29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jablka

Když jsme s rodiči ještě bydleli na chalupě, patřily k našim nejoblíbenějším a nejpoužívanějším dvě suroviny: o té první, bramborách, už byla na Mlsotníku řeč. Tou druhou, neméně oblíbenou, byla jablka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
WWW 21.4.2006 17:21

Obraceni na cuketky krale Tojefuka Hrozneho

V malem kralovstvi, skoro na pokraji Eu vladl kral Tojefuk Hrozny. A tenhle kral vladl sice moudre ale nenavidel, ani nevedel proc cukety !. V celem kralovstvi bylo zakazane cukety nejen pestovat, ale  pod trestem zalare temneho pojidat. Kazdy rano Tojefuk Hrozny z veze hradu obhlizel triedrem kralovstvi. Kdyz se mu na nejakej zahradce listy nezdaly, tu uz tam v kocare vyjizdelo zvlastni proticuketove komando. Jednou takle rano, kral se prestal divat na zahradky a koukal se i jinam. Komorniku zavolal, copak  je tamhle  na hranicich u te hospody takovej ruch?!  Ale jeho jasnosti Tojefuku Hrozny, tam ma hospodu WWW a prej se tam dobre vari!  A copak tam vari ten WWW, ze lidi vazi takovy kus cesty a i turiste z kralovsvi vedlejsiho se tam cpou. Zjistete mi to komorniku, ale zadnej humbuk! 

Pak to praskolo WWW tam delal plnene zapekane cuketky s mletym masem, zapekane s rajcaty a bazalkou. WWW sebralo proticuketove komando. Kral ho chtel dat nejdrive povesit, ale pak se smiloval  a  vsadil jen do zalare temneho ! ---Jakpak tam oupi ten sycak ptal se za mesic komornika. Von je Tojefuku Hrozny veselej, on dava zalarnikum recepty na cuketky, voni mu za to nosi gulas a taky ty cuketky jestli se jim povedly.

A jejich syn jeho Jasnosti Tojefuku  Hrozny, ano, nas princ uz je taky pry ochutnal a ted beha za tou  holkou WWW !!

Ja se z toho zblaznim povidall Tojefuk Hrozny? Jestli se da vladnout vubec lidu tak potapanemu, co se muze po cuketkach od WWW utlouct.

Pak si zavolal syna. Prived mi sem tu holku vokazat a at mi tech par cuketek donese. No skoncilo to tak, ze Tojefuk Hrozny s odpustenim ten pekac cuketek zblajznul, WWW propustil z vezeni a byla velka svatba! Od te doby na hrade vlaje vlajka s kulatou cuketkou a Tojefuk Hrozny kontroluje triedrem, jestli se dobre zalejva, pac cuketky chtej vodu. Par lemplu uz slu do zalare, co zalejvali za plneho slunce , coz se nema !!!

zana 21.4.2006 21:04

Re: Obraceni na cuketky krale Tojefuka Hrozneho

Téda WWW, vy jste ďábel s malejma diabolkama !!

Lenka S. 22.4.2006 3:24

Kdyby mohl, si by Vás, WWW tojefuk utloukl těmi Vašimi žlutými melouny, za takovou pohádku. A já bych mu pomáhala a společnými silami bychom vás uvlnili se žlutými melouny. Máte ale fantazi, vtip a říz, to se musí opravdu uznat. Proč se tím psaním

possum 22.4.2006 17:10

Re: Obraceni na cuketky krale Tojefuka Hrozneho

;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

Sorry za ty smajliky, ale smeju se tak, ze nevidim na pismenka.

possum 21.4.2006 16:44

WWW,

bez si vzit antihistemine na koprivku ;-D ;-D 

Opravdu se da zemlovka delat v mikrovlnce. A vubec jabka v mikrovlnce, treba kompot, pyre a tak.;-P 

possum 21.4.2006 16:40

To D.R., pohanka

ackoliv ji taky zrovna nemusim, nekolik receptu mam rada. Rohliky jsou z pohankove mouky namo. Recepty z dane adresy www.pohankovymlyn.cz  jsou opravdu dobre. Mate-li moznost si do Frenstatu zajet, doporucuji. Pan Smajstrla je prima na pokec.

Vakandi 21.4.2006 16:21

Pěkný víkend

Mám taky hlad a mnohem větší než Dalmatin, tak se loučím a přeji K R Á S N Ý   A   S L U N E Č N Ý   V Í K E N D !! ;-) ;-D

Medvídek 21.4.2006 15:40

Vakandi

Nevypište si všechny pastelky.;-D

Vakandi 21.4.2006 15:45

Re: Vakandi

Medvídku nebojte, není tu WWW aby mi je hodil do kamen :-P;-D

Medvídek 21.4.2006 15:55

Re: Re: Vakandi

 ;-D

aida 21.4.2006 15:32

Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa?

Jednoho mám v ledničce.

Medvídek 21.4.2006 15:36

Re: Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa?

Usmažit a sníst, lepší neznám.:-)

dalmatin 21.4.2006 15:47

Re: Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa?

Moc dobrý je losos udělaný jen tak obyčejně na oleji nebo másle, ale s celerovým salátem Všímáte si, jak riskuju zatracení od části Zvířetníkovců? Ale fakt, já taky neměla celer ráda, ale nějak měním názor. Nakrájíte celer na tenké nudličky (nesmí se nastrouhat) a trochu je oprásknete na olivovém oleji. Opepřit, zamíchat se zakysanou smetanou (může být i majonéza), obojího jen maličko a zamíchat nasekané vlašské ořechy . Dochutíme solí a citronovou šťávou a k tomu lososu už nemusí být nic dalšího. Pokud dělám lososa s přílohou - brambory - osvědčilo se mi potřít plátky ryby omáčkou barbecue.

