Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
tojefuk 26.5.2006 13:27Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Zas moc spěchám! To byla limonáda! Likér jde ze sušených květů taky, ale tři lžíce na litr horké vody, nechat vychladnout, doalkoholovat podle chuti. Sušené bezinky - to samé, ale napřed podrtit. |
tojefuk 26.5.2006 13:21Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Dá se udělat i ze sušených květů. Sušit s co nejkratšíma stopkama - uschne rychleji, nepřestane vonět, dá se namačkat do malého balíčku. Sušeného polívková lžíce na litr vody, pak stejně, jako v receptu! |
tojefuk 26.5.2006 13:17Re: Smrdítko. To snad bezinky nemohly být, ty příjemně voní. Zvlášť ty s rumem! |
tojefuk 26.5.2006 13:15Re: Re: Zdravím Jindřicha! Jo! Já to tykání vyprovokoval - pletli se mně ti, kterým tykám a ti, kterým vykám. Abych se v tom vyznal, požádal jsem o tykání. Zatím to všici berou, kdo nechce, má to říct! |
tojefuk 26.5.2006 12:01Re: Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket! Slunko, né slinko! |
tojefuk 26.5.2006 11:59Re: Mirko, Ostříhat na co nejkratší stopky, slepit vajíčkem + moukou. Bazalka, tymián, sůl. Smažit placičky. |
tojefuk 26.5.2006 11:50Re: Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket! Když ten recept bude mít 180x100 cm, beru! Zalepím s ním okno, kterým mně ráno svítí slinko na akvarium. Písmenama ven. |
tojefuk 26.5.2006 11:48Re: Re: Re: Re: Černý bez Ekologický, hygienicky ( co to sakra je, hygienicky čistý?) čistý poživatiny! Možná by šly jíst, koukni, čím se živí Vojáčkovi! Jó, hlad je nejlepší kuchař! |
JoVo 26.5.2006 11:46Re: Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket! Jak jsem nakoupil recept, tak prodávám. Skutečně to stojí za zamyšlení, co s těmi cuketovými recepty. Budeme asi muset vyhlásit celosvětové pátrání po possum a WWW. |
Bláža 26.5.2006 11:40Re: Re: Re: Černý bez No právě kvůlivá těm sajrajtům je to tak poživatelné....Kdyby tam sajrajty nebyly, co bychom potom požívali? |
tojefuk 26.5.2006 11:40Re: DIVÍM SE, Zas krajové názvy. Chebdí se místy říká černému bezu - bezinkám - tomu. o čem je tady řeč. Chebzí se místy říká bezu červenému ( hroznatému - nevím, jak se botanici dohodli ). B červený je keř menší než b. černý, listy podobné černému bezu, červené jsou bobulky v hroznu otočeném nahoru, na mlsotník se nehodí! Hezký keř, lesákům pije krev, invazivně zarůstá kultury a těžko se likviduje. Paní D.R., ještě pár takových dotazů a máte po kytkách! Čtyři řádky z příspěvku jsou v mlsotách! |
tojefuk 26.5.2006 11:26Re: Re: Černý bez Já tomu stejně nevěřím! V poživatelném ovoci tolik sajrajtů prostě být nemůže! |
tojefuk 26.5.2006 11:24Re: Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket! Zas trvalá otázka! Proč se tomu říká! Tentokrát cuketová hořčice a ne cukety se špetkou hořčice? Kde je WWW a possum? Jeden by s nadšením vyplenil zahrádku, druhá by to uvlnila! A už nějak dlouho oba mlčí! |
Petra. 26.5.2006 11:19Smrdítko. Jako děti jsme tak říkali bezinkové limonádě. Tohle není mlsotník pro mne :-( |
YGA 26.5.2006 10:16No, já nevím naši stařeček říkali chebzí, moje maminka i tatínek říká chebzí a myslí tím bez černý (ovšem rozšířeně i ostatní náletové křoviny mimo šípkové a trnkové keře - tomu říkali běžně trní). Ale oni ovšem nebyli fundovaní botanikové, ale obyčejní malorolníci v malinké vesničce, takže se klidně mohli celý život plést. Jo, a bez se zásadně říkal šeříku. |
Yezi 26.5.2006 10:09Bezinkový sirup miluju od mala a i si pro sebe dělám, ale díky za recept na likér, určitě vyzkouším! Od počtení dobrota! :o) |
JoVo 26.5.2006 9:52Pro příznivce nejen bezinek, ale i cuket! Copak bezinky, ty se dají použít v různých variantách, ale cukety mají tisíce možností, jak je zpracovat. Objevil jsem specielní recept na hořčici z cuket. Nejeden příznivec Mlsotníku bude mít radost.Je to zahraniční recept ze Slovenska.
