6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jednou v roce na Vánoce aneb předvánoční poradna

Máte rádi smaženého kapra? Já ne. Odmalička. Jsou v něm kosti a je to moc vodnaté. Přesto odjakživa ctím tradici a na Štědrý večer máme smaženého kapra.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RenataE 18.12.2009 17:01

Re: Kapra smaženého nejím

Z Frionoru jsem měla svého prvního lososa. Když Frionor zavírali, vyprodávali celou prodejnu myslím za poloviční a nižší ceny.

terra 18.12.2009 16:19

Milí Zvířetníci,

včera mi byla diskuse nekompromisně utnuta počítačem, který se odebral definitivně do návi, takže až do teď probíhala reinstalace dat a nastavování nového PC. Tak ho rovnou vyzkouším - ale zase to budu muset vzít z jedné vody na plot:

- ke včerejší debatě o vánoční hvězdě (Euphorbia pulcherrima, nebo taky Pointsetie) - jako všechny pryšcovité, obsahuje latex, který při požití listů může způsobit nevolnost a zažívací potíže, není však smrtelně jedovatý. Horší je, že je silně dráždivý a alergenní - při vniknutí latexu do oka může dojít v nejhorším případě i k oslepnutí (první pomoc: nekompromisně vypláchnout zasažené oko proudem vody, a to slovo "proud" myslím vážně), při kontaktu se sliznicemi se běžně vyskytují příznaky poleptání, vznik puchýřků a někdy i po kontaktu s pokožkou vzniká alergická reakce. Tedy žádný miláček, ale taky ne vrahoun. Vzhledem k možnému poleptání a vniknutí latexu do oka vánoční hvězdy doma nemíváme.

Ad vánoční ryba: kapra můžu, ale netrvám na něm - nejraději mám kapry z východních Čech, ale to nesmím říkat před kamarády z Třeboně, ti by mi dali. Ale stejně řízečky vedou, takže nejčastější kombinace: rybí polévka + dva druhy řízků (obvykle vepřový a vídeňský) + bramborovosalátová klasika. Pokud jde o salát, špatně snáším experimenty:-D K obědu kuba.

Luxusní ryba je pro mě candát v té nejjednodušší úpravě - něčím jiným bych ho "kazil" jen kdyby měl být k obědu 2x měsíčně a nevěděli bychom, co s candáty, což ovšem nehrozí. Takže souhlasím s Bubu.

Krásnou poslední adventní neděli - a i když bude mrznout, tak to pověstné "slunce v duši":-D  Mňááááúúúúú...

HanaW 18.12.2009 15:21

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Uz jsem jak gramofon - rikam to kazdy rok, ale ta polivka, o ktere Dede mluvi, je fantasticka - i kdyz k tomu nemam ty specialni klobasky. Holt jsou jine. Myslim, ze to byl prvni prispevek do Mlsotniku. Do urcite miry tomu receptu vladne technolooogie - balance ingredienci. Na vanoce to sice nedelam, ale tak po pulnoci po Silvestru je to neco. Letos jdeme k nekomu se spoustou muzikantu a uz mam objednavku na velky hrnec Dede polivky, abychom uctili Novy rok.  Takze budem pozdravovat vychodni Slovensko, Doubravici, Anglii, Cesko, Dede s rodinou, Nazguly... A Karolinu a Emtesku za houbicky.

zana 18.12.2009 15:15

Re: Vánoce bez kapra?!

Náhodou, rejžovej nákyp já taky ráda (nerada na celým světě širým akorát kopr;-);-D).

Bubu 18.12.2009 14:52

Re: Nedá mi to

Salát se u nás taky míchá v lavóru. ;-) A 25. jezdíme na oběd a druhou nadílku do Třebové. Tam bývá tradičně pečená krůta s bramborovým salátem. Polévka rybí a hovězí s játrovými knedlíčky (na co kdo má chuť). Možná se zdá trochu divná kombinace teplého výpeku z krůty a studeného salátu, ale je to překvapivě báječné.:-)

Na vinné klobáse ujíždím a cpu se jí, kdykoli na ni narazím. Nedávno jsem podle zdejší rady plnila žampioní klobouček vinnou klobásou a mlaskala jsem, že to bylo slyšet až u sousedů. Kdopak to tu radil? Už nevím, ale každopádně děkuji za inspiraci. Mňam!

Štětinka 18.12.2009 14:47

Já i děti

máme rybu rády. Ale kluci po mně chtěj vybírat kosti a mě samotnou to nebaví ani pro sebe. Tak máme moc rádi file. (zrovna ho smažím)

Kapra na Štědrý večer máme stále. Pamatuji se, jak Zkumavka trvala na to, že než si dáme řízek, musíme každý alespoň kousek kapra. Naučila jsem se ho připravit tak, aby "nesmrděl bahnem", ale kosti i při filetování zůstanou, tak je všeobecně neoblíbený. Zato rybí polívku milujem a dělám jí několikalitrový hrnec:-)

p.s.: u nás marodno. Vojta má 3. den ATB - průdušky, Ondra už taky kašle  a já lehla včera:-/

Vave 18.12.2009 14:41

Re: Nedá mi to

U nás se na Štedrý den obědvá vinná klobáska a brkaše. K večeři salát a řízky vepřové i kuřecí. Polévku jsem přestala vařit už dávno, protože ji nikdo nechtěl.

