009 11:29

Re: Já kapra taky moc nemusím,

Já kapra zas ráda - takový menší (2 kilča) ze sádky (z rybníka bahňáka nebrat) - hmmm mlask mlask. :-P

YGA 13.3.2009 11:27

Re: kapri...

V žádným případě - Hokimu to sluší jedině bez hořčičné omáčky. Ta possum ...8-o

Jakub S. 13.3.2009 11:25

Plosim pané...

Hokina né - Bóbiká - !!!

veram 13.3.2009 11:19

Re: kapri...

:-D:-DR^:-D:-D

MaRi 13.3.2009 11:04

Re: kapri...

HOKI8-o8-o8-o?????!!!! Tak to tedy ne!   Hoki je pejsek LenkyS., s přípravou s hořčičnou omáčkou nemůžu souhlasit.

possum 13.3.2009 10:49

kapri...

asi jak vsichni, kdo ctou clanky George, vi, ze je tu skodna. A neji se. Ja ryby rada, ale pouzivam hlavne lososa, hoki a basa filety. Nekdy tunaka, ale toho ponejvic z konzervy. ;-)  Takze na tuhle omacku bych pouzila bud toho lososa nabo hoki (ktera se hodi na uplne vsechno). A jeste si dovolim copy/paste hlavicku z meho receptu (ktere ponejvic pise Manek ;-) ). >Omáčka z hrubozrnné hořčice se určitě hodí spíše k pevnějším a chuťově

výraznějším mořským rybám typu tresky nebo makrely a myslím, že ani s

tuňákem či lososem se nespletete. Vyvaroval bych se však použití

jemných ryb, jako je například pangasius, kde by rozhodně omáčka

přehlušila chuť ryby. <

Bubu 13.3.2009 9:24

Re: A nebude ta ryba

Tak tak.... kapr snese delší čas přípravy. Dělá-li se na mírném ohni a déle je daleko lepší než když se opraží zprudka - to je pak ten blátivý kapr, nad nímž většina lidí ohrne pysk. A samozřejmě je výrazný rozdíl mezi kaprem čerstvě zabitým a bůhvíjak dlouho zmraženým. A samozřejmě taky velmi záleží na tom, kde kapr bydlel a co jedl. Tak pravila rybářova dcera.

A musím LA dát za pravdu - tohle je mňamózní, dělám to též.

Navíc hořčicí se dá  jakž takž zamaskovat, že jsem na toho pstruha v mrazáku zapomněla. Rybí tuk totiž snadno žlukne i v mrazáku a ryba pak chytne ten divný čuch. Doporučuje se mít rybu v mrazáku maximálně (!) 3 měsíce. Rozmrazím-li takovou zapomenutou rybu (rybu, co za to stojí, filé uvařím kocourům), natřu ji tlustě hořčicí a nechám alespoň hodinu odležet. Ubrouskem pak většinu hořčice setřu, rybu osolím, obalím v hladké mouce a peču na pánvi. Ryba chytne trošku chuť hořčice a divný čuch běžný nosík ani nezaznamená.

Bubu 13.3.2009 9:11

Re: Kapra nejíme

Zde míněno peče ve smyslu opéká... Opéká se na trošce tuku (nebo na sucho), smaží se ve vyšší vrstvě tuku. Nicméně, máme-li správnou pánev (ne s plastovou rukojetí), můžeme péct na pánvi i v troubě, případně zapákat pod grilem. Pánev je velmi univerzální nádoba, vždyť v pánvi se dá třeba i dusit (máme-li poklici). Tzn. pečení - smažení - opékání - dušení je metoda a není dána nádobou.  ;-)

LA 13.3.2009 9:08

Re: To se mi líbí

Zelený pepř se tam dává, protože ten jde jíst v celých kuličkách. Pokud někdo snese kuličky jakéhokoliv pepře, bude je třídit, nebo tam dá mletý, může použít i jiný.

Z krkovičky mě napadá jen klasická se zelím nebo mexické nudličky. :-/

LA 13.3.2009 9:06

Re: Kapra nejíme

Pečení = pomalá příprava za mírné teploty (u masa), smažení = rychlé opečení za vyšší teploty. Obojí lze praktikovat jak v troubě, tak na pánvi.

LA 13.3.2009 9:03

Re: A nebude ta ryba

Přesně tak, pomalinku na mírném ohni, jinak by to bylo uvnitř syrové. U filátek je doba kratší.

zana 13.3.2009 8:58

Já kapra taky moc nemusím,

ale ta kombinace šlehačky a hořčice se mi líbí:-)R^, to se bude muset zkusit.

F..A.Kekule 13.3.2009 8:28

Re: Kapra nejíme

Přiznám se, že jsem poněkud zmaten. Poslední dobou se často dovídám, že se  něco peče na pánvi. Já jsem žil v domění, že se peče v troubě, nebo něčem podobném a na pánvi se smaží. Prozradí mi někdo, jak to vlastně je?

Matylda 13.3.2009 8:02

Re: A nebude ta ryba

Čtvrt hodiny možná jen hodně pomalu. Ale větší kapr má silnější porce masa než třeba mořská štika, takže možná proto, aby se to propeklo durchundurch.