Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Ivs 26.5.2006 6:32Jeje Blážo :-)) já se jen juknu na ty fotky a mám záchvat jak z učebnice , přesto mám bezinkový sirup moc ráda. |
Iva 26.5.2006 6:36Iva a ještě jednou Iva |
Bláža 26.5.2006 7:23Re: Jeje Blážo :-)) Milá Ivo, je zajímavé, že když je bezinka v tekutém stavu, alergie si mě nevšímá , ale běda, kdybych si k ní přivoněla |
Mirka - Houston 26.5.2006 5:27JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... skoda, ze nic podobneho tady neroste. Hlavne ten liker mne zaujal - to by se to " likerovalo " ! Alco - na kosmatici si jeste vzpominam, ale byla to fuska ji obalit a chutna trosku jako kvetak (?) |
Alča 26.5.2006 6:52Mirko, já balím jen v rozšlehaném osoleném vejci. Balit tak, jak píše Bláža, v trojobalu jako řízek, jsem zkoušela jednou, zdálo se mi, že původní chuť se vytratila, protože ten trojobal je dost silný. U nás doma se takhle (obalené jenom v rozšlehaném osoleném vejci) jedly i mladé kopřivy, máta a petrželová nať. Zkrátka, aby bylo zjara co nejvíce vitamínků a jako děti nás moc bavilo to okusování (u bezu květů, u kopřivy lístků), protože tvrdé košťálky byly použity k držení. |
tojefuk 26.5.2006 11:59Re: Mirko, Ostříhat na co nejkratší stopky, slepit vajíčkem + moukou. Bazalka, tymián, sůl. Smažit placičky. |
Alča 26.5.2006 6:56Blážo, ten likérek vypadá náramně, určitě vyzkouším! My jsme jednou zkoušeli z bezinek - kuliček víno. Bylo dobré, ale tak silné a aromatické, že ho nikdo nechtěl pít. Tak jsme ho prohnali trubkama a zmizelo velmi rychle ... |
Bláža 26.5.2006 7:27Re: Blážo, ten likérek Alčo, vyzkoušej likérek a nebudeš litovat |
terra 26.5.2006 14:01Re: Re: Blážo, ten likérek Jen aby, mé dámy. Mluví ze mě zkušenost povýtce neblahá. Kosmatice (smažené květy) nemusím, ale limonádu a "sekt" z květů ano a moc - mňam. Jenže likérek z plodů černého bezu mi byl (poprvé a naposled, záhy pochopíte, proč) nabídnut mou potenciální polovicí při jedné z prvních schůzek "u ní doma". Nebudu to prodlužovat - rande jsem k vlastní potupě prožil na WC a ty pocity nikomu nepřeju. Zjistilo se totiž, že jsem na ty zpropadené černé bobulky nějak divně citlivý a fungují v mém případě jako laxativum. Rozloučil jsem s s likérem (později i se slečnou, ale ne kvůli bezinkám)a marmeládou s bezinkami a vším, co je jen trochu připomíná. NESNÁŠÍM JE! Na zahradě je mýtím! Jenom bezinkový ocet dosud vyrábím, protože skvěle sráží horečku (použit zevně na dlaně a chodidla) hlavně malým špuntům. A těch je v současné době kolem mě celkem sedm, když počítám svá dítka, dítka svého bratra a svého kamaráda, se kterým jsme vlastně taky tak trochu bráchové . Takže pozor, pozor na kuličky - je tu jeden, který před bezinkou nekleknul, ale přímo upadl na... no, vždyť víte. |
Bláža 26.5.2006 7:21Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Milá Mirko, ten likér je opravdu móóc dobrý, dělali jsme ho svého času docela hodně a rozdávali lahve k různým příležitostem známým, protože je moc dobře pitný a byl o něj velký zájem! Nakonerc známí likér pojmenovali "Blažkovice" |
tojefuk 26.5.2006 13:21Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Dá se udělat i ze sušených květů. Sušit s co nejkratšíma stopkama - uschne rychleji, nepřestane vonět, dá se namačkat do malého balíčku. Sušeného polívková lžíce na litr vody, pak stejně, jako v receptu! |
tojefuk 26.5.2006 13:27Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Zas moc spěchám! To byla limonáda! Likér jde ze sušených květů taky, ale tři lžíce na litr horké vody, nechat vychladnout, doalkoholovat podle chuti. Sušené bezinky - to samé, ale napřed podrtit. |
tojefuk 26.5.2006 13:31Re: Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Dneska budu za hvězdu s kouskováním receptů! Když už to mám sladit a nedám kvasnice, vrazím tam med. |
Bláža 26.5.2006 14:00Re: Re: Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Tojefuku, já když mám jíst med, tak jedině čerstvý třeba na chleba s máslem. Do čaje ho nemusím, nechutná mi to a jinak mám pocit, že sladí míň, než cukr, takže by ten likér třeba nebyl tak sladký, jak má být, nicméně je asi potřeba to vyzkoušet a pak zhodnotit. Kdy mě zveš na ochutnávku medového bezinkového likéru? |
tojefuk 26.5.2006 16:46Re: Re: Re: Re: Re: JE - JE Blazo, to jsou prima recepty...... Až mne Pápa najde, dostaneš to místo slivovice! |