Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
METEOROLOGICKÉ HLÁŠENÍ Z BĚLÉ
LIDIČKY, U NÁS TO DNES ODPOLEDNE A N EJVÍC K VEČERU VYPADALO, JAKO BY MĚLO ZAČÍT SNĚŽIT. STRAŠNĚ SE OCHLADILO A DUJE PŘÍMO SEVERÁK. VÁŽNĚ TO VYPADÁ NA PRVNÍ VLOČKY. VRÁTILA JSEM SE ZE ZAHRÁDKY, ODKUD MNE TEN CHLAD A STUDENÝ FUKÉŘ DOSLOVA VYŠTVAL. MYSLÍM, ŽE DOSUD KVETOUCÍ OKURKY A CUKETY UŽ NESKLIDÍM. ZCELA ZELENÝCH PÁR POSLEDNÍCH RAJČAT JSEM RISKLA NECHAT NA KEŘÍCH, ALE BUŇKY JSEM ZCELA UZAVŘELA. SNAD MRÁZ NEBUDE MOC SILNÝ A ASPOŇ NĚCO PŘŽEŽIJE. SKLIDILA JSEM LETOS TZELENINY HODNĚ, ALE VE FÓLIÁKU STÁLE JEŠTĚ DOZRÁVAJÍ PAPRIKY. BYLO MI LÍTO OTRHAT JE ZELENÉ, KDYŽ ZRALÉ MAJÍ BÝT DOCELA ČERVENÉ. ŠTĚSTÍ, ŽE JSEM STIHLA SKLIDIT POSLEDNÍ BYLINKY, ALE JE MI TO LÍTO. NAKLÁDAČKY BVENKU NA ZÁHONĚ I NA KOMPOSTU STÁLE KVETLY A DOZRÁVALY. NO, NAHOŘE SI USMYSLILI A ČLOVĚK PŘÍRODĚ A ANI VĚTRU A DEŠTI NEPORUČÍ. JE TO TAK LEPŠÍ. NEDOVEDU SI PŘEDSTAVIT, ŽE BY SI KAŽDÝ NAPOROUČEL, JAKÉ ZROVNA POČASÍ POTŘEBUJE. TO BY BYL JISTĚ ZMATEK A BOR..... UŽIJTE SI HEZKÝ ZBYTEK VÍKENDU, ZDRAVÍM VŠECHNY.
Re: METEOROLOGICKÉ HLÁŠENÍ Z BĚLÉ
MILÁ LENKO, PROBÍRÁM STARÉ MLSOTNÍKY A VŠUDE MOŽNĚ SE PÍŠE O TVÉ KUCHAŘCE. TEHDY JSEM JEŠTĚ O ZVÍŘETNÍKU NEVĚDĚLA NIC, ALE CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT, JESTLI BYCH MOHLA BÝT ROVNĚŽ POCTĚNA TVOU KUCHAŘKOU? POKUD JSEM TO SPRÁVNĚ POCHOPILA, POSÍLALO SE TO MEJLEM? PODLE OHLASŮ JE TOTIŽ TVOJE KUCHAŘKA SKVĚLÁ A MOJE RODINA JE TUZE MLSNÁ...
MATYLDO,JÁ TO VIDÍM AŽ TEPRVE NYNÍ, ŽE CHCEŠ MOU KUCHAŘKU.
POKUD ZÁJEM TRVÁ A NEVVADÍ TI, ŽE JE TO STÁLE JEŠTĚ NEHOTOVÉ K TORZO, KTERÉ MŮŽE BÝT PROSPĚŠNÉ PRÁVĚ TĚM KUCHAŘSKÝM NEUMĚTELŮM A ZAČÁTEČNÍKŮM, MOHU TI JI POSLAT, NEZNÁM VŠAK TVŮJ EMIL. kuchařka je dosti objemná, ale iopravdu zaím chybí rejstřík receptů a ještě mám v hlavě stále další a další její části. snad na ně přijde řada bvěhem zimy.Možná, že někdy jsi mi něco posílala, ale má hlava děravá si nepamatuje a kvůli plným schránkám musím občas čistit a čisti a čistit. ¨Přitom vezmou zasvé i potřebné aderesy.PÍSNI MI PROSÍM NA lenka53@centrum.cz, RÁDA TI JÁ POŠLU. MÁ VŠAK CENU HLAVNĚ PRO ZAČÁTEČNICKÁ UCHA. PSALA JSEM JI PRO SVOU STARŠÍ DCERKU, KDYŽ ZAČALA ŽÍT SAMOSTATNĚ A MĚLA ZÁJEM O NĚCO Z KUCHAŘSKÉHO UMĚNÍ. PRO NAŠI PETRUŠKU JE TOTIŽ KUCHYŇ JEN TO NEBEZPEČNÉ NEPŘÁTELSKÉ ÚZEMÍ, KTERÉ JE NA KAŽDÉM KROKU PLNÉ NEVYBUCHLÝCH MIN.
Re: MATYLDO,JÁ TO VIDÍM AŽ TEPRVE NYNÍ, ŽE CHCEŠ MOU KUCHAŘKU.
MEJLÍK UŽ ŠEL
Re: Re: MATYLDO,JÁ TO VIDÍM AŽ TEPRVE NYNÍ, ŽE CHCEŠ MOU KUCHAŘKU.
UŽ JSM ODESLA VŠECHNY HOTOVÉ ČTYŘI ČÁSTI. SNAD DOŠLO VŠE.
