Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996
26.4.2024 | Svátek má Oto
MLSOTNÍK: Houbové čatní
12.9.2008
Máte-li také přebytek hub a toužíte-li po něčem opravdu dobrém, doporučuji vám houbové čatní. Příprava není náročná, suroviny lehce dostupné a výsledek velmi potěšující. Už jsem výrobek podle maminčina receptu rozdala mnoha mlsným jazýčkům a všichni byli spokojeni. Čatní je možné jíst hned čerstvé, teplé, sterilované pak jako přílohu k masům, vynikající je na pizze nebo s těstovinou i rýží. Po zředění a přidání uzeniny získáme chutnou polévku, s vejci je to bohatá smaženice. Pokud ochutnáte, sami jistě najdete spoustu možností, jak tuhle dobrotu konzumovat.
Příprava:
Do většího hrnce nalijeme cca 3 litry vody, které řádně osolíme (asi jako na těstoviny, každý podle chuti) a než voda začne vřít, nakrájíme 1 kg hub (čím více druhů tím lepší, ale zkoušela jsem už i jen z praváků, protože nic jiného nebylo, a taky je to dobré).
Nakrájené houby dáme do vřelé vody, zamícháme, jakmile by začaly vařit, scedíme. Houby máme na cezáku, hrnec vypláchneme a šup s ním zpátky na plotnu. Dáme do něj 1 deci oleje, na to 3 cibule a 4 stroužky česneku nakrájené najemno (kdo má rád, přidá i více).
Zpěníme a přidáme houby, zamícháme. Vlijeme jeden sladký a jeden ostrý kečup střední velikosti, zamícháme. Jakmile začne směs vařit, odstavíme, a buď konzumujeme přímo, nebo plníme do skleniček a jednu hodinu sterilizujeme (při asi 80 st. C).
Já používám skleničky od tatarky (na tohle množství 5 kusů), kterým po vytažení dotáhnu víčka a postavím je dnem vzhůru. Nechám vychladnout a rychle uklízím, aby zbylo něco na zimu.
Přeji všem bohatou houbovou úrodu a dobrou chuť při konzumaci této pochoutky!
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku
!