A nejlepší je z Vánoc je  vždycky 25. prosince - to se jedí celý den jen řízky a salát a chlebíčky a cukroví. Nevařím, nepeču, nesmažím, jen si užívám velkolepých "zbytků" - no bodejď, když salátu dělávám tak 6 kilo a řízků nejméně ze 2,5 kg masa. 8-o;-)

Bubu 18.12.2009 14:33

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Bodejť by byly k sehnání, když musí nejdřív vyschnout... U vás stihnou vyschnout? U nás by musely mít rohy jako buvol, aby se mi ubránily.;-P A protože rohaté klobásy nebývají, nestihnou vyschnout.;-D

Bubu 18.12.2009 14:29

Re: Nedá mi to

V tomto případě génius loudil v České Třebové.;-) Tohle je vliv a zásluha mlsného tatánka. A taky to, že jsem mlsnější než líná.;-P

A bramborový salát musí být, i když není k večeři. Bramborový salát se na Štědrý den snídá a obědvá, a tak nevadí, že se večeří ryba s bagetou a zeleninovým salátem. A rybí polévka taky musí být. To by nebyly pravé vánoce. A vánočku peču pár dní před vánoci, obvykle na zlatou neděli. Už se moc těším.

Vave 18.12.2009 14:20

Re: kapr je tradice

To po službě mi připomnělo ...

Pamatujete ještě, že Štědrý den býval dnem pracovním?  Dovolené bylo pomálu, podle věku, tudíž pouhé dva týdny, tak na Štědrý den ani nezbývala. Když byli hodní vedoucí, pustili nás ve dvě, nebo dokonce v poledne!  Honem pro děti do jeslí a do školky - a pak honem rozsvítit stromeček. Teď už si to vůbec ani nedovedu představit!

Matylda 18.12.2009 14:17

Re: Nedá mi to

Slintám.... já chci rybičku na jídlo, už dlouho nebyla!!!! A do čtvrtka je daleko...:-)

Jakub S. 18.12.2009 14:10

Re: Nedá mi to

Tvoje rodina se má. To je koncert. Koneckonců Litomyšl, že... génius loudí nebo jak se to -

Bubu 18.12.2009 13:59

Nedá mi to

Jako zmlsaná rozcapená zpovykaná prožraná potvora, zkažená tatínkem rybářem, jíme kapra celý rok, ale na vánoce neee. Kapra sice můžeme, ale na vánoce chci něco extra. Obvykle vlezu k nám na sádky (do místního rybářství), natáhnu nos, nasísnu do bazénků a optám se "copak máte mlsného". Je-li tam známý Jindra, odpoví "mlsnou mám hubu". "Tak to já taky, tak co mi nabídneš?" A obvykle z nich něco vyrazím. Vloni to byl sumec. Noooo sumec.... vlastně sumeček. Měl cca 4 kg. Na doplnění do polívky 1 línek. Předloni to byl candát a okouni. Předtím štika, na polévku líni. Přinejhorším to skončí u pstruhů, lipanů nebo sivenů a polívka z okounů nebo línů. 

Sumec - sumce je potřeba stáhnout a kůži vyhodit. Do sumčí polívky kůže nepatří. Je samý sliz a moc tučná a tím pádem moc smrdí rybinou. Připadá-li někomu málo masa na polívku, přidáme jednoho celého lína (též bez kůže, blbě se škrabe). Ze sumce je výrazně lepší maso od hlavy po řitní otvor, než pak maso na ocase. Takže sumce stáhnout, udělat filátka a získáme dietní, jemné, výtečné maso bez kostí (sumec je z ryb, co nosí zadek na kšandách). Na vánoce jsem udělala půlku - pečeného - sůl, kmín, bílý pepř, citron a obalit v mouce. S bagetou. A polévka. Vše výtečné, mohu jen doporučit.

Candát - nejlepší naše ryba. Hotový rolls-royce. Mizerně se škrabe, je potřeba si ho zabít doma, nebo nechat oškrabat přímo u rybářů. Polévka je z něho skvělá, na doplnění doporučuji okouny, aby se nepraly rodiny v hrnci. Kazit candáta trojobalem a omáčkami může jen barbar. Nejlepší je klasická úprava - sůl, kmín, citron, pomoučnit a upéct na pánvi.

Štika - štika má suché maso, rozhodně neuškodí doplnění jemnou omáčkou (třeba vinnou s celerem a pórkem a troškou smetany). Ačkoli je výborná štika namodro (tedy vařená), do polévky se naprosto nehodí. Ke štice tedy vařím polévku z línů.

Co bude letos ještě nevím, uvidíme, čím mne na sádkách překvapí.;-P

EvaŽ 18.12.2009 13:55

Re: Kapra nemusím

No právě. Ani kmínovat nemusím. A obalovat ho... No, ale tradice a umanutost naší matky zvítězila. Ale ani obalovaný nebyl špatný.

