2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

Když jsem byla ještě malé dítě, přišel jednou, na vánoce, balíček od tety z Izraele. Mimo jiných věcí, z kterých si pár jasně pamatuji ještě dnes, to byla i cihla něčeho, co jsme vůbec neznali. Bylo to ve staniolu a celofánu a jmenovalo se to HALVAH. A bylo to móóóc dobrý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
štětinka 5.3.2008 11:15

Re: Chalva-halva

tak vy tu dneska o něčem básníte a já vůbec nevím o čem8-o8-o8-o

Jak to chutná? K čemu se to dá přirovnat? Já teda sladký moc nemusím, jednou za pár let mám neuvěřielnou potřebu čokolády a mám ráda mandlové těsto, tím ale asi končím. Jak tahle sladkost chutná?

terra 5.3.2008 11:40

Re: Re: Chalva-halva

Možná trochu jako hrubší mandlové těsto ze slunečnic nebo sezamu? Lepší příměr mě nenapadá, Štětí... 

Bláža 5.3.2008 12:42

Re: Re: Re: Chalva-halva

Nebo jako turecký med, ale z rozemletých sezamových semínek? Štětinko, zkus si koupit tyčinku v DM market drogerii, stojí kolem 9,- korun a mají to v regále se zdravou výživou. :-)

štětinka 5.3.2008 13:15

Re: Re: Re: Re: Chalva-halva

a to se to tak i jmenuje? Chalva?

Bláža 5.3.2008 13:37

Re: Re: Re: Re: Re: Chalva-halva

Jo a prodavačky budou vědět :)) Já vždycky v obchodě říkám, že chci "chalvu" :-)

Karolína 5.3.2008 7:22

Přiznám se,

že tyto recepty mne ani trochu neuchvátily. Já nejím sladké, max. sem tam si dám kostičku (ne tabulku, kostičku!) čokolády, když ji má drahá polovice rozbalí (on si dá ten celý zbytek té tabulky!), ale to je tak akorát a na týden mám ze sladkého vystaráno! Maso, masíčko, to je moje vášeň, kdepak cukr, med a krupice. Ale dělám prý fantastické cukrářské palačinky a to se u nás pak v altánu na chalupě zadělává ve kbelíku a smaží hodiny! Sousedi jsou jako kobylky, což mi dělá radost. Já nevím, já to nejím! Při smažení si přikusuju kus kotlety a ostatní se olizují po palačinkách.

Li 5.3.2008 8:17

Re: Přiznám se,

:-D:-D:-D;-)R^ Já bych chtěla být Tvojí sousedkou R^VV bych si dala kotletku i s palačinkou ;-P

Karolína 5.3.2008 9:15

Re: Re: Přiznám se,

Proč ne, klidně nás přijeď navštívit, dám vědět, až se bude smažit! Jeden strávník navíc už se ani v tom množství nepozná!;-D

MaRi 5.3.2008 9:22

Re: Re: Re: Přiznám se,

taky se hlásím, na kotletku i palačinku :-P. Co mám přinést jako příspěvek??

L 5.3.2008 9:30

Re: Re: Re: Re: Přiznám se,

Pejska? ;-)

Karolína 5.3.2008 10:54

Re: Re: Re: Re: Re: Přiznám se,

Pejska klidně přines! Pro nás plyšového! Živých mají všichni sousedi dostatek. Jsme jediná chalupa v okolí, kde není nic živého, kromě myší.

Ejška 5.3.2008 9:45

Re: Přiznám se,

Taky bych přiskákala na cukrářskou palačinku zdobenou kotletkou;-Dkdy že se bude zadělávat v kouzelném kbelíku? Já zasejc umím dobroučké nakládané krkovičky na grilu...:-P;-P;-D

Li 5.3.2008 10:35

Ejško?

Mohla bych poprosit o recepis na ten báječný procházkový dort? :-P Kdybys věděla jaký boj jsem se sebou vedla, abych si nešla naprosto nenažraně pro přídavek ...;-D;-D;-D Děkuju ;-)

Ejška 5.3.2008 18:21

Re: Ejško?

