Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Houbové čatní
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana 12.9.2008 11:59Re: Re: Záludná otázka Jemine, Terro, tuhle jsem mívala ráda . A kamarád z tábora, absík, na to naučil pochodovat svoje bažanty - snad z toho dokonce ani pr ... oblémy neměli, ono už je to dááávno a zelený panáčci asi netušili, vo co go. |
terra 12.9.2008 13:11Re: Re: Re: Záludná otázka Bravo, zano - tiše jsem čekal, kdo zareaguje na tuhle klasiku... Je fakt, že i v době, kdy to bývala svěží novinka, údajně dost lidí netušilo... |
Xerxová 12.9.2008 13:28Re: Re: Re: Re: Záludná otázka moje polovička ji hraje už dlouhá léta . Je pravda, že na kytaru hraje každý den a jeho repertoár je opravdu velmi široký - od klasiky až po obdélníky |
Jakub S. 12.9.2008 14:17Poučte troubu. Já se nechytám, jenom něco matně... ? |
zana 12.9.2008 14:44Re: Poučte troubu. Já se nechytám, jenom něco matně... ? Pjosonka takája, feťáckaja - začátkem 80. let, myslím. Když to ještě byla náramná prča. |
EvaŽ 12.9.2008 12:05Re: Záludná otázka Jíst to nebudu. Pokud to s tou červenou přeženou tak se moc pěkně poble.. Jinak se divím, co všechno lidi na zblbnutí vymyslí. |
Xerxová 12.9.2008 7:22tady rostou včera odpoledne jsem přesvědčila polovičku, že Betku vyběháme v lese kousek za Libercem. Pravda - terén jsme zvolili téměř neschůdný (pruká stráň s balvany, bažinka (stopy divočáků tam nasměrovaly i Kosatku - ta vypadala...), potok (takže bylo kde Betku z největšího umýt), hustý lesík... ale nebyli tam lidi (Betka mohla lítat mezi námi zcela svobodně) a byly tam houby (babky, hřiby různí, křemenáče, kozáci, babky, sameťáci, růžovky)... za chvilku jsme měli tašku plnou. Betka si přinesla šrám na hrudníku (skákala přes soušky, a chytla se za větev), jedno klíště a hlavně spoustu zážitků... od návratu spinkala vlastně až doteď A já kus hub vyhodila (červíci hlavně v babkách), kus nakrájela na sušení a kus podusila - dneska si udělám houbové rizoto |
alimo 12.9.2008 7:16Děkuju, už mám vytištěno a rovnou jsem dala do kabelky, anžto jsem skleróza a o víkendu by mi recepty v šuplíku byly houby platný. Jsem zvědavá, jestli porostou, to zjistím dneska navečer. A když jo, tak se zkouší čatní a podám hlásání Krásný den všem |
