26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Houbové čatní

12.9.2008

 
Máte-li také přebytek hub a toužíte-li po něčem opravdu dobrém, doporučuji vám houbové čatní. Příprava není náročná, suroviny lehce dostupné a výsledek velmi potěšující. Už jsem výrobek podle maminčina receptu rozdala mnoha mlsným jazýčkům a všichni byli spokojeni. Čatní je možné jíst hned čerstvé, teplé, sterilované pak jako přílohu k masům, vynikající je na pizze nebo s těstovinou i rýží. Po zředění a přidání uzeniny získáme chutnou polévku, s vejci je to bohatá smaženice. Pokud ochutnáte, sami jistě najdete spoustu možností, jak tuhle dobrotu konzumovat.
Příprava:
Do většího hrnce nalijeme cca 3 litry vody, které řádně osolíme (asi jako na těstoviny, každý podle chuti) a než voda začne vřít, nakrájíme 1 kg hub (čím více druhů tím lepší, ale zkoušela jsem už i jen z praváků, protože nic jiného nebylo, a taky je to dobré).
Nakrájené houby dáme do vřelé vody, zamícháme, jakmile by začaly vařit, scedíme. Houby máme na cezáku, hrnec vypláchneme a šup s ním zpátky na plotnu. Dáme do něj 1 deci oleje, na to 3 cibule a 4 stroužky česneku nakrájené najemno (kdo má rád, přidá i více).
Zpěníme a přidáme houby, zamícháme. Vlijeme jeden sladký a jeden ostrý kečup střední velikosti, zamícháme. Jakmile začne směs vařit, odstavíme, a buď konzumujeme přímo, nebo plníme do skleniček a jednu hodinu sterilizujeme (při asi 80 st. C).
Já používám skleničky od tatarky (na tohle množství 5 kusů), kterým po vytažení dotáhnu víčka a postavím je dnem vzhůru. Nechám vychladnout a rychle uklízím, aby zbylo něco na zimu.
Přeji všem bohatou houbovou úrodu a dobrou chuť při konzumaci této pochoutky!
Alča - houby
Alča