28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Caponata mafiosa

Rádi tvrdíme, že jsme tohle báječně letní zeleninové jídlo, které by Ital (a rovněž Sicilián, abych nikoho nepopudila) bez váhání zařadil mezi antipasti, vyrvali na Sicílii přímo ze spárů Mafie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Eva B. 6.7.2008 23:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

nebo možná zmatila ta paní v zelenině :-)

Heduš 5.7.2008 0:00

Re: Pursuit of happiness - to je úžasné. Opravdu to tam tak je? Máme právo se snažit jít za svým štěstím, rozepsal bych to.

připojuji se k prosbě! chápu ale, že to je citlivé téma, tak netlačím:-) Napiš, samozřejmě, jak uznáš za vhodné:-):-)

YGA 4.7.2008 22:54

Re: Pursuit of happiness - to je úžasné. Opravdu to tam tak je? Máme právo se snažit jít za svým štěstím, rozepsal bych to.

ANÓÓÓ - prosím, napiš. Většina z nás, kteří jsme se nemuseli vracet, si ani neumí představit co to bylo, vrátit se - možná že ještě trochu se strachem, ale hlavně s očekáváním a s motýly v břiše.

zana 4.7.2008 21:42

Re: Re: Caponatu testnu

Jo, to mi vždycky přišlo nespravelivý, když Španělé měli Seat Ibiza, Seat Toledo ... proč my nemáme Škoda Česká Třebová, Škoda Nelahozeves...;-)

Jakub S. 4.7.2008 21:41

Pursuit of happiness - to je úžasné. Opravdu to tam tak je? Máme právo se snažit jít za svým štěstím, rozepsal bych to.

Já si to nakonec někde najdu a konečně souvisle přečtu. Nakonec vím, že aji stylisticky je to prý vybroušená a nádherná věc. Dík!

A já teď prosím, Hani: prosím, napiš obšírněji o tvé, vaší, první cestě sem, do tvého old home, poté co najednou všecko padlo a tys zjistila, že už nic nestojí v cestě vaší cestě sem. O které jsi pár měsíců předtím nemohla (radši) ani snít. A pak jste už byli ve vláčku, a Polabí, Orlické hory, Haná... a tvá překrásná Olomouc. Co?! Co říkáte, ostatní?

Hana W 4.7.2008 21:00

Re: Caponatu testnu

Tak uz potreti se sem prodiram - predchozi pokusy neuspesne.Jsem mlsně zvědavá. Bubu, to ja taky. Uz jsi s tou mlstnosi popularni v Jizni Karoline - to nakladane veprove na grilovani byl vetsi uspech, nez i ja jsem si myslela.My dnes mame volno, protoze je svatek vyhlaseni nezavislosti od britske koruny, tradicne oslavovane pokladanim mnozstvi masa na gril. On to ten Jefferson rekl dobre, ze mame narok na pohodu (pursuit of happiness). Tak budeme mit sousedsky mejdan a hned se ptali po veprovem.Nebude. Varim z mrazaku a bylo tam spousta kurecich prsicek. Ale pro mne a Cheta je taky cerstvy biftecek.

Kdyz jsme s manzelem mluvili o tom nakladanem veprovem na grilovani, tak jsem rikala ze ta holka je od Ceske Trebove. Chet se zamyslel a rika - Ceska Trebova - to je tam jak napred jsou hory, pak rychlik zastavi a pak za chvili jsi mi ukazovala, ze uz jsme na Morave.Coz bylo prvne co Chet projel vlakem Praha-Olomouc v r. 1990 a ja jsem za tou Ceskou Trebovou zacala mit zamlzeno v ocich..

A jdu pocitadlo vypnout, neb se blizi oskliva bourka, a asi budu muset uklidit, protoze sousedska party na verande nebude.

YGA 4.7.2008 19:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

No jóóó, možná jsem se špatně vyjádřila - zde se mluvilo o rajské majdě nikoli polívce ;-)

Eva B. 4.7.2008 16:48

Re: Nuž - nula bodov...

