Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Houbové čatní
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LENKA S 12.9.2008 8:46LOUČÍM SE A LETÍM NA VLÁČEK. PŘEJU VŠEM KRÁSNÝ VÍKEND PLNÝ HOUBOVÝCH POKLADŮ NEBO ASPOŇ HOUBOVÉHO SNĚNÍ. DNES TO VYPADÁ, ŽE BUDE JISTOJISTĚ PRŠET A TO DOST. A HLÁSÍM, ŽE MŮJ JIŘÍ ZAČÍNÁ ZAS HOBY) BOHUIŽEL I S TÍM LESEM JAKO OBVYKLE) PŘINÁŠET DENNĚ. SICE PO TROŠKÁCH, ALE NEMUSÍM PRŠET. STAČÍ,KDYŽ TROCHU KAPE. UŽ MÁM MALIČKO NALOŽENO. KDY SE TEN MŮJ CYKLISTA ALE NAUČÍ, ŽE JEHLIČÍ , MECH A HLÍNA MAJÍ OPRAVDU ZŮSTAT TAM, KDE HOUBY NAŠEL, TO VÁŽNĚ NETUŠÍM. UŽ SE TO UČÍ OD ZAČÁTKU, ALE ŽÁK JE HODNĚ MIZERNÝ. ONO NENÍ ŽÁDNOU SLASTÍ, KDYŽ JEDEN MUSÍ ČISTIT HOUBY, KTERÉ DRUHÝ DONESL DOSLOVA UVEDENÝM OBALENÉ A JEŠTĚ ZABALENÉ V BUNDĚ. MĚJTE SE TU KRÁSNĚ A BNEZLOBTE SE NA MNE ZA TY HOUBOVÉ A "POČASOVÉ" PROVOKACE. HOUBY PŘECE ZAČALA ALČA. |
veram 12.9.2008 8:25Re: Záludná otázka No obě to jsou halucinogení houby, tak copak asi? Snad jsi to nezkoušel, propána? A feťáci upravují své "houbičky" nejrůznějšími způsoby, slyšela jsem o čaji, medu, zázvoru - honem na kilometry od toho. |
Li 12.9.2008 8:19Jujda:-) Receptík mám také už vytištěný v kabelce, a jak jsem to četla myslím, že to bude skvělá záležitost Problémem je, že v "mých" lesíčkách, jindy úrodných, teď nerostou ani prašivky Houbičky jsem letos měla jen jednou, smaženici, a ty přivezl Jirka z chalupy u Karlových Var. Bylo jich opravdu pár a jen dva druhy. A vůbec mi nechutnaly. Houby teda za to nemohly |
LENKA S 12.9.2008 8:19Re: Záludná otázka MEDVÍDKU, CO SE Z TĚCH JEDOVATIC VYRÁBÍ, SIC NEVÍM, ALE ZBYLO MI RÁNO TROŠKU ČASU, TAKŽE TADY JE TEN V NOCI SLÍBENÝ KRKONOŠSKÝ HUBNÍK: 1 LITR MLÉKA,2-3 HRSTI SUŠENÝCH (NEB ZHRUBA ODPOVÍDAJÍCÍ MNOŽSTVÍ ČERSTVÝCH , JEMNĚ KRÁJENÝCH )HUB,4-5 ROHLÍKŮ,KTERÉ JSME NAKARÁJELI NA PLÁTKY,1-2 VEJCE( POZOR NA TĚŽKOST POKRMU ZEJMÉNA PRO ŽLUČNÍKÁŘE!), PO PŮL LŽIČKÁCH SOLI A MAJORÁNKY, 3 STROŽKY PROLISOVANÉHO ČESNEKU(LZE I VÍCE DLE ZVYKU A CHUTI), NA ŠPIČKU OSTRÉHO A ŠPIČATÉHO NOŽE MLETÉHO BÍLÉHO OPEPŘE) TAKY LZE UVÉST JAKO ŠPETKU), SÁDLO NA VYMAZANÍ A STROUHANKA NA VYSYPÁNÍ ZAPÉKACÍ NÁDOBY). POSTUP: SUŠENÉ A ČÁSTEČNĚ ROZMĚLNĚNÉ HOUBY PŘEDEM V MLÉCE NAMOČÍME, POTÉ SMĚS ZAHŘÍVÁME A POSTUPNĚ DO NÍ VMÍCHÁVÁME VŠECHNY OSTATNÍ PŘÍSADY