1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví

Mám tu dva osvědčené recepty z bezinky. Babička říkávala: "Před meduňkou smekni, před bezinkou klekni". Nevím, jestli to pořekadlo taky znáte, nebo zda si to babička vymyslela, ale pamatuji si ho dodnes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 26.5.2006 13:27

Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Zas moc spěchám! To byla limonáda! Likér jde ze sušených květů taky, ale tři lžíce na litr horké vody, nechat vychladnout, doalkoholovat podle chuti. Sušené bezinky - to samé, ale napřed podrtit.

tojefuk 26.5.2006 13:21

Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty......

Dá se udělat i ze sušených květů. Sušit s co nejkratšíma stopkama - uschne rychleji, nepřestane vonět, dá se namačkat do malého balíčku. Sušeného polívková lžíce na litr vody, pak stejně, jako v receptu!

tojefuk 26.5.2006 13:17

Re: Smrdítko.

To snad bezinky nemohly být, ty příjemně voní. Zvlášť ty s rumem!

tojefuk 26.5.2006 13:15

Re: Re: Zdravím Jindřicha!

Jo! Já to tykání vyprovokoval - pletli se mně ti, kterým tykám a ti, kterým vykám. Abych se v tom vyznal, požádal jsem o tykání. Zatím to všici berou, kdo nechce, má to říct! 

tojefuk 26.5.2006 12:01

Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Slunko, né slinko!

tojefuk 26.5.2006 11:59

Re: Mirko,

Ostříhat na co nejkratší stopky, slepit vajíčkem + moukou. Bazalka, tymián, sůl. Smažit placičky.

tojefuk 26.5.2006 11:50

Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Když ten recept bude mít 180x100 cm, beru! Zalepím s ním okno, kterým mně ráno svítí slinko na akvarium. Písmenama ven.

tojefuk 26.5.2006 11:48

Re: Re: Re: Re: Černý bez

Ekologický, hygienicky ( co to sakra je, hygienicky čistý?) čistý poživatiny! Možná by šly jíst, koukni, čím se živí Vojáčkovi! Jó, hlad je nejlepší kuchař!

JoVo 26.5.2006 11:46

Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

:-PJak jsem nakoupil recept, tak prodávám. Skutečně to stojí za zamyšlení, co s těmi cuketovými recepty.;-P

:-/Budeme asi muset vyhlásit celosvětové pátrání po possum a WWW.:-/

Bláža 26.5.2006 11:40

Re: Re: Re: Černý bez

No právě kvůlivá těm sajrajtům je to tak poživatelné....Kdyby tam sajrajty nebyly, co bychom potom požívali?

tojefuk 26.5.2006 11:40

Re: DIVÍM SE,

Zas krajové názvy. Chebdí se místy říká černému bezu - bezinkám - tomu. o čem je tady řeč. Chebzí se místy říká bezu červenému ( hroznatému - nevím, jak se botanici dohodli ). B červený je keř menší než b. černý, listy podobné černému bezu, červené jsou bobulky v hroznu otočeném nahoru, na mlsotník se nehodí! Hezký keř, lesákům pije krev, invazivně zarůstá kultury a těžko se likviduje.

Paní D.R., ještě pár takových dotazů a máte po kytkách! Čtyři řádky z příspěvku jsou v mlsotách! 

tojefuk 26.5.2006 11:26

Re: Re: Černý bez

Já tomu stejně nevěřím! V poživatelném ovoci tolik sajrajtů prostě být nemůže!

tojefuk 26.5.2006 11:24

Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Zas trvalá otázka! Proč se tomu říká! Tentokrát cuketová hořčice a ne cukety se špetkou hořčice?

Kde je WWW a possum? Jeden by s nadšením vyplenil zahrádku, druhá by to uvlnila! A už nějak dlouho oba mlčí!

Petra. 26.5.2006 11:19

Smrdítko.

Jako děti jsme tak říkali bezinkové limonádě. Tohle není mlsotník pro mne :-(

YGA 26.5.2006 10:16

No, já nevím

naši stařeček říkali chebzí, moje maminka i tatínek říká chebzí a myslí tím  bez černý (ovšem rozšířeně i ostatní náletové křoviny mimo šípkové a trnkové keře - tomu říkali běžně trní). Ale oni ovšem nebyli fundovaní botanikové, ale obyčejní malorolníci v malinké vesničce, takže se klidně mohli celý život plést. Jo, a bez se zásadně říkal šeříku.

Yezi 26.5.2006 10:09

Bezinkový sirup

miluju od mala a i si pro sebe dělám, ale díky za recept na likér, určitě vyzkouším! Od počtení dobrota! :o)

JoVo 26.5.2006 9:52

Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket!

Copak bezinky, ty se dají použít v různých variantách, ale cukety mají tisíce možností, jak je zpracovat. Objevil jsem specielní recept na hořčici z cuket. Nejeden příznivec Mlsotníku bude mít radost.Je to zahraniční recept ze Slovenska.