Jakoubku S., ale sto bodov diváckych :-)

Eva B. 4.7.2008 16:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

do rajské ano, ale POLÉVKY a italské :-) základem je "soffrito" čili osmažená trojice mrkev, řapíkatý celer, cibulka.... když se tohle nedá do základu pod rajčata, není to ono :-) tak to je ta záhada s mrkví :-)

baty 4.7.2008 15:19

Re: Re: Re: paráda, nádhera, úžo!!

prej první stupeň alergie, když člověk něco opravdu nemusí, dobrý hlásicí systém organizmu.

Jinak terro-san, jasem další zákazník, co to bude brzo vařit, po oznámení slaninky nebo čoklbuřtu přednosta svolil.

Jakub S. 4.7.2008 15:03

Nuž - nula bodov...

Heduš 4.7.2008 14:32

Re: Re: paráda, nádhera, úžo!!

Terro - fakt díííííky R^  :-) :-) :-) 

zana 4.7.2008 14:29

Re: Re: paráda, nádhera, úžo!!

to oceňuju - alergii nemám, ale prostě celer moc nemusím.

zana 4.7.2008 14:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Hmmm - s fazolkama na smetaně se taky nekamarádím. Jednou jsem zkoušela nějaký na slanině, ale ani to mě moc neoslovilo.

Jo ale pro perník do rajský hlasuju takyR^ (LENKO S. - MÁŠ JEŠTĚ???).

terra-san 4.7.2008 13:43

Re: paráda, nádhera, úžo!!

Tak to mě těší - a jeden bonus pro "lečožravce": celer se dá úspěčně zaměnit za restovanou papriku, ale měla by být nepálivá, protože caponata pálit nemá... Vyzkoušeli jsme poté, co na nás hladově koukala kamarádka s těžkou alergií na celer.

Eva B. 4.7.2008 13:36

Re: To su blázrn - ve kterých lázních je nějaký soutok.

chichichi světoběžníci moji.... soutok Labe s Cidlinou a jsou to překrásné lázně Poděbrady :-)))

Li 4.7.2008 13:20

Děfčátka krásná

teď bych si dala letní salátek, od všeho kousek. Salátek a rajčátka a papričky a okurečky a mlaďoulinkou cibuličku poházet smaženýma žampionama a všechno šlehnout nepatrně majolkou či jogurtíkem, mňaaaam ;-P Jsem dneska ještě nesnídala, natož pak obědvala ;-(

LA 4.7.2008 13:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

V televizi v pořadu Kluci v akci jednou vařili rajskou omáčku, do které se dávala kořenová zelenina. Zkusili jsme to, nebylo to špatné. Můžu to doma najít a v ponděli sem dát.

zana 4.7.2008 12:52

týýý jo

to vypadá moc pěkněR^.  A něco dobrýho k tomu;-). Díky...

alimo 4.7.2008 12:24

Re: Re: Caponatu testnu

ááááá teď jsi dostala i mě !!! Já už ráno vytiskla a že předložím přednostovi ke schválení, ale s tou slaninkou to můžu i já !:-D

Li 4.7.2008 12:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Jéje, tak fazolky na smetaně můžu na kila ;-D

YGA 4.7.2008 12:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

A ten perník bych brala - do rajské patří přece nové koření, skořice a hřebíček, taky cukr (aby to nebylo kyselé jak šťovík) a to všecko tam je, a eště to hezky zahustí. Myslím, že to někdy prubnu.

YGA 4.7.2008 12:06

Re: To su blázrn - ve kterých lázních je nějaký soutok.

Podívala jsem se na Seznam a našla toto: lázně Toušeň na soutoku Labe a Jizery, Karlovy Vary na soutoku Ohře a Teplé, Lázně Kynžvart na soutoku tří potoků. Tak kam by mohla vyrazit EvaB?

terra-san 4.7.2008 12:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

YGO, tak o té mrkvi do rajské omáčky cosi vím - máme rodinný recept (tedy, Terrovy babičky) na rajskou, do kterého patří strouhaný tvrdý perník (nejen na zahuštění) a bez něj to prostě není ono. A dotyčná babička, podle všech skvělá kuchařka, prý říkala, že se ten perník (pokud není k mání) dá částečně nahradit kusem syrové mrkve. My ho ničím nenahrazujeme, recept na rajskou je součástí rodinného stříbra tím spíš, že byl delší dobu po babiččině smrti nezvěstný a všechny pokusy zopakovat její rajskou omáčku končily fiaskem - dokud si kdosi z rodiny nevzpomněl na ten perník...