Jakub S. 18.12.2009 13:55

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Také dělal naposledy švára o zabijačkách na tom už na dycky ztraceném dvoře v Rohatcu. Kúrňa gde sú ty sněhy?! (Můj poslední updatovaný překlad Villona)

jiný Honza 18.12.2009 13:52

Re: Ten Frionor potvrzuji, rád na něj vzpomínám.

A dnes akorát sója a žádné maso - teda v buřtech. :-/

YGA 18.12.2009 13:51

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

ad "Ale být na palubě (a vědět vo co go), asi bych si to moc nevychutnal" - ale to by sis měl, možná by to bylo v životě naposledy  ;-)!

jiný Honza 18.12.2009 13:51

Re: Po dlouhé době se našel někdo,

Ono to uběhlo už dávno - bydlí s ním skoro rok. ;-P A s kytkou za mnou ještě nepřišel - to bych ho hnal. Za tatíkem se chodí s flaškou! ;-D

YGA 18.12.2009 13:47

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

K nám se vozí z Maďarska - ale vyschnout se musí teprve nechat - když to někdo vydrží 8-o;-D!

YGA 18.12.2009 13:45

Re: Ná a jak to bývá z Ježíškem na kotároch - ?

Jaké smutné dětství měl ogárek 8-o ;-D;-D

YGA 18.12.2009 13:44

Vánoce bez kapra?!

Tak u nás neexistuje! Já kapra miluju přímo nezřízeně (tedy jednou do roka na ty vánoce), Jenda ho taky rád a Terouš se jednou do roka přemůže a s chutí si taky dá. Jsem taková materialisticky založená, takže prohlašuju "Vánoce bez kapra je jako jesličky bez Ježíška" - jakože to okolo je taky strašně fajn, ale to hlavní chybí ;-D. Vařím i rybí polívku - Jenda ji má rád, Terezka nesnáší a já si dám "abych neurazila" - dělám ji jako zasmažený vývar s rohlíkovými ovečkami a není špatná. Jinak kapra dělám jak smaženého, tak hóóódně česnekového pečeného a k němu brsalát (už se těším) či vařené resp. opečené brambory (pečený kapr a opečené brambory jsou pro Terku). 

Abych to teda shrnula - na českého kapra mi o Vánocích nesahejte!! I když nepochybuju, že takový losůsek či biftek s tuňáčka je lahodný - ale pro mne ne na Štědroveční stůl.

Ehmm - coby dítko jsem taky kapra nemusela a tudíž jsem dávala i prasátkový šnycl - teda ten se dělal kvůli stařečkovi, ale aj děckam se dostalo ;-). Jak říkál Jenda - chutě se lety mění - akorát ten rýžový nákyp je furt nejedlý ;-D!

Lucka V. 18.12.2009 13:43

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

:-D:-D:-DJakube, perlíš! (Jako vždy) :-D:-D:-D

Jakub S. 18.12.2009 13:38

Re: Po dlouhé době se našel někdo,

Jo už přítel, ajajaj... to to uběhlo - tak se připrav, že jednou tam bude stát s kytkou! Tedy brzo. Tedy pokud se to eště dělá.

Han 18.12.2009 13:26

Ten Frionor potvrzuji, rád na něj vzpomínám.

Když jsem kdysi z Frionoru celý "natřesený" přinesl velrybí maso zkazila mě máma náladu tím, když prohlásila: Když jsem dělala v Masně (název výrobny uzenin v nedaleké Palackého ulici), tak jsme to přidávali do buřtů a slámů, že to kupuješ. Takové byly časy v 50-tých letech - v buřtech velrybí maso. :-)

Jakub S. 18.12.2009 13:14

Re: Kapra nemusím

Ano, Han a Hanko: nepřekombinovat to. Klasika, jednoduché, čerstvé.

Jakub S. 18.12.2009 13:10

Ná a jak to bývá z Ježíškem na kotároch - ?

Ogárek a mama o Ščedrém dňu u stromečka. "Mamo! Toť to všecko ně nadělíl

Ježíšek?"

No baže Ježíšek! Gdo inší ??

"Ahá! Takže vy s tatú ste sa na mňa vy*rali aj letos, že?!"

jiný Honza 18.12.2009 13:06

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Takové jsou nejlepší - vysušené tak, že se nedají ukousnout. (Tady chybí slintající smajla.) Ty možu. Jak do polívky, tak na kolečka na stůl k večernímu posezení. Jenže nejsou k sehnání!

jiný Honza 18.12.2009 13:03

Re: ehm, nerada to říkám, ale máme tady sněhovou kalamitu:))

Vybočení 25°? To jsme viděl jednou jedinkrát na you tube s B 747. Musel to být pořádný nářez! Ale být na palubě (a vědět vo co go), asi bych si to moc nevychutnal. ;-P

Jakub S. 18.12.2009 12:59

Re: u nás se kapr nejí od té doby, co jsme

Předpokládám tučné, vyschlé, tmavé, paprikové - ?

jiný Honza 18.12.2009 12:58

Re: Kapra nemusím

Mluvíš mi z duše!