 

2 kg cukety, 100 g cukru, 4 stroužky česneku,4 dl oleje, 1 lžička pepře, špetka čili, 1 hořčice kupovaná, 1 dl octa, 2 lžíce výběrové mouky, 1 lžíce vegety, 40 g soli.

Cuketu oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme. Dusíme ji se solí, cukrem, česnekem, olejem, pepřem a čili kořením asi 40 minut. Potom přidáme hořčici, ocet, mouku a vegetu. Směs rozmixujeme a plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme přibližně 20 minut při 100oC.;-D;-D;-D;-D;-DTy úsměvy posílám tojefukovi.:-P

Lenka S. 26.5.2006 9:51

Re: Re: Pěkné ráno :-)

JÁ TO POŘEKADLO ZNÁM ZASE TROCHU S JINOU BYLINOU: PŘED LOPUCHEM SMEKNI, PŘED BEZEM KLEKNI.!LOPUCH TOTIŽ NEJSOU NJEN TY "BABKY" S HÁČKY , KTERÉ DĚTI TAK RÁDY  PO SOBĚ HÁZEJÍ, ALE JE TO MOC UŽITEČNÁ , ALE BOHUŽEL POZAPOMENUTÁ BYLINA, U NÍŽ SE SBÍRÁ HLAVNĚ JEJÍ KOŘEN. ZJARA A PŘED ROZKVĚTEM. KOŘEN SE UŽÍVÁ NA LIHOVÝ EXTRAKT A NA RŮZNÉ ODVARY,. NIC Z TOHO SE ALE NEPIJE. VŠE SLOUŽÍ K POTÍRÁNÍ VLASOVÉ POKOŽKY A K ZÁBALŮ M A JE TO PODPŮRNÝ PROSTŘEDEK PROTI ŘÍDNUTÍ VLASOVÉ KŠTICE, PODOBNĚ JAKO I TOTÉŽ Z KOPŘIV. jAK DĚLAT LIHOVÉ EXTRAKTY POPSAL UŽ TOJEFUK. KOŘEN SE DOBŘE OMYJE KARTÁČKEM A ZBAVÍ NEČISTOTY, PAK SE NAŘEŽE NA MALÉ KOUSKY A NALOŽÍ. ODVARY- KOŘEN SE POVAŘÍ 10 MINUT , TEKUTINA SE PŘECEDÍ A NECHÁ ZCHLADNOUT. TÍM SE VLASOVÁ ČÁST OMÝVÁ A MUŽE SE DĚLAT I ZAPAŘOVACÍ ZÁBAL.  ALE VE VŠECH PŘÍPADECH TO NEPOMÁHÁ. NEUŠKODÍ TO ALE VYZKOUŠET. JÁ MÁM VLASŮ VELICE MÁLO KVŮLI ŠTÍTNÉ ŽLÁZE A SPOSTĚ LÉKŮ, KTERÉ UŽÍVAT MUSÍM. JEDEN DŮVOD JSOU I GENY. TÁTA MĚL PLEŠ VE 20, JÁ , MAMINKA I SESTRA SKOROPLEŠ PO PORODECH. TAKŽE VYZKOUŠEJTE, TŘEBA TO ZABERE.

Lída Š. 26.5.2006 9:43

Mňam mňam:-)

Já věděla že Zvířetnici nenechají Mlsotník padnout;-D Díky Blážo;-P

Lenka S. 26.5.2006 9:34

TAK NA TO SI VZPOMÍNÁM, ALE

JÁ SI JEŠTĚ DOBŘE PAMATUJU, KDYŽ SE 3 ROKY PO SOBĚ VYKUPOVALY V CHOMUTOVSKÝCH MRAZÍRNÁCH BEZOVÁ  ZRALÁ OKVĚTÍ ÚPLNĚ CELÁ A DOKONCE S 2CM DLOUHOU STOPKOU. TAM SE  CELÁ OKVĚTÍ ZMRAZILA, PLODY SE OKLEPALY A BYL Z TOHO VYNIKAJÍCÍ VÝVOZOVÝ ARTIKL . BEZINKY SE VOZILY HLAVNĚ DO SEVERSKÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ , dokonce až do KANADY SE POSÍLALY .A ZMRAŽENÉ. MY JSME DOSTLI ZA 1 KG ČERSTVÝCH BEZINEK 2,50 , NĚKDY I 2,80. TEHDY MI BYLO NĚJAKÝCH 11 LET ( BUDE MI LETOS 53)A CELÁ RODINA JSME NEZNALI VOLNÝ VÍKEND. V SOBOTU DOPOLEDNE SE PRACOVALO A CHODILO DO ŠKOLY, PAK NÁSTUP  V TEPLÁCÍCH A STARÝCH HADRECH A SKÝBLY , TŘEBA VE  ŠPINAVÝCH TEPLÁCÍCH  Z MIHULÉHO VÍKENDU. VYRÁŽELI JSME NA  TRHACÍ VÝPRYVY   DO ŠIROKÉHO OKLÍ. VÝDĚLKY BYLY OPRAVDU VELIKÉ A MY JSME SI ZA TU DOBU VYDĚLALI NA DOCELA SLUŠNÉ VYBAVENÍ PRO STANOVÁNÍ( STAN MATRACE, SPACÁKY VAŘIČ, STOLEK A KEMP. KŘESÍLKA,  PRO ČTYŘI LIDI A JEŠTĚ JSME STIHLI UŠETŘIT NA JUGOSLÁVII. A TO JEN DÍKY BEZINKÁM. NATRHALIU JSME TOHO FAKT METRÁKY A BEZINKY V ŠIROKÉM OKRUHU  SE PŘED NAŠÍ RODINOU DOSLOVA STRACHEM TŘÁSLY. JÓ, TO BYLA DOBA MLÁDÍ A MALIN NEZRALÝCH.