Bubu 4.7.2008 12:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

do rajské omáčky nikoli, do rajské polévky zaručeně, protože tam patří veškerá kořenová zelenina a bez celeru se to třeba skoro nedá jíst.

Bubu 4.7.2008 11:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Tak jak můžu mrkvičku skoro na všechny způsoby, tak nemůžu fazolky (s futrálem), loupané fazole miluju. Fazolky na smetaně jsou má noční můra. Jako malá holka jsem kvůli potížím s páteří strávila skoro rok v léčebně v Brandýse (nad Orlicí) a tam do nás fazolky cpali pravidelně 3x týdně (na kyselo, něco jako znojemská je s okurkama, tak tohle bylo UHO s fazolkama a poslední číslo byly sterilované kyselé fazolky jako salát), snad že je to zdravé pro kosti. Od té doby byly u nás fazolky tabu. Jenže pak jsem byla se ségrou u Barcelony a ti šmejdi španělští si teda žerou! Tam jednou nabízeli fazolky jako teplou zeleninovou přílohu a ségra si tak pochutnávala, že si šla pro nášup. Ochutnala jsem a ejhle dobrota. Byly osmahnuté na česneku, lehce podušené a zasypané osmaženou slaninou. Fakt mňamka. Takže tohle doma občas dělám, ale jen z čerstvých fazolek.

YGA 4.7.2008 11:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

A ještě k té mrkvi - přiznejte se, kdo dává mrkev do rajské! Já to nikdy nedělala (a ani ve snu by mě to nenapadlo 8-o), ale nedávno v obchodě se jedna padní domáhala mrkve, že ji nutně potřebuje do rajské a všechny okolo moudře pokyvovaly hlavami, že jako jó, mrkev do rajské určitě .... já si naivně myslela, že tam patří rajčata8-o;-D

YGA 4.7.2008 11:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Na moji mrkev mi nesahejte ;-D;-)! Dozlatova opéct najemno nakrájenou cibulku, na to vrhnout dost jemně nastrouhané mrkve, pomalu dusit (přidat sůl, pepř a dobrý vývarek), po vydušení přidat mléka a zahustit klechtankou - musí se to pořádně provařit, ať není cítit mouka. Toho mlíka docela málo, jenom aby vznikla taková omáčka, kde je hóódně mrkve. Nakonec je možné cvrknout tročku smetany - ale ani není třeba. Já to jím s chlebem, Jenda s bramborami, Terka vůbec a nezaškodí k tomu kus vepřové pečeně ;-D;-D.

Jinak podotýkám, že dušenou či restovanou zeleninu začínám oceňovat až teď, na téměř stará kolena :-/. Coby dítko či adolescent jsem takovou šlichtu do huby nevzala ;-) - a matička rodná to nevařila ;-D.

.

terra-san 4.7.2008 11:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

K fazolkovým luskům se smetanou se hlásím, dokonce míváme na zahradě vlastní fazole - ale máme rádi ty široké, lehounce nažloutlé (a svorně neradi je čistíme:-/). A i jinak fazole můžeme v jakékoliv podobě. A ještě ve věci "dušená mrkev": měla jsem na mysli tu závodkovou, na kterou by měl být paragraf. Doma udělaná s jemným krůtím nebo hovězím jak výše popsáno, to by mi prošlo. I když asi ne jako prvotřídní lahůdka, MDP mrkev nemusí. Já jsem se ji naučila jíst ve všech podobách především v sebeobraně - mám světlou pleť a jarní sluníčko se mnou dělalo nepříjemné divy...

terra-san 4.7.2008 11:33

Re: Caponatu testnu

Už jsem to tu někde zmínila, ale ke caponatě perfektně sedne dokřupava osmažená anglická slanina...