15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Houbové čatní

Nám, kteří máme rádi houby v jakékoliv podobě, právě nastává nejoblíbenější období v roce, protože houby rostou opravdu v každém lese. Může se však stát to, co se stalo nám - máme dostatečně nasušeno, mrazák praská ve švech a přitom sezóna hub zdaleka ještě nekončí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LENKA S 12.9.2008 8:46

LOUČÍM SE A LETÍM NA VLÁČEK.

PŘEJU VŠEM  KRÁSNÝ  VÍKEND  PLNÝ   HOUBOVÝCH POKLADŮ NEBO  ASPOŇ  HOUBOVÉHO  SNĚNÍ.  DNES  TO  VYPADÁ, ŽE  BUDE   JISTOJISTĚ  PRŠET A  TO  DOST. A HLÁSÍM, ŽE  MŮJ JIŘÍ   ZAČÍNÁ ZAS  HOBY)   BOHUIŽEL I  S  TÍM LESEM JAKO OBVYKLE)  PŘINÁŠET  DENNĚ.  SICE   PO  TROŠKÁCH,  ALE  NEMUSÍM PRŠET. STAČÍ,KDYŽ  TROCHU  KAPE. UŽ  MÁM MALIČKO NALOŽENO. KDY  SE   TEN MŮJ  CYKLISTA   ALE  NAUČÍ, ŽE    JEHLIČÍ , MECH  A   HLÍNA    MAJÍ   OPRAVDU    ZŮSTAT TAM, KDE  HOUBY  NAŠEL,  TO  VÁŽNĚ  NETUŠÍM. UŽ  SE  TO UČÍ   OD  ZAČÁTKU,  ALE  ŽÁK  JE   HODNĚ  MIZERNÝ. ONO  NENÍ  ŽÁDNOU SLASTÍ, KDYŽ  JEDEN MUSÍ   ČISTIT  HOUBY, KTERÉ   DRUHÝ  DONESL  DOSLOVA  UVEDENÝM  OBALENÉ  A JEŠTĚ   ZABALENÉ V BUNDĚ. MĚJTE  SE  TU KRÁSNĚ A BNEZLOBTE SE  NA  MNE  ZA  TY   HOUBOVÉ A  "POČASOVÉ" PROVOKACE. HOUBY  PŘECE  ZAČALA ALČA.

veram 12.9.2008 8:25

Re: Záludná otázka

No obě to jsou halucinogení houby, tak copak asi? Snad jsi to nezkoušel, propána? A feťáci upravují své "houbičky" nejrůznějšími způsoby, slyšela jsem o čaji, medu, zázvoru - honem na kilometry od toho.

Li 12.9.2008 8:19

Jujda:-)

Receptík mám také už vytištěný v kabelce, a  jak jsem to četla myslím, že to bude skvělá záležitost ;-) Problémem je, že v "mých" lesíčkách, jindy úrodných, teď nerostou ani prašivky ;-( Houbičky jsem letos měla jen jednou, smaženici, a ty přivezl Jirka z chalupy u Karlových Var. Bylo jich opravdu pár a jen dva druhy. A vůbec mi nechutnaly. Houby teda za to nemohly ;-D

