23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Caponata mafiosa

Rádi tvrdíme, že jsme tohle báječně letní zeleninové jídlo, které by Ital (a rovněž Sicilián, abych nikoho nepopudila) bez váhání zařadil mezi antipasti, vyrvali na Sicílii přímo ze spárů Mafie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Eva B. 4.7.2008 9:27

Re: Re: jsem masožravec

no to já zase miluju zeleninku a jídla z ní...mrkvičkového, okurkového, šopského salátku ( bez cibule) velkou mísu, tmavé pečivko a víc není co dodat... a k masíčku na grilu kupa zeleniny musí být taky! mňam, zvířetničky, děláte mi chutě...ještěže jsem byla ráno cestou do práce na trhu.. mám parádní křehoučkou karotku a jablíčka a třešně bude se hodovat :-D

Li 4.7.2008 9:36

Re: Re: Re: jsem masožravec

Pozor, mezi dušenou mrkví s moukou a mrkvičkovým salátkem je podstatný rozdíl :-P Když se taková mrkev nastrouhá, promíchá s oříšky a rozinky a zvláční smetanou - no to bych se užrala ;-)

terra-san 4.7.2008 10:55

Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Je fakt, že dušená mrkev zahuštěná nedovařenou jíškou je zločinem páchaným na strávnících - a především na té mrkvi:-D Studené mrkvové saláty můžu i v té nejjednodušší úpravě (s citronem).

Bubu 4.7.2008 10:56

Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Musím se postavit na stranu dušené mrkvičky. Ne že bych milovala jakoukoli dušenou mrkev, ale tu co děláme doma - mrkev musí být na kostičky a ne "nakrouhaná" (to se dává praseti, ne mně), osmahne se na másle, dusí se jen chvilečku, pak se do ní vetkne kulička jíšky (jen aby ta šťáva na ní držela), osolit, strouhnout pepře, přidat půl kostky cukru. A podává se u nás k sekané a bramborové kaši. Veeelmi vyvážené.

Ovšem masožrout jsem a veliký.

Eva B. 4.7.2008 11:12

Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

za závodkovou mrkeff zahuštěnou by mělo být pamatováno nějakým §§§ :-D ale neodradilo mě to :-) my ji nezahušťujeme, nýbrž ji děláme dušenou s krůtím masíčkem a zahustit buď vůůůbec, nebo kuličkou z másla a mouky nebo se masíčko před úpravou trošku obalí v mouce , aby udělalo tu mňam šťávičku a to už zařídí samo to další...na rozdíl od Bubu my radši nastrouhanou nahrubo, aby se pěknince propojila ve šťávičce se vším ostatním :-)) no a co říkáte na fazolky na kyselo, zahuštěné kysanou? nebo i nezahuštěné, posýpnuté opečenou šunkou nebo slaninou z Anglie :-) a k tomu brambůrek nový? nojo, prší, zase myslím na kuchyni :-)

terra-san 4.7.2008 11:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

K fazolkovým luskům se smetanou se hlásím, dokonce míváme na zahradě vlastní fazole - ale máme rádi ty široké, lehounce nažloutlé (a svorně neradi je čistíme:-/). A i jinak fazole můžeme v jakékoliv podobě. A ještě ve věci "dušená mrkev": měla jsem na mysli tu závodkovou, na kterou by měl být paragraf. Doma udělaná s jemným krůtím nebo hovězím jak výše popsáno, to by mi prošlo. I když asi ne jako prvotřídní lahůdka, MDP mrkev nemusí. Já jsem se ji naučila jíst ve všech podobách především v sebeobraně - mám světlou pleť a jarní sluníčko se mnou dělalo nepříjemné divy...

Bubu 4.7.2008 11:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Tak jak můžu mrkvičku skoro na všechny způsoby, tak nemůžu fazolky (s futrálem), loupané fazole miluju. Fazolky na smetaně jsou má noční můra. Jako malá holka jsem kvůli potížím s páteří strávila skoro rok v léčebně v Brandýse (nad Orlicí) a tam do nás fazolky cpali pravidelně 3x týdně (na kyselo, něco jako znojemská je s okurkama, tak tohle bylo UHO s fazolkama a poslední číslo byly sterilované kyselé fazolky jako salát), snad že je to zdravé pro kosti. Od té doby byly u nás fazolky tabu. Jenže pak jsem byla se ségrou u Barcelony a ti šmejdi španělští si teda žerou! Tam jednou nabízeli fazolky jako teplou zeleninovou přílohu a ségra si tak pochutnávala, že si šla pro nášup. Ochutnala jsem a ejhle dobrota. Byly osmahnuté na česneku, lehce podušené a zasypané osmaženou slaninou. Fakt mňamka. Takže tohle doma občas dělám, ale jen z čerstvých fazolek.

