6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jednou v roce na Vánoce aneb předvánoční poradna

Máte rádi smaženého kapra? Já ne. Odmalička. Jsou v něm kosti a je to moc vodnaté. Přesto odjakživa ctím tradici a na Štědrý večer máme smaženého kapra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S, 18.12.2009 12:57

Re: Kapra smaženého nejím

Velrybí maso je delikatesa! Když koncem padesátých začínaly Rybeny, v té zdejší byl za 5.50 velrybí guláš. Jak z telecího!

jiný Honza 18.12.2009 12:57

Re: Po dlouhé době se našel někdo,

No, letos to taky bude trochu větší - obojí rodiče, nás je 5 a přítel naší nejstarší, takže 10, k tomu 4 psi (možná i 5), 2 kočky... a ten zbytek nebude v obýváku u stolu. ;-P

K jídlu bude kapr, telecí a rybí prsty, vše smažené a asi ještě nějaká ryba. Bramborový salát jíme všichni, ale Verča nejí kukuřici, Vítek mrkev a Jana hrášek. ;-P

Rybí polévku dělá moje matka, ale sama ji nejí, takže si dá hrachovku. Většinou je to rozdělené tak, že kluci jedí rybí, holky hrachovou. A šupiny přinesou oa dědečci (nebo je zapomenou a nebudou žádné). ;-D

Jakub S. 18.12.2009 12:55

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Majlíky, majlíky odcházejí, nebrečte, přátelé... majlíky, majlíky odcházejí, šťrastné a veselé! (Jenže se to nikdo nedozví)

Xerxová 18.12.2009 12:54

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

občas jí ten dozí standard předčítám... Marné ;-P. Už ani nedoufám, že by z toho vyrostla... ve třech a půl letech je opravdu dospělá i na mamuta ;-D. Myslím, že poslední fotky z deníčku ukazují, že opravdu klidně se moc často nepohybuje. A vzpomněla jsem si, že tam je dobře vidět postroj - VELKÁ  KOČKO!! mrkni na Betí fotky - tam je vidět, jaké rozměry by byly důležité při měření Garyčka.

Jakub S. 18.12.2009 12:51

Re: kapr je tradice

Ši-kov-ný chlapec!

Jakuib S. 18.12.2009 12:49

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

Důstojná? Betynka - ?

Han 18.12.2009 12:45

Re: Kapra nemusím

Čerstvý candát - neznám chuťově lepší tuzemskou rybu. Připravený tím

nejjednodušším způsobem: Posolit, pokmínovat, popřípadě obalit v hladké

mouce a smažený na másle (nebo na pekáčku v troubě). Hotový pokapat

citronem. Pokud ho připravíte jindy, než ve vánočním stresu lépe

vychutnáte a oceníte jeho chuť.

Asteris 18.12.2009 12:19

Re: kapr je tradice

Vašík je ale šikulka.

Tak my máme smaženého kapra a vinnou klobásu - to je rodinná tradice. A samozřejmě salát. Polévka je různá - tradiční byla čočková, ale můj syn nesnáší čočku, tak je většinou rybí. A od té doby, co moje polovička vozí kapra z Lahovic ze sádek, tak ryba nemá chybu :-).

karakal 18.12.2009 12:10

Re: kapr je tradice

U nás taky  bývaly rozdělené činnosti, když už sme byli starší. Bramborový salát dělával hlavně táta s bratrem, rybí polévku já, usmaženou houstičku a štrůdl přinesla babička. Vánočku dělal tatínek. Kapra jsem porcovala já, ale smažil bratr. Sestra už nebyla doma. No a  vypadá to, že maminka nedělala nic, že? Ale jedinej uštvanej pak byla večer ona V. Ale co jsme si to takhle rozdělili, tak to docela klapalo. Pak jsme ale s bráchou vypadli uplně a teď nevím, jak to u nich vypadá.