LENKA S 12.9.2008 8:19

Re: Záludná otázka

MEDVÍDKU,  CO  SE  Z  TĚCH JEDOVATIC  VYRÁBÍ, SIC  NEVÍM,  ALE  ZBYLO MI  RÁNO  TROŠKU  ČASU, TAKŽE  TADY JE  TEN   V NOCI SLÍBENÝ KRKONOŠSKÝ  HUBNÍK: 1 LITR MLÉKA,2-3 HRSTI  SUŠENÝCH  (NEB  ZHRUBA   ODPOVÍDAJÍCÍ MNOŽSTVÍ   ČERSTVÝCH , JEMNĚ  KRÁJENÝCH  )HUB,4-5 ROHLÍKŮ,KTERÉ  JSME   NAKARÁJELI NA  PLÁTKY,1-2 VEJCE( POZOR NA  TĚŽKOST POKRMU  ZEJMÉNA  PRO  ŽLUČNÍKÁŘE!), PO PŮL LŽIČKÁCH  SOLI  A  MAJORÁNKY, 3 STROŽKY  PROLISOVANÉHO   ČESNEKU(LZE  I  VÍCE  DLE   ZVYKU  A  CHUTI), NA  ŠPIČKU  OSTRÉHO  A  ŠPIČATÉHO   NOŽE MLETÉHO    BÍLÉHO OPEPŘE) TAKY   LZE UVÉST  JAKO ŠPETKU), SÁDLO NA  VYMAZANÍ A  STROUHANKA  NA VYSYPÁNÍ  ZAPÉKACÍ  NÁDOBY).

 POSTUP: SUŠENÉ   A  ČÁSTEČNĚ  ROZMĚLNĚNÉ  HOUBY  PŘEDEM V MLÉCE  NAMOČÍME,  POTÉ  SMĚS  ZAHŘÍVÁME   A POSTUPNĚ  DO  NÍ  VMÍCHÁVÁME  VŠECHNY  OSTATNÍ  PŘÍSADY KROM  VAJEC, KTERÁ  PŘIMÍCHÁME  AŽ  NAKONEC, KDY  HMOTA  MÍRNĚ  ZCHLADLA A  VEJCE  SE  TEDY  NEMOHLA  SRAZIT A UVAŘIT.   VZNIKLOU ŘIDŠÍ HMOTU VLIJEME  NA  VYMAZANÝ  A  VYSYPANÝ  PEKÁČEK, V NĚMŽ  JI VE  VYHŘÁTÉ  TROUBĚ  A  PŘI   CCA 180°C PEČEME  DOZLATOVA. DOBROU  CHUŤ. 

VÍM, MĚLO  BY   TU ZAZNÍT" APAGE  SATANAS,"  ALE NEODOLALA  JSEM .  UPOZORNĚNÍ  PRO  TY, KDO  BEZPODMÍNEČNĚ   ODMÍTAJÍ  POUŽÍT I   POUZE  MÍRNĚ   ČERVIVÉ  HOUBY: NAŠE  ZEMĚ  VYVÁŽÍ   HOUBY  ( TY  SUŠENÉ)   DO  ZEMÍ  DALEKÉHO  SEVERU. UPOZORŇUJI, ŽE  TŘEBA  ŠVÉDOVÉ  VYLOŽENĚ POŽADUJÍ,  ABY  TY  SUŠENÉ  HOUBY  BYLY  ASPOŇ  ČÁSTEČNĚ   ČERVIVÉ!! PRÝ  JSOU  TAKOVÉTO  CHUTNĚJŠÍ  A   LÉPE  STRAVITELNÉ.

Hanka 12.9.2008 7:54

Kečupové houby

Hm, tak já mám tu smůlu, ač houby rostou všude tak ve středních Čechách neprší a NEROSTOU. Recept dělám roky podobný je od tety Marušky z JČ.

1l uvařených hub ve slané vodě, 6dl na oleji osmažené pokrajené cibulky, asi 10 stroužků česneku, prolisovat...(no tak upíři méně milovníci více)

1 kvalitní kečup ostrý, 1  sladký, 2 plechovky rajského protlaku.

 ten to krásně zjemní. Zamíchat ochutnat, mlsouny odhánět, plním do skleniček a sterilovat ca při 90C 3é minut.

 Přiznám se, že houby steriluji znova po 48h, nedávám žádné konzervanty a opravdu nechci, aby se mi ten lesní poklad zkazil.

