6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Domácí žitný chleba

Po dobrém žitném chlebě se mi začalo stýskat brzy, vlastně hned po tom, co jsem se vystěhovala do Anglie. V Londýně se naštěstí dal tehdy snadno koupit německý chleba a za pobytu v samotném Německu jsem v chlebech měla velký výběr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 8.1.2010 21:36

Re: Před autorkou smekám.

Aha! Jo, jasně, kneading, Knetmaschine. Dík.

fallen dragonkin 8.1.2010 20:04

mila maricko

dekuju moc za recept, za tech 15 let v anglii mi nejvic chybi 'pravy' chleba. (taky knedliky, ale i kdybych mohla koupit hrubou mouku, stejne se mi nevedou.)

fotky vypadaji nadherne, rozhodne se o to pokusim, zitnou mouku i ostatni ingredience tady jsou v supermarketech k dostani. tady vsude prodavaji nemecky zitny chleba, bily i cerny, ale ten je jenom ze zitne mouky, tak nechutna spravne jako nas pravy cesky, a jinak tu prodavaji i polske a anglicke 'zitne' chleby, ale ty si zase kolem zitne mouky jenom probehly - jsou asi 90% psenicne.

RenataE 8.1.2010 20:09

Re: mila maricko

absolutní česká klasika je půl  hladká pšeničná a půl hladká žitná mouka plus koření.

LENKA S 9.1.2010 0:07

fallen dragionkin,

PŘIŠLA JSEM POZDĚ,ALE POKUD BUDEŠ ZAS  NĚKDY KNEDLE ZKOUŠET, ZKUS   ZADĚLAT TĚSTO  DOSTI  ŘÍDKÉ(SKORO, JAKO BYS  PO  ČESKU "UTOPILA  MLYNÁŘE". NECH  NEJPRVE  TĚSTO VYKYNOUT, PAK  DO  NĚJ TEPRVE ZAPRACUJ KOSTIČKY  ŽEMLÍ(HOUSEK NEBO  ROHLÍKŮ) A PAK VŠE   MÍRNĚ   PROPRACUJ, ABY  SE KOSTIČKY OBALILY   TĚSTEM. ZAS  PŘIKRYJ  MÍSU A NECH  VŠE  CCA 15 MINUT  KYNOUT.AŽ PAK  VYVÁLEJ( VLASTNĚ  VYTVARUJ) ŠIŠKY. TY ŠIŠKY OPĚT   PŘIKRYJ A NECH 10 MINUT ODOPOOČINOUT. a  DEJ  DO KASTRÓLU CCA  3 CM STUDENÉ   VODY  , PAK PAŘÁK(NAPAŘOVACÍ  MŘÍŽKU)  ,NA KTEROU  POLOŽÍŠ KUS  PAPÍRU NA  PEČENÍ. NA  PAPÍR OPATERNĚ VLOŽ   ŠIŠKU KNEDLÍKU, VŠE  PŘIKRYJPOKLIČKOU, KTERÁ  DOBŘE TZĚSNÍ A  DEJ   KATRÓL   NA OHEŇ. JAKMILE ZAČNE ZPOD POKLIČKY UNIKAT  PÁRA, OHEŇ   ZMÍRNI, ABY  SE  VODA  NEVYPAŘILA  DOCELA ,NASTAV  SI MINIUTKU A  VAŘ   VŠE  20 MINUT.PŘESNÝ  ROZPIS NA   HOUSKOVÉ , BRAMBOROVÉ  KNEDLÍKY NAJDEŠ   V JEDNOM ZE E STARŠÍCH  MLSOTNÍKŮ, KDE  ODE MNE  VŠECHNY  SOUBORNĚ  PŘED  DELŠÍ  DOBOU  VYŠLY.

A JEŠTĚ  DŮLEŽITÉUPOZORNĚNÍ:NEŽ KNEDLE  BUIDEŠ  ZKOUŠET, ZKUS SI  UDĚLAT JEDNODUCHOU ZKOUŠKU, KOLIK JE  V MOUCE  LEPKU!! STAČÍ, KDYŽ  TROCHU( CCA 2 VRCHOVATÉ  POLÉVKOVÉ LŽÍCE  )MOUKY   ZAMÍCHÁŠ S  250 ML  VODY  A  CHVÍLI  TO  DOHROMADY  POVAŘÍŠ.TUHLE  SMĚS  NECHEJ STÁT   ASOPOŇ  4 HODINY. POKUD   SE Z TÉ SMĚSI STANE   OPRAVDU  HUSTÁ  KAŠE, JE  MOUKA  KVALITNÍ A LZE   S NÍ  DOBŘE PRACOVAT JELIKOŽ MÁ LEPKU  DOST.

