6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Domácí žitný chleba

Po dobrém žitném chlebě se mi začalo stýskat brzy, vlastně hned po tom, co jsem se vystěhovala do Anglie. V Londýně se naštěstí dal tehdy snadno koupit německý chleba a za pobytu v samotném Německu jsem v chlebech měla velký výběr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 8.1.2010 22:54

Re: CHLEBÍČEK PEPÍČEK.

Předám cerce! Ale uvažuju, že za dlouhého zimního večera začnu s pečením, a mj. tímhle!

Alex 8.1.2010 12:18

Dobrou chuť

všem, jak k obědu tak k dobrému chlebu. Maričko, ten Tvůj polopatický recept je úžasný. Já jsem se nikdy nepokoušela chleba doma upéct, protože si myslím, že je to velmi odborná a složitá práce, ale tohleto musím zkusit. Já miluji tmavý, žitný chléb. Když jsem kdysi jezdívala služebně po vlastech českých, tak jsem z každé služebky vozila chleba, abych zkusila jak kde a jaký pečou. A i dnes v tom obrovském množství pečiva není snadné najít dobrý pravý žitný chléb. Ano, v Kauflandu (někdo už to psal v diskusi) se dá sehnat žitná chlebová mouka.

Jinak hlásím, že nevím sice jak jinde,ale sever Brna už je zapadaný jako Anglie (zdravím Dede). A když jsem se dívala na radary, tak to skončí až tak v neděli k ránu.

Karolíno, píši Ti mejlíka.

jiný Honza 8.1.2010 12:23

Re: Dobrou chuť

Neříkalo se , že na severu toho sněhu bude míň? Já jen, že mi za nějaké 4,5 hoďky totálně pod sněhem zmizely střešní lišty na fabce (tj. cca 10 cm) a sype furt dál. A v tomhle mám pojížďky! Chudák já (jinak řídím rád).

jiný Honza 8.1.2010 12:39

Re: Dobrou chuť

Tak jsem se právě dočetl, že Ostrava (380 tis. obyvatel) má na údržbu celých 14 sypačů! Docela by mě zajímalo kolik km silnic připadá na jeden sypač.

Li 8.1.2010 12:46

Tys mi dal:-)

Já to původně nepochopila tak, že zmizely střešní lišty na střeše, ale že Ti zmizelo celý auto i s lištama. a tak jsem se tu tiše divila  a Tebe  litovala. Teď mi můj omyl došel a nápodobně, jsem teď vylezla z pod stola:-o)

Alex 8.1.2010 12:43

Re: Dobrou chuť

Honzo, buď opatrný, ale musím se pochlubit, heč, jsa sice na jihu Moravy, máme sněhu víc!

jiný Honza 8.1.2010 11:56

Já dostal chuť na chleba 8-)

Maričko, tohle jsi mi neměla dělat! Já chtěl ukecat MLP, aby mi udělala ten "pivní dort", který mi přišel mailem a teď abych ještě přidal chleba. Kdysi tady bývala prodejna pekárny, tam býval běžně ještě teplý chléb, koláče, slané pečivo... Jenže vedle je obchod Hruška a ti si postavili hlavu že jako ne. A tak prodejnu zavřeli. Takže mám smůlu.

A díky za minulé povídání, četl jsem se zpožděním a nestihl jsem zaťukat.

Jovová 8.1.2010 12:53

Re: Já dostal chuť na chleba 8-)

 Honzo, prosím pošli recept na pivní dort. Děkuji.

jiný Honza 8.1.2010 13:00

Re: Já dostal chuť na chleba 8-)

Už běžel.

MaRi 8.1.2010 13:07

Re: Já dostal chuť na chleba 8-)

kam?

jiný Honza 8.1.2010 13:16

Re: Já dostal chuť na chleba 8-)

K JoVáskům

Jovová 8.1.2010 13:17

Re: Já dostal chuť na chleba 8-)

 Do  Královského města Plzně a hlavně města piva .

Vave 8.1.2010 11:33

OT - SNĚŽÍ

Hihih, zdá se, že dneska budeme nad závějemi poletovat na koštěti všechny. ;o)

Xerxová 8.1.2010 11:40

Re: OT - SNĚŽÍ

tady zatím jen tak něžně jemně sněží - od rána jen slabý poprašek. Ale ono to přijde - občas kouknu na radar a asi bude co házet...