Bláža 26.5.2006 9:22

Re: Černý bez

Tojefuku,polykej klidně dál a podezřelých věcí si nevšímej! A dobrou chuť!

Bláža 26.5.2006 9:19

Re: DIVÍM SE,

Lenko S, já ty květy před zpracováním na limonádu opláchnu, takže pyl nehrozí. Opravdu jsem jako alergik s tím problém neměla, ale vyzkoušet to musí každý sám, to zas jo....

Jindřich Sesi@Riki 26.5.2006 9:19

Re: Zdravím Alčo..

..ne,tykani mi neva..ja sem z éry gdy sme si všichni tykali ;-D;-P..

..chodim tutaj furt,bo fajň pocteni,i kdyz někdy smutné..někdy sem tu tak pozde,ze vy uz pisete zítřek ;-D..

..čau zas někdy R^..

Fallowa 26.5.2006 9:18

Re: Zdravím Jindřicha!

Alčo,mohla bych se taky připojit k tykajícím zvířetníkům?:-)

Fallowa 26.5.2006 9:14

Milá Blážo,toto je vzpomínka z dětství:

Moje babička měla kamarádku(Moravanku)a ta taky smažila bezové květy jako řízek a z bobulí dělala likér,o kterém tvrdila,že je to všelékR^.Protože mě babička často hlídala,musela jsem s ní a její kamarádkou jezdit za Prahu na sbírání bezinkových květů,později bobulí.Po návratu si babčy daly likér z bezinek ještě od posledně,mě nedaly:-(,za to mě nutily jíst bezinkové řízky.Já si ale postavila hlavu,že když nesmím likér,nebudu ani řízky;-).  Navíc vědomí toho,kolik brouků jsme z těch květů vyklepaly 8-oa jak vypadala voda po umytí květů mi dávalo další důvod,proč řízky nejíst.Ale jsem moc ráda,že je tu recept na ten likér;-D!

Lenka S. 26.5.2006 9:11

DIVÍM SE,

ŽE SE TOJEFUK JEŠTĚ NEOZVAL, TAKŽE JSEM PRVNÍ: CHEBZÍ JE NĚCO JINÉHO, ALE HODNĚ PODOBNÉHO ČERNÉMU BEZU. A LE CHTĚLA BYCH JEŠTĚ PODOTKNOUT DŮLEŽITOU VĚC. ALERGICI, NIC Z BEZOVÝCH KVĚTŮ PRO SEBE  OPRAVDU NEDĚLEJTE.!!!!HROZÍ NEBEZPEČÍ OPRAVDU PRUDKÉ ALERGICKÉ REAKCE.  KVĚTY JSOU SAMÝ PYL.A TU LIMONÁDU DĚLÁM TAKY. JEN TY CITRÓNY BEZ  SEMEN!!!. TA JSOU HOŘKÁ A VŠE ZKAZÍ!!!

tojefuk 26.5.2006 9:08

Černý bez

Opravdu je v něm tolik podezřelých věcí? A já to s klidem a chutí polykal!

Limonáda - přidat kvasnice, postavit na slunko - musí být teplo! - ,až se ztratí kvasnicová chuť, je akorát. Dá se dělat i bez bezu - z toho co tam bylo napsané. Celé léto. Kvasnice sežerou cukr, nechají bublinky.

Na buchty - bez borůvkové tresti, z mrazáku. 

Vakandi 26.5.2006 9:05

Re: Bez černý

jako dítko školou povinné, jsem sbírala a sušila květ bezinek a donesla jsem toho nejvíce ze školy (4 papírové pytle) a dostala za to vyznamenání a knížku !!;-D Díky babi !!VV

zana 26.5.2006 8:54

Re: Pěkné ráno :-)

pořekadlo znám taky a moji rodiče kdysi dostávali na od jedné známé sirup z bezinek, který byl prý skvělý na trávení. Měli i recept, ale znáte to - nejsou lidi:-/

Liquere vypadá lákavě, mně bezinky moc voní a naštěstí alergii na ně nemám.

tatanka 26.5.2006 8:38

Re: Bez černý

Jednoho roku,když pomrzla réva a byl nedostatek hroznů,  známý na Moravě vyráběl víno z bezového květu. Bylo velmi dobře pitelné a nazval ho Koziňon.