28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Jablka

Když jsme s rodiči ještě bydleli na chalupě, patřily k našim nejoblíbenějším a nejpoužívanějším dvě suroviny: o té první, bramborách, už byla na Mlsotníku řeč. Tou druhou, neméně oblíbenou, byla jablka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kaštan 21.4.2006 15:12

Re: Re: Pro Alču, ale nejen pro ni zAPOMNĚLA JSEM ŽE JÁ TAM JEŠTĚ PŘIDÁVÁM TROCHU JAKÉKOLIV PIKANTNÍ ZAVAŘENINY.

na tu zavařeninu jsem asi zapomněla... Už si nejsem tak jistá, ale myslím, že jí tam taky kousek bylo...

Bláža 22.4.2006 12:50

Re: Re: Re: Pro Alču, ale nejen pro ni zAPOMNĚLA JSEM ŽE JÁ TAM JEŠTĚ PŘIDÁVÁM TROCHU JAKÉKOLIV PIKANTNÍ ZAVAŘENINY.

Místo marmelády se dají také použít zavařené brusinky...

Hanča 21.4.2006 10:59

Gulášová symfonie

Ladění nástrojů : Nakrájíme 2 cibule nadrobno, 1/2 kg vepřové plece na kostky, utřeme 2-3 stroužky česneku, připravíme si lžíci rajského protlaku, sádlo, sladkou mletou papriku, sůl, pepř a mouku. Pak ještě šálek vývaru (v nouzi vody).

Allegro : Na sádle osmažíme cibuli dožluta, na ní opečeme maso, přidáme papriku, osmažíme, přidáme mouku, osmažíme, přidáme protlak, zamícháme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme česnek.

Adagio : A dusíme pomalu doměkka. Dbáme, abychom dostali nemnoho husté šťávy.

Andante : Uvaříme 1/2 kg fazolek, možno i zmrazených, a pak fazolky opečeme na lžíci oleje.

Presto : Horký guláš naskládáme doprostřed talířů, obložíme ho opečenými fazolkami a pak guláš i fazolky polejeme (ne příliš) kyselou smetanou. Konzumujeme s čímkoliv.

Alča 21.4.2006 13:24

Jejda Hančo,

samozřejmě se nezlobím a recept vypadá moc hezky. R^

Teď se ale zeptám (budu vypadat jako blbec, ale já opravdu nejsem zdatná kuchta) - těmi fazolkami myslíte zelené lusky? Pokud totiž ano, tak juppíííí :-D mohu zkoušet, protože mám v mražáku.

Hanča 21.4.2006 13:43

Re: Jejda Hančo,

Alčo, díky za upozornění, napsala jsem to tak, že je to jasné asi jenom mně, protože už tento guláš léta vařím. Ano, ano, použijí se zelené fazolové lusky. Tak ať se Vám zadaří !

Já jsem si z Vašich receptů vybrala Pepovy šátečky - těsto znám, ale vždycky jsem dovnitř dávala marmeládu a vztekala jsem se, když mi z některého šátečku vytekla. Tak teď je zkusím naplnit jablky, to by mohlo vyjít dobře.

Hanča 21.4.2006 10:50

Mlsotník začíná být nebezpečný,

WWW má tik a kopřivku z mikrovlnky a tojefuk z cuket nejspíš cukaturu. Tak jako pohlazení pro oba pány posílám recepis z jiného soudku - snad mě Alča neukamenuje, že jí jdu do jablek s gulášem.

P.S. recept následuje, prý byl moc dlouhý, tak jsem to musela rozdělit.

D. R. 21.4.2006 9:49

trochu od věci, ale neznáte někdo nějaký dobrý způsob, jak upravit pohanku?

Právě jsem ji koupila, leč ještě nikdy nepřipravovala... Ráda bych ji podstrčila svým mužům, ale musí to být víc jedlé než zdravé :))) Díky předem!

Minda 21.4.2006 10:30

Re: trochu od věci, ale neznáte někdo nějaký dobrý způsob, jak upravit pohanku?

