Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Galette des rois – tříkrálový koláč
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Jakub S. 3.5.2009 12:45Původní význam galette - je placka z nejjednoduššího těsta, hozená na rozpálený plát kamen - osúch, langoš a kdovíjak se tomu říká aji na Moravě. Černá většinou - žitná, režná. Než přišly zemáky, nejběžnější jídlo v severnější části Evropy. A na Montmartru stojí Moulin de la Galette - Utrillo, pan hrabě de Toulose-Lautrec... |
veram 3.5.2009 17:58Re: Původní význam galette Och, tam vzniklo obrazů! Takhle ho viděl Vincenc van Gogh, tadyje Toulose- Lautrec, Renoir, Piccasso, dalšího Vincenta najdete tady ( naschvál vás nechám ho vyhledat, protože ty ostatní obrazy taky stojí za pokoukání) a dalších obrazů by se ještě našlo nepočítaně. Dnes ho uvidíte takhle a takhle |
veram 3.5.2009 18:03Re: Původní význam galette Jo a stačí na obrazy poťukat a uvidíte je zvětšené... |
Jakub S. 3.5.2009 20:02Re: Původní význam galette No Veram - lapám po dechu. Tolik krás. A k tomu portugalština - ! |
RenataE 3.5.2009 18:12Re: Původní význam galette Obecně to tak je, v současné době je galette něco jako palačinka z pohankové mouky, chutná to úžasně. Pohankové galettes jsou velmi starého data, pocházejí z Bretaně, kde se pohance daří. Pěstování pohanky se tu rošířilo mimo jiné z toho důvodu, že z pohanky se nepeče chléb a tudíž se z jejího pěstování neplatily daně. |
Jakub S. 3.5.2009 20:01Původní význam galette Heršvec (zlínské zaklení) - to jsou zajímavé souvislosti pro mě! Pohanku obľubujem už od mládí. Pohančená (východomor. tvar) kaša, to je něco, a jak to zahňácá žaludek! |
possum 2.5.2009 18:54Hanko, fakt??? Kdyz jsou tady??? Podivej se po Almond meal. Tak jako Hazelnut meal. |
zana 2.5.2009 21:27Re: Hanko, Ahoj Possum, jak se daří? |
possum 3.5.2009 16:05Ahoj zana, to vis, dru jak blbec (ne ani tak kvuli penezum, ale ostatnim zamestnancum), protoze se zase prijedu podivat na rodnou hroudu. |
Jakub S. 3.5.2009 16:45Ahoj Possum. Jejda. A šlo by tu hroudu nějak propojit s náma? Já teda nemůžu mluvit za Dede, Zanu, Vave, Dalmatin, Blážu atd. atd. - ale kdo by mě za to seřval - ? |
zana 3.5.2009 21:28Re: Ahoj Possum. Já ne. Kdybys chtěla, Possum, na srazík, tak dej vědět, jo? |
possum 4.5.2009 15:15Re: Ahoj Possum. Noo, slo by to. Bohuzel casove, nevim. Maji ty 2 mesice malo weekendu. 3/ 10 plus par dni budu asi v Praze a okoli. V druhe polovine rijna (asi mezi 16-24) v okoli Ostravy. A nekde mezi tim vsim i v Brne. Jinak budu doma. |
HanaW 2.5.2009 16:30mandle v prasku nevim, jestli se v CR prodavaji uz v prasku. tady taky ne, tak pridavam dobrou vychytavku. Mandle hodim do mrazaku a dobre zatuhle do robotu nebo mixeru. Rozemele se to lip, nez za tepla, kdy se diky obsahu oleje z toho delaji pucky a temer pasta. Ale ze zamrazeneho se udela krasna sypka moucka. Ostatne totez plati pro vlasaky a jine orechy. |
possum 2.5.2009 18:51Re: mandle v prasku |
possum 2.5.2009 18:56Re: mandle v prasku Co jsem to ted udelala??? Asi bych mela ve 3 rano spat a ne psat. Takze cti nad, v extra prispevku. Sorry. |
Jakub S. 2.5.2009 19:05Re: mandle v prasku To je ženiální fígl. No tohle! Genialita je v jednoduchosti... |
