2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

Když jsem byla ještě malé dítě, přišel jednou, na vánoce, balíček od tety z Izraele. Mimo jiných věcí, z kterých si pár jasně pamatuji ještě dnes, to byla i cihla něčeho, co jsme vůbec neznali. Bylo to ve staniolu a celofánu a jmenovalo se to HALVAH. A bylo to móóóc dobrý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olčava 5.3.2008 19:30

Re: domaci prejt v mikrovlnce

No jo, já potápěčský brýle taky nemám, mám jen plavecké, to by snad šlo WWW, ale co nemám, to je mikrovlnka, tak kde teda mám ty jitrnice nechat vybuchnout??!!

Vave 5.3.2008 20:07

Re: domaci prejt v mikrovlnce

Prosím, wéwéwéčko VV, a jde to i v obyčejné, jen ohřívací mikrovlnce? Potápěčské brýle mi prý půjčí syn! A ještě mám dotaž, jestli to jde i z jelit? Zejména pak z kroupových? ;-)

Ale teď vážně, fňuk, chtěla jsem upéct hranatý mazanec, jenže pekárně nějak zarezla kolečka nebo co, prostě kola se zastavila pekárna nemíchá a tudíž ani nepeče, fňuk! ;-( Už jsem jí uložila do tašky, na prsa položila záruční list a zítra ji odnesu do prodejny na resuscitaci. Doufám, že to nebude trvat celýá měsíc, to voňavé pečení by mi moc chybělo! :-/

WWW 5.3.2008 20:20

Re: Re: domaci prejt v mikrovlnce

Podivej se mila Vave, jestli funguje zasuvka.

Vave 5.3.2008 20:26

Re: Re: Re: domaci prejt v mikrovlnce

:-)  Zásuvkaí funguje a když pekárnu zapnu, začne hrozně bouchat, jak chce točit míchadly, ale z nějakého důvodu to nejde. Přitom včera večer jsem upekla krásný chleba zcela bez potíží, nechápu to.

YGA 5.3.2008 20:57

Re: Re: Re: Re: domaci prejt v mikrovlnce

Já ti nevím Vave 8-o - ale nezapoměla jsi ten včerejší chleba vytáhnout ;-)?

Zdena b.p. 5.3.2008 21:15

Re: Re: Re: Re: domaci prejt v mikrovlnce

Hele Vavís, a nedal tam nááááhodou tvůj favorit Mikešek mezi kolečka nějaké granulky, nebo myšku na hraní? Bertík to určo nemohl být, ten nezapomíná něco někde, ten je po-Bertík. ;-)

Vave 5.3.2008 21:50

Re: Re: Re: Re: domaci prejt v mikrovlnce

No děfčátka! 8-o Samosebou jsem chleba včera vyndala, ale právě už nešlo točit těmi hřídelkami nebo co to tam je dole. Jenže to mi nepřišlo divné, chleba jsem vyklepla a basta. Ale asi to je zásadní nedostatek, že se netočí. :-/ A ani zlatej Mikešek ani po-bertíček nikam nic nehodili, to není žádné soukolí, milá Zdeno, to je takový čudlík, co se na něj nandá takový jakože míchací hák a to celé se točí a hněte, když se teda točí a hněte. Ale teď - nedělá to nic. :-/

Hana W 5.3.2008 21:02

Re: domaci prejt v mikrovlnce

WWW: tak si tady v praci davam pauzu i precetla jsem navod na prejt - smala jsem se, az mi slzy tekly a ted zrovna musim na schuzi, a mam rozmazany makeup. To se dela????????

Jakub S. 5.3.2008 21:39

Bouchací jitrnice - ach jo.

Sawwwoyan už zase nasadil laťku - já nehraju...

aida 5.3.2008 22:15

Re: Po tom sladkem

Pozdě, ale přece, www, zdravím. Nějak jsem na Vás neměla poslední dobou štěstí. A dodatečně že přeju Anežce všecko nejlepší k svátku.

Zdena b.p. 5.3.2008 17:12

Ježkovy voči

Já si tady obědovečeřím a říkám si: Máš mňamku, máš mňamku. Mňamka je kuřecí plátek lehce okořeněný a štrechnutý na kastrolku umazaném od oleje a po masíčku podušené cukety v tomtéž kastrolku. Protože jsem kulicózní čím dál tím víc a vy na mne s chalvou. To se nesmíííííííí.;-D

terra 5.3.2008 18:18

Re: Ježkovy voči

Zdeno b.p. promiň... když ono je to tak pěkné téma;-P. Já jsem si sice žádnou dietku nenaordinoval, ješitně se domnívaje, že jí nemám tak moc zapotřebí (lehce přes 80 kilo na 185 výšky), ale kolem prodejny s chalvou teď taky půjdu s cudně odvráceným zrakem. Nic se nemá přehánět (mezi námi - ani ta dieta...)