Já první samostatný rok měla komplet všechno, ale loni už jsem byla těhotná a odpadla vánočka, prostě jsem usoudila, že ji nezvládnu zadělat. Letos nepeču čukroví, jen perníčky, polévku pojedu dělat k našim a vezmu si od nich tři porce kapra.

Aha, o to šlo :). Kapr. No to je tak, mně chutná, ale zrovna ten smažený obalovaný moc ne. Po tom mi bývá špatně. Navíc nesmí být moc velký. Chutnají mi kapříci do dvou kil, ale ti zase mají víc kostí a špatně se shání. Polévku miluju. MLP kapra nemusí, polévku nerad, ale tu moji mi každý rok pochválí. Jí ji ale jen jednou na Štědrý večer. Ono se jí nedá uvařit míň, než hrnec a musí se na ní koupit celý kapr. Já pak mám zamraženou polévku a porce kapra na celý rok. Jenže málokdy mě napadne si to udělat. Takže letos jsem rozhodla, že se o kapra podělím s našima. A polévku jim tradičně udělám a pak si trochu odvezu. A je to.

No a než jsem to napsala, tak Vašek vytahal tátovi ze skříně všechny ponožky :/

EvaŽ 18.12.2009 12:06

Kapra nemusím

dělali jsme ho aspoň staženého a vykostěného. Pro mámu musím kapra klasického, nestaženého, táta zase má rád rybí polévku, kterou my sice nemusíme, ale přece to nevyhodíme;-). Teď je to lepší, když ji vařívala máma, vyvařila do ní stažené kůže z kapra, obírala hlavy a tak to dostalo ten "správný" rybí smrad. Já se dávám pozor, aby to bylo čistší a nesmradlavé. Byla vzata na milost (ale obávám se, že jako nouzovka).

Ale bez "tradiční" štědrovečerní večeře bych se obešla. Co já bych dala za to, kdybychom si mohli udělat steak z tuňáka, lososa nebo něco podobného. Párkrát jsme dostali candáta, ale máma trvala na tom, že bude smažený (a pro sebe si koupila co - správně, kapra).  Ale v současné době jsem ráda, když stihnu jedno menu. Nechci být uštvaná jako máma, která chtěla všechno dělat sama a nakonec usnula u televize. Domácnost se dá dělat jednodušeji a je lepší mít víc času na sebe a rodinu.

sempervivum 18.12.2009 11:29

kapr je tradice

Zažila jsem rozdělení jídelních příprav. Přijela jsem 24.12. po službě a nákupech domů asi v 11:00.  Maminka chystala salát, manžel fritil kapra a na mne zbyla příprava rybí polévka. U nás yvlášť oblíbená, tak ji chystám klidně do dvou hrnců. Jeden na Štedrý večer a jeden na druhý den.

Zvláštnost rodinná jinde nevídaná:na stůl patří strouhaný křen a jablečný křen, aby si ,kdo chce, přidal ke kapřímu řízku.

Lucka V. 18.12.2009 11:18

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

O.T. Dede, došel ti mail z mého domácího počítadla? Právě jsem zjistila, že maily sice odcházejí, ale nikdo neví, kam...;-)

Jenda 18.12.2009 11:11

Re: Po dlouhé době se našel někdo,

"Az jedenact", "jsem mívala vánoce v šesti - bydleli jsme s babičkou a na Štědrý den k nám chodil její bratr" ... to jsou ty maly rodiny. Sest nas bylo normalne i bez babicek a dalsich pribuznych. A kdybysme slavili u babicky i se strejdama a jejich rodinama tak by nas bylo 16.

Tečka 18.12.2009 11:11

Re: Kapra smaženého nejím

Ano, na Frionor a velrybí maso jsem si taky vzpoměla. A dalo se tam koupit ledacos dobrého. Jezdila jsem si tam taky pro kaviárovou pastu, a ta jejich tatarka neměla chybu. Opravdu jako domácí, bez konzervantů.