fallen dragonkin 9.1.2010 0:53

Re: fallen dragionkin,

dik za recept lenko. ja jsem z nejakeho duvodu na knedliky hrozne leva, sice jsem od 12 let varila a pekla pro celou rodinu, protoze mamka byla se mnou a sestrou sama a pracovala, a taky me to i bavilo, ale i kdyz znam presne knedlikovou theorii, praxe se nedari. a tady v anglii hruba mouka neni, jenom to co si dovezu z dovolene, tak si ji setrim na kapani a drobei do polevek, radsi nez experimentovat s knedly, kdyz jsem nesika.

JoVo 8.1.2010 20:03

R O Z V E R N Í Č E K .

*Povídá žena manželovi: "Šla jsem do města, abych ti koupila dárek." "No a?" "A nakonec jsem si koupila kostým."*

Klidný večer a hezké sny. *:-)

Zdena b.p. 8.1.2010 20:32

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

No co co? Sama je dost velký dáreček :o))

Jakub S. 8.1.2010 21:05

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Tss. To je teda prezent!!

Zdena b.p. 8.1.2010 21:17

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Viď ? :-DDD

PetraK 8.1.2010 19:41

Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

Tak potřebujeme : 3 hrnky polohrubé mouky, 1,25 hrnku teplé vody, 1 hrnek rozmačkaných oliv, 2 pytlíky oliv /černé a jdou i zelené/, nakrájených na plátky, asi 9 gramů droždí /beru to odhadem, kostku prostě rozdělím na 4 díly/, olivový olej, 1 lžička cukru, mouka na vál, případně česnek a sušená chilli paprička, sůl

Uvařím si brambory a rozmačkám je, nechám vychladnout. Mezitím do misky připravím mouku, přidám sůl, nastrouhaný česnek, rozdcenou papričku (bez semínek, páč ty naše hrozně pálejí) a nakrájené olivy - pár jich nechám stranou na ozdobu chleba. Z teplé vody, lžíce mouky, droždí a cukru zaděláme kvásek a necháme ho vykynout na teplém místě. Vychladlé brambory a vzešlý kvásek přidáme do mísy, vezmeme vidličku a vidličkou to krásně promícháme do podoby těsta a zbytek dohňoucáme rukou. V případě potřeby přidáme mouku. Pak se to má dát na vál a tam dál hňoucat. To nedělám, hnňoucám v pohodě v té míse, až je těsto hladké a nelepí se. Misku vymažu olejem, vkydnu zpátky těsto a na dvacet minut ho nechám kynout. Pake ještě jednou prohněteme, rozdělíme na tři díly, uděláme buď bochánky nebo třeba bagety, dáme na plech s pečícím papírem potřeným olejem,  potřeme olejem, pro ozdobu vmáčneme jemně do chleba zbytek oliv a ještě chvlíli necháme ať si to na plechu pokyne. Pak to dáme do vyhřáté trouby a asi 20 minut pečeme. MŇÁÁÁÁÁÁÁÁM, dokonalý ke grilču. Dobrou chuť

Xerxová 8.1.2010 19:47

Re: Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

máš tam chybku - myslím, že tam patří hrnek rozmačkaných brambor... :o)  To by těch oliv tam bylo mocmoc ...

Jakub S. 8.1.2010 21:09

Re: Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

Sakra mi to bylo divný! Ale copak se chlap odváží namítnout něco ohledně kuchyně takovému sboru chytrých čarodějek? Tož se až teď přicmrndnu...

MaRi 8.1.2010 19:49

Re: Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

děkuji

YGA 8.1.2010 20:24

Re: Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

Jsem v poslední době asi přepracovaná - já četla OŠKLIVÝ chleba - a říkala jsem si, co ti asi tak provedl (:o))))

Vave 8.1.2010 18:15

UČUNILA JSEM OBJEF,

že hrablo na sníh je největším vynálezem hned po dírkované lopatce na vyndavání "karbošů" z kočkolitu. A v zimě možná lopatku aj předčí! ;o)