HanaW 2.5.2009 16:21Mila Lenko (a Renato) Cetla jsem s hlubokym zajmem vcera, ale teprve dnes se dostavam k tomu neco dodat. Vyborny recept pro mne z toho duvodu, ze jsem tohle mela pred vic jak 20 lety v Zeneve, nevedela jsem, jak se to jmenovalo, ale urcite to muselo byt tohle, a bylo to moc dobre - tak, ze si to dodnes pamatuju. Ale jeste bych chtela rict, ze jsem za zivot precetla a shromazdila mnozstvi kucharek a nasakla ruzne postupy a techniky, ovsem ted nejradeji ctu recepty s mistnim koloritem - cili vlastne povidani o jidle a do toho receptik. Povidani o obchodech s jidlem, o tom, co se kde ji a cela mistni kultura kolem toho. Prave z toho duvodu jsem si moc libovala pri cteni tveho clanku. A tez se mi moc libila fotodomumentace. Takze prosim, bude pokracovani?? Treba i bez receptu, jen tak povidani o kramech s jidlem, o zvyklostech..... Jo, a Renato, recept na bread pudding s whisky omackou z Louisiany bude, ale protoze jsem to nejakou dobu nedelala, tak bych to chtela napred znova vyzkouset - jsou ruzne variace, a myslim, ze vim, ktera je ta spravna. Uz sedi ve spajzu velika bageta a i ten bourbon jsem vcera prinesla z kseftu. |
Jakub S. 2.5.2009 19:06Re: Mila Lenko (a Renato) Připojuju se ve všem, ano - čtení receptů a všeho toho koloritu okolo, chcete-li pelu - ano! |
RenataE 2.5.2009 23:31Re: Mila Lenko (a Renato) To by z toho mohl být Mlsotník, že jo? Vezmi si příklad z LenkyFR |
possum 2.5.2009 13:42Lenko FR, vypada to mooooc dobre. A zrovna kdyz budu mit konecne pristi tyden sve 2 dny volna. ;-) Takze uz vim, co budu pict. Poznamka pro ostatni, co si me mozna jeste pamatuji: Jj, nekdy pecu i v normalni troube. |
HanaW 2.5.2009 15:58Re: Lenko FR, Vazne???? Vitej, devce zase sem |
baty 2.5.2009 17:03Re: Lenko FR, vítaj possum, královno všech mikrovlnek na obou polokoulích, to je dobře, že jsi tady!koláč je prostě neodolatelný, přesvědčíš se. |
possum 2.5.2009 18:42Re: Lenko FR, Dekuji za privitai, ale viz vyse. ;-) A kolac urcite udelam. Mandle mam rada. A v tomhle, s mletyma to bude podobne marcipanu. |
possum 2.5.2009 18:38Re: Lenko FR, Jj. Vazne. A ja jsem tu fur, jenom radeji drzim hubu. |
zana 1.5.2009 21:57hmmm to zní dobře. A psaní z Francie by se taky hodilo |
Zdena b.p. 1.5.2009 23:17Re: hmmm Souhlasím s tebou. A kdyby tu byl smajlík se šmudlikajícími tlapičkami, asi bych ho použila. Kolá vypadá náramně jedle. Já bych asi na vyválené těsto připlácla hrnec a obtáhla nožem. A byl by kulatý IA. Okrojky bych rozdělila na menší, namašlovala, posolila a pomakovala (nebo sezam - to je u nás vítané) a upekla vedle koláče. A je to. |
Xerxová 1.5.2009 19:28dík dík za recept - sice z listového těsta u nás vede štrůdl a ořechové rohlíky, ale třeba někdy... Ještě jeden dopisovatel byl z Francie - malý štěník, který ale později přesídlil (Belgie ) a vážně onemocněl Pak už se panička neozvala |
MaRi 1.5.2009 20:21Re: dík Uhlík, nemýlím-li se.... |
Zdena b.p. 1.5.2009 23:10Re: dík Nebyl Uhlík šarpej? Asi ano. |
Dede 3.5.2009 13:33Re: dík Ano, byl to šarpej. Bohužel musel za Duhový most, nedlouho po posledním příspěvku. Jana se přesídlila tuším do Belgie a zatím se neozývá... |