29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jablka

Když jsme s rodiči ještě bydleli na chalupě, patřily k našim nejoblíbenějším a nejpoužívanějším dvě suroviny: o té první, bramborách, už byla na Mlsotníku řeč. Tou druhou, neméně oblíbenou, byla jablka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vakandi 21.4.2006 14:35

Re: Vakandi,

:-)  mám malou skoro velkou, tak dává pozor sama. A nejsou z těch porcí trhance??

Lenka S. 21.4.2006 14:48

Re: Vakandi,

Já mám taky jeden recept, ale WWW zas bude prskat, že je do mikrovlnky. Ale aťsisi, nic si z toho nedělám. To se vezmou kuřecí nebo krůti  prsa bez kůže  ( počet dle počtu a žravosti strávníků). Každý plátek se potře slaboučkou vrstvičkou  plnotučné hořčice a plátky se narovnají na   obyčejný mělký  talíř. Upozorńuji zvláště na skutečnost, že plátky zatím NESOLÍM! Tyto masové  plátky zakryju plátky si 1cm silnými, které jsem nakrájela z oloupaného a odjádřeného jablka, přikryju krytem a dám na střední výkon do mikrovlnky. Vlním po dobu 12-15 minut podle toho, jak jsou  masové plátky silné. Pak troubu otevřu  vše  mírně osolím a každou porci přikryju plátkem  eidamu. Vše  vlním už odkryté a stále na střední výkon po dobu 30 sekund, dokud se sýr neroztekl po porci. Ne déle, jinak se šťáva vypaří a  ze sýra  zbude nepoživatelná guma!!! Podávám s dušenou rýží nebo s br. kaší či s vařenými brambory.

Nesolím před vlněním proto, že se ŽÁDNÝ!! masový plátek nemá před tepelnou úpravou solit, aby  zůstal š´TAVNATÝ A ŠŤÁVA z něj  SE JEN NEUPEKLA NA DNĚ NÁDOBY. TEN FÍGL MÁM OD JEDNOHO SKVĚLÉHO KAMARÁDA A VÝBORNÉHO KUCHAŘE.  A kdo nevěří, ať si některé pláky osolí před "zatažením. Rozdíl ho uhodí přímo do úst. Nedá se to srovnat.

Upozornění: Pokrm podáváme co nejteplejší a pokud lze ihned. Ohřívat se kvůli sýru a šťávě nedoporučuje.

Vakandi 21.4.2006 15:34

Re: Re: Vakandi,

to zní nejen dobře ale i rychle ;-D a já  proti mikrovlnce nic nemám ;-)

madla 21.4.2006 13:29

jeden skorodietní

Protože naše rodina nemá nikterak v oblibě sladké (vánoční cukroví výjimkou), a už vůbec ne krémové nebo jinak matlané zákusky, byl vždycky problém s dětskými oslavami, zejména synkovými. Vyřešila  jej za mne maminka mé kamarádky, takto diabetička, svým nezištně předaným receptem na jablkový dort. 4 větší jablka rozvaříme v malém množství vody nebo jablečné šťávy (přisladíme dle své vlastní chuti), do rozvařených vmícháme ve vodě rozpuštěný vanilkový pudink. Na vrstvu piškotů část jablečné hmoty, konečná vrstva jsou piškoty. Po vychladnutí vyklopíme, ozdobíme šlehačkou. Různým přídavkům a vylepšení (místo šťávy bílé víno - to pro dospělé, mandlové lupínky atd.) se meze nekladou. Na množství jablek nezáleží, spíš víc než míň, piškoty dětské či cukrářské, výsledkem je něco na způsob ovocného želé. No a bez té šlehačky je opravdu skoro dietní (to podle těch piškotů a množství cukru). Dobrou chuť.

dalmatin 21.4.2006 14:15

Re: jeden skorodietní

Jo, to znám. A víte jak se tomu říká u nás? MOKRÝ PES. Fakt. Tématicky velmi vhodné do Zvířetníku a navíc opravdu dobré.