Medvídek 12.9.2008 7:43

Záludná otázka

Co se vyrábí ze směsi muchomůrky červené a kropenatce motýlovitého ? (ale proboha nejezte to !!):-)

Xerxová 12.9.2008 7:22

tady rostou

včera odpoledne jsem přesvědčila polovičku, že Betku vyběháme v lese kousek za Libercem. Pravda - terén jsme zvolili téměř neschůdný (pruká stráň s balvany, bažinka (stopy divočáků tam nasměrovaly i Kosatku - ta vypadala...), potok (takže bylo kde Betku z největšího umýt), hustý lesík... ale nebyli tam lidi (Betka mohla lítat mezi námi zcela svobodně) a byly tam houby (babky, hřiby různí, křemenáče, kozáci, babky, sameťáci, růžovky)... za chvilku jsme měli tašku plnou.

Betka si přinesla šrám na hrudníku (skákala přes soušky, a chytla se za větev), jedno klíště a hlavně spoustu zážitků... od návratu spinkala vlastně až doteď ;-D;-D A já kus hub vyhodila (červíci hlavně v babkách), kus nakrájela na sušení a kus podusila - dneska si udělám houbové rizoto

alimo 12.9.2008 7:16

Děkuju,

už mám vytištěno a rovnou jsem dala do kabelky, anžto jsem skleróza a o víkendu by mi recepty v šuplíku byly houby platný:-D. Jsem zvědavá, jestli porostou, to zjistím dneska navečer. A když jo, tak se zkouší čatní a podám hlásání:-)

Krásný den všemVV

Fallowa 12.9.2008 5:39

No teda,

houbové čatní mě nadchloR^,Lenka to ještě přikrmila,ale kde ty houby vzít?Kluci byli nedávno v lesích u Skutče,přivezli košík hub i když je v lese prý sucho,že jehličí chrastí pod nohama.Polovinu hub (zjevně starých) jsem vyhodila,protože červíky nemusím.Něco mi zbylo,ale na tyto dobrůtky je to málo;-(.Nezbývá než doufat,že ještě přece jen porostou:-).

LENKA S 12.9.2008 2:47

UŽ NEBUDU PROVOKOVAT HOUBOMILCE. POKUD SE ZÍTRA JEŠTĚ STIHNU OBJEVIT, DODÁM RECEPT NAKRKONOŠSKÝ HUBNÍK

ALE  MYSLÍM, ŽE  KAROLÍNA  BUDE  RYCHLEJŠÍ  A   TÉŽ POVOLANĚJŠÍ.  DOBROU  NOC  VŠEM .  ZÍTRA   BUDU  DO  VEČERA  PRYČ, TAKŽE   ZÁJEMCI  O  HUBNÍK  MUSEJÍ POČKAT NA KAROLINU  NEBO  AŽ   SE  VRÁTÍM.   NYNÍ MUSÍMM UŽ  CHRNĚT.  ZÍTRA  MÁM NÁROČNÝ  DEN.

LENKA S 12.9.2008 2:41

A POSLEDNÍN RECEPTÍK ČI POKUŠENÍČKO

ZKOUŠELI JSTE  UVAŘIT  NĚKDY  GULÁŠ  Z RYZCŮ NEBO  TŘEBA  DRŠ´TKOVKU   Z VÁCLAVEK,   KDO   JE  MASOŽRAVÝ, NĚKDY  ANI  NEPOZNÁ, ŽE  V  DRŠTKOVCE  ANI  GULÁŠI  NENÍ  MASO NEBO  DRŠTKY  VŮBEC.DEJTE VŠAK PŘI  VAŘENÍ  A ÚPRAVĚ  VÁCLAVEK  VELIKÝ POZOR.  VÁCLAVKY  SE  PŘEDVAŘÍN V JEDNÉ  VODĚ, KTERÁ SE  POTOM VYLEJE. POLÍVKA  SE  VAŘÍ  UŽ   Z  VODY  DRUHÉ, V NÍŽ  UŽ  NEBÝVÁJÍ OBSAŽENY  PRO  NĚKTERÉ   PŘECITLIVĚLÉ   JEDINCE   NEBEZPEČNÉ   LÁTKY, NA  NĚJŽ   REAGUJÍ  JAKOBY OTRAVOU. VÁCLAVKA  JE HOUBA  JEN PRO  ODOLNÉ  A  ZPŮSOBU  PŘÍPRAVY  ZNALÉ. MYKOLOGY-KUCHAŘE. U  NÁS  TO VŠAK  ZATÍM VYPADÁ, ŽE  HUB  SE  LETOS  NEDOČKÁME.ROSNIČKÁŘI  STRAŠÍ  PŘÍZEMNÍMI MRAZÍKY UŽ O  TOMTO  VÍKENDU.  PROSÍM,  DAALMATIN A  SPOL.DO HLAVY  NEBÍT A  NENADÁVAT!!  NE JÁ, ALE   ROSNIČKY  TO  PŘEDPOVĚDĚLY. TO POROSTOU  SNAD  UŽ JEN  RYZCI OTUŽILCI  A VÁCLAVKY.   SŠAK U  NÁS  V LESE JE  MOC   SUCHO.