KROM VAJEC, KTERÁ PŘIMÍCHÁME AŽ NAKONEC, KDY HMOTA MÍRNĚ ZCHLADLA A VEJCE SE TEDY NEMOHLA SRAZIT A UVAŘIT. VZNIKLOU ŘIDŠÍ HMOTU VLIJEME NA VYMAZANÝ A VYSYPANÝ PEKÁČEK, V NĚMŽ JI VE VYHŘÁTÉ TROUBĚ A PŘI CCA 180°C PEČEME DOZLATOVA. DOBROU CHUŤ. VÍM, MĚLO BY TU ZAZNÍT" APAGE SATANAS," ALE NEODOLALA JSEM . UPOZORNĚNÍ PRO TY, KDO BEZPODMÍNEČNĚ ODMÍTAJÍ POUŽÍT I POUZE MÍRNĚ ČERVIVÉ HOUBY: NAŠE ZEMĚ VYVÁŽÍ HOUBY ( TY SUŠENÉ) DO ZEMÍ DALEKÉHO SEVERU. UPOZORŇUJI, ŽE TŘEBA ŠVÉDOVÉ VYLOŽENĚ POŽADUJÍ, ABY TY SUŠENÉ HOUBY BYLY ASPOŇ ČÁSTEČNĚ ČERVIVÉ!! PRÝ JSOU TAKOVÉTO CHUTNĚJŠÍ A LÉPE STRAVITELNÉ. |
Hanka 12.9.2008 7:54Kečupové houby Hm, tak já mám tu smůlu, ač houby rostou všude tak ve středních Čechách neprší a NEROSTOU. Recept dělám roky podobný je od tety Marušky z JČ. 1l uvařených hub ve slané vodě, 6dl na oleji osmažené pokrajené cibulky, asi 10 stroužků česneku, prolisovat...(no tak upíři méně milovníci více) 1 kvalitní kečup ostrý, 1 sladký, 2 plechovky rajského protlaku. ten to krásně zjemní. Zamíchat ochutnat, mlsouny odhánět, plním do skleniček a sterilovat ca při 90C 3é minut. Přiznám se, že houby steriluji znova po 48h, nedávám žádné konzervanty a opravdu nechci, aby se mi ten lesní poklad zkazil. |
Medvídek 12.9.2008 7:43Záludná otázka Co se vyrábí ze směsi muchomůrky červené a kropenatce motýlovitého ? (ale proboha nejezte to !!) |
Xerxová 12.9.2008 7:22tady rostou včera odpoledne jsem přesvědčila polovičku, že Betku vyběháme v lese kousek za Libercem. Pravda - terén jsme zvolili téměř neschůdný (pruká stráň s balvany, bažinka (stopy divočáků tam nasměrovaly i Kosatku - ta vypadala...), potok (takže bylo kde Betku z největšího umýt), hustý lesík... ale nebyli tam lidi (Betka mohla lítat mezi námi zcela svobodně) a byly tam houby (babky, hřiby různí, křemenáče, kozáci, babky, sameťáci, růžovky)... za chvilku jsme měli tašku plnou. Betka si přinesla šrám na hrudníku (skákala přes soušky, a chytla se za větev), jedno klíště a hlavně spoustu zážitků... od návratu spinkala vlastně až doteď A já kus hub vyhodila (červíci hlavně v babkách), kus nakrájela na sušení a kus podusila - dneska si udělám houbové rizoto |
