1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví

Mám tu dva osvědčené recepty z bezinky. Babička říkávala: "Před meduňkou smekni, před bezinkou klekni". Nevím, jestli to pořekadlo taky znáte, nebo zda si to babička vymyslela, ale pamatuji si ho dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 26.5.2006 8:32

Tluču se do hlavy

bylinkové - ježíš, to je hrubice, úplně mě vytahuje oči.

Bohča 26.5.2006 8:30

Re: Re: Pěkné ráno :-)

Moje babička říkala: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. A ze zralých bezinek nám vařila kaši: otrhané bezinky rozvařit v mléce, přidat cukr a zahustit strouhaným perníkem. Moc nám to chutnalo. Jenže pokud to šlo, tak jsem si od ní recept nevyptala. Až babička už nebyla a já dostala na kaši chuť, tak jsem musela experimentovat .Celkem se to povedlo, ani nevadily pecičky. Mléko s bezinkami se kupodivu nepřipaluje, i když přidáte cukr.

YGA 26.5.2006 8:30

Bez černý

Svého času - cca 25 let tomu nazpět - se bezinky i vykupovali - ještě dnes vidím celou naši rodinu, jak sedíme nad lodnami plnými bezu (lodna = velká plastová bedna na hrozny) a hřebeny očesávali kuličky. Maminka také dělala bezinkový sirup i likér. Víno ne, neboť víno dělal a dělá tatínek z révy a vynikající, tudíž ostatní náhražky vína se u nás nechytají.

Jo, u nás se keřům černého bezu říká chebzí, květům kozičky a plodům bezinky. Kozičky jsme sušili na čaj - maminka suší dodnes (jojo její bilinkové čaje jsou proslavené v celé rodině - když jsme u ní, už ani nevaříme kafe a rovnou si do pullitřáků nabíráme její úžasně lahodné a zdravé bylinné vývary).

Bláža 26.5.2006 7:27

Re: Blážo, ten likérek

Alčo, vyzkoušej likérek a nebudeš litovat :-)

Bláža 26.5.2006 7:23

Re: Jeje Blážo :-))

Milá Ivo, je zajímavé, že když je bezinka v tekutém stavu, alergie si mě nevšímá ;-D , ale běda, kdybych si k ní přivoněla ;-P

Bláža 26.5.2006 7:21

Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Milá Mirko, ten likér je opravdu móóc dobrý, dělali jsme ho svého času docela hodně a rozdávali lahve k různým příležitostem známým, protože je moc dobře pitný a byl o něj velký zájem! Nakonerc známí likér pojmenovali "Blažkovice" ;-D

Bláža 26.5.2006 7:18

Re: Pěkné ráno :-)

S tím pořekadlem jsem ráda, že si na něj vzpomněl i někdo jiný, ptala jsem se na to mé tchýňky a ona ho neznala a tak jsem si nebyla jistá, jestli si to babička opravdu nevymyslela :o)))

Vakandi 26.5.2006 7:12

Pěkné ráno :-)

bezinky jsou úžasná rostlina, babička nás tím, ( mne a sestru) jako malé neuduživé děti ( já už jsem oplácaná, ségře to zůstalo ;-P ) napájela stále, to byla bezinková šťáva, bezinkový čaj, bezinkový ocet na horečky ( tím nás nenapájela, do toho se máčelo prostěradlo nebo jen ponožky na zábal ). Ba i kosmatice jsme baštily, mamka nám je nechtěla dělat, že je to piplačka, ale zlatá babička ano :-) To pořekadlo, říkala i  moje babička :-D

Alča 26.5.2006 7:02

Zdravím Jindřicha!

Je dobře, že jsi se zase ukázal! Jak píšeš o těch bezinkách na buchtě, my takhle dáváme černé jeřabiny (zmražené) a taky jsou moc mňam a plné vitamínků! (doufám, že neva tykání, domluvili jsme se všichni zvířetníci ze zdravého jádra, mezi které Tě také počítám! Kdyby vadilo, řekni!).

Alča 26.5.2006 6:56

Blážo, ten likérek

vypadá náramně, určitě vyzkouším! My jsme jednou zkoušeli z bezinek - kuliček víno. Bylo dobré, ale tak silné a aromatické, že ho nikdo nechtěl pít. Tak jsme ho prohnali trubkama a zmizelo velmi rychle ... :-)

Jindřich Sesi@Riki 26.5.2006 6:55

..hebz..

..zaprvé,pěkný pozdrav všemR^..

..moje babi je i zavařovala..šťáva proti všem vnitřním neduhům(celoročně) a bobule na buchtu,když se s kuličkami přimichala borůvková tresť,tak jsme nikdy nepoznali jestli pravé borůvky,nebo hebzové,až pozdějc sem to rozeznal,podle většího počtu jadýrek..sposýpkou,no ňam;-P..

..mějte se fajň.. 

Alča 26.5.2006 6:52

Mirko,

 já balím jen v rozšlehaném osoleném vejci. Balit tak, jak píše Bláža, v trojobalu jako řízek, jsem zkoušela jednou, zdálo se mi, že původní chuť se vytratila, protože ten trojobal je dost silný.

U nás doma se takhle (obalené jenom v rozšlehaném osoleném vejci) jedly i mladé kopřivy, máta a petrželová nať. Zkrátka, aby bylo zjara co nejvíce vitamínků a jako děti nás moc bavilo to okusování (u bezu květů, u kopřivy lístků), protože tvrdé košťálky byly použity k držení.

Iva 26.5.2006 6:36

Iva a ještě jednou Iva

Ivs 26.5.2006 6:32

Jeje Blážo :-))

já se jen juknu na ty fotky a mám záchvat jak z učebnice :-/, přesto mám bezinkový sirup moc ráda.

Mirka - Houston 26.5.2006 5:27

JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

skoda, ze nic podobneho tady neroste. Hlavne ten liker mne zaujal - to by se  to " likerovalo " ! ;-D

Alco - na kosmatici si jeste vzpominam, ale byla to fuska ji obalit a chutna trosku jako kvetak (?)