Na Vaši otázku odpověď : www.pohankovymlyn.cz/pohanka  :-))))))

veram 21.4.2006 13:32

Re: Re: trochu od věci, ale neznáte někdo nějaký dobrý způsob, jak upravit pohanku?

Výše uvedená adresa mi nefunguje, ale stačí ji změnit na      www.pohankovymlyn.cz   a je vše v pořádku a doklikám se tam i receptů, i spousty jiných zajímavostí. A pan mlynář píše tak hezky, že by se určitě na Zvířetníku  skvěle uplatnil.

Lenka S. 21.4.2006 10:41

Paní Dášo,

 recepty na pohankové dobroty dojdou za chvíli na Váš mail. Kdyby měl zájem i někdo další, ať se obrátí na  lenka53@centrum.cz, ráda se  rozdělím. Je to mňam.

Lída Š. 21.4.2006 12:03

Re: Paní Dášo,

Lenko a nenapíšu si!! Koukejte to sepsat a šup s tím do Mňamňovníku;-P;-P;-P;-)

Lenka S. 21.4.2006 12:32

Mám to sepsané,

ale neumím to z dokumentů přeposlat do Mlsotníku. Jsem počítačový začátečník a neumětel, kterému to ještě s pc  vůbec nejde. Takže se nezlobte. Já píšu jen dvěma prsty a to psaní a opisování by bylo moc na dlouhé lokte. Pokud mi  někdo  pošle doslova polopatické   instrukce, jak to udělat, můžu přispět do " pohankového mlýna "i do jablečného mlsotníku bohatou sbírkou recepisů i  z jablek. Obojího mám přehršle. Pomůže mi někdo návodem? Ale musí být opravdu pro úplné blby, abych to i já, počítačový negramot, pochopila a  bez obtíží  dokázala  udělat. Díky předem( nebo zadem?)- račte si vybrat to příhodné.

Lída Š. 21.4.2006 13:07

Re: Mám to sepsané,

Mejlem to pošlete paní Dáše a budem se tady všichni radovat a oblizovat:-P;-)

Lenka S. 21.4.2006 13:16

Re: Re: Mám to sepsané,

Paní Dáša to už dostala. Aspoň tu pohanku. Ale to ostatní z dokumentů nedokážu vybrat správně poslat. Mám tam totiž všemožné sladké recepty a nejen na různé záviny  a mlsotky z jablek. Ale pokusím se, snad to dopadne ke spokojenosti všech.

D. R. 21.4.2006 20:50

Re: Re: Re: Mám to sepsané,

Já se s tím, co jsem od paní Lenky dostala, ráda rozdělím a vyjde v některém příštím mlsotníku...:)))

Medvídek 21.4.2006 9:08

:o))

No to je skvělé, není v tom česnek !!!;-D 

Jinak ale problém tkví v tom, že já mám jablka tak strašně rád že obvykle žádná nezbydou, aby je bylo možno použít jako surovinu na tyhle dobroty.

Lenka S. 21.4.2006 14:06

Medvídku,

zkuste to  s těmi tousty a místo jablíček použijte  plátkový ananas( třeba z okapaného kompotu) a plátkový sýr. Jablíčka zbaštěte jen tak. A NENÍ  V TOM ANI KOUŠTÍČEK ČESNEKU, TO VÁM ZARUČUJI.

tojefuk 21.4.2006 6:43

Ach bóže

Re: Tojefuk,:

Autor: tojefuk IP: 194.228.50.xxx Datum: 21.04.2006 06:39

I ty, possum? Cuketu nevrazím nikam, neboť mě nesmí do baráku!

Prknu, tlustému 2,5 cm, širokému 15 cm, zašprajcujeme jeden konec, aby trčelo v úhlu 63° od země. Prohneme, aby druhý konec byl vodorovně, zajistíme špagátem. Na vodorovný konec umístíme hrnec, naplněný výrobkem z cukety. Uřízneme špagát. 63 stupňů - při tomto úhlu letí hrnec nejdál, stejně se už na nic jiného nedá použít, když v něm byla cuketa!

A už mne sakra nechte bejt!

Martinka 21.4.2006 8:19

Re: Ach bóže

:-D Moc jsem se pobavila. Chudinka cuketa. Je zdraváááááááááR^!!