alimo 12.9.2008 7:16Děkuju, už mám vytištěno a rovnou jsem dala do kabelky, anžto jsem skleróza a o víkendu by mi recepty v šuplíku byly houby platný. Jsem zvědavá, jestli porostou, to zjistím dneska navečer. A když jo, tak se zkouší čatní a podám hlásání Krásný den všem |
Fallowa 12.9.2008 5:39No teda, houbové čatní mě nadchlo,Lenka to ještě přikrmila,ale kde ty houby vzít?Kluci byli nedávno v lesích u Skutče,přivezli košík hub i když je v lese prý sucho,že jehličí chrastí pod nohama.Polovinu hub (zjevně starých) jsem vyhodila,protože červíky nemusím.Něco mi zbylo,ale na tyto dobrůtky je to málo.Nezbývá než doufat,že ještě přece jen porostou. |
LENKA S 12.9.2008 2:47UŽ NEBUDU PROVOKOVAT HOUBOMILCE. POKUD SE ZÍTRA JEŠTĚ STIHNU OBJEVIT, DODÁM RECEPT NAKRKONOŠSKÝ HUBNÍK ALE MYSLÍM, ŽE KAROLÍNA BUDE RYCHLEJŠÍ A TÉŽ POVOLANĚJŠÍ. DOBROU NOC VŠEM . ZÍTRA BUDU DO VEČERA PRYČ, TAKŽE ZÁJEMCI O HUBNÍK MUSEJÍ POČKAT NA KAROLINU NEBO AŽ SE VRÁTÍM. NYNÍ MUSÍMM UŽ CHRNĚT. ZÍTRA MÁM NÁROČNÝ DEN. |
LENKA S 12.9.2008 2:41A POSLEDNÍN RECEPTÍK ČI POKUŠENÍČKO ZKOUŠELI JSTE UVAŘIT NĚKDY GULÁŠ Z RYZCŮ NEBO TŘEBA DRŠ´TKOVKU Z VÁCLAVEK, KDO JE MASOŽRAVÝ, NĚKDY ANI NEPOZNÁ, ŽE V DRŠTKOVCE ANI GULÁŠI NENÍ MASO NEBO DRŠTKY VŮBEC.DEJTE VŠAK PŘI VAŘENÍ A ÚPRAVĚ VÁCLAVEK VELIKÝ POZOR. VÁCLAVKY SE PŘEDVAŘÍN V JEDNÉ VODĚ, KTERÁ SE POTOM VYLEJE. POLÍVKA SE VAŘÍ UŽ Z VODY DRUHÉ, V NÍŽ UŽ NEBÝVÁJÍ OBSAŽENY PRO NĚKTERÉ PŘECITLIVĚLÉ JEDINCE NEBEZPEČNÉ LÁTKY, NA NĚJŽ REAGUJÍ JAKOBY OTRAVOU. VÁCLAVKA JE HOUBA JEN PRO ODOLNÉ A ZPŮSOBU PŘÍPRAVY ZNALÉ. MYKOLOGY-KUCHAŘE. U NÁS TO VŠAK ZATÍM VYPADÁ, ŽE HUB SE LETOS NEDOČKÁME.ROSNIČKÁŘI STRAŠÍ PŘÍZEMNÍMI MRAZÍKY UŽ O TOMTO VÍKENDU. PROSÍM, DAALMATIN A SPOL.DO HLAVY NEBÍT A NENADÁVAT!! NE JÁ, ALE ROSNIČKY TO PŘEDPOVĚDĚLY. TO POROSTOU SNAD UŽ JEN RYZCI OTUŽILCI A VÁCLAVKY. SŠAK U NÁS V LESE JE MOC SUCHO. |
LENKA S 12.9.2008 2:26karbanátky NA KARBANÁTKY POUŽÍVÁME ZPRAVIDLA TVRDÉ ČÁSTI HUB( TŘENĚ= NOŽIČKY) BEDEL,KŘEMENÁČŮ A TŘEBA HŘIBŮ KOVÁŘŮ, KTERÉ JSOU SKORO NEPOŽIVATELNĚ TVRDÉ, KDYŽ JE USUŠÍME. SYROVÉ NOŽKY HUB UDUSÍME CCA 30 MINUT V TROŠCE OSOLENÉ VODY DOMĚKKA, POTÉ J E PŘECEDÍME, NECHÁME ZCHLADNOUT A UMELEME JE.MEZITÍM NA KOUSKU NAKRÁJENÉ SLANINY OSMAŽÍM DOZLATOVA OLOUPANOU A JEMNĚ NASEKANOU .CIBULI, PŘIDÁME K NÍ MLETÉ HOUBY A OCHUTÍME STEJNÝM KOŘENÍM JAKO MASOVÉ KARBANÁTKY ( NEJLÍP BÍLÝPEPŘ, MAJORÁNK A A LISOVANÝ ČESNEK DLE CHUTI, ALE TAK, ABY KOŘENÍ NEPŘEBILO