19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví

26.5.2006 22:09

Už prý staří Slované uctívali bezinku jako cennou léčivou bylinu a používali jí např. i k barvení látek. Vhodná je při chorobách z nachlazení, na ledviny, játra, při revmatismu a má příznivý vliv na celou nervovou soustavu. bez černý květ

V herbáři doktora Mathioliho z roku 1517 se o bezu píše: "Vnitřně požitý bez má velikou moc vyhánějící. Tak pití odvaru bezového kořene ve víně mocně vyhání vodnatelnost. Lektvar z bezového květu otvírá ucpaná játra, rozhání větry a nadýmání břicha. Mazání šťávou z jahůdek dělá vlasy černé a mladistvé, listí bezové smíchané s ječnou moukou ukládá přílišnou horkost, hojí spáleninu, pokousání vzteklým psem a svaluje vředy".

Co jsem vyčetla:

Květ obsahuje hlavně silici, glykosid, rutin, cholin, účinné látky blízké hormonům, tříslovinu.

Plody obsahují vitamín A, C, volné aminokyseliny, pektiny, rutin, anthocyaniny, ap.

V kůře a listech jsou kromě toho i fytoncidní látky účinné proti baktériím a některým houbám.

Bezinková limonáda
5 květů černého bezu (pěkně rozkvetlé bílé koláče)
1,5 citronu omýt a nakrájet na plátky
0,25 kg cukru
naskládat do sklenice a přelít 3 litry horké převařené vody
po 24 hodinách přecedit, slít a pít jako limonádu, je moc osvěžující bez černý plod

Bezinkový likér
2,5 litru kuliček bezinek vařit 15 minut s 1 litrem vody (použijte starý hrnec, neboť vše je modré)
přecedit přes plátno, nebo dětskou plenu
přidat 1 kg cukru a vařit 5 minut
přidat silnou kávu bez lógru (ze tří polévkových lžic mleté kávy do malého šálku)
nakonec 0,5 litru rumu
sléváme do lahví a chodíme ochutnávat, ale dlouho nevydrží a my jsme velmi zdraví a veselí

Bílým květům se říká kosmatice a lze jí smažit jako řízek v trojobalu, ale doporučuji vysušit přebytečný tuk ubrouskem.

Dodatek od Aleny Zálešákové (Alči)

Bezinkový sirup
25 květů černého bezu spolu se 7 dkg kyseliny citronové vložíme do 2 litrů studené převařené vody a necháme 24 hodin. Pak přecedíme a přidáme 2 kg cukru krystalu.

A nejlepší je stejně jen květy opláchnout, namočit v rozkvedlaném osoleném vejci a usmažit na tuku - smažíme a okusujeme jen ty kvítky, za košťálky držíme!

Lenka Blažková (Bláža)