Ejška 5.3.2008 18:32

Re: Ježkovy voči

Zdeno b.p., taky jsme u večeře dietili, koupila jsem základ zdraví - sezamový chleba a na něj vrhla osmahlá kuřecí jatérka na máslíčku s cibulkou a kmínem;-D  a chalvy doma nemám ani drobeček;-(

zana 5.3.2008 19:19

Re: Ježkovy voči

Letos mi nějak hapruje silný vůl. Dietit už jsem začínala asi třikrát a ty blahodárný výsledky furt nikde:-/.

tapuz 5.3.2008 15:44

Ad sezam pro zdraví

Bláža tady zmínila sezamovou chalvu a to, že sezam je zdravý. To je prý pravda a existuje ještě jedna dobrá věc ze sezamu, kterou můžou využít i ti, kdo neradi sladké. Je to "tchina" hebrejsky, jinak též "tahini", "tehini", "tehina" podle oblasti (stejně jako chalva pochází ze středomoří a z orientu) - pasta z rozdrcených sezamových semínek. Prodává se bílá nebo hnědá, se solí nebo bez soli. Chutná trochu jako burská pomazánka ("peanut butter"), využití je taky podobné - dá se namazat nebo použít do jídla.

Bláža 5.3.2008 17:33

Re: Ad sezam pro zdraví

Tak to jsem nevěděla, příště se po tom podívám v obchodě :))

Velká kočka 5.3.2008 18:38

Re: Ad sezam pro zdraví

Tchina či tahini a ještě "chickpeas" (nevím jak se jmenují česky), olej, citronová šťáva a česnek se smíchají a je to HUMUS. Moc dobré k namáčení zeleniny místo polev na saláty.

aida 5.3.2008 20:26

Re: Re: Ad sezam pro zdraví

chickpeas = cizrna, římský hrách

veram 5.3.2008 20:34

Re: Re: Re: Ad sezam pro zdraví

A tady jsou i nějaké recepty, ten hummus je tam taky

Velká kočka 5.3.2008 21:16

Re: Re: Re: Re: Ad sezam pro zdraví

Děkuji Veram, ty recepty vypadají moc zajímavě. Karbanátky asi zkusím udělat. Už se na tenhle článek nesmím vracet, jsem v jednom kuse hladová ;-P a zrovna, když se snažím nějaké to kilo shodit. :-/ Ale k tomu jsou vlastně tebou navržené recepty moc dobré.;-D

Dík!!! Tak tedy cizrna, naučila jsem se je znát až tady pod švédským názvem a nedostatečný slovník švédsko - český mi v překladu moc nepomáhá.  To vám bylo peklo, když jsme se učili švédsky a žádný pořádný slovník neexistoval. Hlavně jsme postrádali česko - švédský. A tak jsem se naučila všechno opisovat, bylo to větší dobrodrižství a někdy velká legrace, někdy vám to popíši. 

Jakub S. 5.3.2008 21:43

To bysem moc rád, A!

Muselo to být peklo, dovedu si představit. Smekám. Už jenom za to, děcka, by jim patřil metál!

Hana W 5.3.2008 23:23

Re: Re: Re: Re: Ad sezam pro zdraví

Jo, humus je dobra vec - do toho receptu na tom odkazu od Veram bych ale toho tahini soupla o neco vic. Jinak to jde dale dochucovat,, jako treba nadrobno posekanyma ocezenenyma kapiema. Moc dobry, ja to mazu i na chleba.

possum 5.3.2008 14:26

Dede,

turecky med je opravdu neco jineho, ale recept tedko hnedko nejak nemuzu najit. :-(;-(

Krome toho, neni-li turecky med udelany jako krem, tak je pomerne tvrdy a vytahovac blomb. Halva blomby netaha. ;-)

terra 5.3.2008 15:33

Re: Dede,

Turecký med je myslím opravdu jen sníh z bílků, dohusta ušlehaný na vodní lázni, do toho se zahorka vpraví med a nahrubo sekané oříšky, horké se vyleje do formy a nechá ztuhnout - někdo tu formu vykládá ještě cukrářskými oplatkami. Asi to pak jde líp vyklopit, ale prodávám, jak jsem koupil - nikdy jsem to nedělal...

WWW 5.3.2008 15:37

Re: Re: Dede,

receptu je nekolik, pokud ovsem to neni udelane v Turecku, nemuze se jednat o turecky med.

L 5.3.2008 15:51

Re: Re: Re: Dede,

A jak je to potom například s cikánskou pečení?

WWW 5.3.2008 15:53

Re: Re: Re: Re: Dede,

Muze byt bez problemu vyrabena u nas !

Jakub S. 5.3.2008 16:49

Kruci, to už si nakdy nedám.

Nále ona tahle stálá zoufalá součást jídelních lístků za komančů už snad vymizela, nebo jí říkají jinak. Třeba v Košicích romamäso a la Luník - nie?

aida 5.3.2008 20:27

Re: Re: Re: Re: Dede,

A co teprv dětský olej...

Jakub S. 5.3.2008 21:34

Tchý brďo -

:-(:-P:-D!