Jenda 18.12.2009 11:06

Chute se meni

Ja jsem kapra taky vzdycky "nejak pretrpel" a pred par lety jsem zjistil, ze mi chutna. Jak mamin smazeny obalovany tak na cesneku (ale spoooouste) jak ho delali v rybarne v Okříškách. Uz nedelaj. Obcas to chce zkontrolovat jestli cloveku porad nechutna co mu vzdycky nechutnalo.

A ne, ryzovy nakyp znovu zkouset nehodlam. Jedna ohozena skrin stacila.

Karolína 18.12.2009 11:06

Kapra smaženého nejím

nechutná mi a nikdy mi nechutnal! Připadá mi to jako bláto bez chuti a bez zápachu! Jediná forma kapra, kterou jsem ochotná pozřít, je pečený na sádle a na česneku nebo 2 dny naložený v koření a ugrilovaný. Jinak my máme na Štědrovečerním stole tuňákový nebo žraločí steak. Byly doby, kdy FRIONOR - úžasná to prodejna za totálního bolševika, prodával velrybí steaky. Tak to byla mňamka. Lososa také míváme. Vždy rybu namarinuji a nakořením a nechám odležet, nežli ji udělám. Steak z tuňáka já ráda minimálně propečený, přednosta nesnáší krvavé steaky ani ze svíčkové, takže ten to má jak sušenku. Já ho mám uvnitř krásně růžovoučký a měkkoučký, je takový skorosyrový! A rybí polévku z kapra neumím uvařit, to už jsem tu psala několikrát, ale dělám tu skandinávskou bílou, dávám do ní krevety, mušle, lososa, tresku a spoustu dalších ryb, které seženu. Zeleninu, zakysanou smetanu, šlehačku, zlatavou barvu dodá šafrán a svěží zeleň pažitka z mrazáku. Je vynikající, teď jí tu máme ve firmě hrnec jak prádelní a za chvíli vypukne vánoční oběd, spojený s mlsáním všech dobrot, které mé šikovné kolegyňky napekly, neb já nepeču! A zítra, milí přátelé, zítra FRČÍM DO KRKONOŠ. Na 2 týdny!!!!!!!!!! Ale budu na příjmu!

JanaM 18.12.2009 11:03

Re: Nejlepší kapr je...

I můj;-D

Matylda 18.12.2009 10:57

Re: Po dlouhé době se našel někdo,

U nás se večeří v půl páté a pak se jde ke stromku. Zvyk z doby, kdy odpoledne už s dětmi nebylo k vydržení a po polední polívce už měly brzy hlad. Vzhledem k tomu, že navíc ještě odpoledne chodí s mými rodiči na procházku, je ta půl pátá akorát. Taky zvyk- abych měla odpoledne čas na přípravu a mohli jsme nachystat dárky po stromeček- což je v tomhle počtu lidí slušná hromada- odvezeme po obědě děti k babičce s dědou, ti je proběhnou venku;-) a psa taky, ve čtyři naloží do auta, vyzvednou prababičku a dojedou sem. Mí rodiče nechystají Štědrý večer a mají čas si užít procházku s dětmi a my máme klid na přípravu. :-)

Li 18.12.2009 10:23

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Tak to já dělám krémovou žampionovou polívčičku ;-)

zana 18.12.2009 10:23

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

;-D;-D;-D!!

zana 18.12.2009 10:20

Re: Po dlouhé době se našel někdo,

Jako dítě jsem mívala vánoce v šesti - bydleli jsme s babičkou a na Štědrý den k nám chodil její bratr, měla jsem ho místo dědy. Aby se včas dostal tramvají na druhý konec Prahy, tak se  šlo se ke stromku, sotva se setmělo (před čtvrtou). Strejček pak jel domů (za tetkou) a my šli večeřet.  Dodnes to tak dělám.VV

Jo, synek salát taky nejí;-P.

zana 18.12.2009 10:14

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

U nás je hlavní polívka (více méně něco jako gulášová, ale bez papriky). A v poledne je štrůdl/vánočka:-).