2 kg cukety, 100 g cukru, 4 stroužky česneku,4 dl oleje, 1 lžička pepře, špetka čili, 1 hořčice kupovaná, 1 dl octa, 2 lžíce výběrové mouky, 1 lžíce vegety, 40 g soli. Cuketu oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme. Dusíme ji se solí, cukrem, česnekem, olejem, pepřem a čili kořením asi 40 minut. Potom přidáme hořčici, ocet, mouku a vegetu. Směs rozmixujeme a plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme přibližně 20 minut při 100oC.Ty úsměvy posílám tojefukovi. |
Lenka S. 26.5.2006 9:51Re: Re: Pěkné ráno :-) JÁ TO POŘEKADLO ZNÁM ZASE TROCHU S JINOU BYLINOU: PŘED LOPUCHEM SMEKNI, PŘED BEZEM KLEKNI.!LOPUCH TOTIŽ NEJSOU NJEN TY "BABKY" S HÁČKY , KTERÉ DĚTI TAK RÁDY PO SOBĚ HÁZEJÍ, ALE JE TO MOC UŽITEČNÁ , ALE BOHUŽEL POZAPOMENUTÁ BYLINA, U NÍŽ SE SBÍRÁ HLAVNĚ JEJÍ KOŘEN. ZJARA A PŘED ROZKVĚTEM. KOŘEN SE UŽÍVÁ NA LIHOVÝ EXTRAKT A NA RŮZNÉ ODVARY,. NIC Z TOHO SE ALE NEPIJE. VŠE SLOUŽÍ K POTÍRÁNÍ VLASOVÉ POKOŽKY A K ZÁBALŮ M A JE TO PODPŮRNÝ PROSTŘEDEK PROTI ŘÍDNUTÍ VLASOVÉ KŠTICE, PODOBNĚ JAKO I TOTÉŽ Z KOPŘIV. jAK DĚLAT LIHOVÉ EXTRAKTY POPSAL UŽ TOJEFUK. KOŘEN SE DOBŘE OMYJE KARTÁČKEM A ZBAVÍ NEČISTOTY, PAK SE NAŘEŽE NA MALÉ KOUSKY A NALOŽÍ. ODVARY- KOŘEN SE POVAŘÍ 10 MINUT , TEKUTINA SE PŘECEDÍ A NECHÁ ZCHLADNOUT. TÍM SE VLASOVÁ ČÁST OMÝVÁ A MUŽE SE DĚLAT I ZAPAŘOVACÍ ZÁBAL. ALE VE VŠECH PŘÍPADECH TO NEPOMÁHÁ. NEUŠKODÍ TO ALE VYZKOUŠET. JÁ MÁM VLASŮ VELICE MÁLO KVŮLI ŠTÍTNÉ ŽLÁZE A SPOSTĚ LÉKŮ, KTERÉ UŽÍVAT MUSÍM. JEDEN DŮVOD JSOU I GENY. TÁTA MĚL PLEŠ VE 20, JÁ , MAMINKA I SESTRA SKOROPLEŠ PO PORODECH. TAKŽE VYZKOUŠEJTE, TŘEBA TO ZABERE. |
Lída Š. 26.5.2006 9:43Mňam mňam:-) Já věděla že Zvířetnici nenechají Mlsotník padnout Díky Blážo |
Lenka S. 26.5.2006 9:34TAK NA TO SI VZPOMÍNÁM, ALE JÁ SI JEŠTĚ DOBŘE PAMATUJU, KDYŽ SE 3 ROKY PO SOBĚ VYKUPOVALY V CHOMUTOVSKÝCH MRAZÍRNÁCH BEZOVÁ ZRALÁ OKVĚTÍ ÚPLNĚ CELÁ A DOKONCE S 2CM DLOUHOU STOPKOU. TAM SE CELÁ OKVĚTÍ ZMRAZILA, PLODY SE OKLEPALY A BYL Z TOHO VYNIKAJÍCÍ VÝVOZOVÝ ARTIKL . BEZINKY SE VOZILY HLAVNĚ DO SEVERSKÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ , dokonce až do KANADY SE POSÍLALY .A ZMRAŽENÉ. MY JSME DOSTLI ZA 1 KG ČERSTVÝCH BEZINEK 2,50 , NĚKDY I 2,80. TEHDY MI BYLO NĚJAKÝCH 11 LET ( BUDE MI LETOS 53)A CELÁ RODINA JSME NEZNALI VOLNÝ VÍKEND. V SOBOTU DOPOLEDNE SE PRACOVALO A CHODILO DO ŠKOLY, PAK NÁSTUP V TEPLÁCÍCH A STARÝCH HADRECH A SKÝBLY , TŘEBA VE ŠPINAVÝCH TEPLÁCÍCH Z MIHULÉHO VÍKENDU. VYRÁŽELI JSME NA TRHACÍ VÝPRYVY DO ŠIROKÉHO OKLÍ. VÝDĚLKY BYLY OPRAVDU VELIKÉ A MY JSME SI ZA TU DOBU VYDĚLALI NA DOCELA SLUŠNÉ VYBAVENÍ PRO STANOVÁNÍ( STAN MATRACE, SPACÁKY VAŘIČ, STOLEK A KEMP. KŘESÍLKA, PRO ČTYŘI LIDI A JEŠTĚ JSME STIHLI UŠETŘIT NA JUGOSLÁVII. A TO JEN DÍKY BEZINKÁM. NATRHALIU JSME TOHO FAKT METRÁKY A BEZINKY V ŠIROKÉM OKRUHU SE PŘED NAŠÍ RODINOU DOSLOVA STRACHEM TŘÁSLY. JÓ, TO BYLA DOBA MLÁDÍ A MALIN NEZRALÝCH. |