LENKA S 12.9.2008 2:26

karbanátky

 NA  KARBANÁTKY  POUŽÍVÁME  ZPRAVIDLA  TVRDÉ  ČÁSTI  HUB( TŘENĚ= NOŽIČKY) BEDEL,KŘEMENÁČŮ A TŘEBA  HŘIBŮ   KOVÁŘŮ, KTERÉ   JSOU  SKORO NEPOŽIVATELNĚ  TVRDÉ, KDYŽ  JE  USUŠÍME.

  SYROVÉ NOŽKY  HUB UDUSÍME  CCA 30 MINUT   V  TROŠCE  OSOLENÉ  VODY   DOMĚKKA, POTÉ  J E PŘECEDÍME,  NECHÁME  ZCHLADNOUT A   UMELEME JE.MEZITÍM   NA KOUSKU   NAKRÁJENÉ  SLANINY  OSMAŽÍM  DOZLATOVA OLOUPANOU  A  JEMNĚ   NASEKANOU  .CIBULI, PŘIDÁME  K  NÍ MLETÉ  HOUBY  A OCHUTÍME  STEJNÝM KOŘENÍM JAKO  MASOVÉ  KARBANÁTKY  ( NEJLÍP  BÍLÝPEPŘ, MAJORÁNK A A LISOVANÝ  ČESNEK  DLE  CHUTI, ALE TAK, ABY  KOŘENÍ  NEPŘEBILO   CHUŤ   HUB!),  V PŘÍPADĚ  POTŘEBY  PŘIDÁME  1 VEJCE NEBO JEN  BÍLEK. Z  HMOTY  VYTVARUJEME   KARBANÁTKY,OBALÍME JE  VE  STROUHANCE  A SMAŽÍME   V ROZPÁLENÉM  OLEJI.

 TUHÉ NOŽKY(TŘENĚ)  HUB TAKY   ČASTO   PEČLIVĚ A  DOKONALE   USUŠÍM, PAK JE    VHODÍM  DO  SEKÁČKU  NA   BYLINKY  A  ROZSEKÁM  NA  JEMNÝ  HOUBOVÝ PRÁŠEK. TEN  POUŽÍVÁM JAKO  DOCHUCOVADLO  GULÁŠE  NEBO MDLEJŠÍ  A  NEVÝRAZNÉ  OMÁČKY . JAKO POSLEDNÍ UVEDU HOUBOVOU  ČUFANU:800-1000 G HLÁVKOVÉHO  ZELÍ,300G ČERSTVÝCH  HUB,300G VEPŘ . BŮČKU NEBO PLECKA,SŮL, KMÍN,  TROCHA ( 2 LŽÍCE) OLEJE .

 NUDLIČKY MASA  SPOLU  S  NAKRÁJENÝMI HOUBAMI  UDUSÍME  NA  OLEJI,  NUDLIČKY ZELÍ  S KMÍNEM TAKY UDUSÍME  NA  OLEJI  DOMĚKKA. PAK VŠE  PROMÍCHÁME  . PODÁVÁME  S  CHLEBEM . PRO  VYLEPŠNÍ  LZE  PODAT JAKÝKOLIV   ZELENINOVÝ  SALÁTEK.