Fallowa 21.4.2006 8:26

Re: Ach bóže - nic proti zdravým potravinám,ale docela Vás chápu;já bych toto udělala s cereáliemi :o))

tojefuk 21.4.2006 9:01

Re: Re: Ach bóže - nic proti zdravým potravinám,ale docela Vás chápu;já bych toto udělala s cereáliemi :o))

Souhlas!

YGA 21.4.2006 9:01

A já

s celerem.

Medvídek 21.4.2006 11:25

Re: A já

A já se špenátem s česnekem. Po odpálení hrnce bych ještě pro jistotu postavil zátaras. :-)

Lenka S. 21.4.2006 11:18

Řehtám se a bavím

Tojefuku, vy jste zapřisáhlý  ANTICUKETISTA( NEBO ANTIZUCCHINISTA?) !!!-Vyberte si raději něco z jablek, ať neutrpíte ujímání. A neprskejte kolem sebe tolik. Smála jsem se nad vaší reakcí tolik, že jsem ani na psaní neviděla.

Lenka 21.4.2006 12:09

Re: Ach bóže

totéž s hrachovou kaší, čočkou a bramborovým salátem :-((((

Lenka S. 21.4.2006 13:24

Ale, ale , moje jmenovkyně a tolik dobrých věcí zatracuje? A co rodinka, té to aspoň uvaříte? já taky dost věcí nebaštím, ale naučila jsem se to aspoň vařit a ochucovat dle oka. rodinka spokojená, já taky. A to je to hlavní.

Lída Š. 21.4.2006 12:14

A rýžový nákyp:-)

Alča 21.4.2006 13:17

Re: A rýžový nákyp:-)

 a jakpak že ho, Lído, smím-li se ptát, děláte?

Já totiž nákyp také bytostně nesnášela, dokud jsem nejedla ten od švagrové - prostě jedna báseň. Od té doby ho dělám a chutná vážně všem (i chlapům!).

Recept: uvaříme klasickou rýži, jak je kdo zvyklý. Do ještě horké (!!!) dáme cukr (krystal má lepší chuť a lépe sladí), vanilkový cukr, trošku skořice a MÁSLO. Mícháme a až se máslo rozpustí, tak přidáme jakékoliv ovoce (u nás kvůli tomuto nákypu a koláčům jezdíme na meruňky a zavařujeme). Pak lehce vmícháme žloutky (3-4) a úplně nakonec ušlehaný sníh, co nám zbyl z těch vajec.  Vznikne nadýchaná hmota, která drží tvar, ale nesmí dlouho stát. V této fázi je povoleno ochutnávání, ale pozor ! jednou jsme snědli všechno dříve, než to šlo do trouby, od té trouby ochutnávám sama, neboť já sladké moc nemusím. dáme do vymazaného pekáčku (lépe jennského skla) a pečeme. Růžové je hotové, je vynikající i studené! 

Lenka Svobodová 21.4.2006 15:26

Re: Re: A rýžový nákyp:-)

souhlasím s vaším receptem, i když já ty žloutky  dávám na začátku do mísy a třu je s tím cukrem. Pak teprve dávám to ostatní. Manžel ,veliký mlsoun a sladomil, si můj výrobek vždy polévá domácí rybízovou šťávou, pomlaskává a zbaští toho celou jednu zapékací misku o průměru 20cm a výšce 5 cm. Sám. Já tohle zrovna nemusím. Dá se dělat i z jablek, která se oloupou  a  zbaví jádřince.  V tom případě přidám ještě trochu skořice. Místo  jádřinců  přijde pikantní zavařenina( višně, rybíz) atrošku ořechů. Pokud máme nějaký bílek navíc, lze to vše ještě přikrýt asi 10 minut před dopečením ještě bílkovým , ale oslazeným sněhem, který jsme do zhoustnutí šlehali nad hrncem s horkou vodou. Je to pak nákyp v závěji a dobrota vskutku veliká.

Lída Š. 21.4.2006 12:15

Re: Ach bóže

A za manžela Jirku bych měla uvést ještě krupicovou kaši. Jenže já jí mám ráda a to tak že moc...