Fallowa 12.9.2008 5:39No teda, houbové čatní mě nadchlo,Lenka to ještě přikrmila,ale kde ty houby vzít?Kluci byli nedávno v lesích u Skutče,přivezli košík hub i když je v lese prý sucho,že jehličí chrastí pod nohama.Polovinu hub (zjevně starých) jsem vyhodila,protože červíky nemusím.Něco mi zbylo,ale na tyto dobrůtky je to málo.Nezbývá než doufat,že ještě přece jen porostou. |
LENKA S 12.9.2008 2:47UŽ NEBUDU PROVOKOVAT HOUBOMILCE. POKUD SE ZÍTRA JEŠTĚ STIHNU OBJEVIT, DODÁM RECEPT NAKRKONOŠSKÝ HUBNÍK ALE MYSLÍM, ŽE KAROLÍNA BUDE RYCHLEJŠÍ A TÉŽ POVOLANĚJŠÍ. DOBROU NOC VŠEM . ZÍTRA BUDU DO VEČERA PRYČ, TAKŽE ZÁJEMCI O HUBNÍK MUSEJÍ POČKAT NA KAROLINU NEBO AŽ SE VRÁTÍM. NYNÍ MUSÍMM UŽ CHRNĚT. ZÍTRA MÁM NÁROČNÝ DEN. |
LENKA S 12.9.2008 2:41A POSLEDNÍN RECEPTÍK ČI POKUŠENÍČKO ZKOUŠELI JSTE UVAŘIT NĚKDY GULÁŠ Z RYZCŮ NEBO TŘEBA DRŠ´TKOVKU Z VÁCLAVEK, KDO JE MASOŽRAVÝ, NĚKDY ANI NEPOZNÁ, ŽE V DRŠTKOVCE ANI GULÁŠI NENÍ MASO NEBO DRŠTKY VŮBEC.DEJTE VŠAK PŘI VAŘENÍ A ÚPRAVĚ VÁCLAVEK VELIKÝ POZOR. VÁCLAVKY SE PŘEDVAŘÍN V JEDNÉ VODĚ, KTERÁ SE POTOM VYLEJE. POLÍVKA SE VAŘÍ UŽ Z VODY DRUHÉ, V NÍŽ UŽ NEBÝVÁJÍ OBSAŽENY PRO NĚKTERÉ PŘECITLIVĚLÉ JEDINCE NEBEZPEČNÉ LÁTKY, NA NĚJŽ REAGUJÍ JAKOBY OTRAVOU. VÁCLAVKA JE HOUBA JEN PRO ODOLNÉ A ZPŮSOBU PŘÍPRAVY ZNALÉ. MYKOLOGY-KUCHAŘE. U NÁS TO VŠAK ZATÍM VYPADÁ, ŽE HUB SE LETOS NEDOČKÁME.ROSNIČKÁŘI STRAŠÍ PŘÍZEMNÍMI MRAZÍKY UŽ O TOMTO VÍKENDU. PROSÍM, DAALMATIN A SPOL.DO HLAVY NEBÍT A NENADÁVAT!! NE JÁ, ALE ROSNIČKY TO PŘEDPOVĚDĚLY. TO POROSTOU SNAD UŽ JEN RYZCI OTUŽILCI A VÁCLAVKY. SŠAK U NÁS V LESE JE MOC SUCHO. |
LENKA S 12.9.2008 2:26karbanátky NA KARBANÁTKY POUŽÍVÁME ZPRAVIDLA TVRDÉ ČÁSTI HUB( TŘENĚ= NOŽIČKY) BEDEL,KŘEMENÁČŮ A TŘEBA HŘIBŮ KOVÁŘŮ, KTERÉ JSOU SKORO NEPOŽIVATELNĚ TVRDÉ, KDYŽ JE USUŠÍME. SYROVÉ NOŽKY HUB UDUSÍME CCA 30 MINUT V TROŠCE OSOLENÉ VODY DOMĚKKA, POTÉ J E PŘECEDÍME, NECHÁME ZCHLADNOUT A UMELEME JE.MEZITÍM NA KOUSKU NAKRÁJENÉ SLANINY OSMAŽÍM DOZLATOVA OLOUPANOU A JEMNĚ NASEKANOU .CIBULI, PŘIDÁME K NÍ MLETÉ HOUBY A OCHUTÍME STEJNÝM KOŘENÍM JAKO MASOVÉ KARBANÁTKY ( NEJLÍP BÍLÝPEPŘ, MAJORÁNK A A LISOVANÝ ČESNEK DLE CHUTI, ALE TAK, ABY KOŘENÍ NEPŘEBILO CHUŤ HUB!), V PŘÍPADĚ POTŘEBY PŘIDÁME 1 VEJCE NEBO