LENKA S 12.9.2008 1:55

ALČO, TAKY PŘIDÁM NĚKOLIK RECEPTŮ PRO HOUBOŽROUTY

SICE    OSOBNĚ  ZROVNA  HOUBY  MOC  NEMUSÍM, ALE  RODINKA  (KROM  STARŠÍ   DCERKY ) JE  MILUJE.KDYŽ  JSEM PŘED  NĚKOLIKA  LETY  LEŽELA  V NEMOCNICI., NAUČILA  MNE   SPOLUPACIENTKA BEZVA  ZPŮSOB   ZAVAŘOVÁNÍ  HUB.  TY  HOUBY LZE  PAK OOPRAVDU   PŘIDAT   DO  OMÁČKY  A POD  MASO . MAJÍ   SKORO  STEJNOU,  DOKONCE  MNOHEM  LEPŠÍ  ,  CHUŤ JAKO   SUŠENÉ.    HOUBY  DOMA   NEMRAZÍM, JELIKOŽ  TAK  VELKÝ  MRAZÁK  JSEM NEMĚLA  NIKDY. KROM  TOHO  VÍM  Z  VLASTNÍ  ZKUŠENOSTI, ŽE  MRAŽENÍM HOUBY   HODNĚ ZTRATÍ  NA  CHUTI  I  VŮNI  A  JEŠTĚ   ZBLÁTOVATÍ. PRO  TOHO, KDO  MÁLO  SOLÍ(  COŽ  JSME  S  JIŘÍM OBA  DVA) DOPORUČUJI, ABY   BYLY  PODLE   TOHOTO   ZPŮSOBU   ZAVAŘENÉ HOUBY  PŘED  DALŠÍM   POUŽITÍM  VYKLOPENY  NA  CEDNÍK  A  PEČLIVĚ   PROPLÁCHNUTY  POD  STUDENOU  TEKOUCÍ  VODOU.  Z  NICH  ŘIPRAVENÝ  POKRM  BY MĚL  BÝT   VELICE  MÍRNĚ   NEBO  VŮBEC OSOLENÝ.

HOUBY  V  DEKU

DLE  NÁVODU  NA  BALÍČKU  "DEKA" SICE  UVAŘÍME   NÁLEV, ALE  VYNECHÁME  V  NĚM   CUKR  I  OCET. UVAŘENÝ NÁLEV PŘECEDÍME, A V  NĚM OBSAŽENÉ KOŘENÍ  VYHODÍME.  OČIŠTĚNÉ   A OMYTÉ  HOUBY  POKRÁJÍME NA  VĚTŠÍ  KOUSKY A  V JINÉM  HRNCI    VE  VROUCÍ  VODĚ  NECHÁME  KRÁTCE   PROJÍT VAREM.  TAKTO    PŘEDVAŘENÉ  HOUBY)(ZEJMÉNA  TY  HŘIBOVITÉ!)  PROPLÁCHNEME  POD  TEKOUCÍ  STUDENOU  VODOU,  ABYCHOM JE   ZBAVILI  SLIZOVATOSTI ,  NASYPEME  JE  DO  SKLÍNEK A   NALÉVÁME     PŘIPRAVENÝ   LÁK TAK, ŽE  NEUSTÁLE  SMĚS   PROMÍCHÁVÁME, LŽIČKOU  ABY  SE  LÁK  DOSTAL OPRAVDU  VŠUDE.   POTÉ  SKLÍNKY UZAVŘEME  VÍČKY  A  STERILUJEM  30 MINUT  PŘI  80°C. MÁM VYZKOUŠENO, ŽE  TAKTO   ZAVAŘENÉ  HOUBY  VYDRŽÍ OPRAVDU  NI  NĚKOLIK LET. ZKOUŠELA  JSEM TAKTO  UDĚLAT I   PTRAVÉ  RYZCE  A  BYLY  VYNIKAJÍCÍ.pokrač. dál