Vakandi 21.4.2006 14:40

Re: Re: jeden skorodietní

Proč pes? ;-D

dalmatin 21.4.2006 15:09

Re: Re: Re: jeden skorodietní

No, to je právě to - nevím.  Dá se tam přidat i zakysaná smetana. Ale už kvůli tomu názvu (ten jsem já nevytvořila) to mělo u mých nežravých dětí úspěch. Pro pár snědených soust jsem byla schopná vymýšlet nepředstavitelné blbiny. Obrázky a figurky z jídla, písničky. No a pak vidím dcerku, jak ujídá buřta kocourovi (takovýho volezlýho, co zbyl v lednici a bylo ho škoda vyhodit a můj tatínek do donesl na chatu). Děti jsou někdy na zabití!

Vakandi 21.4.2006 15:39

Re: Re: Re: Re: jeden skorodietní

Jo jo děti, pamatuju si jak jsem svojí malý (teď už velký) vykrajovala zvířátka z chleba se sýrem a šunkou a ona se mi na to vykašlala, zvířátkama nakrmila Čada a pak mu z misky ujídala granule :-/

alk 21.4.2006 13:22

Tousty s jablky

Toust lehce pomažeme máslem - jen trošku, může se i vynechat. Dáme na něj nahrubo nastruhaná jablka(celou hrst). Kdo má rád posype cukrem se skořicí. Přiklopíme dalším toustem a dá me zapéct do toustovače. Potom co se vyndá, voňavý a růžový, se pocukruje a podává.

Jsou možné i různé obměny - přidat tam oříšky, hrozinky a pod. Mě nejvíce chutná chudá varianta - jen jablka se skořicí a tousty pokapané mlékem místo másla.

Lenka S. 21.4.2006 13:52

A zkusili jste

 někdy  stejně připravit i toust s anasovým  plátkem, který se zakryje plátkem sýra a zase toustovým chlebem.? Mlsotka k pohledání a vpřípadě nouze o jablíčka rovnocenná a stejně dobrá náhrada. Ananas se dostane v nejhorším i jako kompot, což je jedno.

Lenka S. 21.4.2006 14:24

Re: A zkusili jste

Tento toust vsladit nepotřebuje!

YGA 21.4.2006 14:09

A jestli by nebylo lepší

nahradit toust vánočkou? - nekonec by se nemuselo cukrovat.

A ještě jeden technický dotaz - jakým způsobem stáčíte štrůdl, že je v prostřed propečený a hlavně, že nepukne.

Lenka S. 21.4.2006 14:22

ŠTRŮDL

Tak, aby těsto nepopraskalo, nesmí být tenčí než 2 mm.  A náplně musí být tak akorát- 2 velká jablka na nohavici stačí.Jinak opravdu popraská a vytečou jablka na plech. A to pečení je snadné. Dám nohavice závinu nejprve do středu vyhřáté  trouby  apeču při 180°C. Jakmile začínají zlátnout, přendám plech co nejvýš, ale PAK UŽ VELICE PEČLIVĚ HLÍDÁM, ABYCH NEPŘIPÁLILA!!!

RenataE 21.4.2006 19:36

Štrůdl

Dělám tažený štrůdl, těsto je průhledné, přes celý stůl. Jablka a spol. přijdou jen na jednu polovinu těsta. Stáčím pomocí ubrusu, na kterém těsto vytahuji. Část těsta, která se ocitne mezi jablky se v podstatě rozplyne. Nesmí se stáčet moc natěsno a nepraskne.