Dnes jsem si nadělila pozdního Ježíška, hrablo z výprodeje. Sice by se dalo popsat klasikovými slovy "malá, hnědá, hnáty křivé", nešť! Lidi! Vono fakt hrabe! Jsem to objevila, když jsem přišla uondána z dnešní odpolední porady (sic!), a šla se relaxovat na chodník. Anka po chvíli zbaběle prchla domů, že jako sněží a fouká, a já jsem pak přestala uklízet u sousedů s tím, že hrablo už je dobře zajeté a že taky je naděje, že bude sněžit furt pryč, takže si vynaložených 99 Káčé ještě kouzelně užiju. ;o)

Přeju všem krásný večer! :o)

P.S. Teď mi Mikeš stoupnul na Delete a než jsem stačila zasáhnout, sežral mi půl příspěvku, dívaje se mi nyvě do očí. Jsem ho hlučně sundala a teď sedí opodál a hledí na mě vyčítavě. :o)

P.P.S. Renáto! Máte vy ale předvídavou radnici - ví už, že Zítra bude sněžit všude, aj na šestce! :o)

Jakub S. 8.1.2010 18:19

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Dyź se dívat, taK NYVĚ - to je vyzkoušeno aji od petů, že. A pak se divte chlapům, dyž se na ně takto zadívá dvounohá diva... no blbnou.

Jenda 8.1.2010 19:39

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Hele Jakube ... a ty ses nekdy takovym dival DO OCI??? ;-)

Jakub S. 8.1.2010 21:03

To je relevantní námitka, ano...

No někdy se musíš přemoct a dívat se jako do očí, že - a musíš říct: Jé, vy máte krásný - to... oči!

jiný Honza 8.1.2010 23:18

Re: To je relevantní námitka, ano...

Ještě, že to čtu po 22. hodině (a půllitru whisky).

Jakub S 9.1.2010 0:04

Re: To je relevantní námitka, ano...

No vidíš...to já se asi už nikdy nebudu mocz zhwízdat...

zana 8.1.2010 18:25

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Vypadá to, žes 99 Kč dobře investovala :-)

Vave 8.1.2010 18:45

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Ach, ano! Dobře jsem investovala ... a už teď k němu mám citový vztah - však je taky mé první! ;o)

Xerxová 8.1.2010 19:28

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

nechápu... v tvém věku a první hrablo ??  :o)  :o)

My byli házet všichni tři a zjistili jsme, že skoro nic za ten den nenapadlo. A Betka byla tak nešťastná, že není za vraty co házet, že s ní tam šel páník alespoň na krátkou procházku, aby mohla jít pozdravit Cézara... A já jim nadávala, neb neměla ani obojek...

RenataE 8.1.2010 19:36

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

No, když někdo bydlí na sídlišti, tak si i první hrablo může pořídit v seriózním věku 8)))

Vave 8.1.2010 19:50

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Ano, Renáta má pravdu. A pak, obávala jsem se, že by mé hrablo někdo mohl považovat za výstřednost, až roztopášnost ... ale nakonec to bylo silnější než já! ;o)

Dede 8.1.2010 19:51

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Chichi - seriózní věk - tak tenhle termín se mi vážně líbí! :))) Vavísku, užij si hrablo - to jde práce jinak od ruky, když má člověk dobrý nástroj, co? :)) (říká někdo, kdo sníh hrabe! sice švédskými hráběmi na listí, ale stejně;))

Matylda 8.1.2010 20:36

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Nám hrablo zbylo z doby, kdy sníh hrabala domovnice. Teď už na to nemáme lidi, tak se střídáme s psíma sousedkama. Venčící dáma obhlédne chodník, v případě potřeby uchopí hrablo nebo smeták a prohrábne. Já jsem dneska prohrabávala cestou z nákupu. Ale jen jednu půlku, pak přišel můj nejdražší, který parkoval auto na druhé straně náměstí a dodělal to :)) Měli jsme to jednoduché, jen pár centimetrů- sousedka, co je v důchodu, hrabala už čtyřikrát...

Bláža 8.1.2010 19:51

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Teda  zareaguju na něco jiného, ale Vave, to máte porady vždycky v pátek odpoledne? Já jen, že se s tím setkávám čím dál častěji a myslím si, že je to americký zvyk, protože Čech by tohle nevymyslel  :o/

baty 8.1.2010 20:18

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

ále vymyslel, můj šéf za Husáka i můj šéf po Husákovi katedry z á s a d n ě v pátek odpoledne a odpoledne před Štědrým dnem, taková snad tradice.

Jakub S. 8.1.2010 21:12

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Ježíšikriste. Teda magyarul: Jezusmarjá - !