JEN BÍLEK. Z HMOTY VYTVARUJEME KARBANÁTKY,OBALÍME JE VE STROUHANCE A SMAŽÍME V ROZPÁLENÉM OLEJI. TUHÉ NOŽKY(TŘENĚ) HUB TAKY ČASTO PEČLIVĚ A DOKONALE USUŠÍM, PAK JE VHODÍM DO SEKÁČKU NA BYLINKY A ROZSEKÁM NA JEMNÝ HOUBOVÝ PRÁŠEK. TEN POUŽÍVÁM JAKO DOCHUCOVADLO GULÁŠE NEBO MDLEJŠÍ A NEVÝRAZNÉ OMÁČKY . JAKO POSLEDNÍ UVEDU HOUBOVOU ČUFANU:800-1000 G HLÁVKOVÉHO ZELÍ,300G ČERSTVÝCH HUB,300G VEPŘ . BŮČKU NEBO PLECKA,SŮL, KMÍN, TROCHA ( 2 LŽÍCE) OLEJE . NUDLIČKY MASA SPOLU S NAKRÁJENÝMI HOUBAMI UDUSÍME NA OLEJI, NUDLIČKY ZELÍ S KMÍNEM TAKY UDUSÍME NA OLEJI DOMĚKKA. PAK VŠE PROMÍCHÁME . PODÁVÁME S CHLEBEM . PRO VYLEPŠNÍ LZE PODAT JAKÝKOLIV ZELENINOVÝ SALÁTEK. |
LENKA S 12.9.2008 1:55ALČO, TAKY PŘIDÁM NĚKOLIK RECEPTŮ PRO HOUBOŽROUTY SICE OSOBNĚ ZROVNA HOUBY MOC NEMUSÍM, ALE RODINKA (KROM STARŠÍ DCERKY ) JE MILUJE.KDYŽ JSEM PŘED NĚKOLIKA LETY LEŽELA V NEMOCNICI., NAUČILA MNE SPOLUPACIENTKA BEZVA ZPŮSOB ZAVAŘOVÁNÍ HUB. TY HOUBY LZE PAK OOPRAVDU PŘIDAT DO OMÁČKY A POD MASO . MAJÍ SKORO STEJNOU, DOKONCE MNOHEM LEPŠÍ , CHUŤ JAKO SUŠENÉ. HOUBY DOMA NEMRAZÍM, JELIKOŽ TAK VELKÝ MRAZÁK JSEM NEMĚLA NIKDY. KROM TOHO VÍM Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI, ŽE MRAŽENÍM HOUBY HODNĚ ZTRATÍ NA CHUTI I VŮNI A JEŠTĚ ZBLÁTOVATÍ. PRO TOHO, KDO MÁLO SOLÍ( COŽ JSME S JIŘÍM OBA DVA) DOPORUČUJI, ABY BYLY PODLE TOHOTO ZPŮSOBU ZAVAŘENÉ HOUBY PŘED DALŠÍM POUŽITÍM VYKLOPENY NA CEDNÍK A PEČLIVĚ PROPLÁCHNUTY POD STUDENOU TEKOUCÍ VODOU. Z NICH ŘIPRAVENÝ POKRM BY MĚL BÝT VELICE MÍRNĚ NEBO VŮBEC OSOLENÝ. HOUBY V DEKU DLE NÁVODU NA BALÍČKU "DEKA" SICE UVAŘÍME NÁLEV, ALE VYNECHÁME V NĚM CUKR I OCET. UVAŘENÝ NÁLEV PŘECEDÍME, A V NĚM OBSAŽENÉ KOŘENÍ VYHODÍME. OČIŠTĚNÉ A OMYTÉ HOUBY POKRÁJÍME NA VĚTŠÍ KOUSKY A V JINÉM HRNCI VE VROUCÍ VODĚ NECHÁME KRÁTCE PROJÍT VAREM. TAKTO PŘEDVAŘENÉ HOUBY)(ZEJMÉNA TY HŘIBOVITÉ!) PROPLÁCHNEME POD TEKOUCÍ STUDENOU VODOU, ABYCHOM JE ZBAVILI SLIZOVATOSTI , NASYPEME JE DO SKLÍNEK A NALÉVÁME PŘIPRAVENÝ LÁK TAK, ŽE NEUSTÁLE SMĚS PROMÍCHÁVÁME, LŽIČKOU ABY SE LÁK DOSTAL OPRAVDU VŠUDE. POTÉ SKLÍNKY UZAVŘEME VÍČKY A STERILUJEM 30 MINUT PŘI 80°C. MÁM VYZKOUŠENO, ŽE TAKTO ZAVAŘENÉ HOUBY VYDRŽÍ OPRAVDU NI NĚKOLIK LET. ZKOUŠELA JSEM TAKTO UDĚLAT I PTRAVÉ RYZCE A BYLY VYNIKAJÍCÍ.pokrač. dál |