Bubu 8.1.2010 11:42

Re: OT - SNĚŽÍ

Haló, nemáte některá vícemístné koště? Potřebovala bych na dnešní večer půjčit. Ale nevím, jestli mi koště vezmou do šatny ve Smetáku. ;-) 

Vave 8.1.2010 11:45

Re: OT - SNĚŽÍ

Ve Smetáku jsou snad tydlecty razisti, že tam berou do šatny jen smetáky? ;o)

Bubu 8.1.2010 11:49

Re: OT - SNĚŽÍ

Jak je znám, tak smetáky budou mít ve Smetáku (Smetanově domě) určitě přednost. ;-) Přece nebudu parkovat venku. Musela bych si vzít košťátko nahoru do sálu...

Vave 8.1.2010 12:00

Re: OT - SNĚŽÍ

Myslím, že k Tvé krásné a vychytané róbě by smetáček byl tím pravým doplňkem - letos prý pravé dámy bez něj nevyrážejí do společnosti aneb bez smetáčku ani ránu! ;o)

Bubu 8.1.2010 12:16

Re: OT - SNĚŽÍ

Jasně, letos místo vějíře smetáček. To by bylo to.... faux pas. Chudák Junior ;-) ještě to vezmu vážně a on bude mít vostudu. Nojo, cáklá matinka!

Li 8.1.2010 12:10

Re: OT - SNĚŽÍ

Ach jo:-((( Když ono  na smetáku se blbě vozí gáblík pro holky:-(((( A ještě hůř se venčí:-) Taková Darlenka n koštěti je fakt nebezpečná:-o)))

jiný Honza 8.1.2010 12:20

Re: OT - SNĚŽÍ

Představil jsem si Darlenku na koštětí. 8-D

Málem jsem upadl pod stůl.

Bubu 8.1.2010 12:23

Re: OT - SNĚŽÍ

Hele, veselý tabulky ;-) (prý proč se culím)

Baruška by na koštěti chvíli balancovala, a pak by překousla násadu.  8)

EvaŽ 8.1.2010 13:35

Re: OT - SNĚŽÍ

Jen si dělejte tu, no psinu. Já budu mít za pár na smetáku, na koštěti, na mopu, na nohavicích, prostě fšude černé potvory. A bude jim úplně fuk, jestli budou vícemístná (ta košťata), oni si místo vždy uloví.

Jo a když budete hodní, tak mám skoro dopsanou toxoplazmózu (a jiné choroby od psů a koček). Jenže od pondělí do středy sjezduji (ne na lyžích, prosím, ale na kongresu = sjezdu). Tak až potom.

Mějte se tu

Bubu 8.1.2010 13:50

Re: OT - SNĚŽÍ

Hele nedělej bábofku, jo?! Ty se totiž na černé potfory pověšené na koštěti těšíš! ;-)

HCHO 8.1.2010 16:59

Re: OT - SNĚŽÍ

To jsem moc ráda, že bude rozhledníček - včerejší článej jsem dočetla až dneska a taky jsem si řikala, že tam chybí hodně podstatných věcí. Malinko na tohle koukám opatrnějc než většina lidí tady - protože závažný poškození plodu při toxoplazmóze (skončilo to přerušením gravidity) jsem už jednou viděla a klinicky trochu míň významný změny v placentě byly za poslední rok minimálně u dvou předčasně narozených dětí, ale i tak mi třeba postoj JanyBu přijde úplně dostačující. Hlavně mi v tom článku chybělo, že aby vznikly tyhle změny, tak se musí maminka nakazit během těhotenství (většina lidí, co normálně kočky chovají se s toxoplazmózou už někdy setkala a asi má protilátky). Připadlo by mi smysluplné si před plánovaným otěhotněním nechat ty protilátky vyšetřit, kdyby je měly, tak by mohly být kolem toxoplazmózy celkem vklidu. Moc ráda si přečtu Vaše jistě pečlivě vypracované pojednání.

Jinak žmoulám kus suchýho chleba (sejra jsem zapomněla doma) a při dnešním článku mi daleko líp chutná.

A (taky poznámka ke včerejšku) moc držím palce všem nastávajícím maminkám.

Velká kočka 8.1.2010 10:54

....chléb vezdejší....

