5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Domácí žitný chleba

Po dobrém žitném chlebě se mi začalo stýskat brzy, vlastně hned po tom, co jsem se vystěhovala do Anglie. V Londýně se naštěstí dal tehdy snadno koupit německý chleba a za pobytu v samotném Německu jsem v chlebech měla velký výběr.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 8.1.2010 21:12

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Ježíšikriste. Teda magyarul: Jezusmarjá - !

RenataE 8.1.2010 21:10

Re: Před autorkou smekám.

Nejen mašiny 8))) Je víc nasákavá, těsto je hutnější. Ale ta chuť!

Jakub S. 8.1.2010 21:09

Re: Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

Sakra mi to bylo divný! Ale copak se chlap odváží namítnout něco ohledně kuchyně takovému sboru chytrých čarodějek? Tož se až teď přicmrndnu...

Kytka 8.1.2010 21:06

Re: Ona zase nechápala, co já mám proti ruštině.

Zano to jsem si myslela taky :o/, ale po procházce Prahou a obchodech se děsím toho co vidím a slyším. 8.( 

Tuhle jedu domů metrem a na Florenci se do vagonu vřítil malej spratek který obsadil volné místo a nad ním se shromáždilo snad 8 "turistů" z východu. Byli hlučnější než němci, tašek na malý náklaďák a tvářili se, jako že jim Praha patří. No... můj gezicht byl hooodne čitelnej a byla jsem ráda že už vystupuju. :o/ 

Jakub S. 8.1.2010 21:06

Re: Před autorkou smekám.

Jak to? Režná namáhá mašiny (jaké) víc, nebo co?

Jakub S. 8.1.2010 21:05

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Tss. To je teda prezent!!

Jakub S. 8.1.2010 21:03

To je relevantní námitka, ano...

No někdy se musíš přemoct a dívat se jako do očí, že - a musíš říct: Jé, vy máte krásný - to... oči!

Bláža 8.1.2010 20:55

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Aha. Tak na základě zde předložených skutečností opravuji: Nevymyslel Američan, ale muž :)) U nás v práci totiž taky.

Vave 8.1.2010 20:53

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

No, my máme porady vždycky, když se velký šéf nudí a cítí se opuštěný a je zrovna v Praze. Někdy je to i v pátek odpoledne, tak dvakrát do měsíce. :o(

Zdena b.p. 8.1.2010 20:49

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Tak porady jsem v pátek nezažila, neb mí nadřízení byli chalupáři. Ale se železnou pravidelností se vždy v pátek po 12. hodině vyvrbil kardinální prů..r  a většinou na stavbě. Ale ty byly. Některé mne budou strašit i na smrtelný posteli. 8-(

Zdena b.p. 8.1.2010 20:44

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Už na mne taky došlo, a já musela to strašně nenáviděné hrablo vytáhnout. Možná, že ty, Vave, máš hrablo fešácké, ale já mám doma vykované - chlapské. Jen poponášení každou rodu ženského schvátí, neb má cca 25 kg a šířku dobrých 80 cm. A když se k tomu přidá ta nadílka, tak to na konci plotu už nemůžu utáhnout vůbec.  Jak já bych se kamarádila s tvým lehoučkým hrablíčkem, OJOJOJ.

HanaW 8.1.2010 20:43

Diky Maricko

...za nas, co nemame ceskou pekarnu na rohu ulice. To je velmi zasluzny pocin a navod je absolutne perfektni. jeste jsem to nepekla, ale snad pristi tyden. A pecici kamen mam. Ted jeste ty kosicky.

Matylda 8.1.2010 20:36

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Nám hrablo zbylo z doby, kdy sníh hrabala domovnice. Teď už na to nemáme lidi, tak se střídáme s psíma sousedkama. Venčící dáma obhlédne chodník, v případě potřeby uchopí hrablo nebo smeták a prohrábne. Já jsem dneska prohrabávala cestou z nákupu. Ale jen jednu půlku, pak přišel můj nejdražší, který parkoval auto na druhé straně náměstí a dodělal to :)) Měli jsme to jednoduché, jen pár centimetrů- sousedka, co je v důchodu, hrabala už čtyřikrát...

Zdena b.p. 8.1.2010 20:32

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

No co co? Sama je dost velký dáreček :o))

Kytka 8.1.2010 20:24

Re: Maričko

Zano :o)

Bilácký houstičky mě srazily do kolen. Ňam ňam a ještě jednou ňam. :o))

YGA 8.1.2010 20:24

Re: Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

Jsem v poslední době asi přepracovaná - já četla OŠKLIVÝ chleba - a říkala jsem si, co ti asi tak provedl (:o))))

Han 8.1.2010 20:18

Před autorkou smekám.