CHUŤ HUB!), V PŘÍPADĚ POTŘEBY PŘIDÁME 1 VEJCE NEBO JEN BÍLEK. Z HMOTY VYTVARUJEME KARBANÁTKY,OBALÍME JE VE STROUHANCE A SMAŽÍME V ROZPÁLENÉM OLEJI. TUHÉ NOŽKY(TŘENĚ) HUB TAKY ČASTO PEČLIVĚ A DOKONALE USUŠÍM, PAK JE VHODÍM DO SEKÁČKU NA BYLINKY A ROZSEKÁM NA JEMNÝ HOUBOVÝ PRÁŠEK. TEN POUŽÍVÁM JAKO DOCHUCOVADLO GULÁŠE NEBO MDLEJŠÍ A NEVÝRAZNÉ OMÁČKY . JAKO POSLEDNÍ UVEDU HOUBOVOU ČUFANU:800-1000 G HLÁVKOVÉHO ZELÍ,300G ČERSTVÝCH HUB,300G VEPŘ . BŮČKU NEBO PLECKA,SŮL, KMÍN, TROCHA ( 2 LŽÍCE) OLEJE . NUDLIČKY MASA SPOLU S NAKRÁJENÝMI HOUBAMI UDUSÍME NA OLEJI, NUDLIČKY ZELÍ S KMÍNEM TAKY UDUSÍME NA OLEJI DOMĚKKA. PAK VŠE PROMÍCHÁME . PODÁVÁME S CHLEBEM . PRO VYLEPŠNÍ LZE PODAT JAKÝKOLIV ZELENINOVÝ SALÁTEK. |
LENKA S 12.9.2008 1:55ALČO, TAKY PŘIDÁM NĚKOLIK RECEPTŮ PRO HOUBOŽROUTY SICE OSOBNĚ ZROVNA HOUBY MOC NEMUSÍM, ALE RODINKA (KROM STARŠÍ DCERKY ) JE MILUJE.KDYŽ JSEM PŘED NĚKOLIKA LETY LEŽELA V NEMOCNICI., NAUČILA MNE SPOLUPACIENTKA BEZVA ZPŮSOB ZAVAŘOVÁNÍ HUB. TY HOUBY LZE PAK OOPRAVDU PŘIDAT DO OMÁČKY A POD MASO . MAJÍ SKORO STEJNOU, DOKONCE MNOHEM LEPŠÍ , CHUŤ JAKO SUŠENÉ. HOUBY DOMA NEMRAZÍM, JELIKOŽ TAK VELKÝ MRAZÁK JSEM NEMĚLA NIKDY. KROM TOHO VÍM Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI, ŽE MRAŽENÍM HOUBY HODNĚ ZTRATÍ NA CHUTI I VŮNI A JEŠTĚ ZBLÁTOVATÍ. PRO TOHO, KDO MÁLO SOLÍ( COŽ JSME S JIŘÍM OBA DVA) DOPORUČUJI, ABY BYLY PODLE TOHOTO ZPŮSOBU ZAVAŘENÉ HOUBY PŘED DALŠÍM POUŽITÍM VYKLOPENY NA CEDNÍK A PEČLIVĚ PROPLÁCHNUTY POD STUDENOU TEKOUCÍ VODOU. Z NICH ŘIPRAVENÝ POKRM BY MĚL BÝT VELICE MÍRNĚ NEBO VŮBEC OSOLENÝ. HOUBY V DEKU DLE NÁVODU NA BALÍČKU "DEKA" SICE UVAŘÍME NÁLEV, ALE VYNECHÁME V NĚM CUKR I OCET. UVAŘENÝ NÁLEV PŘECEDÍME, A V NĚM OBSAŽENÉ KOŘENÍ VYHODÍME. OČIŠTĚNÉ A OMYTÉ HOUBY POKRÁJÍME NA VĚTŠÍ KOUSKY A V JINÉM HRNCI VE VROUCÍ VODĚ NECHÁME KRÁTCE PROJÍT VAREM. TAKTO PŘEDVAŘENÉ HOUBY)(ZEJMÉNA TY HŘIBOVITÉ!) PROPLÁCHNEME POD TEKOUCÍ STUDENOU VODOU, ABYCHOM JE ZBAVILI SLIZOVATOSTI , NASYPEME JE DO SKLÍNEK A NALÉVÁME PŘIPRAVENÝ LÁK TAK, ŽE NEUSTÁLE SMĚS PROMÍCHÁVÁME, LŽIČKOU ABY SE LÁK DOSTAL OPRAVDU VŠUDE. POTÉ SKLÍNKY UZAVŘEME VÍČKY A STERILUJEM 30 MINUT PŘI 80°C. MÁM VYZKOUŠENO, ŽE TAKTO ZAVAŘENÉ HOUBY VYDRŽÍ OPRAVDU NI NĚKOLIK LET. ZKOUŠELA JSEM TAKTO UDĚLAT I PTRAVÉ RYZCE A BYLY VYNIKAJÍCÍ.pokrač. dál |