Milá Maričko, přenesla jsi mě do dob dávných kdy jsme taky nepředstavitelně postrádali žitný chleba. Ve Švédsku se dostal chleba strašně sladký a hlavně pšeničný, houbovitý už rozkrájený a zapakovaný do plastového obalu. Fujtajksl !!! Pak jsme se setkali s jednou českou rodinou a ti lidé nám nabídli žitný chleba vlastnoručně vyrobený který chutnal jako pravý český. A tak jsem pekla chleba doma. Později jsem objevila hrubou žitnou mouku a na sáčku byl recept na dlouho kvašený chleba z jihu Švédska. Pekla jsem tedy z hrubé mouky a začala jsem přidávat lněná a slunečnicová semínka. První den se udělal kvásek s normálními kvasnicemi, přidala se mouka a to se nechalo kvasit přes noc. Druhý den se přidala další dávka mouky a třetí den ještě další a bochníčky se pak z košíčků kde naposledy kvasily vyklopily na plech a pekly. Pekla jsem vždycky z velké dávky a nakrájené chleby jsem mrazila jako ty. Teď už jsem ale roky nepekla, nějak mi nedostačují síly. A Švédsko se po přílivu přistěhovalců změnilo a dostanou se tu výborné chleby všech možných národů. Ale já dávám přednost chlebům z hrubé žitné mouky. Po těch prvních měsících sladkého švédského chleba jsem nikdy při pečení chleba nepoužila cukr nebo něco sladkého do kvásku i když vím že jej kvasinky spotřebují. Sladký chléb byl pro mne strašný šok. Pak jsem se dozvěděla jak to vlastně bylo. Švédsko byla chudá země a když začala bohatnout, rozhodli se že ten vzácný cukr se bude přidávat do chleba, aby si všichni obyvatelé přepychu užili. Ale pro mne to bylo nesnesitelné.

Až tu nebudu mít takovou zimu, v té by mi těsto asi moc nekvasilo, tak si snad zase upeču chleba. Najednou se mi po tom mém vlastnoručně pečeném strašně zastesklo. Když člověk čte co v pekárnách do chlebů přidávají.....mohu je jíst jedině když nečtu co v nich je. Při tom člověk potřebuje k upečení chleba jen mouku, kvasnice vodu a sůl. A aby s láskou hnětl těsto vlastníma rukama. :o))  A Maričko, asi vyzkouším i ten tvůj pracně hledaný recept. :o) Děkuji !!

Tečka 8.1.2010 10:35

Maričko, poklona, ten se vyvedl

Taky jsem "chlebová" a z každé dovolené se těším domů právě kvůli tomu chlebu. A určitě by mi kdekoli na světě právě ten náš chleba chyběl.  Jak je vidět, to přísloví o Daliborovi je stále platné.

Mnoho let jsme jezdívali na dovolené do Stříbrné u Kraslic. Na náměstí v Kraslicích sámoška s pekařstvím, kde pekli tak dobrý chleba, že se tam nakupoval ve velkém, pro známé, pro rodiny. A tak to většinou v sobotu vypadalo, že se Kraslice chystají na stav obležení, chleby se braly třeba po pěti, a byly to pořádné pecny, žádné malé bochníčky. Taky jsme si brali aspoň jeden domů, protože já jsem tak trochu exot a můžu chleba i týden starý, pokud ho nenechám ztvrdnout na kámen. Dneska je tolik druhů chleba, že si snad vybere každý ten svůj, ale na ten kraslický nezapomenu.

A ten tvůj chlebík vypadá k nakousnutí, a klidně jen posolený. Umíš !!!

Louk 8.1.2010 11:21

Re: Maričko, poklona, ten se vyvedl

Jé, naše končiny :-). Kraslický chleba má stále dobré jméno. Achich, ale nejlepší chleba měli v maličkaté rodinné pekárně na Božím Daru (symbolické, že?). Jeden čas jsem se tam sem tam vyskytovala služebně a než jsme sjeli zpátky do údolí, bylo půl bochníku pryč a zbytek ohlodanej kolem dokola. Ani nevím jestli ještě fungují.

Tečka 8.1.2010 13:14

Re: Maričko, poklona, ten se vyvedl

Kraslický chleba ještě funguje? no to je dobrá zpráva. Přiznám se, že teď, co jsem rentiérka, jsem párkrát uvažovala o tom, podívat se na pár dní do míst, kam jsem tak ráda jezdila. Jestli se toho moc nezměnilo, na každém druhém domku v Kraslicích bylo Zimmer frei, tak by to nemusel být problém. Uvažovala jsem o době houbové, tam bývaly žně, i když jinde nebylo nic. No a odvézt si ještě navíc nějaký ten dobrý bochníček jako bonus, a třeba bych narazila i na stříbrské jogurty, no to by nemělo chybu.

Na Boží Dar by to bylo trochu z ruky, abych zajela a popřípadě poreferovala.Nojo.  

8.1.2010 10:03

Re: Tak to abych se koukla po žitné mouce - žitnej chleba já můžu!

Třeba v Kauflandu ji mají...