Odpověď
Z těch dvou hub se nevyrábí nic, podle antických legend jsou tyto dvě houby základem pokrmu bohů, slavné ambrózie.
Re: Odpověď
Já blbec. Ale časem bych nějak na to přišel, kdybych zkusil přemýšlet. Ále jendže zjišťuju, že jsem zase neobědval - tak to vygumuje aji hlavu. Tak du do Vlžanu na velkou tlustou placku (= bramborák, čížečci) a něco dvakrát převařeného k tomu na vydezinfikování
Re: Odpověď
Dobrý, Medvídku - ale to snad ty psychedelické vidiny nevylučuje Spíš bych řekl, že naopak...
Re: Re: Odpověď
No to víš, bozi, ti vždycky všechno viděli nějak jinak, po svým...
Sucho, sucho.
Břízy s vrškem v mé výši mají svěšené lístky už aji nahoře. A třicet ve stínu, zas...
Re: Sucho, sucho.
Tady na západě to jde, sem tam zaprší a pršením vyhrožují i na dnes večer a víkend prý bude studený. Ostatně ve Středomoří se prý taky prudce ochlazuje, místy až na 11 stupňůch. Jen Řecko a vůbec východ má být ušetřen...
Kuřecí štrůdl
Vyhrabala jsem z jednoho starého Mlsotníku kuřecí štrůdl od Bedy, tak jsem si říkala, že to testnu. Houby tady nerostou, je tu moc sucho. Tak jsem hledala inspiraci a jako obvykle nahlížela do starých článků. Ještě že to jde najít i s diskusí! Ty úplně super recepty- vychytávky jsou totiž právě tam!
Re: Kuřecí štrůdl
Matyldo, Matyldo! Dělat chutě, to jo, na to Tě užije! Ale kde je odkaz na starý Mlsotník se super vychytávkami, hmmm? Aby to ti mlsní, ale líní nemuseli hledat!
Re: Re: Kuřecí štrůdl
Tak já to teda zkusím, to vkládání mi furt nejde. Je to tady a pak tam jsou na to velmi kladná hodnocení
Re: Re: Re: Kuřecí štrůdl
Je to tam! Uf. Je to Mlsotník o Ořechových šátečcích. Náhodou jsem totiž otevřela následující, co se jmenuje Svinstva (rozuměj rolády svinuté)a kdekdo se k tomu pochvalně vyjadřoval. Mimochodem, je to z listopadu 2006 a u Xerxovic Ořechových šátečníků mlsně obhlíží strakatý čumák
Re: Re: Re: Re: Kuřecí štrůdl
Kuřecí štrůdl byl nedávno i u nás - a já ho raději studený než teplý. Jinak ořešátky se u nás dělají často - jen Betka už výrazně povyrostla Nějak to letí
Re: Re: Re: Kuřecí štrůdl
Kuřecí svinstvo je vynikající, když si mládě zve domů kamarády na narozky, kamarádi vždycky žádají právě tohle
Tohle je velice drzá provokace
Tady houby nerostou vůbec. Předevčírem jsme zkusili vyject o trochu výše, jestli to bude lepší. O něco málo ano. Podařilo se nám sice ve 3 lidech nasbírat menší košíček, ale to složení. 1 kovář, 5 ořešáků, 3 masáky, zbytek podubáci. Všechno už hodně pamatuje, úplně suchý les. Ani ty prašivky nebyly čerstvější, také staré.
Re: Tohle je velice drzá provokace
Dotaz - co je to ořešák? Tyhle lokální názvy matou.
Re: Re: Tohle je velice drzá provokace
ořešáka neznám, ale ořešníka jsem před chvílí viděla na lísce... a protože i veverky už dobře trefí, tak jsem se právě vrátila ze sklizně oříšků. Takový čerstvě vylouskaný oříšek je ňamka veliká
Re: Re: Re: Tohle je velice drzá provokace
Lísku tedy máme jen jednu (stačí právě tak pro ty ořešníky), ale už i vlašáčky začínají zrát. A zase jich bude přesila a já se nedouklízím a MLP bude tvrdit, že do knedlíků se ořechy opravdu nehodí...Ale čerstvé ořechy miluju
Tohle je velice drzá provokace
Ořechů já nemám nikdy dost - do každého koktejlu a vůbec. Do salátů. Pojídat u TV, PC - jako jiní bonbóny. Knedlíky? To se zkusí! Dohromady s něčím jiným. Purkvapa?
Ořešák jsem taky neslyšel asi nikdy.
Re: Re: Re: Re: Tohle je velice drzá provokace
Terro, dodatečně mě napadá, že do knedlíků asi ne, ale na knedlíky (ovocné) klidně - a koneckonců ... moje babička dělávala zbylé houskové knedle s omáčkou z povidel (přiměřeně povidel, mléka a rumu, za tepla spojit, omastit - ne, dietní to není). Na tom by se vlašáky vyjímaly docela dobře...
Re: Re: Tohle je velice drzá provokace
Ořešák královský je strom, oni tam asi rovnou i dřevařili ... ?
Re: Re: Tohle je velice drzá provokace
Ořešák je hřibovitá houba s hnědozeleným kloboukem a tenkou nožkou. Na řezu modrá. V případě většího výběru druhů je zařazuji do podoubků.
aúúú vaúúú
V Praze nerostou (v centru vůbec ne) a ve středních Čechách skoro nerostou