Li 4.7.2008 12:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Jéje, tak fazolky na smetaně můžu na kila ;-D

zana 4.7.2008 14:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Hmmm - s fazolkama na smetaně se taky nekamarádím. Jednou jsem zkoušela nějaký na slanině, ale ani to mě moc neoslovilo.

Jo ale pro perník do rajský hlasuju takyR^ (LENKO S. - MÁŠ JEŠTĚ???).

YGA 4.7.2008 11:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Na moji mrkev mi nesahejte ;-D;-)! Dozlatova opéct najemno nakrájenou cibulku, na to vrhnout dost jemně nastrouhané mrkve, pomalu dusit (přidat sůl, pepř a dobrý vývarek), po vydušení přidat mléka a zahustit klechtankou - musí se to pořádně provařit, ať není cítit mouka. Toho mlíka docela málo, jenom aby vznikla taková omáčka, kde je hóódně mrkve. Nakonec je možné cvrknout tročku smetany - ale ani není třeba. Já to jím s chlebem, Jenda s bramborami, Terka vůbec a nezaškodí k tomu kus vepřové pečeně ;-D;-D.

Jinak podotýkám, že dušenou či restovanou zeleninu začínám oceňovat až teď, na téměř stará kolena :-/. Coby dítko či adolescent jsem takovou šlichtu do huby nevzala ;-) - a matička rodná to nevařila ;-D.

.

YGA 4.7.2008 11:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

A ještě k té mrkvi - přiznejte se, kdo dává mrkev do rajské! Já to nikdy nedělala (a ani ve snu by mě to nenapadlo 8-o), ale nedávno v obchodě se jedna padní domáhala mrkve, že ji nutně potřebuje do rajské a všechny okolo moudře pokyvovaly hlavami, že jako jó, mrkev do rajské určitě .... já si naivně myslela, že tam patří rajčata8-o;-D

Bubu 4.7.2008 12:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

do rajské omáčky nikoli, do rajské polévky zaručeně, protože tam patří veškerá kořenová zelenina a bez celeru se to třeba skoro nedá jíst.

terra-san 4.7.2008 12:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

YGO, tak o té mrkvi do rajské omáčky cosi vím - máme rodinný recept (tedy, Terrovy babičky) na rajskou, do kterého patří strouhaný tvrdý perník (nejen na zahuštění) a bez něj to prostě není ono. A dotyčná babička, podle všech skvělá kuchařka, prý říkala, že se ten perník (pokud není k mání) dá částečně nahradit kusem syrové mrkve. My ho ničím nenahrazujeme, recept na rajskou je součástí rodinného stříbra tím spíš, že byl delší dobu po babiččině smrti nezvěstný a všechny pokusy zopakovat její rajskou omáčku končily fiaskem - dokud si kdosi z rodiny nevzpomněl na ten perník...

YGA 4.7.2008 12:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

A ten perník bych brala - do rajské patří přece nové koření, skořice a hřebíček, taky cukr (aby to nebylo kyselé jak šťovík) a to všecko tam je, a eště to hezky zahustí. Myslím, že to někdy prubnu.

LA 4.7.2008 13:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

V televizi v pořadu Kluci v akci jednou vařili rajskou omáčku, do které se dávala kořenová zelenina. Zkusili jsme to, nebylo to špatné. Můžu to doma najít a v ponděli sem dát.

Eva B. 4.7.2008 16:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

do rajské ano, ale POLÉVKY a italské :-) základem je "soffrito" čili osmažená trojice mrkev, řapíkatý celer, cibulka.... když se tohle nedá do základu pod rajčata, není to ono :-) tak to je ta záhada s mrkví :-)

YGA 4.7.2008 19:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

No jóóó, možná jsem se špatně vyjádřila - zde se mluvilo o rajské majdě nikoli polívce ;-)

Eva B. 6.7.2008 23:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

nebo možná zmatila ta paní v zelenině :-)