Vakandi 21.4.2006 16:10

Re: Re: Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa?

Dalmátinko vypadá to na mňamkový recept,vás určitě nezatracuji  !! ;-)

 A co takový grilovaný losos ?Rybku omajeme osušíme, naporcujeme, vymačkáme z jedné limetky šťávu, rybu pokapeme a osolíme. Další limetku  nakrájíme na plátky,kopr nasekáme nadrobno, stejně jako česnek .(nic pro Medvědy :-P )Polovinu česneku smícháme s rozměklým máslem a osolíme. Bagetu nakrájíme na šikmé krajíčky a namažeme je česnečkovým máslem. Jeden žloutek, půl lžičky soli a hořčici ušleháme do pěny. Poté přikapáváme za stálého míchání olej. (nebo si vezmeme z lednice majolku co nám chutná)  Zbytek česneku šoupnem  do majonézy ať to má říz. . Lososa lupnem na do alobalu a řádně posypeme pepřem a koprem. Přidáme navrch ty nakrájené plátky limetky a zakapeme olejem. Pěkně  zabalíme a 10 minut grilujeme. Ke konci lehce ogrilneme i plátky bagety.

dalmatin 21.4.2006 16:14

Re: Re: Re: Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa?

Ježíši, já mám hlad. Tvrdnu tady v práci, kvůlivá tomu ISO, ale tohle se nedá vydržet. Jdu na něco dobrého. Třeba toho lososa.  

possum 21.4.2006 16:35

Re: Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa?

Gravlax

2x 500g fílé z čerstvého lososa, 1 lžíce na hrubo rozdrcených celých pepřů, 1 lžíce na hrubo rozdrcených semínek koriandru, 1 lžička hořčice v prášku, 2 lžíce hrubé soli,2 lžíce hrubého krystalového cukru,50ml vodky,1 velký svazek kopru.

V misce smíchat pepř, koriandr, sůl, cukr, hořčici. Položit části lososa kůží dolů na plastický film. Posypat masitou stranu lososa (obě části) směsí a dobře ji přitlačit. Položit jednu část lososa do misky tak akorát velké, aby se tam losos vešel a pokropit ji vodkou (2 lžíce). Poskládat nahoru na hrubo posekaný kopr a položit přes něj druhou řást lososa kůží nahoru. Pokropit zbývající vodkou. Přikrýt plastickým filmem, položit nahoru malou destičku a zatížit .

Dát do chladničky na 2-3 dny a otáčet každých 12 hodin. Po každé pokapat vzniklou tekutinou.

Vyjmout z marinády, odškrábnout kopr, ale nechat na lososu koření. Nakrájet tenkým nožem na velice tenké plátky. Nejlépe na 45° k pracovní desce, aby byly plátky co největší. Vydrží asi 5 dní v chladničce.

aida 21.4.2006 16:55

Possum, dík za snahu,

gravlax znám z Labužníka, taky tam chodím.;-)

Děcka by mi to ale asi nejedli, zkusím něco teplého.

zana 21.4.2006 20:57

samé dobroty, ale

přimlouvám se za úplně obyčejně upečenýho.

Nerada kopr.;-O

aida 21.4.2006 22:45

Re: samé dobroty, ale

Tak to já kopr ráda, ale čerstvý a ten nemám. Asi to fakt bude jen na přírodno, k tomu nějakou brokolici a nové brambory, jestli je u nás v samce budou mít.

Hana Williamson 22.4.2006 3:31

Re: Re: Nemátze někdo nějaký dobrý recept na lososa?

Tak to je parada. Ten koriandr a vodka - uplne to vidim, jak by to chutnalo.A ta vodka dava smysl, protoze at moc chuti to nema, tak to konzervuje. To je dobry, to musim zkusit.

tojefuk 21.4.2006 15:18

Lenko S.

Čert vem nitě, hlavně že tam zůstaly křížaly!

Lenka Svobodová 21.4.2006 15:36

Re: Lenko S.

Právě, v tom byl ten fór. Nezůstraly tam ani ty nitě.  to by tam musel člověk vartovat a mlsouny odhánět klackem. Ale bylo to stejně pro všechny. Tak se nic nestalo.

tojefuk 21.4.2006 14:49

dalmatin,

a voní to stejně, jako mokrý pes?

dalmatin 21.4.2006 15:10

Re: dalmatin,

Tojefuku, budete mě mít na svědomí. Jsem tu za blázna, kterej se řehní do monitoru - nahlas!

Lenka Svobodová 21.4.2006 15:38

To tedy si pište, že ne, vy číslo jedno. okuste a uvidíte sám, jak to voní a chutná.

tojefuk 21.4.2006 14:25

Medvídku,

Vaše averze k česneku je odpuštěna!

aida 21.4.2006 15:30

Re: Medvídku,

Já bych mu neodpustila nic, on je to hroznej lump. :-)

Už asi rok a půl má u tchýně láhev veledobrého domácího vermutu od nás, který si objednal a zapomněl tam pak zajít, přitom je to asi tak 1/4 hodiny cesty od něj.

Medvídku, maž tam hned, jinak má bábička povoleno vypít to kamarádkama. :-) 

Medvídek 21.4.2006 15:35

Re: Re: Medvídku,

To je tak když sem přijde někdo kdo mně zná.;-D

aida 21.4.2006 16:47

Re: Re: Re: Medvídku,

:-)

tojefuk 21.4.2006 13:48

Vakandi,

nic proti kaprovi s jabkama! Jenom kapra porcuju až po upečení. peču v půlkách, naporcuje se dvěma vidličkami, zapřenými proti sobě. Nepřekrájím svalové kosti, navíc jsou vidět a já nemusím dávat pozor na mladýho a můžu dlabat!