29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jablka

Když jsme s rodiči ještě bydleli na chalupě, patřily k našim nejoblíbenějším a nejpoužívanějším dvě suroviny: o té první, bramborách, už byla na Mlsotníku řeč. Tou druhou, neméně oblíbenou, byla jablka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
veram 21.4.2006 2:14

jablečná mlsátka

Jablka nakrájet na kolečka, jadrník vykrojit (vím, že na to existuje nějaké udělátko, v tom případě by to byl krok 1), kolečka namazat dost silně žervé a nahoru trochu rybízové nakyslé marmelády. No a mňam.

Lenka S. 21.4.2006 10:45

Re: jablečná mlsátka

Žádné udělátko na odjádřování nemusí být. Stačí pouhá kovová trubička, na které se pečou kremrole. Lze ji snadno sehnat v dom. potřebách.

RenataE 21.4.2006 0:48

Křížaly

Moje babička dělala dva druhy - křížaly a hedvábné křížaly. Ty obyčejné byla jen tak na osminky rozkrojená usušená jablíčka. Ale ty hedvábné, ty jsme dostávali k Mikuláši a k Vánocům v plátěném pytlíčku. To byla jablíčka oloupaná, vykrojené jádřince,na tenko krájená, pomalu nad kamny sušená. Dědeček (pro stálé čtenáře ten s tou bužírkovou pomlázkou) babičce sestrojil z králičího pletiva konstrukci nad kamna, a tam se od podzimu sušily oba druhy křížal. A hádejte, které se nesměly užírat?

A proč píšu o "jablíčkách"? No protože nejlepší křížaly jsou z jablek, která se k ničemu jinému nehodí. Z přestárlých stromů, maličká, strupatá. A babička z těch chudinek dokáže udělat hedvábné křížaly.

Lenka S. 21.4.2006 14:16

Re: Křížaly

 TAK VLONI SE U NÁS SUŠILY PRÁVĚ KŘÍŽALY, NAVLEČENÉ NA NITÍCH POD STROPEM CELÉ KUCHYNĚ. NIKDO JE NEMOHL POŽRATV DŘÍVE, ALE STEJNĚ SE PÁR NITÍ ZÁHADNĚ ZTRATILO V ŽALUDCÍCH MLSOUNŮ UŽ DŘÍVE. PROSTĚ NĚKDO NENÍ LÍNÝ LÉZT PRO MLSOTU I NA ŠTAFLE.  A NEJRADĚJI TAJNĚ A V NOCI. TO JSOU  HLAD A CHUŤ NEJVĚTŠÍ.

WWW 21.4.2006 0:45

Juchajda a zupajda - uz se tesim na Semlbabu v mikrovlnce !!!

RenataE 21.4.2006 0:54

Re: Juchajda a zupajda - uz se tesim na Semlbabu v mikrovlnce !!!

Zdravím, milý WWW. Abyste z té čertotrouby nakonec nedostal tik! Umím různé recepty na žemlovku, ale MW není ani v jednom.Ale všechny jsou dobré, i ten francouzský. Ale jestli někdo dodá recept z MW, který bude mít tu hříšnou křupavou sladkomáslovou kůrčičku s jablečným karamelem spojenou.....

WWW 21.4.2006 1:32

Uz ten tik davno mam! Naprosto nekontrolovatelnej a spojenej s koprivkou !

Lenka Svobodová 21.4.2006 15:34

Kopřivku si mklidně mějte všude, ale teď konečně taky prosím přispějte tou historkou o mikrovlnce, kterou jste onehdá slíbil na ráno, ale nikde jsem ji nenašla. Tak vysvětlujte, proč máte k té troubě takový odpor.

Lenka S. 22.4.2006 3:38

k Já vím, jako bejk!

Zašlete prosím foto bejka s tou kopřivkou a bude Vám možná odpuštěno. Ale foto   opravdového bejka s kopřivkou, nikoli  to vaše. Děkuji.

Lenka S. 21.4.2006 12:40

I Vy jedno rejpací WWW,

tak abyste věděl, já i ten recept pro mikrovlnku mám, ale nedám, když jste tolik proti ní.Budu si mlsat alebedit sama. Ať jsem jak hroch.

RenataE 21.4.2006 0:20

Jablečný kompot

Jablečná polévka mě zaujala, vyzkoučím. A na oplátku primitivní jablečný kompot - má tu zajímavou vlastnost, že ač oslazen dia-sladidlem, není to v něm poznat.

Oloupaná jablka nakrájíme na větší kousky, v rendlíku zalijeme tak do půlky vodou, přidáme skrojek citronové kůry (jen tu žlutou část), citronovou šťávu, kus skořice a pár hřebíčků. Všeho přiměřeně. Vhodíme pár peciček umělého sladidla (přiměřeně).Podusíme tak 3-4 minuty, podle kvality jablek, aby se nerozpadla. Podáváme nejlépe vychlazené, ale chlazeného stádia se málokdy podaří dosáhnout.  Potud je recept pro diabetiky.

Pro všechny ostatní žrouty ještě můžeme ušlehat tuhou šlehačku a na jablíčka jí přidat. MŇAM.

tojefuk 21.4.2006 6:23

Re: Jablečný kompot

Zas mně byl sebrán recept! Ale né celej! Vody víc než jablek, bez slazení, jabka ta co se nehodí uskladnit - potlučená, okousaná od vos, nahnilá už na stromě - nestříkám proti chorobám, za á jsem línej, za bé chemická jabka si můžu koupit a ne trhat na svým - , vytříděná během uskladnění. Šťáva se upíjí pomocí šufánku, zbytek lžící s chlebem, buchtou atd.

Jediná úprava bažantího kohouta, kdy se maso nemění v brousek, ale dá se jíst: kohouta do skleněné mísy s deklem, obložit osminkami jablek - skoro zakrýt, 2-3 hřebíčky, 5-6 jalovců, moravské zelí, špekové knedle, jabkama z bažanta polít zelí. A staří myslivci nepoznali, co je to za maso, ještě že bažanti byli dva, knedlí asi dvacet a zelí půl kýble. Myslivci byli jen tři.