11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Caponata mafiosa

Rádi tvrdíme, že jsme tohle báječně letní zeleninové jídlo, které by Ital (a rovněž Sicilián, abych nikoho nepopudila) bez váhání zařadil mezi antipasti, vyrvali na Sicílii přímo ze spárů Mafie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 4.7.2008 11:17

To su blázrn - ve kterých lázních je nějaký soutok.

Nepřišel jsem na to. Když já znám důvěrně jenom Luhačůvky. No a Vary, ale v osmašedesátém. A oboje Teplice.

Bubu 4.7.2008 11:16

Caponatu testnu

Jsem masožrout, ale můj nejdražší miluje zeleninu v jakémkoli množství a úpravě. Tohle vypadá výborně testnu to. V duchu jsem si k tomu představovala řádný kus bifťoura.

Zítra budu opět vařit pro větší společnost, tentokrát králíka na slanině s tymiánem a s bramborovýma knedlíkama. V týdnu jsem naložila směs sýrů (podle Heduš? ó já hlava sklerotická), budu to podávat odpoledne k pivu a vínu. Jsem mlsně zvědavá.;-P

Eva B. 4.7.2008 11:12

Re: Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

za závodkovou mrkeff zahuštěnou by mělo být pamatováno nějakým §§§ :-D ale neodradilo mě to :-) my ji nezahušťujeme, nýbrž ji děláme dušenou s krůtím masíčkem a zahustit buď vůůůbec, nebo kuličkou z másla a mouky nebo se masíčko před úpravou trošku obalí v mouce , aby udělalo tu mňam šťávičku a to už zařídí samo to další...na rozdíl od Bubu my radši nastrouhanou nahrubo, aby se pěknince propojila ve šťávičce se vším ostatním :-)) no a co říkáte na fazolky na kyselo, zahuštěné kysanou? nebo i nezahuštěné, posýpnuté opečenou šunkou nebo slaninou z Anglie :-) a k tomu brambůrek nový? nojo, prší, zase myslím na kuchyni :-)

Eva B. 4.7.2008 11:04

Re: Re: do pizzerie!!!

oooo děkujeme a pozdravy vyřídíme... měli bychom je někdy seznámit :-) Luisička cestuje ráda, stejně jako Pan Malíř :-)

Bubu 4.7.2008 10:56

Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Musím se postavit na stranu dušené mrkvičky. Ne že bych milovala jakoukoli dušenou mrkev, ale tu co děláme doma - mrkev musí být na kostičky a ne "nakrouhaná" (to se dává praseti, ne mně), osmahne se na másle, dusí se jen chvilečku, pak se do ní vetkne kulička jíšky (jen aby ta šťáva na ní držela), osolit, strouhnout pepře, přidat půl kostky cukru. A podává se u nás k sekané a bramborové kaši. Veeelmi vyvážené.

Ovšem masožrout jsem a veliký.

terra-san 4.7.2008 10:55

Re: Re: Re: Re: jsem masožravec

Je fakt, že dušená mrkev zahuštěná nedovařenou jíškou je zločinem páchaným na strávnících - a především na té mrkvi:-D Studené mrkvové saláty můžu i v té nejjednodušší úpravě (s citronem).

terra-san 4.7.2008 10:52

Re: Re: Re: Vypadá to zajímavě

Pravda - i když jsem tentokrát neměla na mysli ceny, já na zeleninu prostě v zimě nemám chuť. Takže kromě jiného ušetřím a nemusím na sobě páchat příliš velké násilí:-). Ale k té caponatě se moc dobře hodí například do křupava osmažená anglická slanina.