Upéct dobrý chutný chleba je umění s velkým"U".

Velmi záleží na kvalitě mouky. Vzpomínám na svého otce pekaře jak lamentoval nad kvalitou mouky : "To je hrozná mouka, ta je horší než za války".  :-))   Přitom chleba měl vždycky dobrý.  P.S. Těsto ze žitné mouky, to je vždycky dřina, proto se  pekárny  snaží najít kompromis mezi žitnou a pšeničnou moukou, aby to stroje utáhy.

baty 8.1.2010 20:18

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

ále vymyslel, můj šéf za Husáka i můj šéf po Husákovi katedry z á s a d n ě v pátek odpoledne a odpoledne před Štědrým dnem, taková snad tradice.

Emteska 8.1.2010 20:17

Re: Ona zase nechápala, co já mám proti ruštině.

A angličtina Ti nevadí? Vždyť tu je v centru Prahy pomalu víc slyšet než cokoliv jiného. Já jsem názor na Rusy změnila během měsíční praxe přímo na vesnici poblíž tehdejšího Leningradu, nyní St.Petěrburgu.Místní lidé by se rozdali z toho mála, co měli, když slyšeli, že jsme študáci z Československa, byli neuvěřitelně pohostinní  a my jsme pro ně představovali ten tabuizovaný západ.A to jsme tam všichni jeli s takovým tím pohrdavým "Rusáci". Nelze směšovat politický systém s běžnými normálními lidmi.Ale to musí každý poznat sám a udělat si svou zkušenost

RenataE 8.1.2010 20:09

Re: mila maricko

absolutní česká klasika je půl  hladká pšeničná a půl hladká žitná mouka plus koření.

fallen dragonkin 8.1.2010 20:04

mila maricko

dekuju moc za recept, za tech 15 let v anglii mi nejvic chybi 'pravy' chleba. (taky knedliky, ale i kdybych mohla koupit hrubou mouku, stejne se mi nevedou.)

fotky vypadaji nadherne, rozhodne se o to pokusim, zitnou mouku i ostatni ingredience tady jsou v supermarketech k dostani. tady vsude prodavaji nemecky zitny chleba, bily i cerny, ale ten je jenom ze zitne mouky, tak nechutna spravne jako nas pravy cesky, a jinak tu prodavaji i polske a anglicke 'zitne' chleby, ale ty si zase kolem zitne mouky jenom probehly - jsou asi 90% psenicne.

JoVo 8.1.2010 20:03

R O Z V E R N Í Č E K .

*Povídá žena manželovi: "Šla jsem do města, abych ti koupila dárek." "No a?" "A nakonec jsem si koupila kostým."*

Klidný večer a hezké sny. *:-)

zana 8.1.2010 20:03

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

.-)))

Emteska 8.1.2010 20:02

Re: Zdravím,

Babky u nás v dědině si navlékají na důchodky zavařovací gumičky, kdo to ještě pamatuje, tak ví. Jinak na jihu ve Velkých Pavlovicích napadlo asi 20 cm a teď prší a perfektně to namrzá.

zana 8.1.2010 20:02

Re: tady se ruší lety a zavírají letiště už při pohledu na předpověď počasí:))

jsem četla, že prej zkoušíte sypat písek z pláží ;-)

Bětuláskovo! 8.1.2010 20:00

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Taky jsem učunila: sousedovic synek je eště furt ve fázi páchání dobrých skutků a hrabe sám od sebe, tak na něj mateřsky pomrkávám z vokna, drbu u toho Bětu a tiše sugeruju, že "... eště pěšinku k popelnicím, Ondrášku..." :DD

Bláža 8.1.2010 19:51

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Teda  zareaguju na něco jiného, ale Vave, to máte porady vždycky v pátek odpoledne? Já jen, že se s tím setkávám čím dál častěji a myslím si, že je to americký zvyk, protože Čech by tohle nevymyslel  :o/

Dede 8.1.2010 19:51

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Chichi - seriózní věk - tak tenhle termín se mi vážně líbí! :))) Vavísku, užij si hrablo - to jde práce jinak od ruky, když má člověk dobrý nástroj, co? :)) (říká někdo, kdo sníh hrabe! sice švédskými hráběmi na listí, ale stejně;))

Vave 8.1.2010 19:50

Re: UČUNILA JSEM OBJEF,

Ano, Renáta má pravdu. A pak, obávala jsem se, že by mé hrablo někdo mohl považovat za výstřednost, až roztopášnost ... ale nakonec to bylo silnější než já! ;o)

MaRi 8.1.2010 19:49

Re: Olivový chleba - MaRi jsi tu ještě?

děkuji