Ahoj Li, přídavek sis mohla klidně dát, dortík byl jak kolo od vozu a Dede by ti určitě přidala;-Dkdyž na to přijde, tak bych ti ho také s láskou upeklaVVreceptík ti písnu v sobotu na mejlíka;-)

MaRi 5.3.2008 18:35

Re: Re: Ejško?

nám taky něco, nám taky něco - dámy, nesoukromničte!! ;-)

veram 5.3.2008 18:40

Re: Re: Re: Ejško?

A co takhle receptík veřejně?

Ejška 5.3.2008 18:46

Re: Re: Re: Re: Ejško?

jéžiši - veram, na dort z 22 vajec a kila másla?;-D;-D;-Dzveřejnit???;-D;-D;-D;-D

MaRi 5.3.2008 18:59

Re: Re: Re: Re: Re: Ejško?

proč ne?  nakonec dělit snad ještě dokážeme ;-D;-D

Bláža 5.3.2008 10:43

Re: Re: Přiznám se,

A já zasejc prosím o recepis na nakládané krkovičky na grilování. Blíží se čas grilování, mňam, mňam, už vidím mísu zeleninového salátu, omáčky, opečené brambory a masíčko voňavé, chlebíček čerstvý a kolem stolu přátele...jééé, já se těším na grilování!

Li 5.3.2008 10:46

Re: Re: Re: Přiznám se,

No vida, jsem už  zcela zdráva :-D Slintám tady jak bernardýn a na připravenou dietku k obědu vrčím jako kavkazák ;-D;-D;-D

terra 5.3.2008 12:50

Re: Re: Re: Re: Přiznám se,

Tak to jsou přímo hmatatelné signály uzdravováníR^.

Ejška 5.3.2008 18:49

Re: Re: Re: Přiznám se,

Blažolí, k těm krkovičkám zároveň při jejich grilování peču i pivní plackovovdolkový chléb na trhání k masíčku....;-Pmanamana;-D

Hana W 5.3.2008 6:28

zajimave

Ja si zkusim tu z tahini - ja tuhle pastu rada v jakekoli podobe.

Kdysi jsem si chalvu privezla z Ruska - myslim, ze byla vyrobena v Armenii - coz by regionalne puvodu odpovidalo. Uz jsem ale zapomnela, jakou konsistenci to ma mit. Jako takova tuha pasta co se da krajet?

Vave 5.3.2008 6:17

Teda

Possum VV, Ty jsi ale hrozné pokušitelka! Copak u vás, tam se chystáte na zimu, to se mlsat smí, ale co my, nebožáci, kteří po zimě stojíme smutně před šatníkem? ;-)

Ale možná, když je ten březen, že za kamny by něco na zub neškodilo. R^:-)

Judith Saebel 5.3.2008 7:47

Zima?

Copak u vás, tam se chystáte na zimu, to se mlsat smí, . . .  Co je to zima?  Už pár dní tu je kolem 35 aj víc, v neděli se to má vyšplhat až na 39, takže žádné vaření nebo pečení se nekoná.  Slintám tu, ale být uvařena za živa, . . . . Kdo by to taky jed, že . . .

Jakub S. 5.3.2008 11:21

Teda...

:-PR^

Fallowa 5.3.2008 5:55

No,já

se s chalvou v životě nesetkala,ale jak tak na to koukám,může to být moc dobré a určitě kaloricky vydatné:-)!

L 5.3.2008 7:15

Re: No,já

Já se s ní poprvé setkala v práci. Měla jsem šéfa napůl Bulhara a ten jednou přinesl na ochutnání nějaké místní speciality. Bylo to velmi, velmi, velmi sladké. :-/ Na můj vkus asi 5x sladší než by bylo akorát.

terra 5.3.2008 9:52

Re: Re: No,já

Jo,jo -je to cukrovinka středomořská až orientální, a ty bývají hóóódně sladké. Ochutnala jsi "lukkum"? Takové příšerně sladké pěnové nic obalené v závějích moučkového cukru... Tak to bylo opravdu moc. Moje ochutnávka sestávala asi z 1 ml té hmoty a stačilo... A bulharská chalva - většinou slunečnicová - je velice kvalitní a dobrá.

L 5.3.2008 10:07

Re: Re: Re: No,já

To naštěstí ne. Mě stačilo, když mi babi přivezla odněkud (z Turecka?) různě obalované fíky upravené jako bonbony. Už to bylo na mě příliš sladké. Já ve sladkém dávám přednost mírně sladkému, asi tak na úrovni sladkosti zde rostoucího ovoce.