Lenka S. 22.4.2006 3:12

Re: Štrůdl

Tak tohle je rada opravdu nad zlato a já ji ještě nikdy neslyšela. A to ani od maminky, která kdysi a už sama v důchodu  učila vařit studentky na střední   rodinné školy ekonomiky a služeb. Tak to je přesně ten fígl, který mi chyběl k úplné dokonalosti štrůdlu. Jablka jen  na polovinu těsta. !Stačí jen tak málo.... To ostatní jsem už sama znala.

RenataE 22.4.2006 20:48

Re: Re: Štrůdl

To jsem ráda, že jsem mohla zděděný fígl předat dál. Ale týká se to opravdu jen taženého štrůdlu, vytaženého do průsvitna. Ostatní záviny, různé ty rychlé, dělám jinak. Těsto rovnou na plech, jablka opět pouze na polovinu, ale tentokrát je to pás veprostřed. Okraje pak přeložím k sobě a těsto k sobě přimáčknu, udělám takové vlnky (aby to bylo hezké). A ještě vezmu nůžky a horní plochu prostříhám, jako bych dělala šupiny. Těmi otvory ufukuje pára, závin nepraskne a ještě je to hezké.

Lenka S. 22.4.2006 22:47

Moc, móc děkujííí

i za ten druhý fígl. Sice štrůdl peču již hodně dlouho, jelikož to je nejoblíbenější hit rodiny, ale ráda se učím běčemu novému. Tohle  s tím stříháním  jsem  taky vůbec neznala a záviny mi tak často tekly, i když jsem je překládala přes sebe. Má hlava je sklerotická, jdu si to poznamenat do blbovníčku.

Vave 21.4.2006 12:59

JABLKOVEC PODLE JANY H.

Tato mňamka se jmenuje podle mé bývalé kolegyňky a vyznačuje se mimo jiné tím, že vydrží hodně dlouho vláčná, pokud je tedy hned nesníte jako naše rodinka.

Dvě vejce smícháme s 30 dkg cukru moučka, přihodíme jednu až dvě lžíce kakaa a lžičku skořice a 8 dkg rozpuštěného másla. Nastrouháme asi čtyři velká jablka, podle Jany to má být asi 30 dkg, ale já dávám o půlku víc a strouhám nastřídačku jedno jablko nahrubo a jedno na jemno. Nakonec vmícháme 30 dkg polohrubé mouky, do které předtím vmíchám jeden prdopeč. A když mám, vhodím nakonec hrst rozinek a hrst nahrubo sekaných vlašských ořechů.  Těsto vliju do pekáčku (dortové formy) a peču ve střední troubě, dokus se těsto nepřestane lepit na špejli. Je to rychlé, poměrně levné, v jednom hrnci dělané a moc dobré.

Lenka S. 21.4.2006 13:09

Re: Tak tohle znám pod jménem ŽRAVKA,

kterýžto název přesně odpovídá tomu, jak rychle to zmizí v žaludcích mých mlsounů. Snědli by toho kila a ještě nejradši co nejteplejší. Nespravedlivé je to, že všichni se cpou , ale jsou štíhlí. Já jen zhotovím, ale nejím. Přesto jsem jak hroch.

Dee 21.4.2006 12:36

pečené jabko

Jednou jsem zapomněla v autě jedno jediné jablko, krásné, zdravé, jenom se zakousnout. Byla jsem pryč celý den a  celý den na auto pražilo slunko. Večer jsme přišli do auta, byla tam nádherná vůně pečeného jabka a o to samotné jabko jsme se málem poprali, páč to byla mooooc velká dobrota.

tojefuk 21.4.2006 12:23

celer

s petrželí nahrazuju pastinákem - dva v jednom! Vám a WWW děkuju, že jste mě nechali bejt!

Lenka S. si taky rejpla! Nejsem ani to první, ani to druhé! Navrhuju cuketofoba! Jabkama se dá guláš zahustit místo jíšky. Co kdyby mouka byla ze sušených cuket! Jabka v guláši myslím vážně. Hančo, když už, tak cuketuru! Martinko, pro kterého živočicha je ta zahradnická úžasnost zdraváááááááááááááá? Pokud je menší než kočka, osobně mu vykopu hrobeček, až s ním to zdravíííííííííííííí práskne!