Heduš 4.7.2008 10:47

paráda, nádhera, úžo!!

tak tento recept musím bezpodmínečně vyzkoušet !!!! Doslova miluji takového dušené zeleninové směsi, zrovna teď se tu láduju rádoby lečem (papriky, rajčata, cuketa), přikusuji celozrnný rohlík (sklenička suchého bílého by taky bodla;-P ) a při přečtení Caponaty mi začaly téct sliny jako pudlíkovi Toníkovi ;-P:-):-):-) R^

LA 4.7.2008 10:17

Re: Re: Vypadá to zajímavě

V listopadu by většinu lidí od udělání podobného jídla odradila cena surovin. A ten buřt by se tam hodil, jen kousek, ne moc. V rybárně mívají výborný točený s česnekem.

terra-san 4.7.2008 10:08

Re: do pizzerie!!!

Tak přejeme pěkný výlet za tatínkem lázeňským švihákem ;-) a rovněž máváme všemi tlapkami. Obzvláště pozdravuje slečnu Luisu jistý Dalí...

terra-san 4.7.2008 10:06

Re: Vypadá to zajímavě

S nádobím to není tak hrozné - pánev je jen jedna, a velký talíř na odkládání osmažených přísad může být při troše velkorysosti taky jen jeden, stejně se to nakonec v té pánvi všechno zase potká:-) Navíc jen jedna mísa na "vypocení toho lilku", ale ta zase není nijak upatlaná. A v keramické míse se to jak chladí, tak servíruje. Ale koukám, že jsem do té sicilské ňamky měla zabudovat kus českého buřta, většina dam je tu výrazně masožravých:-D (tedy, aby bylo jasno, já taky, ale v létě mám výrazně větší spotřebu zeleniny a ovoce. V listopadu by mě podobné jídlo ani nenapadlo dělat...).

Li 4.7.2008 9:36

Re: Re: Re: jsem masožravec

Pozor, mezi dušenou mrkví s moukou a mrkvičkovým salátkem je podstatný rozdíl :-P Když se taková mrkev nastrouhá, promíchá s oříšky a rozinky a zvláční smetanou - no to bych se užrala ;-)

Eva B. 4.7.2008 9:27

Re: Re: jsem masožravec

no to já zase miluju zeleninku a jídla z ní...mrkvičkového, okurkového, šopského salátku ( bez cibule) velkou mísu, tmavé pečivko a víc není co dodat... a k masíčku na grilu kupa zeleniny musí být taky! mňam, zvířetničky, děláte mi chutě...ještěže jsem byla ráno cestou do práce na trhu.. mám parádní křehoučkou karotku a jablíčka a třešně bude se hodovat :-D

Eva B. 4.7.2008 9:23

do pizzerie!!!

terra - san, tohleto číst  ráno u kávy vyvolá jediné: rozhodnutí, že zítřejší oběd se odehrává v Pizzerii :-) jedeme na výlet za naším dědou ( mým tatínkem) do lázní....budeme tam celý den , procházka, kafíčko, vláčkem na soutok....přesně to vidím, v půlce kolonády je italská restaurace..až tam usedneme, zamáváme směr terrovo :-)  R^díky za inspiraci a mňam!!! smečce samozřejmě zamávání tlapkou a podrbáníčko ;-)

Li 4.7.2008 9:22

Re: Re: jsem masožravec

8-o No jo, dušená mrkev zahuštěná moukou, brrrrr ;-€ Ale taková ugrilovaná kotletka zasypaná rajčátkama, paprikou, mladičkou cibulkou i s tím zeleným - mňam mňam ;-)

LA 4.7.2008 7:45

Vypadá to zajímavě

Jen si nedovedu představit to špinavé nádobí. Někdy to ale zkusíme.

Rpuť 4.7.2008 7:08

Re: jsem masožravec

Stopro souhlas! Já to připisuju tomu, jak jsem byla co dítko nucena do dušené mrkve - a dodnes to považuju za zločin proti lidskosti;-) Ale taková přírodní kotletka, nebo roastbeefek se zeleninkou jen jemně orestovanou ..... joj!

Xerxová 4.7.2008 6:50

jsem masožravec

ale zeleninu přesto miluju - ale syrovou, nevařenou, nedušenou... Ale pochopitelně, že i zeleninová jídla sním (a některá i moc ráda), ale tak trošku mi to připadá jejich kažení ;-P;-D