Bláža 26.5.2006 9:22Re: Černý bez Tojefuku,polykej klidně dál a podezřelých věcí si nevšímej! A dobrou chuť! |
Bláža 26.5.2006 9:19Re: DIVÍM SE, Lenko S, já ty květy před zpracováním na limonádu opláchnu, takže pyl nehrozí. Opravdu jsem jako alergik s tím problém neměla, ale vyzkoušet to musí každý sám, to zas jo.... |
Jindřich Sesi@Riki 26.5.2006 9:19Re: Zdravím Alčo.. ..ne,tykani mi neva..ja sem z éry gdy sme si všichni tykali .. ..chodim tutaj furt,bo fajň pocteni,i kdyz někdy smutné..někdy sem tu tak pozde,ze vy uz pisete zítřek .. ..čau zas někdy .. |
Fallowa 26.5.2006 9:18Re: Zdravím Jindřicha! Alčo,mohla bych se taky připojit k tykajícím zvířetníkům |
Fallowa 26.5.2006 9:14Milá Blážo,toto je vzpomínka z dětství: Moje babička měla kamarádku(Moravanku)a ta taky smažila bezové květy jako řízek a z bobulí dělala likér,o kterém tvrdila,že je to všelék.Protože mě babička často hlídala,musela jsem s ní a její kamarádkou jezdit za Prahu na sbírání bezinkových květů,později bobulí.Po návratu si babčy daly likér z bezinek ještě od posledně,mě nedaly,za to mě nutily jíst bezinkové řízky.Já si ale postavila hlavu,že když nesmím likér,nebudu ani řízky. Navíc vědomí toho,kolik brouků jsme z těch květů vyklepaly a jak vypadala voda po umytí květů mi dávalo další důvod,proč řízky nejíst.Ale jsem moc ráda,že je tu recept na ten likér |
Lenka S. 26.5.2006 9:11DIVÍM SE, ŽE SE TOJEFUK JEŠTĚ NEOZVAL, TAKŽE JSEM PRVNÍ: CHEBZÍ JE NĚCO JINÉHO, ALE HODNĚ PODOBNÉHO ČERNÉMU BEZU. A LE CHTĚLA BYCH JEŠTĚ PODOTKNOUT DŮLEŽITOU VĚC. ALERGICI, NIC Z BEZOVÝCH KVĚTŮ PRO SEBE OPRAVDU NEDĚLEJTE.!!!!HROZÍ NEBEZPEČÍ OPRAVDU PRUDKÉ ALERGICKÉ REAKCE. KVĚTY JSOU SAMÝ PYL.A TU LIMONÁDU DĚLÁM TAKY. JEN TY CITRÓNY BEZ SEMEN!!!. TA JSOU HOŘKÁ A VŠE ZKAZÍ!!! |
tojefuk 26.5.2006 9:08Černý bez Opravdu je v něm tolik podezřelých věcí? A já to s klidem a chutí polykal! Limonáda - přidat kvasnice, postavit na slunko - musí být teplo! - ,až se ztratí kvasnicová chuť, je akorát. Dá se dělat i bez bezu - z toho co tam bylo napsané. Celé léto. Kvasnice sežerou cukr, nechají bublinky. Na buchty - bez borůvkové tresti, z mrazáku. |
Vakandi 26.5.2006 9:05Re: Bez černý Já jako dítko školou povinné, jsem sbírala a sušila květ bezinek a donesla jsem toho nejvíce ze školy (4 papírové pytle) a dostala za to vyznamenání a knížku Díky babi |
zana 26.5.2006 8:54Re: Pěkné ráno :-) pořekadlo znám taky a moji rodiče kdysi dostávali na od jedné známé sirup z bezinek, který byl prý skvělý na trávení. Měli i recept, ale znáte to - nejsou lidi Liquere vypadá lákavě, mně bezinky moc voní a naštěstí alergii na ně nemám. |
tatanka 26.5.2006 8:38Re: Bez černý Jednoho roku,když pomrzla réva a byl nedostatek hroznů, známý na Moravě vyráběl víno z bezového květu. Bylo velmi dobře pitelné a nazval ho Koziňon. |