Medvídek 21.4.2006 12:44

Re: celer

Co naděláte, to tak chodí - vzpomínám si na výrok kteréhosi českého herce, nevím už kdo to byl ani o jakém jídle to mluvil, ale řekl univerzální větu:" To je tak hnusný, že je to určitě hrozně zdravý.";-D

Lenka S. 21.4.2006 13:11

Tak to byl Werich,

kdo tohle prohlásil. I když už nevím, při jaké příležitosti to bylo.

Lenka S. 21.4.2006 14:51

To víte, tojefuku,

co byste ještě chtěl ,md ženské a ještě  bývalé úči k tomu. Rejpání mám přímo v genech.

Vakandi 21.4.2006 11:45

Kapr na jablkách (nebo i jiná ryba)

Tohle nám vařil můj (ex)švára. Přišlo mi to jako divný recept ,ale děsně dobrý mňam;-P 

Špek nakrájíme na slebé plátky a vyložíme jím pekáč. Lupneme tam osolené porce kapra.

Jablka nakrájíme jako na štrůdl, zasypeme kapra tak, aby maso nebylo vidět. Posypeme kořením na ryby (jaké má kdo rád).Přidáme paprikou na kolečka a pečeme cca 40 minut. :-P

Kaštan 21.4.2006 11:33

Jablka podle Evy W.

měli jsme v práci - a moji bývalí kolegové pořád ještě mají - velikou a vybavenou kuchyň. Závodku jsme neměli žádnou, tudíž si každý k obědu něco uvařil nebo přinesl z domova zbytky na ohřátí. Z hladu dokáže být člověk někdy neuvěřitelně kreativní a zkombinovat skoro k dokonalosti nejrůznější druhy potravin. Jedna kolegyně v tom byla obzvláštním mistrem. Na vaření měla doma manžela, její specialitou byly zákusky. Tak tady je jeden, který nám v práci udělala na přilepšnou.

Jablka omyjeme a vykrojíme jim jádřince. Neloupeme a postavíme do pekáčku nebo na hlubší plech. Do tunelu po jádřinci nasypeme cukr smíchaný se skořicí, ořechy a rozinky, aby bylo jablíčko plné až po okraj. Každé jablko pak přelijeme červeným vínem. Jablka by měla ve víně stát asi na 5 mm. Každé jablko přelejeme ještě šlehačkou a dáme do trouby. Pečeme, dokud jablka nezměknou a nevoní po celém bytě v našem případě to byla kancelář. Šlekačka s vínem udělají výborný sosáček, kterým pak jablka polijeme.

Lenka S. 21.4.2006 12:43

Re: Jablka podle Evy W.

Tak tohle znám také, jen to víno je nahrazeno rumem a dělá se to v MIKROVLNCE!!!Ať si WWW  proti ní brojí jak chce.

Alča 21.4.2006 13:28

Milá Lenko

Váš recept je mi sympatičtější kvůlivá tomu rumíčku (to bude vůně). A na kolik minut v té mikrovlnce vlnit, smím-li se ptát a na jaký výkon (maximum)?.

Lenka S. 21.4.2006 14:00

Pro Alču, ale nejen pro ni

Vlnit na střední výko pouhé  4 minuty, ale přikryté. Pak minutu nechat v zavřené troubě dojít. Lahoda a mana, i když já kvůli epilepsii a mnoha lékům nesmím, dělám rodince, sklízím úspěchy.

Lenka S. 21.4.2006 14:08

Re: Pro Alču, ale nejen pro ni zAPOMNĚLA JSEM ŽE JÁ TAM JEŠTĚ PŘIDÁVÁM TROCHU JAKÉKOLIV PIKANTNÍ ZAVAŘENINY.