Li 18.12.2009 10:05

Re: Po dlouhé době se našel někdo,

To musí být krása ;-) Znám Vánoce maximálně ve třech. Napřed s uspěchanou maminkou, která se během přípravy salátu a spol. učila text kazání na půlnoční mši. Takže bylo všechno uspěchané, cezené pohledy na hodiny.A další sváteční dny pak projezdila po své farnosti - po vesnicích na vánoční mše. Tou třetí osobou byl u nás občas dědeček. Pak jsem byla několik let sama. Až s Jirkou jsem pochopila tu správnou vánoční atmosféru klidu a pohody a....Tak, teď si zase vystřihnu samotku.

Matylda 18.12.2009 9:50

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Kapustnicu máme k obědu- my neradi luštěniny nebo krupicovou kaši... Speciální klobásky vám rodina ze Slovenska pošle? Já do polívky dávám anglickou slaninu, málo prorostlou:-)

Dede 18.12.2009 9:44

u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

si navzájem přiznali, že ho vlastně vůbec nemáme rádi :-)Takže jsou ryby různé, on je asi podstatnější ten salát, protože ten se u nás přes rok vůbec nedělá (narozdíl od ryb), takže jaká ryba je na talíři je vedlejší - hlavně, aby nebyla kostnatá ;-D Stejně jako salát je důležitá i polívka - v našem případě východoslovanská kapustnica se speciálními vánočními klobáskami :-)

Dede 18.12.2009 9:40

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

Ty Xerxová, jsi si vážně jistá, že je Betka doga?? 8-o V popisu dogy se obvykle používají slova jako důstojný, klidný, s nadhledem... žes tu holčičku ještě nepoučila, přiznej se! ;-P;-D

Matylda 18.12.2009 9:33

Po dlouhé době se našel někdo,

kdo má Štědrý večer jako my. Zvu mé rodiče, babičku a každý druhý rok dorazí bratr s rodinou. Takže až 11 lidí. Je to bezva, já udělám salát, mamka polívku z ryby a dá mi naporcovaného kapra už den předem, já ho obalím a usmažím. Brácha vozí pití a zobání. V případě jeho nepřítomnosti dodávám já. Vyhovující po všech stránkách. Tchyni zvu vždycky, ale nechce přijet, že je u nás moc lidí. Její věc.

Kapra máme tradičně, jí ho všichno, protože děláme sice smaženého, ale ještě ho počesnekujeme, takže nám všem chutná. Jediný problém dělával Kuba se salátem, svého času ho považoval za nejedlý až jedovatý, a to v jakékoli formě, takže ten dostával vařené brambory a byl klid. :-)

Xerxová 18.12.2009 9:33

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

No - Betka se tvářila nejprve velmi zmrzle, ale když zjistila, že se hází sníh a může se zakusovat hrablo a brát mi staré rukavice, tak obživla a řádila a řádila...

Matylda 18.12.2009 9:29

Re: Neco ti najdu

My k rybě rádi studenou omáčku- zakysnaka s cibulkou, nadrceným tymiánem, kdo chce koprem a přisolená. To k jakékolu rybě na másle nebo podobné úpravě. Jinak my kapra ano a ve velkých množstvích.

Lucka V. 18.12.2009 9:28

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

,,Nazgúlové se tváří, že dostali kus Norska pod stromeček !" ;-D Tak to jsou na tom s Mufem úplně stejně. Ten se taky tváří, že tohle je top správné ,,fjordí" počasí.;-D Nadšeně se ve sněhu válí a nosem vrtá tunely, jen by prý ještě  mohlo připadnout tak půl metru. A že je venku minus dvanáct? Pohoda, když to zebe, můžou se s Ráchelkou schovat do stáje a vzájemně se hřátV